Трамп и Ким Чен Ын: кого боятся российские миллионеры
Rusya’da dolar milyonerlerin sayısı arttı. 2017 yılında sermayesi 5 milyon dolar olan kişilerin sayısı bir çeyrekten fazla artmış ve 38 bin kişiyi geçmiştir. Şimdi onların toplam serveti Rusya’nın GSYİH’nın neredeyse dörtte üçüne denk gelmektedir. Bunun yanında multi-milyonerlerin yarısından fazlası ikinci bir vatandaşlığa sahipler ve politikadaki popülistlerden, Kuzey Kore’deki olası savaştan ve Donald Trump’tan korkuyorlar.
Bugün Rusya’da 38,1 bin Rus vatandaş toplam 1,2 trilyon dolarlık servete sahipler. Bu, Rusya’nın 2017 yılı GSYİH’sinin neredeyse %73,5’ini oluşturuyor. Knight Frank şirketinin her sene küresel çapta yaptığı The Wealth Report Attitudes Survey 2018 araştırmasında bundan bahsediliyor. Söz konusu insanlar, kişisel serveti 5 milyon dolardan fazla olan vatandaşlar. 2017 yılında böyle insanların sayısı bir önceki yıla oranla %27 arttı. Aynı şekilde araştırma sonuçlarına göre dolar ultra-milyonerlerinin, yani kişisel serveti 50 milyon dolar üzerinde olan kişilerin sayısı %20 kadar artmıştır. Geçen sene ülkede bu tarz insanların sayısı 2,6 bin kişi civarındaydı.
Aynı zamanda Knight Frank şirketinin danışmanlık bölümünün müdürü Olga Şırokova geçen sene 2012’ye kıyasla multi-milyonerlerin ve ultra-zenginlerin sayısının %35 kadar azaldığını söylüyor. Uzman, bunu ülkedeki ekonomik durumun bozulması ve doların ruble karşısında değer kazanmasıyla açıklıyor.
500 milyon dolarlık servete sahip Ruslara gelince, beş yıl içerisinde sayıları yaklaşık %40 oranında düşerek 220 kişi oldu. Şırokova’ya göre önümüzdeki üç yıl içinde her grupta (5 milyon dolar, 50 milyon dolar ve 500 milyon dolar) zenginlerin sayısı %20’den fazla oranda artabilir. Toplam üç yıl içerisinde ülkedeki dolar milyonerlerinin sayısı % 67 oranında artabilir.
The Wealth Report 2018 anketine göre Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun ultra- zengin (50 milyon dolar üzerinde servete sahip olan) insanların %52’si ikinci bir pasaporta veya ikinci vatandaşlığa sahipler, bunların %45’i ise başka bir ülkede daimi ikamet fikrine sıcak bakıyor.
“Bunlar dünya bölgeleri arasındaki en yüksek değerlerdir. Örneğin, Latin Amerika’da ankete katılanların %41’i ikinci bir pasaporta sahiptir ve %45’i ikinci bir pasaport edinmeyi planlıyor’’ deniyor ankette.
Zengin Rus vatandaşların çoğunun yurtdışında tasarrufları var ve bu sene hacmini arttırabilirler. 1 Mart 2018’den 28 Şubat 2019’a kadar devam edecek olan sermaye affının genişletilmesine ilişkin yasa, bunda önemli bir rol oynayabilir.
Yurtdışında hesabı olan kişilerin hesaplarını teknik taşıyıcıdan kendi üstlerine transfer etmeleri olasıdır. FBK şirketinin mali soruşturma ve yolsuzlukla mücadele uygulamalarının başında bulunan Aleksandr Sotov’a göre bu, milyoner sayısının ve onların mal varlıklarının artışına sebep olacaktır.
Diğer yandan kişi hesabın sahibi olarak gözüküyorsa, paranın nerede olduğunun pek de önemi yoktur. Ekonomi Yüksek Okulu’nun Gelişim Merkezi müdür yardımcısı Valeriy Mironov’a göre yurtdışında toplam olarak 60 trilyon ruble ya da 1 trilyon dolar civarında sermaye yoğunlaşmış olabilir.
Rusya’nın da dâhil olduğu ve 100’den fazla ülkenin katıldığı vergi verileri sisteminin (CRS) sermayenin otomatik olarak Rusya’ya dönüşü üzerindeki etkisini de hesaba katmak gerekiyor. Bugüne kadar, yaklaşık 73 ülke Rusya Federasyonu’na bilgi vermeyi kabul etti.
Aleksandr Sotov’a göre kısa bir süre önce Rusya, Britanya Virjin Adaları ile bilgi değişimi konusunda bir anlaşma imzaladı. Geçen yılın sonbaharında, Federal Vergi Dairesinin bu bölgeyi offshore şirketler listesinden çıkarması için yasa taslağını yayınladığını hatırlamakta fayda var.
Bilgi paylaşımı bir mülkün gizli kalma olasılığını önemli ölçüde azaltır. The Wealth Report 2018 araştırmasının verilerine göre CRS sisteminin yürürlüğe girmesi Rus zenginlerinin en büyük korkuları arasına giriyor. Dünyada ortalama %21 multi-milyonerin bu sistemin refahlarını etkileyeceğini düşünmesinin yanında Rusya’da bu oran %46 civarında.
Milyonlarca dolara sahip olan zengin Ruslar arasındaki diğer bir korkuya da ABD’deki Donald Trump başkanlığı sebep oluyor. Dünyadaki %5 oranına kıyasla Rusya’da bu durum %23 milyoneri korkutuyor.
“Bu şaşırtıcı değil”, diyor Rus Bilimler Akademisi Güvenlik Araştırmaları Merkezinin araştırma görevlisi Konstantin Blohin. “Bu, Trump’ın dış politikadaki çizgisinin öngörülemezliğiyle alakalıdır. O her an tahmin edilmesi zor olan herhangi bir çıkış yapabilir. İş içinse istikrar ve güvencelere ihtiyaç var.”
Aynı zamanda Rus milyonerler yeni yaptırımlardan çekiniyorlar. Ocak ayında ABD Maliye Bakanlığı, yetkililer, politikacılar ve işadamları da dâhil olmak üzere 210 Rus vatandaşın içinde olduğu "Kremlin raporunu" yayınladılar. Daha sonra, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yakın gelecekte yeni yaptırımların uygulamaya konulacağını duyurdu.
Rus milyonerlerin diğer korkuları arasında (katılanların %54’nün) Kuzey Kore’deki kriz bulunuyor. Geçen sene Donald Trump’ın, askeri bir provokasyona karşı Kuzey Kore’yi cevap vermekle tehdit ettiğini hatırlatalım. ABD Savunma Bakanı James Mattis, Pyongyang nükleer silahlar uyguladığı takdirde kapsamlı askeri saldırı tehdidinde bulundu.
Ama en çok Rusya’nın ultra-zengin insanları siyasi popülizmden korkuyorlar. Bunu ankete katılanların %62’sinin belirtiği söyleniyor.
Söylemek gerekir ki Rus milyonerler, ankete katılan toplam milyoner sayısının yaklaşık %1,5’unu oluşturuyor.
Yevgeniya Petrova, 08.03.2018, Gazeta
Melek Öz, 18.03.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çeviri-Analiz, Çeviri
Melek Öz Yazıları
Takip et: @formel_
Sonsuz Ark'tan
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz