11 Eylül 2015 Cuma

SA1746/TG148: CENTCOM İstihbarat Uzmanları: IŞİD Hakkındaki ABD Raporları Sahte

"Uzmanlar, içlerinde CENTCOM istihbarat direktörü ve yardımcısının da bulunduğu üst düzey liderleri, analizlerini Obama yönetiminin kamuya yönelik açıklamalarına uyacak şekilde değiştirerek, IŞİD’e ve el-Kaide’ye karşı yürütülen savaşta ilerleme kaydedildiği algısı oluşturmakla suçlamaktadır."


Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki analiz, ABD'nin kurduğu, Suriye ve Irak'a aktif hale getirdiği IŞİD'in artık kamuya açık bir şekilde destekleniyor olmasından dolayı düştüğü çelişkilerden bir kısmını örneklemektedir. IŞİD Koalisyon uçaklarının binlerce sortilik saldırısına rağmen hiç zarar görmeden ele geçirdiği stratejik noktalarda gün geçtikçe tüm kurumlarıyla yerleşik hale getirilmeye çalışılan bir devlet olarak kuluçka süresince korunmak istenmektedir. Pentagon ve Obama Yönetimi IŞİD'in doğum süresinde rahme tutunmasını sağlayacak teknik, ekonomik ve insan kaynaklarını desteklemeye devam ederken, yakın gelecekte IŞİD'i tanımak üzere çalışmalar yapmaktadır. ABD gibi bir devlette stratejik olarak bir aldatma-maskeleme hedefi olmadığı sürece aşağıdaki gibi bir istihbarat yanılgısı, çarpıtması mümkün değildir. Bizzat aşağıdaki analiz, IŞİD'in devlet olarak doğması için gerekli olan zamanı kazanmak amacıyla gittikçe daha sert sorulara muhatap olan ve eleştirilen Pentagon politikalarının biraz daha perde arkasında kalması için yapılmıştır.

Gazeteci Ceren Kenar,  "IŞİD Kazanırsa ABD Ne Yapmalı?" başlıklı analizinde ABD politikalarında etkili olan Stephan Walt'ın sorusu ile bakmamızı sağlıyor: “Bir gün IŞİD'in Birleşmiş Milletler'de bir koltuğu olabilir mi?

Artık hepimiz biliyoruz: IŞİD bir Pentagon Projesi ve İsrail dahil koalisyon bunun doğması için çalışıyor. Seçkin Deniz, 11.09.2015

***
Exclusive: 50 Spies Say ISIS Intelligence Was Cooked

The Daily Beast tarafından edinilen bilgilere göre; ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nda (CENTCOM) çalışmakta olan 50 istihbarat uzmanı, IŞİD ve el-Kaide’nin Suriye kolu üzerine vermiş oldukları istihbarat raporlarının, üst düzey yetkililerce uygun olmayan şekilde değiştirildiğine dair resmen şikâyette bulundu. 

Şikâyetler üzerine Pentagon genel müfettişliği tarafından istihbarat manipülasyonuna yönelik bir soruşturma başlatıldı. Şikâyetlerin çok sayıda kişi tarafından dile getirilmiş olması, Amerikan askeri komutasının IŞİD’e karşı yürüttüğü savaşta istihbarat anlamında derin ve sistematik problemler olduğunu göstermektedir.  

Savunma yetkililerinden biri şöyle diyor: 

“Kanser, istihbarat komutasının üst düzeyinde yayılmış durumdadır.”

CENTCOM bünyesinde yer alan iki üst düzey uzman tarafından Savunma Bakanlığı genel müfettişliğine Temmuz ayında verilen yazılı şikâyette, bazıları Obama’ya da sunulmuş olan raporlarda, terör gruplarının uzmanların değerlendirmesinden daha zayıf gösterildiği ifade edilmiştir. 

Uzmanların iddiasına göre raporlar CENTCOM üst kademesi tarafından değiştirilerek ABD’nin IŞİD ve el-Kaide’nin Suriye kolu Nusra’ya karşı savaşı kazanmakta olduğu algısı oluşturulmaktadır. 

İstihbarat raporlarının aylardan beri politize edilmekte olduğundan şikâyetçi diğer 50 uzman tarafından da yapılan bu şikâyet desteklenmektedir. Bu bilgiler, raporların detayları hakkında bilgi sahibi olan 11 kişi tarafından, The Daily Beast’e adlarının gizli kalması şartıyla iletilmiştir.   

Terör gruplarını takip etmekte olan birçok kişi, raporlarının kamuya yönelik açıklamalara uygun hale getirilecek şekilde manipüle edildiğini düşünmektedir. Bu iddialar, 2002 ve 2003 yıllarında üst düzey yetkililerin Irak’ın silah programına yönelik istihbarat manipülasyonlarını hatırlatmaktadır.  

Şikâyette imzası bulunan iki kişi resmen başvuru yapan kişilerdir ve başka uzmanlar da iddiaları kesin delillerle destekleyebilecek durumdadır. Bazı CENTCOM uzmanları, azımsanmayacak sayıdaki bu protestocuları, ulusal seviyedeki politikadan etkilenmeyecek şekilde gerçeklere dayalı, dürüst değerlendirmeler için para almakta olan profesyonel istihbaratçıların “isyanı” olarak değerlendirmektedir.  

Uzmanlar, içlerinde CENTCOM istihbarat direktörü ve yardımcısının da bulunduğu üst düzey liderleri, analizlerini Obama yönetiminin kamuya yönelik açıklamalarına uyacak şekilde değiştirerek, IŞİD’e ve el-Kaide’ye karşı yürütülen savaşta ilerleme kaydedildiği algısı oluşturmakla suçlamaktadır.  

