"Putin’in vermiş olduğu sosyal mesajların, yani konuşmasının ilk bölümüyle, nükleer konusundaki mesajlarıyla ne üslup ne de anlam açısından hiçbir şekilde birbiriyle uyuşmaması göze batıyor."
«Ядерный» электорат
Davetliler arasında sporculardan gazetecilere kadar “geniş sivil toplum” temsilcileri yer aldı. Bir başka yenilik, başkanın sözleriyle eşzamanlı olarak gösterilen slaytların kullanılmasıydı. Ancak yeni format ve izleyenleri şaşırtma arzusu iyi bir sonuç getirmedi.
Konuşmadan bir gün önce konuşmanın ana içeriğinin 2012 yılında Putin’in başkanlık görevine başladığı zaman ilan ettiği toplumsal tedbirler dizisinin devamı olan yeni 'Mayıs Kararnameleri'nin olacağı ilan edildi.
Mesajın ilk kısmı, gerçekten de başkanın olası dördüncü dönemiyle ilişkilendirdiği toplumsal ve ekonomik hedeflere ayrılmıştı. Bilhassa GSYH'deki 1,5 kat artış ve ekonomik büyüme oranının dünya ortalamasının üzerine çıkması (bugün Rusya ortalama dünya düzeyinin % 1-2 oranında geride kalıyor) hedefi açıklandı.
Yeni doğanlar için ayrılan bütçede yüzde 40'lık bir artış, şu anki 73 yıldan 80 yaşına kadar ortalama ömür beklentisinde bir artış, sağlık ve eğitim harcamalarında bir artış gibi sosyal politikalarının öncelikleri belirlendi. Yeni dijital ekonomi ve yenilikçi teknolojiler konusunda alışıldık sözler sarf edildi.
Tüm bunlar içerisinde olağanüstü bir şey yoktu elbette. Herkes konuşmasının zaten bu şekilde olacağını bekliyordu. Bu tür retoriğin getirdiği sorunlar az çok işin içinde olan her izleyicinin bildiği şeylerdir. Başkan böyle bir ekonomik atılım ve yeni sosyal harcamalar için gerekli olan maddi kaynaklar konusunda neredeyse hiç söz etmedi.
Tabii 2012 yılındaki 'Mayıs Kararnameleri'nin uygulanmasında bazı eksikliklerin olduğu kabul ediliyor. Pratikte bu, eksik paranın federal ve yerel makamların diğer hizmetlerinde acilen kesintiler yapılması yoluyla arandığı anlamına geliyor. Ayrıca bu beyanların birçoğunu önceden duymuştuk.
Ekonomi alanında Kremlin’in seçmeni şaşırtabilecek bir vaadi bulunmuyor. Daha da zor olan, ekonomide son yıllarının sonucunu beyan etmesidir. Sermayenin rekor seviyede ülkenin dışına çıkması ve GSYİH payındaki hızlı bir düşüşü saymazsak, bu konudaki başarılar yok denecek kadar azdır.
İşte burada Soçi’de yapılan Olimpiyat oyunları zamanlarından beri yetkililerin imdadına dış politika yetişiyor. Putin konuşmasının birinci saatini rekor hasatla ilgili bir raporla bitirdi ve konuyu aniden değiştirdi.
Konuşmasının ikinci saatinde izleyiciler, Rus ordusunun askeri sanayi kompleksi ve son Rus silahları, özellikle de nükleer silahların durumu hakkında bir rapor dinlediler. Silahlar o kadar yeni ki içlerinden bazılarının henüz isimleri dahi yok.
Slayt görüntülerinde, gerektiğinde vatanlarını koruyabilecek ve tüm dünyayı yok edebilecek nükleer motorlarla donatılmış süper hızlı seyir füzeleri ve insansız su altı araçları gösterilmeye başlandı.
Salondaki izleyiciler, “Sarmat” ve “Hançer”lerden söz edilirken daha dikkatli dinlemeye başladılar ve gerekli anlarda, buğday hasadından söz edildiği zamanki alkıştan iki kat daha güçlü bir şekilde alkışlamaya başladılar. Yeni 'Mayıs Kararnameleri' ikinci planda kaldı ve artık hem Rusya'da hem de dünyada Putin'in konuşmasının sadece askeri ve politik mesajları tartışılacaktı.
Başkanın, seçim öncesi konuşmasında seçmeni şaşırtması gerekiyordu ve bunda nihayetinde başarılı oldu. Öyle görülüyor ki, Kremlin’de konuşmayı mart ayına erteleme kararından sonra, konuşmanın tutarlılığı ve onun PR etkisini nasıl arttırılabileceği konusunda uzun süre düşünülmüştür.
Daha önce olduğu gibi, dış politika bu konuşmanın en önemli unsuru olarak belirlendi. Son bir sene içerisinde Rusya’nın bu konuda elde ettiği bir galibiyeti yoktu fakat herkesçe bilinen başarısızlıkları oldu, bu yüzden durumun bir şekilde “düzeltilmesi” gerekiyordu. Böylece seçmenlerin seçime ilgisini arttırma görevi, Rusya’nın dış politika alanında yaptığı ikinci ve bu sefer ilkinden çok daha sert olan 'Münih Konuşması'nın içeriğini belirlemiş oldu.
Putin’in vermiş olduğu sosyal mesajların, yani konuşmasının ilk bölümüyle, nükleer konusundaki mesajlarıyla ne üslup ne de anlam açısından hiçbir şekilde birbiriyle uyuşmaması göze batıyor.
Özellikle de devletin aynı anda hem sosyal yükümlülüklerin altına girmesi hem de yeni silah yarışını başlatması şaşırtıcıdır. Bu çelişkili söylem, konuşma metninin farklı bölümlerinin farklı ekipler tarafından hazırlandığı gerçeğine bağlıdır. Ama şimdi bütün ilgili taraflar Başkanın sözlerinde sadece kendisiyle alakalı tarafı görüp rapor sunmaya çalışacaklar. Örneğin, Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreşkin, görevi kabul ettiğini ve uygulamaya geçtiğini belirtti bile. Büyük ihtimalle önümüzdeki altı yıl boyunca zaten kıt para kaynaklarının sürekli olarak bir sepetten diğer sepete aktarmalarına şahit olacağız.
Bu bağlamda asıl soru, kendi seçmenine yönelik tasarlanmış olsa da yeni 'Münih Konuşması'nın Batıda nasıl algılanacağıdır. Putin konuşmasının leitmotifi, “Bizi uzun zamandır kimse duymadı, o halde şimdi dinleyiniz” sözleri oldu.
Reel politika çerçevesinde çok açık görülüyor ki Kremlin masaya son kozunu atmış bulunuyor; Putin’e göre son yıllarda Sovyetlerin nükleer süper gücü paslanmış değil, tam tersi önemli ölçüde güncellenmiş ve güçlendirilmiştir. Muhtemelen Batı elitlerinin bir kısmı bunu umutsuz bir pazarlık girişimi olarak görecektir. Fakat meydan okuma olarak kabul eden de mutlaka çıkacaktır.
Aleksandr Zemlyaniçenko, 01.03.2018, Noyaya Gazeta
Melek Öz, 04.03.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çeviri-Analiz, Çeviri
Melek Öz Yazıları
Takip et: @formel_
Kaynak:
https://www.novayagazeta.ru/articles/2018/03/01/75662-yadernyy-elektorat
Sonsuz Ark'tan
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.