Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki analiz 'Küresel Tek Güç ABD'nin 100 yıllık 'Yüksek Kibri'nin artık doyma noktasında olduğunu, 'Kaybetme Korkusu'nun da ABD'nin özgüvenini her an yok ettiğini anlatmaktadır. Fantastik bir bilim kurgu gibi görünse de analizin içeriği dünya için dehşet verici bir geleceğin 'mümkün' olabileceğini izah etmeye çalışmaktadır.
Seçkin Deniz, 06.10.2017
The Global War of 2030
[Bu yazı, Alfred W. McCoy'un “Amerikan Yüzyılı Gölgelerinde: ABD Küresel Gücünün Yükselişi ve Çöküşü” adlı yeni kitabından uyarlanmış ve genişletilmiştir.]
Geçtiğimiz 50 yıl boyunca, Amerikalı liderler, dünyanın en zengin ekonomisi ve en iyi askeri desteğiyle desteklenen küresel hegemonya sistemine sahip olmaksızın Küba veya Vietnam gibi yerlerde askeri aksaklıklar yaşayacaklarına son derece eminler.
Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın 1998'de ilan ettiği (ve diğer başkanlar ve politikacılar o tarihten beri ısrarcı oldukları) gibi ülke, sonuçta gezegenin "vazgeçilmez ulusuydu". ABD Yale tarihçisi Paul Kennedy'nin 2002'de söylediği gibi herhangi bir imparatorluğa kıyasla rakipleri karşısında daha büyük bir "güç farklılığı"na sahip olmanın tadını çıkardı.
Artık değil.
Trump’ın Beyaz Sarayı Amerika'nın küresel egemenliğinin ışığında hala güneşleniyor olabilir ancak Potomac'ın hemen karşısında Pentagon askeri üstünlüğünün solmakta olduğuna dair daha gerçekçi bir görüş oluşturmuş.
Haziran ayında Savunma Bakanlığı, ABD Ordusu'nun "devlet rakiplerine karşı artık uygun olmayan bir konumda olmaktan memnun olmadığını" ve "Artık bölgede istikrarlı ve sürekli yerel askeri üstünlükler üretemeyeceğini" belirten Öncelikli Olmayan Bir Dünyada Risk Değerlendirmesi başlıklı önemli bir rapor yayınladı.
Bu ciddi değerlendirme, Pentagon'un üst düzey stratejistlerini “Kaybedebiliriz” gibi rahatsız edici bir gerçekliği düşünmeye sevk etti. Pentagon planlamacıları giderek artan bir şekilde, "eşsiz bir küresel lider imajı"nın “ileriye dönük savunma stratejileri için hatalı bir temel oluşturduğunu” düşünüyor.
Bu Pentagon raporu ayrıca, Rusya gibi Pekin'in "Pasifik önceliği" ve "Güney Çin Denizi üzerindeki denetimini genişletme kampanyası" için teklifi nedeniyle Çin’in de " ABD'nin otoritesinin sınırlarını göstermek için kasıtlı bir program yürütüyor "uyarısında bulundu.
Çin'in Meydan Okuması
Gerçekten de, iki ülke arasındaki askeri gerilimler 2010 yazından beri artıyor. Tıpkı Washington’un, bir zamanlar II. Dünya Savaşı'ndan sonra solgun imparatorluğun küresel gücünün çoğunluğunu ele geçirmek için İngiltere ile savaş zamanı ittifakını kullandığı gibi, Pekin de Asya ve Pasifik'teki su yolları üzerindeki hakimiyetine askeri bir meydan okuma sağlamak için ABD'yle olan ihracat ticaretinden elde ettiği çıkarları kullanıyor.
Bazı anlatılanlar, 21. yüzyılın gidişatını belirleyebilecek gelecek Washington ve Pekin büyük güç rekabetinin doğasını önermektedir. Örneğin, Nisan 2015'te Tarım Bakanlığı, önümüzdeki 15 yıl içinde ABD ekonomisinin yaklaşık %50 oranında büyüyeceğini bildirirken; Çin, %300 büyüyerek 2030’da Amerika'yla eşitlenecek veya onu geçecek.
