6 Ocak 2015 Salı

SA1079/Sonsuz Ark-YD-10: Graham Fuller'in 2015 için IŞİD, İran, Türkiye, Rusya, Afganistan Tahminleri

"2015 yılında Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çökmeye başlayan nüfuzunu bulacaksınız"
Graham E. Fuller, Eski CIA Ortadoğu Şefi

Sonsuz Ark'ın Notu:
Fuller'in Türkiye ve Erdoğan hakkındaki öngörülerine uzunca bir süredir, referans vererek ABD'de yeşil kart almasını sağladığı Fethullah Gülen'in medyasında sıklıkla rastlıyoruz. Fuller, sade medya okurunu bile şaşırtmayan, öngörü adı altında yazdığı hayallerini BOP gibi tarihe gömmeye hazır görünmüyor olabilir; ancak kendisi de ülkesi gibi itibarsızlaşmaya devam ediyor.
Seçkin Deniz, 05.01.2015, Sonsuz Ark

Sadece bir aptal Ortadoğu hakkında uzun dönemli tahminler sunar. Ben 2015 için Ortadoğu hakkında şu uzun terimli tahminleri sunuyorum.

1- ISIS (IŞİD)'ın güç ve nüfuzu azalacak. ISIS'in bir devlet olarak uygulanabilir olduğuna inanmıyorum. Önceden belirttiğimiz gibi; ISIS'in herhangi bir tutarlı ve işlevsel ideolojiyi, herhangi bir ciddi siyasi ve sosyal kurumları, herhangi bir ciddi liderlik sürecini, karmaşık ve yönetişim detaylı lojistik ve bölgedeki devletten-devlete ilişkiler kurma fırsatını yürütmek için herhangi bir yeteneği yoktur. Ayrıca çoğunluğu yabancılaşmış olan Irak ve Suriye'de Sünni dünyada Müslümanlar arasında derin tatminsizlikler var. ISIS bazı açılardan sadece ideolojik iddiaları güçlendirir, dış masif ve özellikle Batı'nın müdahalesi olmadan başarısız olacaktır ve etkisizleşecektir. İnandırıcı ve kararlı bir şekilde ISIS'i  mağlup edilebilir fikri kanıtlanabilir ve bölgede, Müslümanların gözünde başarısız olması sağlanabilir.

2- İran'ın bölgedeki aktör rolü bütün engellemelere rağmen büyüyecek. Bütün engellere rağmen, ABD'nin İran'la müzakereleri konusunda iyimser hissediyorum. Her iki tarafın bu konuda başarılı olması gerekiyor. Normalleştirme bölgesel düzen için gecikmiş ve gereklidir. Ayrıca, İran ve Türkiye'de popüler meşruiyet için -tüm hatalarına karşılık- bölgede gerçek yönetişime dayalı sadece iki "gerçek" hükümetler var bugün. (Tam temsil etmeyen, gerçekten önemli ise, cumhurbaşkanlığı seçimleri.) Demokratik Türkiye, yarı-demokratik İran dışında bölge halkının birçok özlemini benimsemeyen hiçbir Arap lideri yok. Körfez normalleştirilmiş İran gerçeğine kendisini hazırlamak zorunda kalacak; İki taraf, son yüzyıl içinde periyodik olarak ortaya çıkan kavgacı seslere rağmen, savaşmayacak. İran, Batı egemenliğinde olan Arap devletlerinin hiçbirinde olmayan devrim sonrası Ortadoğu vizyonuna ve gücüne sahip. İran'ın bölgedeki etkisi de İsrail'in kalıcı egemenliği altındaki Filistinlileri korumak için büyüyen bölgesel sorunlara destek artacak.

3- 2015 yılında Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çökmeye başlayan nüfuzunu bulacaksınız. AKP iktidarının ilk on yıllık parlak hükümet döneminden sonra yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kaldı ve herhangi bir eleştiride bulunan herkese karşı paranoyak bir şekilde ateş püskürdü; onun irrasyonel ve hayalperest tarzına karşı tepkiler artıyor. O kurumlarına zarar veriyor ve partisinin mirasını yok etme sürecindedir. Ben Erdoğan'ın halkın güvenini kaybedeceğini -ki er ya da geç olacak- ancak Türkiye'nin zayıflamış da olsa geniş kurumlarının yine bu zamana kadar bir temelde demokratik ve şiddet içermeyen bir şekilde  ülkeyi korumak için yeterli olacağı inancını yaşamaya devam ediyorum.

4- Rusya genel olarak olumlu bir faktör  olarak Ortadoğu'da diplomatik düzenlemelerde önemli bir rol oynayacak. Rusya'nın yeteneği, İran nükleer sorunun çözümünde önemli bir diplomatik (ve teknik) rol oynayacak ve Suriye'de de önemli tüm bölgeyi etkileyen yüksek öncelikli, yüksek riskli çatışmaların çözümüne önemli katkılarda bulunacak. Rusya'nın bu rolünün kabul edilmesi esastır ve Moskova'da en az Batı kadar sorumluluk taşıdığı bazı neo-Soğuk Savaş küresel mücadelede- bu sadece bir yüzleşme projeksiyonu olarak görülür. Batı, Ukrayna'yı NATO'ya dahil etmeye çalışırken Moskova'ya karşı çatışmayı provokede ısrar etti. Meksika topraklarında Çin'in silah ve asker konumlaması için Meksika ve Çin arasında bir güvenlik antlaşmasına bir Amerikalının tepkisini hayal edebiliyor musunuz?

5- Taliban, Afgan hükümeti içinde daha fazla güç kazanmaya doğru ilerleyecektir. 13 yıl süren  savaştan sonra Afganistan'da, ABD, ulusal denkleminde önemli bir faktör olarak Taliban'ı, bir bütün olarak ülkeye istikrar getirmekte ya da ortadan kaldırmakta başarısız oldu. Taliban İslamcı hareketlerden çok daha fazla (Tüm Peştunlar tarafından kabul edilmese de) birçok yönden Afganistan içinde milliyetçi Peştunların güçlü bir temsilcisi olmuştur. Taliban hükümeti 2001 yılında ABD tarafından devrildiğinde Peştunlar büyük güç kaybetti. Yeni hükümete dahil edilecek olan Taliban gelecekteki Afgan istikrarı için esastır. Taliban güç paylaşımı ile ilgili herhangi olası müzakerelerde siyasi güçlerini artırmak amacıyla bu yıl kendi gücünü güçlendirmek için çalışacaktır. Onlar işlevsel olarak göz ardı edilemez. Pakistan'daki  umutsuzca ihtiyaç duyulan istikrar da böyle bir çözüme kısmen bağlıdır.

Tamam, bir yıllık bu öngörüler için yeterli riskler var ...


Graham E. Fuller, 3 Ocak 2015


Seçkin Deniz, 05.01.2015, Sonsuz Ark, Çeviri, Yayın Dünyası'ndan


Not: Çeviri için Google Translate kullanılmıştır

Metnin orijinali:


Seçkin Deniz Twitter Akışı