"Kimse yok öyleydi böyleydi demesin boşuna. Bu bir hak idi ve bu hakkı kullanmak isteyenlere tanındı."
Misal ben tercihimi Müftü'den yana kullanırdım.
Düşünsenize, bir tek cenazenizde en en en ön safta bir tabutun içerisinde sadece sizin için okunanlara amin diyor cemaat. Oysa sevdiğinle, En Sevgili'nin huzurunda diz çökmüşsün ve ardındaki cemaat sizin için okunan dualara amin diyor!
Nikah memurluğu yapmış biri olarak söylüyorum, nikah kıyarken tabi olduğumuz o seküler dildeki metne ilave yapamıyorsunuz.
Ben genellikle çiftleri karı koca ilan ettikten sonra kendi çapımda dualıyordum onları. O çiftin mutlu gününde orada bulunanların da gönlünden geçen güzel temennileri katarak süslüyordum kendi eklediğim minik konuşmamı. Bir ana gibi sanki, onları ömür boyu mutlu olmalarını dileyerek uğurluyordum. Çok zaman, o duygusal anın etkisiyle kelimeler boğazıma düğümlenirdi. Onlara nasihatler de veresim geliyordu evlendikten sonra karşılaşmaları muhtemel sorunları nasıl aşacaklarına dair.
Şimdi bile yazarken, gözlerim doldu.
Çok geç kalınmış bir uygulama bu. Şatafat ve şaşaaya asla tolerans göstermeksizin, bir camide, O huzurda, evlenecek olanların sevdiklerinin şahitliğinde evet demek..
Kimse yok öyleydi böyleydi demesin boşuna. Bu bir hak idi ve bu hakkı kullanmak isteyenlere tanındı.
Not: Muhakkak nikahı kıyacak olan din görevlisine ücret ödemek isteyecek bizim halk. Lütfen, bu bir tarifeye bağlansın ve ne tek kuruş eksik ne de fazla ödenmesin. Şaibeli durumlar da yaşanmasın. Kızkardeşimin vefatından sonra farklı zamanlarda farklı mekanlarda okuttuğumız mevlidler ve hatimler için ödediğimiz ücretlerle ilgili, sonradan bizi hayal kırıklığına uğratan şeyler yaşadık. Ben artık ne Türkiye'de ne de dünyanın her hangi bir yerinde dinin istismar edilmesine tahammül edebilecek durumda değilim. Kendim için söylüyorum, bunun bende anlaşılır bir yanı da yok, benim açımdan affı da.
Birsen Şöhret, 31.07.2017, Sonsuz Ark, Konu Yazar, Eksiğiyle Gediğiyle Bu Kadar
Takip et:@BirSenSohret
Sonsuz Ark'tan
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz
Sonsuz Ark'ın Notu:
Açıklamanın tam metni
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, müftülerin nikah kıymasına yönelik kanun tasarısına eleştirilere ilişkin açıklamalarda bulundu:, "Değişiklik, hiç bir kimseyi il, ilçe müftülüklerinde resmi nikah kıymaya zorlamamaktadır. Sadece vatandaşımıza ilave seçenekler sunmaktadır" .
Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun bazı maddelerini de değiştiren Kanun Tasarısı, evlenme ehliyeti ve evlenme engellerini değiştirmemektedir. Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun bazı maddelerinde de değişiklik yapan Kanun Tasarısı, evlendirme memuru tanımını da değiştirmemektedir.
Evlendirme memuru; belediyesi bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işlerde görevlendireceği memur, köylerde muhtardır.(5490 S.K.,M.22)
Bakanlık, il nüfus/vatandaşlık müdürlükleri, nüfus müdürlükleri ve dış temsilciliklere, evlendirme yetkisi ve görevi verebilir (5490 S.K.M.22)
Kanun Tasarısındaki değişiklik, bakanlığın evlendirme yetkisi ve görevi verecekleri arasına "il ve ilçe müftülüklerinin" eklenmesidir.Tasarıdaki değişikliğin kabulü halinde bakanlık, mevcutlara ilaveten il/ilçe müftülüklerine de resmi nikah kıyma yetkisi/görevi verebilecek.
"RESMİ NİKAH KOLAYLAŞACAK"
Değişiklik, vatandaşımıza, resmi nikah kıyanlara ilaveten yeni seçenekler sunarak resmi nikahı teşvik etmekte ve kolaylaştırmaktadır. Düzenleme, resmi nikahı kolaylaştıracak, resmî nikah işlemlerini hızlandıracak ve bu suretle kadınların evlilikteki hukukunu koruyacaktır.
Değişiklik, hiç bir kimseyi' il/ilçe müftülüklerinde resmi nikah kıymaya zorlamamaktadır; sadece vatandaşımıza ilave seçenekler sunmaktadır. Herkes, yasal şartlara uymak kaydıyla resmi nikahını dilediğine kıydırma hak ve yetkisine sahiptir. İsteyen belediyesi olan yerde belediye başkanına veya belediye başkanının bu işlerle görevlendireceği memura ya da köyde muhtara,...
Nikah kıydırabileceği gibi isteyen bakanlığın evlendirme yetkisi ve görevi verdiği il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine veya ...
Nüfus müdürlüklerine, dış temsilciliklere ya da il ve ilçe müftülüklerine de resmi nikah kıydırabileceklerdir.
"EVLİLİK YAŞI VE KOŞULLARI DEĞİŞMİYOR!"
Bu değişiklik, laiklik ilkesine aykırı değildir; aksine tam da laiklik ilkesinin gereğidir; hukuk devletinin gereğidir. Küçük yaşta evlilikleri teşvik eder/küçük yaşta evliliklerin önü açılır, diyenler; ya değişikliği bilmeyenler ya da bilerek çarpıtanlardır.
Düzenleme, küçük yaşta evlilikleri teşvik etmez; küçük yaşta evliliklerin önünü açmaz. Çünkü evlilik yaşı/evlenme şartları değişmemektedir.
Toplum, belediye başkanına nikah kıydıran/kıydırmayan diye ikiye ayrılmamışsa, müftüye nikah kıydıran/kıydırmayan diye de ikiye ayrılmaz.
Toplumu böler,diyenler, dün başörtüsü yasağını da aynı sakat mantıkla savunuyordu.Şimdi başörtüsü serbest,peki toplum bölündü mü?Hayır.
Değişiklik, resmî nikahsız evliliklerin önünü açmıyor; aksine il ve ilçe müftülüklerine resmî nikah kıyma yetki ve görevi veriliyor. İl ve ilçe müftülüklerine resmî nikah kıyma yetki ve görevi verilmesi, resmî nikahlı evlilikleri azaltmaz; aksine teşvik eder ve de artırır.
Demokratik hukuk devletinin tam da gereği bir değişikliği,ideolojik saplantılarımıza/körlüklerimize ve ön yargılarımıza kurban etmeyelim.
.