Benzer şekilde, dünya çapındaki patentler için kritik yarışta, teknolojik yenilik konusunda Amerikan liderliği açıkça azalmakta. 2008 yılında, Birleşik Devletler 232.000 ile patent başvurularında Japonya'nın arkasında ikinci sırada yer aldı. Bununla birlikte, Çin, 2000 yılından bu yana kabaran % 400 artış sayesinde kaba bir artışla 195.000'de hızlı bir şekilde kapandı. 2014 yılına gelindiğinde, Çin, bu kritik kategoride, Amerikalılar için sadece 285.000'e kıyasla, dünya toplamının neredeyse yarısına 801.000 patentle liderlik etti.
Kodların parçalanmasından tüketici ürünlere kadar her şey için kritik olan süper bilgisayarlarla Çin Savunma Bakanlığı Pentagon'u 2010'da ilk kez geride bırakarak dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olan Tianhe-1A'yi piyasaya sürdü. Sonraki altı yıl boyunca uğraşarak Pekin mikroişlemci çipleri Çin’de üretilen bir süper bilgisayarla geçen sene nihayetinde o kadar da zorlanmadan en hızlı makineyi üretti. O zamana kadar, ABD’nin 165, Japonya’nın 29 süper bilgisayarına karşı 167 ile en çok süper bilgisayara sahipti.
Uzun vadede, gelecekteki bilim insanları ve yenilikçilerinin kritik kaynağı olan Amerikan eğitim sistemi rakiplerinin gerisinde kalıyor. 2012'de Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, dünya genelinde yarım milyon 15 yaşında genci test etti. Şanghay'da olanlar matematik ve fen alanında birinci olurken "güçlü bir ABD eyaleti" olan Massachusetts'de olanlar fende 20., matematikte 27. sırada yer aldı. 2015 yılına gelindiğinde, Amerika'nın durumu, fende 25.liğe, matematik alanında 39.luğa geriledi.
Sırt çantalı, pantolon askılı bir grup 15 yaşındaki çocuğu neden umursayalım ki diye sorabilirsiniz. Çünkü onlar 2030 yılına kadar, bilgisayarları bir siber saldırıdan kurtulma, uyduları füze saldırısından kaçırma ve ekonomisinin en iyi olanlarını belirleyen kariyer bilimcileri ve mühendisleri olacaklar.
Rakip Süper Güç Stratejileri
Artan kaynaklarıyla Pekin, Kore'den Endonezya'ya uzun süredir ABD Deniz Kuvvetleri tarafından hakim olunan adalarda ve sularda hak iddia ediyor. Ağustos 2010'da Washington, Güney Çin Denizi'nde "ulusal çıkar"ını ifade ettikten ve iddiasını güçlendirmek için deniz tatbikatları yaptıktan sonra, Pekin'in Global Times’ı, "Güney Çin Denizi sorununun ilerde gezegenin gerçek hükümdarının kim olacağına karar vermede ABD-Çin güreşi maçının hisselerini arttırdığını" söyleyerek öfkeyle cevap verdi.
Dört yıl sonra, Pekin, toprak taleplerini bu sulara yükseltti, Hainan Adası'nda bir nükleer denizaltı tesisi kurdu ve Spratly Adaları'ndaki askeri üsler için yedi adet suni atol taramasını hızlandırdı.
Lahey'deki Daimi Tahkim Divanı, 2016'da bu atolların çevre denizlerine toprak iddiaları vermediğini kararlaştırdığında, Pekin Dışişleri Bakanlığı kararı reddetti.
Çin'in açık denizlerde meydan okumasını karşılamak için Pentagon, Güney Çin Denizi "sefer özgürlüğü" kapsamında bir dizi gemi göndermeye başladı. Aynı zamanda, Asya kıyılarındaki stratejik konumunu güçlendirmek amacıyla, yedek hava ve deniz varlıklarını, Japonya'dan Avustralya'ya uzanan baz istasyonuna kaydırmaya başladı.
İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana Washington, stratejik Avrasya kıtasını Avrupa'daki NATO askeri üsler ağı ve Pasifik'teki bir ada burçları zincirinden kontrol etmeye çalıştı. Bu engin kıtanın "eksenel uçları" arasında, Washington, son 70 yıl içinde, Soğuk Savaş sırasında hava ve deniz üsleri ve son zamanlarda Sicilya'dan Guam'a uzanan 60 hava üssü dizisi gibi birbirini izleyen askeri güç katmanları inşa etti.
Bununla birlikte, eşzamanlı olarak, Çin, "geniş mesafeli güç projeksiyonu için Halkın Kurtuluş Ordusu'nu (PLA) hazırlamak amacıyla" askeri birliğinin kapsamlı bir dönüşümü "olarak adlandırılan 2010 yılında Pentagon'un yaptığı çalışmaları yaptı. Dünyanın" en aktif topraklara dayalı balistik ve füze gemisi programı" ile "Pekin, nükleer güçlerini kıta Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünyanın her yerinde" hedefleyebilir.
Bu arada, şu andaki füzeler Batı Pasifik Okyanusu’nda PLA'ya "uçak gemileri de dahil olmak üzere gemilere saldırma" yeteneği kazandırdı. Gelişmekte olan askeri alanlarda Çin, “modern savaş alanlarının tüm boyutlarındaki bilgi tayfına" hakim olma planlarıyla ABD'nin siber uzay ve uzay üzerindeki egemenliğiyle rekabet etmeye başladı.
Çin ordusu 61398 nolu birimi ve müttefik müteahhitleri vasıtasıyla "Birleşik Devletlerin kritik altyapısına katılan şirketler - elektrik şebekesi, gaz hatları ve su işleri" konularına giderek yoğunlaşan sofistike bir siber savaş kapasitesi geliştirmiştir. Bir dizi fikri mülkiyet hırsızlığından sorumlu birimi belirledikten sonra Washington, 2013 yılında, beş aktif görevli Çinli siber görevli hakkında ceza davası açmak için eşi görülmemiş bir adım attı.
Çin, gelecekte Washington ile yapılacak herhangi bir savaşta belirleyici olabilecek önemli teknolojik ilerlemeler kaydetti. Pek çok geç kabul edilen teknoloji gibi, Pekin, tüm dünyada rekabet etmek yerine, alanın etkili bir şekilde silahlandırılması için bir dayanak olan, özellikle de yörünge uyduları takip etmek için kilit alanları seçti.
2012 yılının başlarında Çin, "yörüngede daha fazla uydu ve diğer sistemlere göre daha iyi koruma önleme yetenekleri" için 14 uyduyu "üç yörünge" halinde yerleştirmişti. Dört yıl sonra Pekin, bu yolda ilerlediğini açıkladı. Pekin, "2020'ye kadar 35 uyduluk bir takımyıldızı ile tüm dünyayı çevreleyeceğini" söyleyerek operasyonel uydu sistemlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra ikinci sırada yer almayı planlıyor.
Çin yakalamaca oynayarak son zamanlarda güvenli iletişimde cesur bir atılım gerçekleştirdi. Ağustos 2016'da, Pentagon'un tam ölçekli uydu güvenliğiyle ilgili kendi girişimini bırakmasından üç yıl sonra Pekin, daha kolay erişilen radyo dalgalarına güvenmek yerine, "saldırıya karşı zarar görmediği" düşünülen fotonları ileten dünyanın ilk kuantum uydusunu fırlattı.
Bir bilimsel rapora göre, bu yeni teknoloji "potansiyel olarak insanları her yere bağlayan süper güvenli bir iletişim ağı yaratacak". Çin'in, teknolojinin başarıyla kanıtlanması durumunda uydulardan 20'sini fırlatmayı planladığı bildiriliyor.
Washington, Çin'i kontrol etmek için, gelişmiş siber beceriler ve hava alanı robotikleri için yeni bir dijital savunma ağı inşa ediyor. 2010 ve 2012 yılları arasında Pentagon, eksozfere drone operasyonlarını genişleterek daha önce gitmiş bir şeyden farklı olarak gelecekteki savaş için bir arena yarattı.
2020 yılının başlarında, her şey plana uygun giderse, Pentagon stratosferden ekzosfere ulaşan çevik füzelerle donatılan, genişletilmiş bir uydu sistemi ile bağlantılı ve robotik kontrollerle çalıştırılan insansız hava araçlarıyla üç katmanlı bir çatı kalkan oluşturacak.
Bu güçler dengesini tartarak RAND Corporation, 'Çin ile Savaş' adlı bir araştırma yayınladı ve 2025'e kadar "Çin'in muhtemelen; gelişmiş hava savunmaları; en son nesil uçaklar; daha sessiz denizaltılar; daha fazla ve daha iyi sensörler; ve dijital iletişim, işleme gücü ve entegre bir öldürme zincirinin işletilmesi için gerekli olan C2 [siber güvenlik] 'i de içeren daha iyi ve daha uzun menzilli balistik füzeleri ve rota füzelerine sahip olacağını öngördü.
RAND, savaşın çıkması durumunda, ABD’nin taşıyıcıları, denizaltıları, füzeleri ve uçakları Çinli stratejik kuvvetlerden ağır kayıplar yaşayabilirken, bilgisayar sistemleri ve uyduları "gelişmiş Çinli siber savaş ve güvenlik güçleri" ASAT [uydu karşıtı] yetenekleri sayesinde bozulabileceğini belirtiyor. Amerikan kuvvetleri karşı saldırı yapacak olsa da "artan kırılganlık", Washington'un zaferinin güvence altına alınmayacağı anlamına geliyor. Böyle bir çatışmada düşünce kuruluşu, "açık kazanan" olmayabileceği sonucuna vardı.
Bu kelimelerin ağırlığı konusunda hata yapmayın. İlk kez ABD'nin askeri stratejisi ve stratejik analizleri için uzun zamandır uyumlu olan en üst düzey stratejik düşünce kuruluşu, Çin ile büyük bir savaş düşünüyor ve Birleşik Devletler kazanamayacak.
III. Dünya Savaşı: Senaryo 2030
Uzay ve siber savaşın teknolojisi o denli yeni ve denenmemiş ki şu anda stratejik planlamacılar tarafından hazırlanan en tuhaf senaryolar bile yakında akıl almaz bir realite ile değiştirilebilir.
2015 nükleer savaşı egzersizi sırasında Hava Kuvvetleri Savaş Gücü Enstitüsü, "Hava Kuvvetleri'nin B-52'lerin uçuş filosunun ... geliştirilmiş silahlarla güçlendirildiği 2030 senaryosunu" hayal etmek için karmaşık bilgisayar modellemeleri kullanarak vurmaya hazır gökyüzü devriyesi gezdirdi.
Eşzamanlı olarak, "parlayan yeni kıtalar arası balistik füzeler" lansman için beklemektedir. Daha sonra, cesur taktik bir kumarla, B-1 bombardıman uçakları, "tam Entegre Savaş İstasyonu (IBS) yükseltme" ile yıkıcı bir nükleer saldırı için savunmaya kaydırıldı.
Bu senaryo, Hava Kuvvetleri planlamacıları için hiç şüphesiz yararlıydı, ancak ABD küresel gücünün gerçek geleceği hakkında çok az şey söyledi. Benzer şekilde, Çinli Rand Savaşı çalışması, her iki tarafın da yararlanabileceği belirli stratejileri değerlendirmeden askeri kapasiteleri yalnızca karşılaştırdı.
Wargaming Institute'un bilgisayar modellemesine veya RAND'ın ünlü analitik kaynaklarına erişimim yok ama en azından Birleşik Devletler için olumsuz sonuçlarla gelecekteki bir çelişkiyi hayal ederek çalışmalarını bir adım daha ilerletebilirim. Dünyanın hala egemen gücü olan Washington, savunmalarını tüm askeri alanlara yaymalıdır; bu da gücünü paradoksal olarak potansiyel bir zayıflık kaynağı haline getirir. Meydan okuyan olarak Çin, Washington'un aksine ezici askeri üstünlükteki birkaç stratejik kusurun tanımlanması ve kullanılması gibi asimetrik bir avantaja sahiptir.
Fudan Üniversitesi'nden Shen Dingli gibi ünlü Çin savunma entelektüelleri, yıllarca ABD'ye karşı büyük bir donanma oluşturma fikrini reddetti ve bunun yerine "siber saldırılar, uzay silahları, lazerler, titreşimler ve diğer yönlendirilmiş enerji sinyalleri"ni savundu. Shen, uzaydan atılan lazerler tarafından "yakılacak" uçak gemileri fırlatmak yerine, "diğer komuta sistemleri ile çalışmamasını sağlamak için" ileri silah geliştirmesi gerektiğini savundu.
Yıllarca Washington'un küresel ordusunun tüm gücüyle uyuşmamasına rağmen Çin, siber savaş, uzay savaşı ve süper hesaplamanın birleşimi yoluyla ABD askeri iletişimlerini sakat bırakmanın yollarını bulabilir ve böylece stratejik güçlerini köreltebilir.
Bunu göz önünde bulundurarak, III. Dünya Savaşı için olası bir senaryo var:
Saat 11:59 2030 Perşembe Şükran günü. Aylardır Güney Çin Denizi'ndeki Çin ve ABD Donanması devriyeleri arasında gerginlik yaşanıyor. Washington'un Çin'i durdurmak için diplomasi kullanma girişimleri, uzun zamandır müttefikler arasında utanç verici bir başarısızlık olduğunu kanıtladı – Amerikan destekli sakat NATO’yla, şu anda 3. Rütbe güç olan İngiltere’yle, tarafsız ilevsiz Japonya’yla ve siber gözetimi yüzünden çok uzun süredir acı çektikten sonra Washington'un endişelerine soğuk bakan diğer liderlerle.
Amerikan ekonomisi küçüldükçe Washington son sekiz gemi filosundan altısını Batı Pasifik'e göndererek giderek zayıflayan eliyle son kartını oynuyor.
Çin liderlerini korkutmak yerine, bu hareket onları daha saldırgan kılıyor. Spratly Adaları'ndaki üslerden uçan jet uçakları, Güney Çin Denizi'ndeki ABD Donanmasının gemileri üzerinde uçarken, Çinli fırkateynler devriye gezisinde bulunan iki uçak gemisiyle tavşan gibi oynuyor ve pruvalarına daha yakından geçiyor.
Sonra trajedi başlar. Sisli bir Ekim gecesi saat 4.00'da devasa destroyer USS Gerald Ford, Çin gemisi Frigate-536 Xuchang'u ikiye bölerek 165 kişilik tüm mürettebatı ile batırıyor. Pekin bir özür ve tazminat istiyor. Washington reddettiğinde, Çin'in öfkesi hızla geliyor.
Siyah cuma; gece yarısı gerçekleştirilen sörf sırasında, siber mağazalar Bangladeş'ten gelen en son tüketici elektroniklerinde derin indirimler yaparken, Batı Sahili'ndeki Exmouth'daki Uzay Gözetim Teleskobunu kuran Deniz Kuvvetleri personeli kahvelerini içerken güney gökyüzünün ekranları aniden siyah oluyor.
ABD CyberCommand'ın Teksas'taki operasyon merkezinde binlerce kilometre uzakta bulunan Air Force teknisyenleri, dünyadaki Amerikan silah sistemlerine anonim olarak saldırı düzenlenmesine rağmen Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun ayırt edici dijital parmak izlerini gösteren kötü niyetli ikili dosyaları tespit ediyorlar.
Daha sonra tarihçilerin "İkili Savaş" diye adlandıracakları türde CyberCom'un süper bilgisayarları katil karşı-kodlarını başlatıyor. Çin'in yerel sunucularından bir kaçı rutin idari verileri kaybederken, Pekin'in süper güvenli foton iletimiyle donatılmış kuantum uydu sistemi ele geçirilemez olduğunu kanıtlıyor.
Bu arada, Şangay'ın cyberwarfare Unit 61398'e bağlı daha büyük, daha hızlı süper bilgisayarlardan oluşan bir armada, eski mikrodalga sinyalleri aracılığıyla ABD uydu sistemine yağan eşi benzeri görülmemiş incelik ve sofistike logaritmalarla geri dönüyor.
İlk açık vuruş Pentagon'un tahmin etmediği türden. İlk açık vuruşu yapan Pentagon'un tahmin ettiği kimseydi. Güney Çin Denizi'nden 60.000 feet yükseklikte uçarken, Çinli "kötücül yazılım" bulaştırılan birkaç ABD taşıyıcı merkezli MQ-25 Stingray dronu, aniden geniş delta kanat altılarının altındaki bütün bölmeleri ateşleyerek, okyanusa akan düzinelerce ölümcül füze göndererek, bu müthiş silahları etkin bir şekilde silahsızlandırıyor.
Beyaz Saray yangına körükle mücadele etmeye kararlı bir şekilde misilleme atışı yapıyor. Uydu sistemlerine güvenerek, California'daki Hava Kuvvetleri komutanları, Çin'in birkaç iletişim uydusuna Triple Terminator füzeleri fırlatmak için, Dünya'nın 250 mil yörüngesinde dolaşan X-37B uzay uçaklarından oluşan bir filoya robotik kodlar gönderiyor. Sıfır yanıt.
Telaşlı bir panik içinde Donanma, Zumwalt sınıfı destroyerleri, yakınlarda durağan yörüngedeki yedi Çin uydusuna RIM-174 katil füzelerini ateşleme emri veriyor. Fırlatma kodları çalışmıyor.
Pekin'in virüsleri ABD uydu mimarisi aracılığıyla kontrolsüz bir şekilde yaygınlaştığından, ülkenin ikinci sınıf süper bilgisayarları Çinli kötü amaçlı yazılımların şeytani karmaşık kodlarını kıramamakta. Çarpıcı bir hızla, tüm dünyadaki Amerikan gemilerinin ve uçaklarının navigasyonunda önemli olan GPS işaretleri tehlikeye giriyor.
Pasifik boyunca, Deniz Kuvvetleri güverte subayları, Annapolis'te uzun süre önce seyr-ü sefer derslerini hatırlamaya çalışarak, sekstan(*)ları ile mücadele ediyorlar. Güneş ve yıldızlar tarafından yönlendirilen taşıyıcı filo, Çin sahilindeki istasyonlarını terk ederek Hawaii'nin güvenliğini sağlıyor.
Kızgın bir Amerikan başkanı, Hainan Adası'ndaki Longpon Donanma üssündeki ikincil Çin hedefi üzerine misilleme emrini veriyor. Guam'daki Andersen Hava Üssü Komutanı, birkaç dakika içinde, 70.000 feet'e kadar fırlayan ve saatte 4.000 mil hızla Pasifik boyunca çizilen, - herhangi bir Çin savaşçısından çok daha hızlı veya havadan havaya füze vuran çok gizli bir X-51 "Waverider" hipersonik füze bataryasını fırlatıyor.
Taktik nükleer savaş başlıkları Güney Çin Denizi'ndeki Çin deniz operasyonlarını durdurmak için Longford'un sert denizaltı torpidolarına çarpmak üzere olduğundan herkes 30 dakikayı saydığından Beyaz Saray'daki durum odasında sessizlik boğucu. Yarı yolda füzeler aniden Pasifik'e düşüyor.
Tiananmen Meydanı'nın altına gömülmüş bir sığınakta, Başkan Xi Jinping'in seçilmiş halefi Li Keqiang, akıl hocasından çok daha milliyetçi bir tavırla Washington'un Çin topraklarında taktik bir nükleer saldırı girişiminde bulunacağından öfkeli.
Çin Devlet Konseyi, açık savaş düşüncesiyle dalgalanırken eski stratejist Sun Tzu'yı şöyle diyor:
"Muzaffer savaşçılar ilk önce kazanır sonra savaşa başlarken yenilmiş savaşçılar önce savaşa başlar ve sonra kazanmaya çalışırlar." Alkış ve kahkahanın ortasında, oy birliği ile karar veriliyor. Savaş başlıyor!
Pekin, hemen gizli siber saldırılardan açık sözlü saldırılara geçiyor. Düzinelerce Çin'in yeni nesil SC-19 füzeleri, bu kilitleme birimlerinde yüksek kinetik öldürme oranına sahip ABD'li temel uydularından gelen atışlardan kurtuluyor. Birdenbire Washington, yüzlerce askeri üsle güvenli iletişimi kaybediyor.
Dünya çapındaki ABD savaş filoları yere çakılmış durumda. Net bir görünümü 10.000 fite indiren kasklara monte edilen aviyonik görüntüleri siyaha döndüğünden onlarca F-35 pilotu zaten kör. Herhangi bir elektronik navigasyon olmaksızın, gökyüzündeki otobüs şoförleri gibi otoyolları ve yer işaretlerini temeline kadar takip etmeliler.
Avrasya topraklarında düzenli olarak devriye gezen iki düzine RQ-180 gözetleme kulesi aniden uydu tarafından iletilen komutlara cevap vermiyor. Ufuk boyunca amaçsızca yakıtları tükenene kadar uçuyorlar. Şaşırtıcı bir hızla ABD, Hava Kuvvetlerinin uzun zamandır "nihai yüksek zemin" olarak adlandırdığı şeyin kontrolünü kaybediyor.
Kremlin'e sakat Amerikan kapasitesi hakkında bilgi veren istihbarat ile hala yakın bir Çinli müttefiki olan Moskova, New York ve Newport News arasındaki kalıcı provokatif devriyeler için Arctic Circle'un ötesinde bir düzine Severodvinsk sınıfı nükleer denizaltı nakli gönderiyor.
Aynı zamanda, açıklanmayan sayıda saldırı denizaltısı eşliğinde, Rusya'nın Karadeniz filosundan bir yarım düzine Grigorovich sınıfı füze fırkateyni batı Akdeniz'de Amerikan 6. Filosunun gölgesi gibi peşinde.
Birkaç saat içinde, Washington'un son 85 yıldır küresel egemenliğinin ana taşı olan Avrasya'nın eksenel uçlarındaki stratejik gücü kırılıyor. Hızlı bir şekilde art arda, ABD'nin küresel gücünün kırılgan mimarisindeki yapı taşları düşmeye başlıyor.
Her silah kendi düşmanını yaratır. Tıpkı silahşörlerin yüksek şövalyeleri yükselttiğindeki, tanklar siperleri parçaladığında ve dalış bombardıman uçakları savaş gemilerini batırdığında olduğu gibi Çin'in üstün siber kabiliyeti, bir zamanlar zorlayıcı askeri cihazların gücü olan Amerika'nın iletişim uydularını kör ediyor ve Pekin'e bu robotik ordular savaşında çarpıcı bir zafer kazandırıyor. İki tarafta da tek bir savaş kazası olmadan, neredeyse bir asır boyunca gezegene egemen olan süper güç III. Dünya Savaşı'nda yeniliyor.
Alfred McCoy 2 Ekim 2017, Real Clear World
Alfred W. McCoy, Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden Harrington tarih profesörüdür. Şu an klasik olan “Eroin Siyaseti”nin: 50 yıldır yasadışı narkotik ve gizli operasyonların konjonktürünün araştırması, “Küresel Uyuşturucu Ticareti'ndeki CIA Sadakati” ve yeni yayınlanan “Amerikan Yüzyılı: Gölgeler”in yazarıdır.
(*) sextan: Esas itibarıyla, seyir subayları (Dz.) ve seyrüseferciler (Hv.) tarafından; güneşin, ayın bir yıldızın veya ufuk yukarısındaki bir gezegenin irtifa ve açısal yüksekliğini ölçmekte kullanılan alet.
Derya Beyaz, 06.10.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri
Sonsuz Ark'tan
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz