21 Mart 2016 Pazartesi

SA2658/KY28-ATA136: Batı'nın Çöküşü Türkiye'nin Yükselişi (4)

"Yeniden tasarlanmış pisti sayesinde TCG Anadolu uçak gemisine F35B sınıfı, 5. nesil av ve bombardıman uçakları ile savaş helikopterleri inip kalkabilecek."


Türkiye'nin ilk milli keskin nişancı tüfeği JMK Bora-12, 2014 yılından bu yana aktif olarak TSK tarafından kullanılıyor. Tasarımı, modeli, alaşımı tamamen Türk mühendislerinin ve sanayisinin ürünü. Keskin nişancıların uzaktan vuruş için kullandıkları ve “Kanas” adı ile bilinen “Snayperskaya Vintovka Dragunova (SVD)” yani “Dragunov Keskin Nişancı Tüfeği”nden çok daha üstün özelliklere sahip.   

Özellikle sınırları gözetleyecek olan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü gereksinimlerini karşılayacak olan Göktürk-1 Uydusu, çevre ile ilgili gerekli testler ve yeryüzünün doğal yapısına ilişkin detaylar, yazılım ve donanım birimlerinin müşterek çalışmaları ile görevine hazırlanıyor. 

Göktürk-1 Uydusu'nun bu yıl sonuna doğru Fransız Guyanası'ndan fırlatılması planlanıyor. Uydunun ömrünü yaklaşık olarak 2023 yılında tamamlayacağı hesaplanıyor ve gerekli olacak yeni uydunun tasarım çalışmaları da fırlatmadan hemen sonra 2017 yılı başlarında başlayacak. 

Göktürk-1 Uydusu, hava koşullarına, sis veya bulutların mevcudiyetine bakılmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilebilecek donanıma ve yeteneğe sahip. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin olası amfibik harekatları için gereksinim duyduğu “amfibik zırhlı araç” Türk Silah Sanayisinin önde gelen şirketlerinden bir tanesi olan FNSS tarafından üretilmekte. 

Amfibik zırhlı aracın adı Kunduz-Azmim ve hem karada hem de suda görev yapabilmek yeteneğine sahip. Kunduz-Azmim zırhlı istihkam aracı, savaş sırasında en kritik ve zorlu coğrafi yapıya sahip bölgelerde rahatlıkla görev alabiliyor. Aracın üzerinde termal kamera, sis havanları, 2 adet su jeti, iklimlendirme ve KBRN Sistemi, Balast boşaltma sistemi ve dozer bıçağı yer alıyor. Dozer bıçağı her tür engeli aşabilmesi için kendisine yol açabilmesi amacı için kullanılıyor. Test süresi neredeyse 400 saati bulmuş olan Kunduz-Azmim, tüm testleri başarı ile geçmiş durumda.

Türkiye Silah Sanayi, Türk Deniz Kuvvetleri için ürettiği ilk milli fırkateyn “TCG İstanbul”un ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından İstanbul’daki Sedef Tersanesi’nde “TCG Anadolu”nun imalatını başlattı. 

225 metre uzunluğunda tasarlanan “TCG Anadolu” Türkiye’nin en büyük ve donanımlı savaş gemisi olacak ve pek çok açıdan da ilkleri barındırıyor. Savaş helikopterleri ve savaş uçaklarının iniş ve kalkışına müsait olan “TCG Anadolu” uçak gemisinin pisti, yeniden yeni koşul ve kullanım hedeflerine uygun olarak tasarlandı ve 12 derecelik eğimle iniş ve kalkışlara daha elverişli hale getirildi. 

Yeniden tasarlanmış pisti sayesinde TCG Anadolu uçak gemisine F35B sınıfı, 5. nesil av ve bombardıman uçakları ile savaş helikopterleri inip kalkabilecek. 8 gelişmiş savaş helikopterini taşıyabilecek gemi, Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ve Atlantik Okyanusu’nda kullanılabilme kapasitesi ve yeteneğine sahip.  

700 kişilik amfibi gücünün yanı sıra toplamda bin 400 kişinin aynı anda bulunabileceği TCG Anadolu uçak gemisi, 8 deniz çıkarma aracını da taşıyabilmek ve istendiği anda denize indirerek göreve sokmak kapasitesine sahip. TCG Anadolu uçak gemisinin bünyesinde, ameliyathane, diş tedavi üniteleri ve yoğun bakım ile enfeksiyon odalarının da bulunduğu en az 30 yatak kapasiteli askeri Hastane de yer almakta. 

(Devam edecek)…

Ata Atun, 21.03.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, KKTC Stratejileri





Seçkin Deniz Twitter Akışı