Oldukça fazla sayıdaki uzmanın Pentagon genel müfettişliğine böyle bir şikâyeti daha önce bildirilmemişti. Bu uzmanların bazıları ABD ordusu Orta Doğu ve Merkez Asya komutanlığından CENTCOM’a tayin edilmiştir fakat resmi anlamda uzmanlar Savunma Bakanlığı İstihbarat Teşkilatı’nda çalışmaktadır. 

Şikâyetçi uzmanlara yakın kaynakların ifadesine göre; yapılan şikâyetlerde istihbarat raporlarının bazı önemli kısımlarının rapordan çıkarıldığı ve bu nedenle uzmanların değerlendirmelerini tam olarak ortaya koymayan dokümanların ortaya çıktığı belirtilmektedir. 

Diğer yandan profesyonel olmayan bir çalışma ortamı yaratan CENTCOM üst düzey yetkililerince raporların değiştirildiği yönünde iddiaları içeren şikâyetler bulunmaktadır.  Genel müfettişliğe verilen yazılı şikâyet hakkında bilgi sahibi bir kişinin ifadesine göre CENTCOM analizlerini denetleyen yetkililer için şikâyette “Stalinist” ifadesi kullanılmıştır. 

Irak ve Suriye’deki durum hakkında uzmanların kendilerini dürüst bir değerlendirme yapamayacak durumda hissettikleri ifade ediliyor. Bazı uzmanlar buna sebep olarak kariyerlerini ilerletmek isteyen komutanlar tarafından savaşa yönelik çarpıtmalara başvurulmasını gösteriyor. 

Bazı uzmanların ifadesine göre; uzmanların savaşa yönelik çok fazla olumsuz değerlendirme yaptığı bazı raporlar, komuta zincirine geri gönderiliyor veya paylaşılmıyor. Diğer yandan bazı uzmanlar da kendilerini hali hazırdaki düşünceleri onaylayacak şekilde raporlarını oto sansüre tabi tutmak zorunda hissediyorlar.

ABD CENTCOM sözcüsü, Hava Kuvvetleri Albayı Patrick Ryder şöyle diyor: 

“Belgede yer alan özel soruşturma bilgileri üzerine yorum yapamayız, ancak genel süreç hakkında konuşabiliriz. İstihbarat birimleri tarafından rutin olarak mevcut güvenlik ortamı hakkında çok sayıda kişisel değerlendirme gerçekleştirilir. Bu değerlendirmeler ve yapılan analizler bizim için hayati öneme sahiptir, özellikle de Irak ve Suriye’de yürütülen inanılmaz derecede karmaşık ve çok cepheli çatışmaların olduğu bir ortamda. Üst düzey sivil ve askeri liderler, bu değerlendirmeleri çeşitli kaynaklardan gelen diğer bilgilerin yanında sahadaki komutanların ve diğer kritik danışmanların fikirleri, eski istihbarat değerlendirmeleri ve tecrübeleri ile beraber planlama ve karar verme aşamasında göz önüne alır.” 

The Daily Beast’in konuştuğu diğer iki yetkili ise uzmanların bu şikâyetleri kurum bünyesinde Ekim ayı içerisinde dile getirmeye başladıklarını ve ancak bu çabaları işe yaramayınca genel müfettişliğe başvurduklarını ifade ediyor. Durum hakkında bilgi sahibi bir yetkilinin ifadesine göre bu aşamada şikâyette bulunanlardan bazıları görevi bırakmaya zorlanmış ve bu nedenle işi bırakanlar olmuş.  

IŞİD, Musul ve Felluce gibi büyük şehirleri ele geçirmiş olmasına rağmen Obama yönetimi IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleyi başarılı gibi göstermeye çalışmaktadır. 

IŞİD’le mücadele kampanyasında görev almış Deniz kuvvetlerinden emekli John Allen Temmuz ayında şöyle diyor: “IŞİD kaybediyor.” 

Dışişleri Bakanı John Kerry  Mart ayında: “Zaman içinde onları yeneceğimize, gerçekten bunu yapacağımıza, IŞİD’i  zayıflatarak tamamen ortadan kaldıracağımıza inanıyorum”  derken
Mayıs ayında konuşan Obama ise: “Hayır, kaybettiğimizi düşünmüyorum”  şeklinde düşüncesini ifade ediyor.

Şikâyette bulunan istihbarat uzmanlarının sayısı gittikçe artarken on yıldan fazladır CENTCOM’a hizmet eden bazıları için ise 2003 Irak savaşına giden süreçte alınan yaralar tazeliğini koruyor. Bu süreçte öyle olmadığı halde Irak’ta kitlesel imha silahlarının varlığına yönelik temelsiz istihbarat raporları kaleme alınmış ve bu raporlar George W.Bush yönetimi için savaşa temel dayanak oluşturmuştur.  

Savunma bakanlığı yetkililerinden biri bu uzmanlar hakkında The Daily Beast’e şöyle diyor: “Hüsrana uğramış durumdalar, çünkü o zaman doğru olanı yapmamışlardı ve Irak’ın silah programı hakkındaki şüphelerini dile getirmemişlerdi.”

Shane Harris - Nancy A. Youssef / 09.09.2015


Tamer Güner, 11.09.2015, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri, 



Makalenin Orijinali:
http://www.thedailybeast.com/articles/2015/09/09/exclusive-50-spies-say-isis-intelligence-was-cooked.html

Seçkin Deniz Twitter Akışı