Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki Rapor tanıtımı, dünyanın önümüzdeki yüzyılda hangi faillerin hangi planlamaları ile ne tür bir gelecekle karşılaşacağının ana hatlarını yansıtması açısından önemlidir. Onaylayıcıların, ilgilenen vakıfların ve ülkelerin profilleri dikkate alındığında, Pasifik'te savaşın altyapısını hazırlayan ABD ve Çin'in aslında neyi planladığını anlamamızı kolaylaştırabilir. Yeni İpek Yolu'nda Türkiye tarihî merkez istasyonlardan biri olduğu halde konuya dahil edilmemiştir.
Seçkin Deniz, 07.03.2016
The New Silk Road Becomes the World Land Bridge
Bu transkript İcra İstihbarat İnceleme’nin 9 Ekim 2015 basımında yapılmıştır.
Zepp-LaRouche EIR in Yeni İpek Yolu Raporu’nu Pekin Sempozyumunda Sundu
3 Ekim-Raporun Çince baskısı "Yeni İpek Yolu Dünya Kara Köprüsü Oluyor” Renmin Üniversitesi'nde Chongyang Mali Araştırmalar Enstitüsü’nce desteklenen bir sempozyumda Schiller Enstitüleri kurucusu Helga Zepp-LaRouche tarafından 29 Eylül’de resmen sunuldu. Chongyang Enstitüsü aynı zamanda raporun Çince dili eş sponsoru.
Geçtiğimiz günlerde Renmin Üniversitesi mezunları tarafından kurulan ve kendisini yeni bir çeşit think-thank (beyin takımı) olarak biçimlendiren Chongyang Enstitüsü mevcut dünya durumunun en iyi analizi ve politika için bazı önemli tavsiyeler alma ve Çin açısından dünyanın içine girdiği uluslararası ilişkilerin yeni dönemi konularında endişeli olan Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından davet edildi.
Chongyang Enstitüsü Dekanı Wang Wen ve yanı sıra Raporun Çince versiyonunu yayınlayan Pheonix Yayıncılık ve Medya Grubu Başkan Yardımcısı Fu Jianming, 15’i gazeteci olmak üzere 70 kişinin katıldığı basın toplantısında tanıtıcı bilgiler verdiler.
Yeni Paradigmanın Geni
Sempozyumda yaptığı konuşmada, Bayan LaRouche Çin'de "Tek Kemer, Tek Yol" projesi olarak bilinen fikrin yeşermesinde kendi rolünü açıkladı. O ve kocası ekonomist ve devlet adamı Lyndon LaRouche’un, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte tüm Avrasya kıtasını birbirine bağlayan bir program hazırlamak için bir dizi genişletilmiş, kalkınma programları hazırlamak için yıllardır çalıştıklarını söyledi.
Akdeniz ve yeni bağımsızlığını kazanmış Orta Asya halklarını ve Asyatik Rusya’nın nüfusu az ve az gelişmiş bölgelerini yüksek hızlı demiryolu hatlarıyla bağlayan ve dolayısıyla Avrupa ve Asya arasında ticaret ve ekonomik kalkınma için bir kara koridoru oluşturan bir sistemle mümkün olabilir. LaRouche’lar bunu "Avrasya Karaköprüsü" olarak adlandırıyorlar.
Bayan LaRouche, “1990'ların başlarında Çin hükümeti temsilcileri ile yapılan görüşmeler 1996 yılında Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde düzenlenen Pekin'de bir konferansa kadar yol aldı” diye açıkladı. Çin’den ve 34 diğer Avrasya ülkesinden uzmanların önderliğinde bu konferans, bu projenin uygulanmasına kendini adamış olan Bayan LaRouche’un konuşmasını da içeriyor. 1997 Asya mali krizi ve 1998 ruble krizi bu projenin ilerlemesini engelledi.
Ve Eylül 2013’te Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Kazakistan'da Nazarbayev Üniversitesi'nde yaptığı ünlü konuşmada Avrupa ve Asya'yı birleştirecek bir İpek Yolu Ekonomik Kuşağı'nın oluşturulması için çağrıda bulunarak bu konuyu gündeme getirdi.
Yeni İpek Yolu kavramı, insanlığın yeni bir paradigması olma yönünde son yüzyılda iki dünya savaşına neden olan "jeopolitikler"den ayrı olarak ve jeopolitiği Xi Jinping’in "kazan-kazan politikası" olarak adlandırdığı insanlığın ortak amaçlarından biriyle değiştirmeye işaret ediyor.
"Tek Kemer, Tek Yol" Çin projesi için başarılı bir terim haline gelirken, Bayan LaRouche İpek Yolu benzerinin önemini vurguladı. “Yeni İpek Yolu kavramını kullanmalıyız” dedi, “ Eski İpek Yolu ile kendini gösteren kültürel vizyonu açıkça ifade ediyor.”
