11 Haziran 2019 Salı

SA7742/SD1402: Çin-Amerikan Soğuk Savaşının Küresel Sonuçları

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız kısa analiz, 'Kriz Kahini' olarak anılan, (aslen İran Yahudisi olan ailesi ile, iki yaşında iken İran'dan taşınan İtalya, İsrail ve ABD'de yaşayan) Prof.Dr. Nouriel Roubini'ye aittir. Analizin temel amacı dünyayı ait olduğu küresel masonik ağın yönetebileceği bir gerilim aralığında tutabilmektir. 1789'dan beri dünyayı yöneten masonik-satanist tasarımcıların planlarını 'kehanet' olarak bütün dünyaya duyuran bu tür 'tellal' vasıflı kişilerin; AB, ABD ve Rusya gibi Çin'in de bir masonik tasarım olduğunu saklamaları artık imkansızlaşmış durumdadır. Çünkü bugünkü güçlü Çin'i üreten yine Satanist Çete'nin dilediği gibi yönettiği sermayedir; ABD, İngiltere ve Avrupa üzerinden yaklaşık 25 yıldır süren ekonomik, teknolojik taşınma, bugünün ve bugünkü gerilimin tasarlanmış olduğunu kanıtlamaktadır. Satanizmin bütünüyle çökerttiği Batı, artık satanist sermayenin hareket merkezi olmaktan çıkmaktadır. Çin ve Hindistan yeni satanist-masonik harekat merkezleri olarak konumlanırken, küresel anlamda uyanan 'insan' unsurunun bu esaret zincirlerini kırma çabalarını da kontrol altına almak ve sistemlerini olduğu gibi sürdürmek isteyen satanizmin güçlü şeytanlaşmış insan unsurları her an işleyen bir şeytani aklın ürünlerini sergilemektedirler. Türkiye, ABD-Çin arasına sıkıştırılmak istenen küresel arenada kurbağaları ürkütmeden, gittikçe artan gücünü denge stratejilerini çeşitlendirerek ve derinleştirerek 'insan' unsuruna ulaşmalı ve yayılmaya devam etmelidir. Koparılan 'Satanist Yaygara' sonuç alamayacak kadar temelsiz ve kasıtlıdır...
Seçkin Deniz, 11.06.2019

The Global Consequences of a Sino-American Cold War

"ABD ile Çin arasında bir ticaret savaşı olarak başlayan şey, hızla küresel ekonomik, teknolojik ve askeri hakimiyet için bir ölüm maçına dönüşüyor. İki ülkenin liderleri yirmi birinci yüzyılın belirleyici ilişkisini sorumlu bir şekilde yönetemezlerse, tüm dünya başarısızlıklarının maliyetini ödeyecektir."

Birkaç yıl önce, Çin’e giden Batı heyetinin bir parçası olarak, Pekin’in Halkın Büyük Salonunda Başkan Xi Jinping ile tanıştım. Xi, bize hitap ederken, Çin’in yükselişinin barışçıl olacağını ve Sparta’nın yükselen bir Atina’dan nasıl korktuğunu bu korkunun kaçınılmaz olan savaşa dönüştüğünü anlatan Yunan tarihçinin adıyla anılan “Thucydides Tuzağı için endişelenmeye gerek olmadığını belirtti.. 


Harvard Üniversitesi'nden Graham Allison 2017'de çıkan Savaş Destinasyonu  Amerika ve Çin Thucydides'in Tuzağından Kaçabilir mi?  adlı kitabında ortaya çıkmakta olan güç ile yerleşik bir güç arasındaki 16 rekabet konusunu inceliyor ve 12 tanesinin savaşa yol açtığını tespit ediyor. Hiç şüphe yok ki Xi bizden kalan dörde odaklanmamızı istedi.

Thucydides Tuzağı'nın karşılıklı farkındalığına -ve tarihin belirleyici olmadığının anlaşılmasına- rağmen  yine de Çin ve ABD bu tuzağa düşüyor gibi görünüyor. Dünyanın iki büyük gücü arasındaki sıcak savaş hala çok uzak gözükse de, soğuk savaş daha muhtemel hale geliyor.


ABD mevcut gerilimler için Çin'i suçluyor. 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü'ne katıldığından beri Çin, küresel ticaret ve yatırım sisteminin avantajlarından yararlanırken, yükümlülüklerini yerine getirmede başarısız oldu ve kurallarını serbestçe piyasaya sürdü. ABD'ye göre, Çin fikri mülkiyet hırsızlığı, zorla teknoloji transferleri, yerli şirketler için sübvansiyonlar ve diğer devlet kapitalizmi araçları ile haksız bir avantaj kazandı. Aynı zamanda, hükümeti gittikçe otoriterleşmekte ve Çin'i bir Orwellian sürveyans durumuna dönüştürmektedir.


Çin, ABD’nin asıl amacının, daha fazla yükselmelerini veya meşru güç olmalarını ve yurt dışına yayılmalarını engellemek olduğunu düşünüyor. Onların görüşüne göre, yalnızca dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin (GSYİH'ye göre) dünya sahnesinde varlığını genişletmeye çalışması makul. Ve liderler, rejimlerinin, Batı’nın engelli siyasi sistemlerinden çok daha fazla 1.4 milyar Çinlinin maddi refahını iyileştirdiğini savunuyorlar.


