"Greta ve iklim konusuna girdiğinizde tavşan deliğine girmiş gibi oluyorsunuz. Oldukça karmaşık bir ağ bu. Ama ucu küreselcilere çıkıveriyor. Ve bu bir komplo teorisi değil."
2003 İsveç doğumlu, ona verilen tam isim Tintin Eleonora Ernman Thunberg. Annesi Malena Ernman Thunberg bir opera sanatçısı ve 2009 Eurovision şarkı yarışmasında İsveç’i temsil etmiş. Babası Svante Thunberg bir aktör ve yapımcı.
Anne ve babasının ortak yazdıkları “Scenes From the Heart (Kalpten Manzaralar)” adlı bir kitapları var; kendi söylemlerine göre kitap aileleri ve iklim hakkında. Kitap tutmuş olmalı ki Mayıs 2020’de piyasaya çıkacak “Our House İs On Fire (Evimiz Yanıyor)” isimli ikinci bir kitap daha yazmışlar.
Greta’nın Beata Ernman Thunberg adında İsveç’te şarkıcı olarak ün kazanan 14 yaşında bir kız kardeşi de var.
“Asperger sendromlu çocuklarda görülen tipik özellikler şöyledir:
• Konuşabilmelerine rağmen sohbeti başlatma ve sürdürmede zorluk yaşarlar.
• Rutini sever, değişiklikten hoşlanmazlar.
• Aşırı derecede içine kapanıktırlar.
• Tekrarlayıcı davranışlar sergiler, tekdüze konuşurlar.
• Karşısındaki konuşurken değişen ses tonunu anlamaz, esprileri algılayamazlar.
• Konuşmalar resmi, göz kontağı zayıftır.
• Bir konuda aşırı ilgili olup detaycı olabilirler.
• Sevdiği konularda aşırı konuşur, tek taraflı sohbete dalarlar.
• Empati yapamazlar.
• Motor becerilerinde yaşıtlarına göre öğrenme daha geç gerçekleşir.”
Annesinin Scenes From The Heart kitabında yazdıklarına göre, Greta 'İklim' konusunu ilk duyduğunda bir şok geçirmiş ve iki hafta yemek yememiş. Kızı hakkında şu cümleleri kullanmış kitabında Malena:
“Çıplak gözle karbondioksiti görebiliyor. Bacalardan nasıl aktığını ve bir çöplükteki atmosferi değiştirdiğini görebiliyor.”
Diğer kızı Beata için özellikle şu cümleler dikkat çekiyor:
“Beata bana (annesine) ‘Seni korkunç s**** şeytan’ gibi müstehcen küfürler ediyor, öfke patlamaları yaşıyor ve bir şeyler fırlatıyor”
Kalpten Manzaralar’da, Malena, Beata ve Greta’nın rahatsızlıklarının “engel değil” tam tersi “süper güç” olduğu sonucuna varıyor.
Her şey Greta’nın 2018’de iklim değişikliğine dikkat çekmek için okul grevi yapmasıyla başladı.
Peki bu nasıl yayıldı?
20 Ağustos 2018'de, teknoloji şirketi "We Don’t Have Time” CEO’su İngmar Rentzhog tarafından kaldırımda oturan “İsveçli bir kızın (Greta’nın)” fotoğrafını içeren bir tweet atıldı. Bu tweet Greta’yı dünyaya tanıtan ilk hareketti.
Rentzhog’un sonradan gelen eleştirileri savuşturmak için Greta’yı tesadüfen o gün gördüğünü, finansal olarak desteklemediklerini ve Greta’nın babasının asla bu şirketten para almadığını söylemesine rağmen bu “yalnız küçük kız”ın o zamanlarda da pek yalnız olmadığı, Zero Hour üyesi olduğu ve Rentzhog tarafından twitter hesabına kadar bilindiği ortada.
We Don’t Have (Time Vaktimiz Yok), üç pazarda faaliyet gösteriyor: sosyal medya, dijital reklam ve karbon salınımları. Rentzhog takipçilerine vizyonlarının “kullanıcılarımızı dünya liderleri üzerinde baskı yapma ve böylece emisyonsuz bir dünyaya ve çevresel açıdan sürdürülebilir çözümlere ve politikalara daha hızlı hareket etmeleri için yetki vermek” olarak kalacağını garanti ediyor. “Emisyonsuz bir dünya” kulağa oldukça cazip geliyor ama kime göre kimlere baskı yapılacak?..