Daha sonra Ortadoğu'daki kriz ve Bush ve Obama yönetimindeki ABD politikası tarafından oluşturulan savaşın parçaladığı bölgelerden Avrupa'ya başlayan kitlesel mülteci akınına değindi. “Pek çok Avrupa ülkesi de kabul ediyor ki mülteci krizinin temel nedenleri ele alınması ve uygulanan politikada bir değişiklik yapılması gerek.” diye ekledi.
"İslamcı aşırılıkçılarla askeri mücadele yeterli değil; artık tamamen savaş tarafından yok edilen tüm bölgenin ekonomik kalkınması ve şu anda cihad şiddetinin çekici geldiği gençlere bir gelecek yaratmak için yeni bir ekonomik yapılanma olmalıdır. Biz İpek Yolu’nu gelişim merkezleri oluşturarak Orta Doğu'ya uzatabiliriz. Biz çöl çiçekleri yapıp yeni şehirler oluşturabiliriz. Yeni İpek Yolu Yirmi birinci yüzyıl için bir barış düzeni olabilir. Eğer başarılı olursa, bu medeniyet, yeni bir çağ açacak ve başarısız olursa, yeni bir karanlık çağa gireceğiz. " dedi.
40 Yıllık Felaketi Tersine Çevirmek
Daha sonra EIR Washington Büro Şefi Bill Jones İpek Yolu projesinin uygulanması ile, Amerika Birleşik Devletleri de dahil, dünya için ortaya çıkacak muazzam olasılıkları sıraladı. Lyndon LaRouche’un 1975 yılında, üçüncü dünya ülkelerinin gelişimini finanse eden Uluslararası Kalkınma Bankası oluşturulmasını önerdiğine ve Guyana Dışişleri Bakanı Fred Wills’in, LaRouche ile işbirliği içinde 1976’da BM Genel Kurulunda Yeni Dünya Ekonomik Düzeni için gelişmekte olan ülkelere bir borç ertelenmesi çağrısı yaptığına dikkat çekti.
Jones, “Artık ne bir Yeni Dünya Ekonomik Düzeni ne de bir borç ertelenmesi olmayacak” dedi, “Ve dünya şimdi birikmiş-ve ödenemez- iki katrilyon doların üzerinde borcu kapsayan dünya mali sisteminin enflasyonist genişlemenin yeni bir dönemine girmiştir. Başkan Xi’nin bir kara ve deniz İpek Yolu Girişimi şimdi bu tehlikeli yörüngeyi tersine döndürme imkanı veriyor. Dünya son birkaç on yıldır, Çin’in gelişmesine hayret ediyor ve şu anda Çin, dünyanın geri kalanı için de benzer bir gelişmeyi teklif ediyor."
Jones ayrıca, “ABD yönetimi proje ile ilgili bu kadar hevesli görünmezken, Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle büyük ölçüde finansal krizin etkilerini çekmekte olan endüstriyel katmanlar arasında eyalet ve yerel düzeylerde Çin’in ne yaptığı- dünyaya ne teklif ettiği- ve aksi halde oluşacak korkunç ekonomik durum hakkında farkındalık artıyordu.” diye belirtti.
Uzmanların Takdiri
Bu iki sunumu raporu daha önce okumuş olan sekiz Çinli bilim adamının yorumları takip etti. Rapora tepkileri kesinlikle heyecan vericiydi. PLA Askeri Bilimler Akademisi eski Askeri Strateji Profesörü Prof. Bao Shixiu, bölgesel gelişme sürecinde bölge ülkelerini Yeni İpek Yolu girişimi etrafında bir araya getirmenin günün görevi olduğunu söyledi.
Profesör Bao, "Aynı zamanda bu, iyi yönetişim kavramıyla ilgili," dedi “Ve herkes bu kavram hakkında iyi duygulara sahip. Biz bu sayede iyi komşuluklar oluşturacak ve ortak bir Avrupa kaderi inşa etmeye başlayacağız. Bu 1990'larda Schiller Enstitüsü tarafından ileri sürülen Avrasya Kara Köprüsü kavramının arkasındaki fikir.”
ÇHC Devlet Konseyi Kalkınma Araştırma Merkezi Dünya Kalkınma Enstitüsü eski müdür yardımcısı Ding Yifan, raporun temelinde yatan, Lyndon LaRouche’un ekonomik kavramlarının önemini vurguladı. "Ben uzun bir süredir Schiller Enstitüsünü tanıyorum," dedi, "Onlardan çok şey öğrendim. Onların dünya ekonomisi hakkında çok özel fikirleri var. Ekonominin LaRouche görüşü altında yatan kavram, fiziksel ekonomidir. LaRouche sağlıklı işleyen ekonominin temel yasalarını karakterize etmek için negentropy terimini kullandı."
"Helga Zepp-LaRouche savaştan kaçınma kavramı olarak Avrasya Kara-Köprüsü kavramını ortaya koydu. Yeni Kemer ve Yol konsepti tüm dünyada büyük ilgi gördü... Biz sermayenin her şeyi kontrol etmesine izin veremeyiz. Bunun yerine, biz sermayeyi kontrol etmeliyiz." diye ekledi Yifan.
Çin Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nden Shi Ze, dünyanın içinde bulunduğu durumun sebebinin jeopolitik düşünce olduğunu söyledi. "Jeopolitik bugün sahip olduğumuz tehlikeli bir duruma yol açmıştır. Raporun amacı, jeopolitiği değiştirmek için bir konsept geliştirmek. Ve ben bu kitapta böyle bir kavram buldum. Öte yandan, raporun ekonomi görüşü altyapı oluşturma üzerine. Diğer ülkelerin altyapı ihtiyaçlarına bakmak gerekir. Ben Kara-Köprüsü gelişimi konusunda eminim ve Bayan LaRouche’un fikri konusunda büyük ilerleme kaydettiğine inanıyorum." dedi.
Pekin Long Way Vakfı’ndan Tao Qingmei, raporun yeni bir düzen ve milletler arasında yeni bir ilişki sorununu ortaya çıkardığını söyledi. "Bu kitap, ABD uzmanlarının görüşlerini yansıtmaktadır ve ben gerçekten onlara saygı duyuyorum. Bizim milletler arasındaki yeni ilişkinin temelinde dünyayı yeniden düşünmemiz gerek."
Pekin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Wang Xiangsui raporu “geleceğe giden yol” olarak tanımladı. "Bugün bölgesel bir perspektiften, ekonomi, siyaset ve kültür içeren perspektife geçiş yapmak zorundayız. Çin, diğer ülkelerden öğreniyor. Ve bu kitap bu açıdan çok önemli."
Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Uluslararası Ekonomik İşbirliği Dairesi Başkanı Zhang Jianping, İpek Yolu girişiminin işbirlikçi niteliğini ve tüm ülkelere açık olduğunu vurguladı. İpek Yolu projesi hakkında ABD ‘nin şüpheciliğine dikkat çekmekle birlikte, ABD açısından AIIB (Asya Altyapı Yatırım Bankası) bakışında bir kayma olduğu görülüyor. Diğer taraftan Avrupa, proje hakkında kesinlikle hevesli hale geldi. Zhang 20 yıllık emeğin sonucu olduğunu hissettiği raporda, ABD'de Yeni İpek Yolu’nu destekleme fikrinin önemli bir unsur olduğunu hissetmiş.
Çin İhracat-İthalat Bankası’ndan Zhao Changhui de bu raporuortaya çıkaran Progress Yayıncılığı övdü. İpek Yolu projesini bin yıllık girişim olarak tanımladı. "Raporu okurken nasıl bir fark yaratabiliriz diye kendimize sormamız gerekiyor. Bu bizi kendi yükümlülüklerimizi yansıtmaya teşvik ediyor.” O raporda da yansıtıldığı gibi akademisyenlerin uzun vadeli bir vizyon geliştirmeleri gerektiğini söyledi.
Chongyang Enstitüsü İşbirlikçi Araştırma Bölümü Direktörü Liu Ying, raporun küresel bir bakış açısıyla ancak modern küresel bir bakış açısından, bir uzay perspektifine dahil olmak üzere yazıldığını kaydetti. "Bu rapor geçmişi açıklamaktan ziyade, geleceği tahminle ilgili.” dedi.
Bütün katılımcılara raporun Çince kopyası dağıtıldı. Chongyang Enstitüsü Çinli siyasi ve entelektüel çevrelerin geniş bir bölümüne ücretsiz dağıtacağı 1.000 kopya satın almış. Basın toplantısında Bu Çinli projenin "Amerikan bilim adamları" tarafından ilk analizi olduğu gerçeğini vurgulayan önemli miktarda haber yorumu yapıldı. 1990'ların başında bu projenin önemli bir başlatıcısı olarak Bayan LaRouche ve Schiller Enstitüsü’nün rolü basında geniş yer aldı.
Sekiz Çinli bilim adamı tarafından üst düzey katılım ve prestijli Chongyang Enstitüsü Mali Araştırmalar’ın sponsorluğu, EIR raporunun artık Çin bilim adamları için "Tek Kemer, Tek Yol” projesine yetkili bir kaynak haline geldiğinin altını çizdi. 50 yılı aşkın dönemde Lyndon LaRouche tarafından savunulan ekonomik kavramlar artık dünyanın en kalabalık ülkesinde bu konuda entelektüel katmanlar için bir esas haline gelmiştir.
William Jones
Derya Beyaz, 07.03.2016, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri
İlgili metin:
http://www.sonsuzark.com/2016/03/sa2569cy4-db59-rapor-yeni-ipek-yolu.html
Metnin orijinali:
http://www.larouchepub.com/hzl/2015/4240hzl_beijing_release_landbridge.html