Hangi tarafın daha güçlü bir argümana sahip olduğuna bakılmaksızın, ekonomik, ticari, teknolojik ve jeopolitik gerilimlerin artması kaçınılmaz olabilir. Bir ticaret savaşı olarak başlayan şey şimdi kalıcı bir düşmanlık haline dönüşmekle tehdit ediyor. Bu, Çin’i her cephede bulunması gereken stratejik bir “rakip” olarak nitelendiren Trump yönetiminin Ulusal Güvenlik Stratejisine de yansımıştır .


Buna göre ABD, hassas sektörlere doğrudan Çin yatırımlarını kısıtlıyor ve yapay zeka ve 5G gibi stratejik endüstrilerde Batı'nın egemenliğini sağlamak için diğer önlemleri alıyor. Avrasya topraklarında altyapı projeleri inşa etmek için Çin'in devasa programı olan Bir Kuşak ve Bir Yol Girişimi'ne katılmamaları için, ortaklarına ve müttefiklerine baskı yapıyor. Ve şüpheli bölgesel iddialarına karşı Çin'in daha agresif bir şekilde büyüdüğü Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki ABD Deniz Kuvvetlerinin devriyelerini arttırıyor.


Çin-Amerikan soğuk savaşının küresel sonuçları, ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş’ın sonuçlarından daha şiddetli olacaktır. Sovyetler Birliği, başarısız bir ekonomik modelle birlikte azalan bir güç iken, Çin yakında dünyadaki en büyük ekonomi olacak ve  büyümeye devam edecek. Dahası, ABD ve Sovyetler Birliği birbirleriyle çok az işlem görüyorlardı; oysa Çin, küresel ticaret ve yatırım sistemine tamamen entegre olmuş ve özellikle ABD ile derinden iç içe geçmiş durumda.


Bu nedenle tam ölçekli bir soğuk savaş, yeni bir küreselleşmeme aşamasını veya en azından küresel ekonominin iki uyumsuz ekonomik bloğa ayrılmasını tetikleyebilir. Her iki senaryoda da, mal ticareti, hizmetler, sermaye, emek, teknoloji ve veri ticareti ciddi şekilde kısıtlanacak ve dijital bölge, Batı ve Çin düğümlerinin birbirleriyle bağlantı kurmayacağı bir “kıymık” olacaktır. ABD, ZTE ve Huawei'ye yaptırım uygulamaya başladığında, Çin, teknoloji devlerinin, yerel olarak veya en azından ABD'ye bağımlı olmayan dost ticaret ortaklarından önemli girdiler alabilmesini sağlamak için çabalıyor.


Bu balkanlaştırılmış dünyada, hem Çin hem de ABD diğer tüm ülkelerin bir taraf seçmelerini beklerken, birçok devlet her ikisiyle de iyi ekonomik bağlar kurmanın temelini oluşturmaya çalışacak. Sonuçta, birçok ABD müttefiki şimdi Çin ile, Amerika ile yaptıklarından (ticaret ve yatırım açısından) daha fazla iş yapıyor. Yine de, Çin ve ABD'nin AI ve 5G gibi önemli teknolojilere erişimi ayrı ayrı kontrol ettiği gelecekteki bir ekonomide, orta yol büyük olasılıkla yaşanmaz hale gelecektir. Herkes bir tarafı seçmek zorunda kalacaktır; bundan sonra dünya uzun bir küreselleşme sürecine girebilir.


Ne olursa olsun, Çin-Amerikan ilişkisi bu yüzyılın kilit jeopolitiği olacak. Bir ölçüde rekabet kaçınılmazdır. Ancak, ideal olarak, her iki taraf da, bazı konularda işbirliğine ve diğerlerine de sağlıklı rekabete izin vererek yapıcı bir şekilde bu rekabeti yönetebilir. Aslında Çin ve ABD, (kaçınılmaz olarak) yükselen yeni gücün, küresel kuralların ve kurumların şekillendirilmesinde rol alması gerektiğinin kabul edilmesine dayanarak yeni bir uluslararası düzen yaratacaklardır.


Eğer ilişki yanlış yönetilirse - ABD'nin Çin'in gelişimini rayından çıkarmaya ve yükselişini engellemeye çalışarak ve Çin'in Asya ve dünyadaki gücünü agresif bir şekilde projelendirmesiyle - tam ölçekli bir soğuk savaş başlayacak ve sıcak bir (veya bir dizi) vekalet (proxy) savaşları dışlanamayacaktır. Yirmi birinci yüzyılda, Thucydides Tuzağı sadece ABD'yi ve Çin'i değil tüm dünyayı yutacaktır.



Nouriel Roubini, 20 Mayıs 2019, Project Syndicate



(NYU'nun Stern İşletme Okulu'nda profesör ve Roubini Macro Associates'in CEO'su olan Nouriel Roubini, Clinton döneminde Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Uluslararası İlişkiler Kıdemli Ekonomisti idi. Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD Federal Rezerv (FED) ve Dünya Bankası için çalışmıştır.)



Seçkin Deniz, 11
.06.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı