23 Kasım 2017 Perşembe

SA5211/Sonsuz Ark-YD60: Suudi Arabistan'ın Tepeden Devrimi

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki analiz ortadoğu adı verilen ve bataklık ya da cehennem olarak tanımlanan topraklarda müslümanların kendiliğinden çatıştığını iddia edecek kadar utanç verici bir çarpıklığı barındırmaktadır. Kurulduğundan beri Radikal bir mezhebe tabi Suudi hanedanının yönettiği Suudi Krallığı, İngiltere ile birlikte Avrupa'nın ve ABD'nin çıkarlarına hizmet ettiği sürece, ne gerici olarak tanımlandı ne de radikal fikirlerin destekleyicisi olarak; çünkü Batı'nın tüm emirlerini yerine getiriyordu, batılı standartlarda demokrasi yoktu, insan ve kadın hakları yoktu ve bu durum asla sorun oluşturmuyordu. Suudi hanedanı Batı'nın ürettiği vahhabilik üzerinden dünyadaki tüm radikal örgütleri batının emirleri gereği finanse etti, mezhep ayrışmasını derinleştirdi, bugün aynı Batı bu mezhepsel farklılığı gerici ve radikal olarak tanımlıyor, değişmesi gerektiğini öne sürüyor. Bugün tek sorun Suudi krallığının modernleşmesi ve bu modernleşmenin de Arap Milliyetçiliği üzerinden mümkün görünmesi gibi yapay bir determinist perspektif üretmeye çalışan Josckha Fischer'in Alman çıkarlarının neresinden baktığını görebilmek için bugünlerde Suudi Krallığının Berlin Büyükelçisini geri çekmesinin nedenlerini irdelemek gerekir.
Seçkin Deniz, 23.11.2017



Saudi Arabia’s Revolution From Above

2017 yılının başlarında Suudi tahtının vârisi olduktan sonra, Veliaht Prens Muhammed bin Salman, gücünü çabucak pekiştirdi ve radikal değişim dönemine girmeye başladı. Ancak  veliaht ülkenin iç ve dış politikalarını gözden geçirirken, Ortadoğu'da bir başka çatışma riskini de artırıyor.

Arap Baharı'ndan yedi yıl sonra, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın her yerinde devrimci bir coşku dalgası patlak verdi. Suudi Arabistan nihayet bu dalgaya kendine has bir şekilde yakalandı. Daha genç bir nesil, katı muhafazakar Krallığın modernleşmesini ve sokaklardaki devrimcilerin değil, ülkenin 32 yaşındaki zengin prens ve mirasçı Muhammed bin Salman'ın (MBS) önderlik etmesini istiyor.

Nüfus ve coğrafya açısından Suudi Arabistan, en büyük Arap ülkelerinden biridir ve olağanüstü petrol zenginlikleri, onu Batı için ve özellikle ABD için vazgeçilmez bir stratejik ortak yapmıştır. Fakat, İslam Ortaçağı ve Batı modernliği arasında kalan bir ülke olarak, her zaman aşırı çelişkilere girmiştir. İslam'ın en önemli kutsal alanlarına ev sahipliği yapan Mekke ve Medine'ye en son altyapı ve Amerikan tarzı alışveriş merkezleri yapıldı.

Fakat bugüne kadar, 1932'de kurulduktan bu yana, Suudi Arabistan, Saud'un Ailesi tarafından yönetilen, bir kabile toplumuna ev sahipliği yapmaktadır. Ahlak ve yasal kodları, çoğu yabancı ülke için ortaçağda görülmektedir. Ve bugünkü en radikal İslamcı grupların çoğunu etkileyen Selefist bir doktrin olan Vahhabizm olarak bilinen İslam'ın aşırı reaksiyoner(gerici) versiyonuna bağlıdır.

Kral Selman ve MBS, petrol fiyatlarındaki uzun vadeli düşüş ve hızla büyüyen genç nüfusa eğitim vermek ve istihdam yaratma ihtiyacı nedeniyle - aksi takdirde aşırılıkçılığa dönüşebilir -ülkenin modernize edilmesi gerektiği sonucuna varmış görünüyorlar. Yavaş bir düşüşe ya da nihai bir dağılmaya engel olmak için ülkede sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel açıdan da önlemler almak için harekete geçtiler.

Bu ayın başlarında, Çin devlet Başkanı Xi Jinping'in kendi gücünü pekiştirmesi ile ilgili operasyonu inceleyen MBS, Suudi hükümetinin yolsuzlukla mücadele ve yolsuzluğun giderilmesi olarak nitelendirdiği talimatları verdi. Zaten, onlarca üst düzey prens, eski bakan ve zengin ve etkili işadamları tutuklanmış ve hesapları dondurulmuştu. Tasfiye, Suudi kadınlarının artık araba kullanmasına veya halka açık spor karşılaşmalarına katılmalarının sağlanacağına dair bir açıklama yapılmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti. Açıkçası, Suudi Arabistan'daki yeni liderlik, tepeden başlayan gerçek bir devrim yapmak istiyor.

Ancak şunu unutuyoruz, Orta Doğu'da ülkesinin din adamlarını atlayarak yukarıdan aşağıya doğru bir devrim gerçekleştirmek isteyen son otoriter hükümdar Şah Muhammed Rıza Pehlevi idi. O ve "Beyaz Devrim" 1979'da İran'ın İslam Devrimi tarafından yok edildi.

MBS devriminin sadece daha iyi olacağını umabiliriz. Başarısız olursa, Riyad'da iktidara gelecek olan radikal Selefilere göre, İranlı mollalar liberal gibi görünecek. Reaksiyoner İslam'ın önde gelen kalesini modernleştirmeyi başarırsa, İslam dünyasındaki diğer ülkeler için de aynı aşamaları gerçekleştirecekti.

MBS, gündeminin bir parçası olarak, özellikle İran'a yönelik daha agresif bir dış politika başlattı. MBS etrafındaki modernleştiriciler, devrimin başarısının, Vahhabizmin gücünü Suudi milliyetçiliği ile değiştirerek yıkmayı gerektirdiğini biliyor. Bunu yapmak için güçlü bir düşmana ihtiyaçları var. Krallık'ın bölgesel hegemonya için rekabet ettiği Şii İran, ideal bir folyodur.

Bu iç meseleler Suudi Arabistan'ın niçin son aylarda İran'la olan çekişmeleri ve tırmanan gerilimleri azalttığını açıklamaya yardımcı oluyor. Elbette Suudilerin bakış açısıyla, İran'ın Irak, Suriye, Lübnan, Bahreyn, Katar, Yemen ve diğer ülkelere müdahale ederek attığı basit ipuçlarını topluyorlar.

Şu ana kadar Suudi Arabistan ve İran arasındaki bölgesel hegemonya savaşı, Suriye ve Yemen'deki vekâlet savaşlarıyla sınırlıydı ve bu vekalet savaşları insani felaketlerle sonuçlandı. Öyle görünüyor ki, hiçbir taraf doğrudan askeri bir çatışma istemiyor.. Ancak son gelişmeler göz önüne alındığında bu değişmiş görünüyor; Ortadoğu'da, soğuk savaş oldukça hızlı bir şekilde sıcak savaşa dönüşebilir.

Uzun vadede, Suudi-İran rekabeti Ortadoğu'yu, İsrail-Filistin çatışmasının yaptığı gibi yapacaktır. Örneğin, MBS Yolsuzlukla Mücadele uygulamasını başlatmadan sadece birkaç saat önce gerçekleşen bir olayı düşünün: Lübnan Başbakanı Saad Hariri Suudi Arabistan'ı ziyaret ederken görevinden istifa ettiğini açıkladı. Hariri'ye göre, hükümet ortaklarından İran'a bağlı Şii militan grubu ve siyasi parti Hizbullah Lübnan'ı yönetilmesi imkansız bir ülke haline getirmişti; kendisine suikast düzenlenebilirdi.

2005 yılında öldürülen babası eski Lübnan Başbakanı Rafik Hariri'den sonra, oğul Hariri, cevaplardan daha çok soru sorulmasına neden oldu. Neden şimdi Başbakanlıktan ayrıldı? Suudi baskısı altında hareket ediyor muydu ve eğer öyleyse ne oldu bitti?

Hariri'nin açıklaması sonrasında Suudi Arabistan Yemen'de Husi asilerinin Riyad'ı hedef alan bir füzesini düşürdü. Suudi Arabistan'a göre, İran ve Husiler birbirine destek verdiği için, füze saldırısı İran'ın bir "savaş hareketi " sayılıyordu.

Böyle kısa bir sürede bu kadar olağandışı gelişmenin art arda gerçekleşmesi tesadüf olamaz. Şimdi sorun, Lübnan'da iç savaşın çıkıp çıkmayacağı ve Suudi Arabistan'ın İran'ı geriletmek için İsrail'i ve ABD'yi Hizbullah ile çatışmaya sokmaya çalışıp çalışmayacağı.

Şimdilik, Suudilerin bunu kendi başlarına yapacak gücü yok. Son yıllarda, Suudi Arabistan, bölgesel hegemonya mücadelesinde büyük yenilgiler yaşadı. Sünni azınlık Irak'ta iktidardan  uzaklaştırıldı; Beşar Esad'ın İran destekli rejimi Suriye'de iktidarda kalmayı başardı. MBS bu yenilgilerin Lübnan'da veya başka yerlerde telafi edilmesinin yollarını arıyor olabilir.

Suudi Arabistan'ın tepeden devrimi, tarafsız gözlemcilerin kararsızlıkla bakmasını gerektiren yüksek riskli bir girişimdir. Başarısızlığa izin verilirse, bunun sonrasının ne olacağı düşünüldüğünde, bölgesel gerginliklerde ve savaş olasılığında çarpıcı bir artış sağlanacak gibi görünüyor.


Joschka Fischer, 16 Kasım 2017, Project Syndicate

Joschka Fischer, 1998-2005 yılları arasında Almanya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Almanya'nın 1999'da Kosova'ya müdahalesine verdiği güçlü destekle ve ardından Irak'taki savaşa muhalefetle damgasını vurdu. Fischer, 1960'lar ve 1970'lerin kuruluş karşıtı protestolarına katıldıktan sonra seçim siyasetine girdi ve yaklaşık yirmi yıldır başında bulunduğu Almanya'nın Yeşiller Partisi'nin kurulmasında anahtar rol oynamıştır.



Seçkin Deniz, 23.11.2017, Sonsuz Ark, Yayın Dünyası'ndan, Özel Dosyalar, Çeviri
Seçkin Deniz Yazıları



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı