Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Stanford Hoover Enstitüsü ve Foreign Policy Research Institute-Dış Politika Araştırma Enstitüsü çalışanı Michael Auslin'a aittir ve satanist WSJ'de yayınlanmıştır. Çin'de Afrika Domuz Ateşi salgını nedeniyle ortaya çıkan domuz eti kıtlığını temel alarak Çin'de muhtemel bir halk ayaklanmasının mümkün olabileceğini söylemektedir. ABD'nin etken ve amir neocon-satanist güçlerinin ürettiği biyolojik silahlar dikkate alındığında, ABD-Çin arasındaki dev rekabetin temel ticarî alanlardan insanların temel ihtiyaçlarına yönelik tehditlerin üretilmesine de taşındığının anlaşılmasını sağlamaktadır. 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve 31 Mart 2019 yerel seçimler döneminde özellikle halk tarafından sık ve çok tüketilen patates ve soğan fiyatlarının yükseltilmesi ve ekonomik kriz söylentilerine dayanak yapılması, aynı satanist güçlerin benzer operasyonları Türkiye'de de yaptığını kanıtlamaktadır. Burada temel olan sorun şudur; bir başka açıdan "Çin-Hindistan merkezli yeni bir küresel konumlamaya odaklanan satanist güç, Çin'i ne tür bir kaostan sonra ele geçirecektir?" sorusu ile "Çin zaten 1934'ten sonra satanist gücün elindedir, şimdi gıda fiyatları yüzünden sıkıştırılarak elde edilmek istenen şey nedir?" sorusu birleşik düşünülürse, birinci ve ikinci dünya savaşlarının neden çıktığı ve ne tür sonuçlar ürettiği soruları ile benzer sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır. Ki o dönemde de savaşan ülkelerin yöneticilerinin büyük çoğunluğu satanist-masonik gücün seçtiği kimselerdi. Yeni bir Dünya Düzeni kurmak isteyen satanizm'in çalışma biçimleri, kullandıkları araçlar ve teknikler değişmemiştir, değişmeyecektir... yazarın Çin halkının domuz kıtlığına bağlı bir isyanının mümkün olmadığını iddia eden ve "Pekin'in kontrolü çok sıkı, yeni “otoriter gözetleme” çok yaygın, ordu çok güçlü ve Çinliler de kitlesel bir hareket gibi bir şeyin patlamasını engelleyen bir merkezi dikta kabul etmeye alışkınlardır" diyenlere karşı satanist-masonik 1934 sonrası Çin devrimini atlayarak, 1789 Fransız Devrimi ile yine satanist-masonik 1917 Rus Devrimi'ni hatırlatması ilginçtir ve dikkatli Çinli ve diğer okurların dikkatini dağıtmaya yönelik bir polemik unsurudur.
Seçkin Deniz, 10.11.2019
Beijing Can’t Bring Home the Bacon
Yavaş büyüme ve yüksek teknoloji baskısıyla birlikte, domuz kıtlığı Çin kitlelerin isyan etmesine neden olabilir."
Gıda isyanları geçmişte yaşanan büyük siyasi krizlerin bir nedeni olmuştur. 1789'da Fransa'da ve 1917'de Rusya'da olduğu gibi devrime bile yol açtılar. Modern küresel tarım sistemi, geçtiğimiz yüzyıllardan daha dayanıklı ve modern beslenme daha çeşitli olsa da Çin, gıda fiyatlarında dışsal şoklara karşı savunmasız kalmaya devam ediyor. Çin'in ağır baskı altında olan nüfusunun gerçek duygularını bilmek zor, ancak hükümeti 2002-2003 SARS salgınından sonra olduğu gibi yavaş hareket ettiği için suçlamaya başladıklarına dair işaretler var. Sığır eti gibi diğer proteinlerin fiyatları da artmakta, domuz çiftçileri ise hükümetin kayıplarını telafi etmekte gecikmesine kızmaktadır.
Virüs yeni değil. İlk Afrika domuz ateşi vak'aları, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış, on yıllar boyunca büyük salgınlara neden olmuştur. Enfekte yiyecek veya et tarafından yayılan ya da enfekte bir domuzla temastan geçen hemorajik bir viral hastalıktır. Aşısı yok ve enfekte olmuş domuzlar iyileşmiyor.
Çin domuz popülasyonunun yaklaşık yarısı - salgından önce 300 milyon olduğu tahmin ediliyor - Ağustos 2018'deki ilk salgından bu yana öldü ya da tükendi. Pekin'in özensiz muhasebe kayıtları ve kötü haber yayınlama korkusu göz önüne alındığında, gerçek ölüm sayısı daha yüksek olabilir. Virüs Vietnam, Laos, Güney Kore, Filipinler, Doğu Timor ve sekiz Avrupa ülkesine yayıldı. Salgın, hiçbir yavaşlama belirtisi göstermiyor ve ABD'li domuz çiftçileri, salgının Amerikan kıyılarına atlayabileceğinden korkuyor. Bu küresel bir felakete yol açabilir.
Pek çok domuzun yokedilmesi, Çin domuz eti fiyatlarının yarıdan daha fazla artmasına neden oldu ve 2019 yılının sonuna kadar geçen yıla göre artışın % 70'in üzerinde rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Bu, hükümeti endişelendirmek için fazlasıyla yeterli. Buna karşılık olarak Pekin, bu yılın Şubat ve Mayıs ayları arasında 146.000 mt Amerikan domuz eti de dahil olmak üzere yurtdışından daha fazla domuz eti almaya başladı. Bu erken müdahale durumu yönetilebilir hale getirdi ve Çin'in hala tüketime sunabileceği domuz eti stokları var. Tavuk ve sığır etinin ikame edilmesi, gıda tedarikinin daha da kolaylaşmasına neden olacak; bu Pekin'e cesaret verici bir şey.
Ancak Çin'in domuz eti kaynakları gelecek yıl da tükenmeye başlayacak ve yurt içi fiyatlar muhtemelen artmaya devam edecek veya fiyatlar devlet tarafından sübvanse edilirse, zaten yavaşlayan bir ekonomiye istenmeyen bir yük getirecek. Küresel durum daha fazla kötüye giderse - başka et kaynakları tehdit altında olabilir, kuş gribi salgın hastalığı yayılabilir - Pekin, nüfusu için yeterli protein bulamayabilir. Sonuçta, etki aile sofralarında hissedilecektir ve herhangi bir direnişin kendini göstermeye başlayacağı yer burasıdır.
Pek çok şey, Çin kitlelerinin halihazırda ekonomik sıkıntılara ne kadar kızdığına ve geleceğe dair duydukları endişelere bağlıdır; ki bunun korku tarafından yönetilen bir toplumda ölçülmesi zor. Orta sınıfla birlikte kırsal ve kentsel yoksullarda, yüksek domuz fiyatlarından ya da domuz etinin kullanılamamasından kaynaklanan huzursuzluklar ortaya çıkabilir. Çin'in büyümesini özleyenler ya da büyümenin kaybolabileceğinden korkanlar, memnuniyetsizliklerini ilk bildiren kişiler olacaktır.
Domuz güdümlü bir sosyal çöküş, klasik bir kara kuğu senaryosu (olası, öngörülmeyen, yıkıcı bir olay) olacaktır. Tek başına domuz kıtlığı, kısa süreli rahatsızlıklara ve yerel gösterilere neden olabilir. Ancak, önemli ölçüde yavaşlayan bir ekonomi, daha müdahaleci bir hükümet, güvenilir bir Komünist Parti ve orta sınıfın geleceğe ilişkin korkuları ile birleştirildiğinde, büyük toplumsal huzursuzluk hakkında makul spekülasyonlar için yeterli sebep sağlıyorlar.
Çoğu Çin gözlemcisi için bu muhtemelen kulağa hoş geliyor. Pekin'in kontrolü çok sıkı, yeni “otoriter gözetleme” çok yaygın, ordu çok güçlü ve Çinliler de kitlesel bir hareket gibi bir şeyin patlamasını engelleyen bir merkezi dikta kabul etmeye alışkınlardır. Belki; ama aynı şey 1788'de Fransızlar ve 1916'da Ruslar için de söylenebilirdi.
Michael Auslin, 5 Kasım 2019, The Wall Street Journal (WSJ)
Michael Auslin, Stanford Hoover Enstitüsü ve Foreign Policy Research Institute-Dış Politika Araştırma Enstitüsünde görevlidir)
Seçkin Deniz, 10.11.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Sonsuz Ark'tan
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.