27 Mayıs 2019 Pazartesi

SA7707/KY13-AO256: Muhtarlıklar Kalkmalı mı?

"Artık, devlete yük olan, bu hantal yapıya son vermek gerek. Katılımcı demokrasiyi geliştirmeyi de dikkate alarak yeni bir mahalli idareler reformuna ihtiyaç var. Bunun için düşünülebilecek formüllerden biri muhtarlıkların kaldırılması ve meclis üyeliklerini bölgesel yapmak olabilir."


Türkiye'de 81 il var. Bunların 30’u Büyükşehir statüsünde. Büyükşehir ilçe belediye sayısı 519. İlçe Belediye sayısı 403 ve Belde Belediye sayısı 386 olmak üzere toplamda 1389 Belediye var. Buralarda görev yapmak üzere seçilmiş onbinlerce meclis üyesi,18285 köy ve 32147 Mahallemiz bulunmakta.
50 binin üzerinde muhtar köy ve mahallerde görev yapmakta.

Nüfusu 2 milyonun üzerindeki Büyükşehir Belediye Başkanları prim ve vergiler düşüldükten sonra 24 bin lira civarında maaş alıyorlar. Nüfusu 10 bine kadar olan belediyelerde maaş 7063 lira, 250-500 bin arasındaki yerlerde 14 bin 200 lira. 

Belediye meclisi üyelerine 94.72 lira ile 304.39 lira arasında 'huzur hakkı' (toplantı başına) verilecek. Köy ve mahalle muhtarları ise 1911 lira alıyor.

31 Mart yerel seçimleri sonrasında göreve başlayan muhtarlar Bağ-Kur kapsamında sigortalı yapılıyor. Onların primlerini ise devlet ödüyor. Aylık prim miktarı 883 lira civarında. Emekli olan başkan ve muhtarlar çifte maaş da alabiliyor..

Bu tabloya bakıldığında, devlet vatandaşa daha iyi hizmet götürme adına bütçesinden önemli miktardaki bir harcamayı bu kişilere ayırmakta.

Ak parti iktidara geldiğinde devlet bütçesini daha rantabl kullanmak adına vaat ettiği yapısal değişiklikler için bazı reformlara girişti. 

Bu doğrultuda bazı beldeleri kaldırarak il ve ilçelere bağladı. Bu değişikliklerin devamı beklenirken her şey tersine döndü. Devlet içinde yeni birimler açılarak, yüksek maaşlarla kimi kişileri taltiflendirme yoluna girildi.

Oysa yapılması gereken ve beklenen Devletin küçültülmesi, Genel bütçenin iktisatlı kullanılması için tasarrufa gidilmesi, kaynakların heba edilmemesiydi.

İletişimin bu derece kolaylaştırıcı işlev üstlendiği bir dönemde il, ilçe, il genel ve belediye meclis üyeliklerinin yanı sıra mahalle ve köy muhtarlığı sisteminde değişikliklere gitmek yerine onların maliyeye olan yükünü artırmanın anlamı ne olabilir?

Artık, devlete yük olan, bu hantal yapıya son vermek gerek. Katılımcı demokrasiyi geliştirmeyi de dikkate alarak yeni bir mahalli idareler reformuna ihtiyaç var. Bunun için düşünülebilecek formüllerden biri muhtarlıkların kaldırılması ve meclis üyeliklerini bölgesel yapmak olabilir.

Şöyle ki; mahalleleri nüfusa göre birleştirerek bölgeler oluşturmak ve her bölgeyi temsilen meclis üyesi seçmekle daha işlevsel bir yapı oluşturulabilir.

Böylece birleşik mahalleleri temsilen belediye meclislerinde görev alan kişiler o bölgenin sorunlarını daha kolay belediye meclisi gündemine taşır ve sorunlar daha hızlı çözülür.

Bu doğrultuda çeşitli teklifler ileri sürülebilir elbet.

Sonuçta; Bu haliyle bunca muhtar, bunca meclis üyesi devlete yük olmaktan çıkarılmalı, mahalli idari sistem daha sağlıklı ve daha az maliyetli hale getirilmeli...



Adnan ONAY, 27.05.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı