30 Mayıs 2018 Çarşamba

SA6223/ÇY11-HK17: Zorluklarla Mücadele Kaderiniz




Venezuela Devlet başkanı Nicolás Maduro’nun önceki hafta börk, Kayı bayrağı ve yüzüğüyle çektirdiği fotoğraf liderin yakın bir Diriliş Ertuğrul takipçisi olduğunu ortaya koydu. Dizinin yapımcısı ve senaristi Mehmet Bozdağ tarafından sosyal medyada paylaşılan fotoğraf, dizinin ününün sınırlar aştığını bizlere bir kez daha hatırlattı.

Dizinin takipçileri Facebook’ta bir hayran grubu kurmuş durumda. Grup üyelerinden Ray Hernandez dizide Türklere içeriden ve dışarıdan zorluk çıkaranlar olduğunu söyleyerek şöyle diyor: “Sanırım siz Türklerin tarihinden gelen bir şey bu. Sürekli zorluklarla mücadele etmek…”

Tarihi diziler denilince akla artık Kara Murat ya da Battal Gazi filmleri gelmiyor. Türkiye’den çıkıp etkisi dünyaya yayılan yeni tarihi dizilerle gündemdeyiz artık. Diriliş Ertuğrul bunun son ve en popüler örneği. Ertuğrul Gazi düşmanlarını bir kılıç darbesiyle savurunca koltukta yerimizden zıplıyor, İbnü-l Arabî Hazretlerinin huzurundaki zikir sahnesiyle kendimizden geçiyor, Halime Sultan vefat ettiğinde gözyaşlarıyla izliyoruz.

Bu sadece Türkiye’de böyle değil. Ertuğrul, TRT’de 2014 yılında yayınlanmaya başlayan, Osmanlı’nın kuruluş döneminin Ertuğrul Gazi dönemini anlatan tarihi bir dizi. Diriliş’in Vikings, Spartacus ya da The Crown gibi diğer tarihi dizilere göre farklı olmasının sebebiyse, sahnelerin neredeyse çoğunun gerçek hikâyeden oluşması. Dizinin ülke sınırlarını aşıp yüzbinlerce kişiye ulaşması son yıllarda artan Türk tarihine olan ilgiden kaynaklanıyor. Aslında onların yaptıkları da bizim izlediğimiz dizilere yaptığımız gibi, sevdikleri dizi hakkında paylaşım ve kritik yapacakları bir ortam oluşturmak

ORTAK NOKTALARI TÜRK TARİHİ


Dünyanın birçok farklı ülkesinden Diriliş Ertuğrul hayranlarının kurmuş olduğu ve diziye dair her şeyin paylaşıldığı, kritik yapıldığı bir Facebook grubu bulunuyor. Almanya’dan İspanya’ya, Amerika’dan Filipinler’e kadar farklı ülkelerden birçok üye var bu grupta. 6 ay gibi kısa bir süre önce kurulan grubun 10 bin üyesi bulunuyor. Grup üyeleri ortak bir noktada buluşuyor: Türk tarihine olan merakları.

4 sezondur yayınlanan dizinin Güney Asya, Afrika ve Suudi Arabistan civarlarında ve farklı ülkelerde izlendiği bilinen bir durumdu. Diziyi sadece izlemekle yetinmeyen, Türkiye’ye ve Türk tarihine ilgisi olanların buluştuğu bu grupta takipçiler, dizinin yeni bölümlerini alt yazılı olarak paylaşıyor, akıllarına takılan soruları soruyor.

Takipçileri Diriliş Ertuğrul dizisini, internet üzerinden dizi ve film izleme imkânı sunan uygulamalar aracılığıyla ya da farklı dizi siteleri üzerinden izliyor. Dizideki bazı deyimlerin çevirisini yapamadıkları takdirde Türkçe haliyle altyazıya ekliyorlar. Kurdukları Facebook grubu üzerinden görüştüğümüz Diriliş Ertuğrul dizisi hayranlarına dizi de neyi beğenip neyi beğenmediklerini sorduk.

“OSMANLIYI SEVMEYE BAŞLADIM”

Yaşama dair noktaların çok iyi yakalandığını söyleyen Arjantinli Pablo Fer: “Tarih, macera, acı, entrika, kostümler, gerilim, ihanet, hayat, ölüm, konuları çok iyi anlatılıyor. Hayvanların beslenmesi, aksesuarlar ve silah gibi araçlar da öyle. Ama burada herkesin ortak noktası Osmanlı sevgisi oluyor. Bir şekilde Osmanlıyı sevmeye başladım.”

Oyunculukları çok beğendiğini söyleyen İspanya’da yaşayan Maritza Espinoza hikâyenin ilgi çekici olduğunu söylüyor: “Dizi yavaş ilerliyor, bu yüzden bazı sahneleri ve bölümleri atlamak zorunda kaldım, ancak yeterli zamanınız varsa, sıkılmadan kolayca izleyebilirsiniz.”

ARAPÇA ÖĞRENDİM


Filipinler'den diziyi izleyen başka bir hayran Game of Thrones’tan (GOT) sonra en iyi dizi olarak Diriliş’i göstererek şöyle diyor: “Türk tarihi hakkında yapılan en iyi televizyon dizisi. Ve Netflix’te izlediğim en uzun seriydi.” Bir başka dizi takipçisiyse şöyle diyor: “Biraz Arapça öğrendim sanırım. Ve İslam’ın erken dönemine dair şeyler öğrendim.”

Dizide kullanılan atları çok beğenenler, Türkiye’de yaşayan izleyicilere Türkiye’ye geldikleri zaman ata binme imkânlarının olup olmadığını soruyor.

BAĞIMLILIK YAPIYOR

Kanada’da yaşayan Jonathan Cruz ise, “Bu dizi Osmanlı tarihini anlatan büyük bir yapım. Bu konuda birkaç dizi yapıldı Türkiye’de ama onların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor. Daha önce böyle bir dizi yoktu. Türkiye için iyi bir iş” diyor.

Uruguay’da yaşayan Fabi Monteblanco, “Diziyi ailecek izliyoruz. Bize GOT’u anımsatıyor ama ejderhalar yok bu dizide. Atlar var onun yerine. Çok güzel hayvanlar. Türkiye’ye geldiğimde onlardan birisine binmek istiyorum.  Dizi bağımlılık yapıyor bu doğru. İzlemesi için arkadaşlarıma da tavsiye ediyorum” diyerek diziye olan sevgisini ifade ediyor.

TARİHİNİZ MÜCADELEYLE DOLU


Ray Hernandez dizi de az da olsa Osmanlı’nın ne zorluklar altında kurulduğunu görme şansı elde ettiğini ifade ederek şunları söylüyor: “Hem içeriden hem dışarıdan her tarafta zorluk çıkaranlar var. Sanırım siz Türklerin tarihinden gelen bir şey bu. Sürekli zorluklarla mücadele etmek… Daha Osmanlı’nın tamamını izlemediğimiz için kesin konuşamam ama o dönem hem zorluk varmış. Ama o dönemde yaşamak isterdim. Ertuğrul Bey’in yanında olmak isterdim. Belki de çok farklı olurdu bilmiyorum.”

Gruptaki üyelerin birçoğunun isminin sonunda “Dirilish” ibaresi var ya da profil resimlerinde karakterlerin fotoğrafları var. Dizi oyuncularının reklam panolarındaki resmi önünde fotoğraf çektirenler sevgisini göstermek adına bunu grupta da paylaşıyor.

***

ÜÇÜNCÜ BÖLÜMDE MÜSLÜMANLARI TUTTUM

3 Eylül 2017 günü medium.com sitesinde Gutbloom isimli kullanıcının Diriliş Ertuğrul İzlenimleri üzerine yazdığı yazı birçok sitede haber yapılmış, yabancı ülkede yaşayan insanların Türk kültürüne ve Türk yapımı dizilere nasıl baktığı o yazıda özetleniyordu. O yazıdan birkaç bölüm şöyle: “Mesela dizideki erkekler kaftanlarının cebinde tahta kaşık taşıyor ve ev sahibi ‘Lütfen yiyin’ dediğinde hepsi birden tahta kaşıklarını çıkarıp yemeye başlıyorlar.”

Dizinin günlük yaşamını da etkilediğini söyleyen blog yazarı, yazısına şöyle devam ediyor:

“Müslümanların tarafını tutmak çok kolaydı. Diziyi izlerken dominant kültürün parçası olmayan herhangi bir insan gibi, ben de büyük bir ikilemde kaldım. İyi adamların hepsi Müslüman ve kötü adamların hepsi Roma Hristiyanları. Problem kimin tarafını tutacağımı belirlemekti. Şüphesiz Romalı Kardinal ve Tapınak Şövalyeleri ‘benim adamlarım.’ Daha 3. bölüme gelmeden o katillerin tarafını tutmayı bıraktım.”

“Bir bölümde ‘Eğer bu Avrupalı pisliğin kafasını kesmezlerse izlemeyi bırakacağım.’ dedim. Tahmin edin ne oldu? Adamın kafasını sonunda aldılar. Kalabalıktan biri bağırdı: ‘Yüce adalet!’. Resmen ‘Allah büyük!’ diye bağırma noktasına geldim.”

***

‘KAYILARDAN’ MADURO


Diriliş Ertuğrul dizisini izlediği bilinen devlet liderlerinin arasına Venezuela devlet lideri Nicolas Maduro da eklendi. Dizinin senaristi ve yapımcısı Mehmet Bozdağ’ın sosyal medya üzerinden paylaştığı fotoğrafla gündeme gelen Maduro, dizi ekibini ülkesine davet etti. Yapımcı Bozdağ, paylaşımında Maduro’nun da sıkı bir Diriliş Ertuğrul takipçisi olduğu notunu düşerek davet edildiklerini de doğruladı. Bozdağ, “Ortak projeler yapmak üzere bizi Venezuela’ya çağırdılar” dedi.


Halime Kirazlı, 30.05.2018, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Özel Dosyalar

Özel Dosyalar


Halime Kirazlı Yazıları





İlk yayınlandığı yer: Gerçek Hayat



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı