"Bizim insanımız antika ürünleri beğeniyor, hoşlarına gidiyor, fakat bu konuda fazla bilgi sahibi değiller, soran olduğu zaman severek ürünün tarihini, ne şekilde kullanıldığı ve kime ait olduğunu anlatıyorum."
Sunum
Üsküdar Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu antika fuarına tanıştığım samimi ve güler yüzlü iki insan. Baba ve oğul. Serhat ve Serhan Kaya. Fuara asıl gidiş amacım değişik bir kaç objeyi fotoğraflamaktı, çekingen çekingen birkaç poz geçerken güler yüzlü Serhat Abi, "Gel istediğin her şeyi çekebilirsin” dedi. Standlarında oldukça çok çeşitli ürün vardı. Fotoğraf çekip de çektiğim konu hakkında bilgi sahibi olmamak olmazdı, ben de antika ve antikacılık hakkında kendilerinden bilgi edinmeye çalıştım.
1- Sizi biraz tanıya bilir miyiz ? Antika merakı nereden geliyor?
Ben Serhan Kaya, 1991 İstanbul doğumluyum. Antika ile çocuk yaşlarımda tanıştım. Babam antikacı bildiğiniz gibi dedemde antikacıydı. Çocukluğumdan beri biriktirme alışkanlığım vardı. Müziği sevdiğim için ilk olarak kaset,,cd ve plak biriktirmeye başladım. Şuan halen yeterince kaset,cd ve plak koleksiyonum mevcut.
2- Çocukluğunuz hep babanızın yanında geçti sanırım?
Evet tabi, çocukluğumda babamı yalnız bırakmayıp onunla birlikte bit pazarlarını dolaşırdım. Bazı antika fuarlarında tezgah açmaya başladım ve antika üzerine birçok obje hakkında bilgi sahibi olmaya başlamıştım.Daha sonraları da babamla birlikte antika alım-satım yapmaya başladım.
3- Baba mesleğini sevdiniz o halde, genelde günümüzde pek baba mesleği yapılmıyor biliyorsunuz.
Antika'yı çok seviyorum bu işe aşığım diyebilirim bu işin en önemli tarafı da zaten bu 'işinizi severek yapmak' her işte olduğu gibi.. Yeri geliyor bazen güzel bir antika ürün elimize geçtiğinde satmaya bile kıyamıyoruz, fakat değerini bilecek kişilere ürünü sattığımızda hem biz memnun oluyoruz hem de karşı taraf.
4- Antika dükkanınız Avrupa yakısında sanırım, buraya fuara geldiniz sadece değil mi?
Evet şuan İstanbul-Beyazıt tarafında babam ile icra ettiğimiz 'AntiqueShop34' isimli dükkanımız var. Dedem de Kapalıçarşı civarlarında bu işi yapmış.
5-Peki antika nedir, nelere biz antika diyoruz? Elde örülmüş dantel, vs onlar da antika olarak satılır mı?
Eski olarak gördüğümüz her şeye antika diyemeyiz, örnek veriyorum; 70-80 senelik bir ürün tam antika sınıfına girmez. Bir obje en az yüz seneyi aşmışsa ona 'antika' denir. Dantel gibi ürünler de tabi ki yüz seneyi aşmış olursa antika sınıfına girer.
6- Bir eşyanın antika olduğunu nasıl anlarsınız?
Senesinden ve kondisyonundan ve tabi bu konuda bilgi sahibi olmanız da cabası.
7- Antika ürünleri nereden alıyorsunuz?
Genelde Antika pazarlarından, eski evlerden, konaklardan, villalardan gidip görerek veyahut evinde ya da bir köşede çürümeye terk edilmiş antika ürünlerini satmak isteyen kişi ya da kişilerden devralarak o ürünü hayata tekrar kazandırmak aslında işimizin en güzel tarafı.
8- Aldığınız ürünlere bakım yapıyor musunuz?
Bazı antika objeler eksik veya kırık olabiliyor bu objelerin bakım ve restorasyonunu yapıyoruz. Sağlam olanlara her hangi bir bakım yapmadan orijinal hali ile satışa sunuyoruz.
9- Antika ürünler için müzayedeler düzenleniyor hep dizilerde görüyoruz, siz de katılıyor musunuz?
Evet katılıyoruz müzayedeler zevkli ve sürpriz ortamlar bence. Mesela çok beğendiniz bir ürüne pey vererek uygun fiyata sizde kaldığında sevinip şaşırabiliyorsunuz.
10- Antikanın fiyatını ne bilerler?
Kondisyonu, işçiliği, nadir bulunan bir parça olması, eksiksiz ve sağlam kalmış olması.
11- Satışlarınız nasıl ? Dolar artışı ve İstanbul’da meydana gelen terör olayları satışlarınızı etkiledi mi?
Antika bir ürünün kaliteli olması ve nadir olması satışı daha çok kolaylaştırıyor aslında o zaman satışlarda bir problem yaşanmıyor. Genel olarak bizi ve herkesi etkiledi tabi. Temennimiz işlerin daha iyi olması yönünde.
12- En çok ürün sattığınız grup yerli mi, yabancı mı?
Genelde Türk alıcılar ve koleksiyonerler daha ağır basıyor, sonrasında turistler tabi. Fakat şunu belirtmek isterim ki antika bir kültürdür ve tarihi güzelliklerimiz açısından zengin bir milletiz, fakat gel gelelim sanat ve tarihe insanlarımızı pek meraklı görmüyorum; turistler kendi değerlerimize daha meraklılar bu yüzden vermek istediğim mesaj tarihimize ve kültürümüze sahip çıkalım!
Bizim insanımız antika ürünleri beğeniyor, hoşlarına gidiyor, fakat bu konuda fazla bilgi sahibi değiller, soran olduğu zaman severek ürünün tarihini, ne şekilde kullanıldığı ve kime ait olduğunu anlatıyorum.
13- Ne tarz ürünler satıyorsunuz antika olarak?
Çok çeşitli antika ürün alım-satım yapıyoruz. Örnek veriyorum; Osmanlı ve Avrupa ürünleri, cam objeler, gümüş, bronz, pirinç, bakır, metal, ağaç mobilya tarzı ürünler, bez, efemera vs. her çeşit ürün alım ve satımını yapıyoruz.
14- Başınızdan hiç ilginç bir olay geçti mi, antika ürün diye sahte şeyler satmak isteyen oldu mu?
Tabi ki oluyor, ama işin ehli olunca kolayca anlayabiliyorsunuz bunu.
15- Bize bir objeyi tanıtabilir misiniz? (Fotoğraftaki ürün)
Keşkül-ü Fukarâ
Bu ürünün adı Keşkül-ü Fukarâ dediğimiz Farsça ve Arapça kelimelerinden türemiş 'Yoksul Çanağı' anlamına gelir. Tekke döneminde tarikat felsefesine göre dervişlerin keşkülleri zincirlerinden kollarına asarak çıktıkları yolda yoksullara yardım amaçlı kullandığı gıda yardım kabı olarak bilinir. Eski orijinal tekke dönemine ait bir üründür. Maddesi ise orijinal Hindistan cevizinden yapılmıştır.
Ahu Öztürk, 01.02.2017, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Öykü