27 Temmuz 2019 Cumartesi

SA7859/SD1437: Afrika için Küreselleşme Çalışması Yapmak

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, ABD Federal Rezerv Sistemi Yönetim Kurulu'nda Gelişmekte Olan Piyasa Ekonomileri grubunun Baş Ekonomisti, Brookings Enstitüsü Afrika Büyüme Girişimi kıdemli üyesi ve yöneticisi olan Brahima Coulibaly ve Nijerya eski maliye bakanı, Gavi Başkanı, Aşı İttifakı ve Küresel Ekonomi ve İklim Komisyonu eş başkanı Ngozi Okonjo-Iweala'nın ortak çalışmasıdır. Küreselci Neocon Brookings entstitüsü çalışanı olarak Brahima Coulibaly'nin, bir neocon proje olan Afrika Kıta Serbest Ticaret Anlaşması (AfCFTA)'nın kurulmasını desteklemesi şaşırtıcı bulunmayabilir, ancak analizin son cümlesi çok çarpıcı bir gerçekliğe işaret etmektedir: "Afrika'nın potansiyeli çok büyük olabilir ama zorlu sorunlarla karşı karşıya. 2030'a kadar kıta, dünyanın en fakir halkının neredeyse % 90'ına ev sahipliği yapacak. Küreselleşme, Afrika için geçmiştekinden daha iyi çalışmadığı sürece, ortak refah vaadi karşılanmayacaktır." Bu cümle, ABD, AB, Türkiye, Çin, Rusya, Hindistan gibi coğrafyalardan kovulan neocon familyanın tutunmak için 300 yıldır sömürdüğü Afrika'yı  umut vaat ederek, küreselleşme havucuyla aldatmaya çalıştığını da kanıtlamaktadır. Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle kurduğu/kuracağı doğrusal ilişkiler Afrika'nın sömürü tarihini değiştirebilir.
Seçkin Deniz, 27.07.2019

Making Globalization Work for Africa

"Küreselleşmeyi daha kapsayıcı hale getirmek, Afrika ekonomilerinin yüksek gelirli ülkelerle birleşmesine yardımcı olacak politikaları gerektirecektir. Afrikalı politika yapıcılar bölgesel entegrasyonu hızlandırmaya, işgücü becerilerindeki ve dijital altyapıdaki boşlukları kapatmaya ve Afrika'nın dijital verilerine sahip olmak ve bunları düzenlemek için bir mekanizma oluşturmaya odaklanmalıdır."

Özellikle durgun ücretlerden ve güvensiz işlerden kaygılanan gelişmiş ekonomilerdeki işçi sınıfının küreselleşmeye karşı mevcut tepkileri, küresel ekonomik entegrasyonun faydalarının aşırı  bir şekilde satılmasının altını çiziyor ve maliyetlerinin düşük olduğunu vurguluyor. Ancak, küreselleşmenin Afrika ve vatandaşları üzerindeki etkileri, kıtanın bu yüzyılın sonuna kadar dünya nüfusunun % 40'ından fazlasını oluşturması öngörüldüğü halde, daha az dikkat çekmiştir.





Küreselleşmeyi daha kapsayıcı hale getirmek, gelişmiş ekonomilerdeki eşitsizliği ele alan ve Afrika ile yüksek gelirli ülkeler arasındaki yaşam standartlarında yakınlaşmayı artıran politikalar gerektirecektir. Afrikalı politika yapıcılar, dış ortakların desteğiyle, bölgesel entegrasyonu hızlandırarak, işgücü becerilerindeki ve dijital altyapıdaki boşlukları kapatıp Afrika'nın dijital verilerine sahip olmak ve bunları düzenlemek için bir mekanizma oluşturarak rol oynayabilirler.

İlk sanayi devrimi uluslararası ticarette bir artışa yol açtığından beri, Afrika büyük ölçüde küresel ekonominin dışında kalmıştır. Erken küreselleşmenin temel faydalanıcıları, günümüzde endüstriyel teknolojilerin ortaya çıktığı gelişmiş ekonomilerdi. Bu da, Küresel Kuzey ve Güney arasındaki gelir seviyelerinde “büyük farklılığa” yol açtı.


Daha yakın bir zamanda, 1990'larda yeni bilgi ve iletişim teknolojisinin ortaya çıkışı, mesafe maliyetlerini önemli ölçüde düşürdü ve karmaşık küresel değer zincirlerinin (GVC'ler) ortaya çıkmasıyla karakterize edilen başka bir küreselleşme dalgasına girdi. Bu GVC'ler, Çin, Hindistan, Endonezya, Polonya, Güney Kore, Tayvan ve Singapur gibi ülkelerdeki sanayi üretimini artırarak gelişmiş ekonomilerle açığı daraltmalarını sağlayarak son on yılların “büyük yakınsamasına” katkıda bulundu.


Ancak Afrika ülkeleri bu süreçten dışlanmış olarak kaldı. Kıtanın küresel ticari ürün ticaretindeki payı, dünya imalat üretimindeki payına benzer şekilde yaklaşık % 3 seviyesinde kaldı.


Elbette, küreselleşme Afrika'ya faydalar getirdi. Dünyanın başka yerlerinde artan gelirler, Afrika emtialarına ve doğal kaynaklara olan talebi arttırarak ulusal ekonomileri büyüttü. Küreselleşme, Afrika ülkelerinin yeni teknolojilere “sıçramayla” yaşam standartlarını iyileştirmelerini sağlayan bilgi transferini de destekledi.


Ancak sayısız zorluk bu tür faydalardan çok daha ağır basmıştır. Birincisi, küreselleşme erken sanayileşmenin önlenmesine katkıda bulundu. Gelişmiş ekonomiler artık ürünleri daha ucuza üretebildiklerinden, Afrika ülkeleri iş yaratan yerel sanayiler geliştirmeyi zor bulmuştur. Ayrıca, bölgede faaliyet gösteren çokuluslu bazı şirketlerden, kar değişimi, ekonomik kalkınma için hükümetlerin çok ihtiyaç duyulan kaynaklardan yoksun bırakılması gibi karmaşık ve yasal muhasebe mekanizmaları yoluyla vergi alınamaktadır.


Küreselleşme, kıtanın sorunlarına sınırlı katkısına rağmen, Afrika üzerinde orantısız bir etkisi olan iklim değişikliğine de katkıda bulunuyor. Son zamanlarda Malavi, Mozambik ve Zimbabve'yi mahveden  Idai ve Kenneth Siklonları geleceğin trajik bir örneği.


Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu nedenle, Afrika ve daha zengin ülkeler arasındaki ekonomik eşitsizlik, son yıllarda, Afrika gelirleri, 1980'lerin başında % 12'den bugün % 8'e düşen gelişmiş ekonomilerdeki oranlara göre genişledi. Bu eğilimi tersine çevirmek ve Afrika’nın küreselleşmeden daha fazla yararlanmasını sağlamak için, bölgenin politika yapıcıları çabalarını üç alanda hızlandırmalıdır.


İlk olarak, hükümetler, Afrika gündemini uluslararası alanda öne çıkarmak ve ekonomik olarak daha güçlü ve daha etkili hale getirmek için daha fazla bölgesel entegrasyonu teşvik etmelidir. Şimdiye kadarki ilerleme çok cesaret verici. Afrika Kıta Serbest Ticaret Anlaşması (AfCFTAyakın zamanda yürürlüğe girmesi için gereken asgari 22 onayı aldı, böylece mallar ve hizmetler için tek bir Afrika pazarı yarattı. AfCFTA, Tek Afrika Hava Taşımacılığı Piyasası ve Kişilerin Serbest Dolaşımı Protokolü ile birlikte, bölgenin muazzam ekonomik potansiyelini ortaya çıkarmaya yardımcı olacak.


İkincisi, Afrika daha fazla marjinalleşmekten kaçınmak için dijital altyapısını ve teknolojiyle ilgili becerilerini geliştirmelidir. Şu anda, Afrika’daki İnternet erişiminin maliyeti dünyadaki en yüksek seviyededir ve İnternet penetrasyonu sadece % 37'dir ve dünya ortalaması olan % 57’nin oldukça altındadır.


Dahası, Afrika'nın geleneksel olarak güvendiği düşük maliyetli, düşük vasıflı emek, Dördüncü Sanayi Devrimi'nin ortaya çıkması ve GVC'lerin daha yüksek üretim standartları ve altyapı gereklilikleri göz önüne alındığında, rekabet avantajından daha az hale geliyor. Bu nedenle eğitim ve öğretim programları, dijital bilgi birikiminin yanı sıra eleştirel düşünme ve bilişsel ve sosyo-davranışsal yetenekler gibi yumuşak beceriler üzerine daha fazla odaklanmalıdır.


Üçüncüsü, Afrika dijital verisine sahip olmak ve düzenlemek için bir sistem oluşturmalıdır. Modern çağda, sermaye, toprakları en önemli varlık ve zenginlik belirleyicisi olarak değiştirmiştir. Ancak, dijital ekonomide, Facebook, Google ve Tencent gibi küresel teknoloji firmaları arasındaki mücadelenin gösterdiği gibi kontrol etmek için veriler kilit olacaktır. Ve Kai-Fu Lee'nin AI Süper Güçler kitabında savunduğu gibi, Çin'in geniş nüfusu tarafından üretilen verilerin bolluğu, ülkeye yapay zeka alanında Amerika Birleşik Devletleri karşısında bir avantaj sağlıyor.


Afrika'nın nüfus patlaması, kıtanın özellikle dijitalleşmenin yol açtığı, e-ticaret platformlarının yayıldığı, orta sınıfın büyüdüğü ve tüketici harcamalarının arttığında büyük miktarda veri üreteceği anlamına geliyor. Bu yeni veri güdümlü servet, bu tür bilgileri aktif olarak toplayan, sahip olan ve düzenleyenlere tahakkuk edecek ve geç kalanların yetişmesine izin verecek.


Afrika'nın potansiyeli çok büyük olabilir ama zorlu sorunlarla karşı karşıya. 2030'a kadar kıta, dünyanın en fakir halkının neredeyse % 90'ına ev sahipliği yapacak. Küreselleşme, Afrika için geçmiştekinden daha iyi çalışmadığı sürece, ortak refah vaadi karşılanmayacaktır.



Brahima Coulibaly- Ngozi Okonjo-Iweala,  30 Mayıs 2019, Washington, DC, Project Syndicate


(Brookings Enstitüsü'nde Afrika Büyüme Girişimi kıdemli bir üyesi ve yöneticisi olan Brahima Coulibaly, ABD Federal Rezerv Sistemi Yönetim Kurulu'nda Gelişmekte Olan Piyasa Ekonomileri grubunun Baş Ekonomistidir. Nijerya'nın eski bir maliye bakanı olan Ngozi Okonjo-Iweala ise Gavi Başkanı, Aşı İttifakı ve Küresel Ekonomi ve İklim Komisyonu eş başkanıdır.)



Seçkin Deniz, 27
.07.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı