"'Kültürel İktidar' demişken: bazı güç dengeleri karşıtları zayıf olduğunda bir tarafın mutlak hakimiyeti şekilde teşekkül eder. Sanat dünyasındaki bu durumun nedeni de topluma alternatif türlerin sunulamamasıdır. "
Bir sanatla meşgulseniz; sanatçı ünvanı edinmek ya da ürettiğiniz eserler üzerinden para kazanmak istiyorsanız, yaptığınız işi topluma sunmanız gerekir. Bunun ise sokakta enstrüman çalmaktan bir mekanda şarkı söylemeye, TV ve radyolarda eserinizi yayınlatmaktan konser vermeye kadar çeşitli yolları vardır. Tabii bunlar müzik bağlamında böyle…
Ama bir dakika! İmkânları seferber ettiniz, para ve emek harcadınız; yine de beklediğiniz ilgiyi göremediniz. Acaba sorun sanatınızın yetersizliği mi? Söz konusu ülkemiz ise, bu her zaman böyle değildir.
Örneğin teknolojik imkânlarla bile bir şarkıyı güç bela okuyan kişilerin sanat dehası olarak sunulması, mensup oldukları siyasi kamptan kaynaklanır. Piyasada kimi zaman açıkça ifade edilen, kimi zaman ise defacto olarak ağırlığını hissettiğiniz hakim bir siyasal güç vardır. Somut bir kişiden ziyade kolektif bir şekilde işler. iktidar partisine yakın duran sanatçıların yoğunluk grafiği diğerlerinden çok aşağıdadır. Halka ve seçimlerine off the record ortamlarda geğire geğire küfür etmiyorsanız gelecek tekliflerin çoğunu unutun.
İsminiz yeterince gündeme gelmiyor mu? Geğirişlerinizi arada bir açıktan yapın. Yeterince güzel değilsiniz, hatta alelade bir bayansınız. Hiç sorun değil. Din ve politika hakkında abuk sabuk konuşun. Şimdi istediğiniz dizide oynayabilir, solculuk edebiyatı yaparken en lüks arabalara binebilir, milyonların onda biri için ömrünü tükettiği paralara bir günde sahip olabilirsiniz. 'Kültürel İktidar' sizden yana, rahat olun. Bindiğiniz araç karbon salınımında rekorlar kırsa da, siz çevreci(!) eylemlerde boy göstermeyi unutmayın.
'Kültürel İktidar' demişken: bazı güç dengeleri karşıtları zayıf olduğunda bir tarafın mutlak hakimiyeti şekilde teşekkül eder. Sanat dünyasındaki bu durumun nedeni de topluma alternatif türlerin sunulamamasıdır.
Sağ cenahın sanat faaliyetlerini vaktiyle hafife alması bu sonucu doğurmuştur. “Resimden, müzikten, filmden ne olur” diye düşünüldüğü sürece bu ahval sürüp gidecektir.
Haftaya sağ kesimin müzik konusundaki hikâyesini anlatmak isterim nasipse. Bu yazının devamı niteliğinde olacak.
Kemal Taner, 17.12.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Müzik, Sanat