Bu da hükümetin enerji teknolojisine yatırımını iki katına çıkarmayı taahhüt eden Bill Gates’in “Misyon İnovasyonu” ile Paris İklim Anlaşması’nda önerildi:
“Vizyonumuz, çevresel sürdürülebilirlik ve CO2 tarafsızlığına yönelik bir yarış oluşturmak ve dünya çapındaki işletmeler, politikacılar ve organizasyonlar için temel öncelik haline getirmektir “Gelir, kamu desteği ve itibar açısından, emisyonları azaltmaya çalışmak ve çevresel sürdürülebilirliği arttırmamak için buna yol açanların daha fazla maliyet almasını istiyoruz…”
Peki kim buna sebep olanlar? Kime ne kadar ödemeleri gerekiyor?
CEO’ların ortaya attıkları Greta gibi “süper kahramanlar” her gün ekranda ve sosyal medyada asık suratlarıyla bize “Yok oluyorum, senin yüzünden, nasıl cüret edersin, panik yap, bir şeyler yap, zaman kalmadı, yok oluş…” gibi tehditler savururken ne yapmamızı bekliyorlar? Para ödememizi mi?
Greta’nın arkasındaki güç bununla sınırlı değil. Aşırı sol terörist grup ANTIFA'nın destekçisi olan küresel elit ve aktivistlerle de derin bağlantıları var.
Bazı yabancı aktivistler ve politikacılar da Thunberg'in göründüğü gibi olmadığını ve radikal çevre grupları için ön cephe olarak kullanıldığını öne sürüyorlar. İklim grevinin popüler olduğu Belçika'da, ülkenin çevre bakanlarından biri olan Joke Schauvliege, devlet istihbaratının, grevdeki öğrencilerin çevre grupları tarafından “kurulduğunu” söylediklerini iddia etti. Bu durum devlet güvenlik güçleri tarafından reddedildi ve bakan bu ayın başlarında istifa etti.
Bu suçlamalara yanıt olarak Thunberg, Facebook'ta, kendisine etki eden eylemcileri ve bilim adamlarını tanımlayarak, konuşmaları için asla para almadığını vurguladı.
Sadece İsveç’le sınırlı kalmayan bu hareket pek ülkemiz de dahil pek çok ülkede gençleri bünyesine katmaya devam ediyor. Özellikle hiçbir muhatap bulamayacağınız sosyal medya hesapları ve internet siteleriyle gençlere ulaşıyorlar. Örneğin Yokoluşisyanı, FridayforFuture vb…
Bu çocuklar politikacı ve güvenlik güçleriyle karşı karşıya getiriliyor ve panik halinde “Ölmek istemiyoruz” diye ağlıyorlar. Bu iklim tarikatının lideri konumundaki Greta Thunberg her konuşmasında daha da saldırganlaşıyor, öfkeleniyor, titriyor, ağlıyor. Birçok kişi tarafından hastalığı sebebiyle olan takıntılarının istismar edildiği bunun da akıl sağlığını gittikçe kötüleştirdiği konuşuluyor.
Yine de bu zavallı hasta çocuk meydanlarda ve ekranlarda olmaya devam edeceğe benziyor. Milyonlarca mülteci çocuğu yok eden batı kendi çocuklarını da kukla olarak sömürüyor. Çünkü histeriyi yaymak çocuklarla daha kolay.
Ancak ekonomik büyümeyi 'masal' diye tanımlayan ve son konuşmasında Türkiye’yi (Seçkin Deniz'in Notu; Türkiye'nin şikayet edilmesi diplomatik bir şeytanlığın eseri... Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya, Küresel Atmosfer Araştırmaları Emisyon Veritabanı'nın (EDGAR) raporuna göre karbondioksit salınımı açısından dünyayı en çok kirleten ilk beş ülke. Şikayet edilen ülkelerden Almanya listede 6., Brezilya 11. sırada bulunurken, Türkiye, Fransa ve Arjantin listede ilk 15'te yer almıyor. Bakınız Not) de hedef alan Greta’ya bunu söyletenlerin şunu bilmesi lazım; İstediğiniz maskaralığı yapın, biz ekonomik olarak büyüyeceğiz ve sizin çöküşünüzü izleyeceğiz. Masal anlatmayı bırakın:“Nasıl cüret edersiniz?”
Derya Beyaz, 28.09.2018, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Araştırma-Analiz, Eleştiri, Dilin İşledikleri-Kalemin Yazdıkları
Not 1: Greta, Çin ve ABD dururken neden Türkiye'yi şikayet etti?, Euronews, 25.09.2019
Birleşmiş Milletler İklim Krizi Zirvesi'nde liderlere yaptığı sert eleştiriler ile tekrar gündeme gelen İsveçli çocuk aktivist Greta Thunberg'in de aralarında bulunduğu 15 çocuk, beş ülke hakkında iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yeterli adımları atmadıkları gerekçesiyle UNICEF'e şikayette bulundu.
BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'e iletilen şikayet dilekçesinde Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Almanya, Brezilya ve Arjantin yer alıyor. Dilekçede orman yangınları, hava kirliliği, kirlenen denizler, kuraklığın neden olduğu zorlukların yanı sıra günümüz ve gelecekle ilgili yaşadıkları endişe ve depresyona ilişkin örnekler verilerek adı geçen ülkelerden şikayetlerle ilgili cevap vermeleri isteniyor.
ABD, Çin, Hindistan gibi ülkeler dururken neden Türkiye şikayet edildi?
Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya, Küresel Atmosfer Araştırmaları Emisyon Veritabanı'nın (EDGAR) raporuna göre karbondioksit salınımı açısından dünyayı en çok kirleten ilk beş ülke.
Şikayet edilen ülkelerden Almanya listede 6., Brezilya 11. sırada bulunurken, Türkiye, Fransa ve Arjantin listede ilk 15'te yer almıyor.
Peki Çin, ABD, Hindistan gibi üst sıralarda yer alan ülkeler şikayet edilmezken, neden diğer beş ülke hakkında bir dilekçe hazırlandı?
Sorunun cevabı Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 3. Protokolü'nde yatıyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 45 ülkenin imzaladığı protokol, imzacı ülkelerde bulunan çocuklara hak ihlallerine karşı bireysel hak arama ve adalete erişim imkanı tanıyor. Yapılan şikayetler BM Çocuk Hakları Komitesi'nce inceleniyor. Komite sadece bu protokolü imzalayan ülkelere yönelik şikayetleri kabul ediyor.
Greta ve arkadaşlarının haklarında şikayet dilekçesi hazırladığı 5 ülke, protokolde imzası bulunan ülkeler. Ancak ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve Japonya isteğe bağlı imzalanan sözleşmeyi imzalamadığı için haklarında bir şikayette bulunmak mümkün değil.
Protokol, 2012’de Birleşmiş Milletler üye ülkelerinin imzasına açıldı. Türkiye protokolü 2012 yılında imzaladı ve 2017 yılında sözleşmenin yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Not 2: 2018'de İsveç Kilisesi, halihazırda ulusal bir ünlü ve medyanın sevgilisi olan Greta Thunberg'i “İsa'nın Halefi” olarak ilan ederek tartışmalara yol açtı:
“Duyuru! Nasıralı İsa şimdi haleflerinden biri olan Greta Thunberg'i atadı"
Not 3: Greta Thunberg'in Yüksek Finansla Bağları , 2 Ağustos 2019, Finews
On altı yaşındaki Greta Thunberg , 12 Ağustos'ta New York'taki Birleşmiş Milletler iklim konferansına gidiyor - ve uçmak yerine seyahat ettiği yüksek hızlı bir yelkenli yatta, ayın ortasına kadar şehre ulaşmayı umuyor. İsveçli genç, Davos Dünya Ekonomik Forumu gibi yüksek profilli mekanlarda görüldükten sonra iklim aktivizmi ile karşı karşıya geldi.
18 metrelik Monako destekli yarış teknesi «Malizia» ile olan New York gezisi, hava şartlarına bağlı olarak yaklaşık iki hafta sürecek. Yat normal olarak Alman otomobil üreticisi BMW ve İsviçre özel bankası EFG International (aşağıda gösterildiği gibi ) tarafından Fransız web sitesi «Valeurs» (Fransızca olarak) tarafından desteklenir.
Birleşmiş Milletler İklim Krizi Zirvesi'nde liderlere yaptığı sert eleştiriler ile tekrar gündeme gelen İsveçli çocuk aktivist Greta Thunberg'in de aralarında bulunduğu 15 çocuk, beş ülke hakkında iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yeterli adımları atmadıkları gerekçesiyle UNICEF'e şikayette bulundu.
BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'e iletilen şikayet dilekçesinde Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Almanya, Brezilya ve Arjantin yer alıyor. Dilekçede orman yangınları, hava kirliliği, kirlenen denizler, kuraklığın neden olduğu zorlukların yanı sıra günümüz ve gelecekle ilgili yaşadıkları endişe ve depresyona ilişkin örnekler verilerek adı geçen ülkelerden şikayetlerle ilgili cevap vermeleri isteniyor.
ABD, Çin, Hindistan gibi ülkeler dururken neden Türkiye şikayet edildi?
Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya, Küresel Atmosfer Araştırmaları Emisyon Veritabanı'nın (EDGAR) raporuna göre karbondioksit salınımı açısından dünyayı en çok kirleten ilk beş ülke.
Şikayet edilen ülkelerden Almanya listede 6., Brezilya 11. sırada bulunurken, Türkiye, Fransa ve Arjantin listede ilk 15'te yer almıyor.
Peki Çin, ABD, Hindistan gibi üst sıralarda yer alan ülkeler şikayet edilmezken, neden diğer beş ülke hakkında bir dilekçe hazırlandı?
Sorunun cevabı Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 3. Protokolü'nde yatıyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 45 ülkenin imzaladığı protokol, imzacı ülkelerde bulunan çocuklara hak ihlallerine karşı bireysel hak arama ve adalete erişim imkanı tanıyor. Yapılan şikayetler BM Çocuk Hakları Komitesi'nce inceleniyor. Komite sadece bu protokolü imzalayan ülkelere yönelik şikayetleri kabul ediyor.
Greta ve arkadaşlarının haklarında şikayet dilekçesi hazırladığı 5 ülke, protokolde imzası bulunan ülkeler. Ancak ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve Japonya isteğe bağlı imzalanan sözleşmeyi imzalamadığı için haklarında bir şikayette bulunmak mümkün değil.
Protokol, 2012’de Birleşmiş Milletler üye ülkelerinin imzasına açıldı. Türkiye protokolü 2012 yılında imzaladı ve 2017 yılında sözleşmenin yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Not 2: 2018'de İsveç Kilisesi, halihazırda ulusal bir ünlü ve medyanın sevgilisi olan Greta Thunberg'i “İsa'nın Halefi” olarak ilan ederek tartışmalara yol açtı:
“Duyuru! Nasıralı İsa şimdi haleflerinden biri olan Greta Thunberg'i atadı"
Not 3: Greta Thunberg'in Yüksek Finansla Bağları , 2 Ağustos 2019, Finews
On altı yaşındaki Greta Thunberg , 12 Ağustos'ta New York'taki Birleşmiş Milletler iklim konferansına gidiyor - ve uçmak yerine seyahat ettiği yüksek hızlı bir yelkenli yatta, ayın ortasına kadar şehre ulaşmayı umuyor. İsveçli genç, Davos Dünya Ekonomik Forumu gibi yüksek profilli mekanlarda görüldükten sonra iklim aktivizmi ile karşı karşıya geldi.
18 metrelik Monako destekli yarış teknesi «Malizia» ile olan New York gezisi, hava şartlarına bağlı olarak yaklaşık iki hafta sürecek. Yat normal olarak Alman otomobil üreticisi BMW ve İsviçre özel bankası EFG International (aşağıda gösterildiği gibi ) tarafından Fransız web sitesi «Valeurs» (Fransızca olarak) tarafından desteklenir.
Sonsuz Ark'tan
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.