26 Haziran 2018 Salı

SA6388/SD1038: Singapur Zirvesi'nin Belirsiz Mirası

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız ABD Dış İlişkiler Konseyi (CFR) Başkanı Richard N. Haass'a ait analiz, tepeden ve alaylı bir dille Trump'ın Kim Jung-un ile 12 Haziran 2018'de Singapur'da yaptığı anlaşmayı ele almakta; aynı zamanda iplerin kendi ellerinde olduğunu belli eden bir çerçeve içinde talimatlar vermektedir. Richard N. Haass Trump'ın Kuzey Kore ile savaşmasa bile sürekli gerilim üretmesini bekleyen bir yaklaşımın çöpe gitmesinden dolayı kızgınlık duymaktadır. Çünkü CFR kandan, gerilimden ve savaştan beslenen bir zihnin etkin saha konseyidir. Haass, Barış'ın iyi bir seçenek olmadığını zımnen ifade etmekte, Kim'e nükleer silahlardan vazgeçen Ukrayna'nın Kırım'ı, Libya lideri Kaddafi'nin de hayatını kaybettiğini hatırlatmakta ve tıpkı gazeteci Hasan Cemal'in çözüm süreci devam ederken paniğe kapılarak  PKK'ya "silahları bırakmayın" dediği gibi "Nükleerden vazgeçersen hayatından olursun" demektedir. İbretle okumanızı ve bu insanlık düşmanlarının gerçek yüzünü görmenizi öneriyoruz.
Seçkin Deniz, 26.06.2018

The Singapore Summit’s Uncertain Legacy

"Donald Trump'ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la yaptığı anlaşmanın nükleer sorunu çözme konusunda büyük bir başarı olarak gördüğünü tasvir etmesi, Kim'i baskı altında tutmak için hala gerekli olan ekonomik yaptırımlara uluslararası desteği sürdürmeyi zorlaştırabilir. Bir kişinin hedeflerine ulaşma ihtimalini zayıflatmak güçlü bir arabulucunun işareti değildir."

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jung-un ile Singapur'daki kısa zirve (12 Haziran 2018) toplantısından heyecanlı bir ruh haliyle döndü. Trump, “Herkes artık benim göreve geldiğim günden günden çok daha güvende hissedebilir. Artık Kuzey Kore'den bir Nükleer Tehdit yok” diye tweet attı. Daha sonra gazetecilere “Bu sorunu çözdüm” dedi.

Sadece bir kanca var: Trump'un iddia ettiği şey doğru değildi. Kuzey Kore'nin nükleer tehdidi devam ediyor. İki lider tarafından açıklanan ortak bildiri  kısa - sadece 391 kelime - ve belirsizdi.

Açıklama, başarılardan ziyade özlemlerle daha fazla ilgili idi. Kuzey Kore sadece “Kore Yarımadası'nın tam olarak nükleersizleştirilmesi için çalışmaya” karar verdi. Eksik olan, nükleer enerjinin hangi şartlara uygun olabileceği, uygulama için bir zaman çizelgesi veya herhangi bir işlemin nasıl doğrulanacağı konusunda bir referanstır. Balistik füzeler de dahil olmak üzere nükleer silahlarla ilgili diğer konulardan söz bile edilmemiştir. Şimdiye kadar, en azından Kuzey Kore ile yapılan anlaşma, Trump'un kınadığı -ve Kim ile görüşmeden bir ay önce çekildiği- İran nükleer anlaşması ile olumsuz bir şekilde karşılaştırılıyor.


Bu, Singapur zirvesinin bir değeri olmadığını iddia etmek değildir. En azından şimdilik, ikili ilişkiler, bir yıl önce Kuzey Kore'nin nükleer ve füze testlerini yürüttüüğü ve gözlemcilerin (benim dahil) iki ülkenin barıştan ziyade savaşta bulunma olasılığını hesaplamakla meşgul olduklarından daha iyi bir yerde. Ve, ileriye baktığımızda, Birleşik Devletler'in ve Kuzey Kore'nin, Singapur zirve bildirisinde belirttiği birçok ilgili konu ve ayrıntı üzerinde anlaşmaya varma olasılığı var.


Ancak bu olasılığı gerçeğe çevirmek olağanüstü derecede zor olacaktır. Kuzey Kore'nin, her şeyden çok, Amerika’nın bunu ciddiye alma ve onu eşit bir şey olarak ele alma isteğini açıklayan silahlardan vazgeçip vazgeçmeyeceğinden şüphe etmenin birçok nedeni var. Buna ek olarak, Rusya Kırım'ı ilhak ettiği zaman, nükleer silahlarından vazgeçen bir ülke deneyimi yaşayan Ukrayna için dünya hiçbir şey yapmadığından dolayı, Kim Jung-un'un davayı takip etmesi için neredeyse bir neden yok. Albay Muammer el-Kaddafi'nin kaderi göz önüne alındığında, Libya için de aynısı söylenebilir.


Kuzey Kore'nin, muhtemelen dünyanın en kapalı ve gizli ülkesinin, gelecekteki bir anlaşmada dile getirilen teşebbüslere uyup uymadığını doğrulamak için gerekli olan uluslararası müdahalelere izin vereceğinden kuşku duymak için iyi bir neden de var.


Trump, Kim'in sadece tehditler ve baskılarla değil, aynı zamanda, pohpohlama ve güzel vaatlerle de aklını çelebileceğini düşünüyor gibi görünüyor. Beyaz Saray, temelde farklı olsaydı, Kim'i büyük bir tarihi figür olabilecek biri olarak tanıtan dört dakikalık bir video yayınladı. Video, ABD'nin taleplerini karşıladığında Kuzey Kore'nin ekonomik olarak ne kazanabileceğini göstermek için de büyük çaba gösteriyordu. Başkan, Kuzey'in emlak geliştirme ve turizm potansiyelinden bile bahsetti.


Trump’da gerçekleşmemiş görünen şey, böyle bir geleceğin, üç kuşaktır ülkesini demir bir elle yöneten bir aileye vaatten daha fazla tehlikeye sahip olmasıdır. Batılı işadamlarına açık bir Kuzey Kore, Batılı fikirlerin etkisi altında kalabilir. Popüler huzursuzluk takip edeceğinizden emin olabilirsiniz.


Trump, kişisel ilişkilerin önemini vurguluyor ve bir saat içinde Kim ile bir tane kişisel ilişki geliştirdiğini iddia ediyor. Düşman kabul ettiği birden fazla (bir amcası ve bir erkek kardeşi de dahil olmak üzere) insanı öldürme rekoruyla anılan bir lidere karşı sahip olduğu güvenden bahsetti. Bütün bunlar, Ronald Reagan'ın en üstün yönü olan - “güven, ama doğrula” - ilkesini kafasında “Doğrulama, ama güven” gibi bir şeye dönüştürdü.


Aslında, Trump'ın zirve sonrası açıklamalarının bir kısmı, hedeflerine ulaşma ihtimalini zayıflattı. Zirveyi nükleer problemi çözen büyük bir başarı olarak göstermesi, Kuzey Kore'ye baskı yapmak için hâlâ ihtiyaç duyulan ekonomik yaptırımlara uluslararası desteği sürdürmeyi çok daha zorlaştıracaktır. Trump'ın ayrıca, ABD'nin savaşa hazırlığı sağlamak ve caydırmayı arttırmak amacıyla yapılan askeri tatbikatlar olarak da bilinen “kışkırtıcı” savaş oyunları olarak tanımladığı şeyleri artık yürütmeyeceğini tek taraflı olarak dile getirmesi de faydasızdı. Bunu yaparken, sadece birkaç ABD müttefikini telaşlandırdı, aynı zamanda Kuzey Kore'ye  bir şey yapabileceğini de işaretini verdi.


Tehlike, tabii ki, sonraki tüm müzakerelerin, ABD'nin yakında gerçekleşmesi gerektiğini söylediği Kuzey Kore'nin tam ve doğrulanabilir denükleerleşmesini sağlamakta başarısız olmasıdır. Trump muhtemelen Kim'i güvenine ihanet etmekle suçlar.


Bu durumda, ABD'nin üç seçeneği olacaktır. Trump ve yardımcılarının reddedeceklerini söyledikleri  tam nükleersizleştirmeden daha azını kabul edebilir bir sonuç. Çin ve Rusya'nın dahil olma olasılığının düşük olduğu daha katı yaptırımlar uygulayabilir. Ya da Güney Kore'nin özellikle direneceği askeri güç tehdidini yeniden ortaya koyabilir.


Ancak, Trump diplomasinin başarısız olduğu sonucuna varırsa, John Bolton'un ulusal güvenlik danışmanı olmadan önce önerdiği gibi yine de askeri eylemi tercih edebilir. Bu, Trump'un Singapur zirvesine yönelik olması gereken bir miras değil, ama iyimser tweet'lerine bir kişinin inanmasına neden olabileceğinden daha mümkün.



Richard N. Haass, New York, 16 Haziran 2018, Project Syndicate


(Dış İlişkiler Konseyi (CFR) Başkanı Richard N. Haass daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı (2001-2003) için Politika Planlama Direktörü olarak görev yaptı ve Başkan George W. Bush'un Kuzey İrlanda özel elçisi ve Afganistan'ın Geleceği Koordinatörü oldu.)




Seçkin Deniz, 
26.06.2018 , Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı