28 Aralık 2019 Cumartesi

SA8243/SD1576: Japonya Hindistansız RCEP İstemiyor

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, ödüllü “Su: Asya'nın Yeni Savaş Alanı” kitabının yazarı Hintli jeostrateji uzmanı Brahma Chellaney'e aittir ve Çin'in bu ortaklıktan en büyük faydayı elde edeceğini düşünen Hindistan'ın 16 ülkeyi kapsayan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP)'tan ayrılmasına odaklanmaktadır. Müslümanlara yönelik yok edici düşmanlık politikaları dünya gündemine taşınan Çin ve Hindistan arasındaki görüşmeleri 27 Ekim 2019 Pazar günü yayınladığımız SA8084/SD1519: Mamallapuram'da Modi ve Xi: Yeni Bir Ajanda mı? başlıklı çeviride incelemiştik. Çin'in işgal ettiği Doğu Türkistan'da Müslüman Uygurlara yönelik asimilasyon politikalarını dünya gündemine taşıyan ABD ve Avrupa ülkeleri, Hindistan'ın Müslüman Keşmir'in tek taraflı bir kararla ilhakına ve müslümanları dışlayan yeni vatandaşlık yasasına yönelik herhangi bir tepki vermemekte ısrar etmektedirler. Milyonlarca müslümanı Güneybatı Asya'da (Afganistan, Pakistan) Ortadoğu'da (Irak, Suriye, Filistin, Yemen, Mısır), Kuzey Afrika'da (Libya, Sudan, Cezayir, Tunus) öldüren ve Çin'le ayrı ayrı ticarî ve stratejik anlaşmalar imzalayan ABD-Avrupa koalisyonu, pazarlık masasında politik bir argüman olarak Çin'in müslümanlara yönelik asimilasyon politikalarını eleştirirken, Hindistan'ın müslüman düşmanlığını görmezden gelmektedir. Türkiye'nin, ABD-Avrupa Koalisyonunun bu şeytanî politik mülahazalara karşı temkinli duruşunu eleştirerek bağımsız dış politik kararlar almasını engellemeye çalışan Batı'nın amacı açıktır; Çin-Hindistan ilişkilerinde ABD politikalarının etkili olmasını tercih etmektedir. Batı'nın kendi çıkarlarını dolaylı olarak korumaya alma çabası Türkiye tarafından dikkatle izlenmelidir. Çünkü satanizmin egemen olduğu bir yerkürede yakın gelecekte Dünyanın doğusu çok ciddi bir savaşa hazır hale getirilmektedir. (Güncel Not: Çin Maliye Bakanlığı, Çin'in Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üye ülkeleri, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın Pazar günü Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) imzaladığını açıkladı. ASEAN üye ülkeleri arasında Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam bulunmaktadır. Hindistan RCEP'i imzalamadı. 15.11.2020)
Seçkin Deniz, 28.12.2019

RCEP without India isn't to Japan's liking
"Japonya, Çin liderliğindeki bir ticaret bloğu oluşturulmasını önlemek için Hindistan'ın Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığa katılmasını tercih ediyor."

Daha önce ABD-Pasifik Ortaklığı'ndan çekilen Hindistan'ın Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklıktan (RCEP) da ayrılması Japonya'nın bir ikileme düşmesine neden oldu. Ancak Japonya, ABD'siz TPP'nin kurulmasına öncülük ederken, Hindistan olmadan bir RCEP istemiyor çünkü bu durumda ortaklık Çin'in öncülük ettiği bir ticaret bloğuna dönüşecek.


16 ülkeden oluşan RCEP’in küresel nüfusun yarısını kapsayan dünyanın en büyük ticari blokunu kurması planlanmıştı. Hindistan'ın RCEP'den çekilmesi bu amacın ortadan kaldırdı. Çin’in gelecek yıl imzaya açılacak olan RCEP’e hükmetmesi muhtemel görünüyor.

Katılan diğer 15 ülke, Kasım ayında metne dayalı müzakereleri tamamladı ve anlaşmayı gözden geçirmek için yasal komisyonlara gönderdi. Bangkok'taki müzakerelerin sona ermesinden sonra yapılan ortak açıklamada, “Hindistan henüz çözülmemiş önemli sorunları var. RCEP'e katılan tüm ülkeler, bu önemli sorunları karşılıklı olarak tatmin edici bir şekilde çözmek için birlikte çalışacaktır. Hindistan'ın nihai kararı, bu sorunların tatmin edici bir şekilde çözülmesine bağlı olacaktır.” denildi.


Geçen haftaYeni Delhi'yi ziyaret eden Japonya ticaret bakanı Hiroshi Kajiyama, Hintli mevkidaşı Piyush Goyal'a, Japonya'nın Hindistan'ın RCEP'e yeniden katılabilmesi için “olağanüstü sorunların” çözülmesine yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi.


Hindistan'ın RCEP'den ayrılmasının arkasındaki ana etken, Harvard'dan Graham Allison'ın “dünyadaki en korumacı, ticaretçi ve yıkıcı ana ekonomi” olarak adlandırdığı Çin'di; Hindistan'ın ucuz Çin malı girişinin bir sel felaketi etkisi oluşturacağı korkusuydu.


Çin, Hindistan’ın hukukun üstünlüğüne yaptığı vurguyu önemsemiyor ve  hukuku diğer haksız uygulamalarla meşrulaştırmak için kullanırken, ekonomisinin tüm sektörlerini, Hindistan’ın 181 milyar dolarlık bilgi teknolojisi endüstrisi de dahil olmak üzere Hintli işletmeler için sınırsız açık tutuyor. Pekin ayrıca, Hint tarım ve ilaç ürünlerinin ithalatına yönelik düzenleyici engellerin kaldırılması konusundaki direnişinden vazgeçti.


Hindistan Başbakanı Narendra Modi 2014'te göreve başladığından beri, Çin'in Hindistan'la olan ticaret fazlası yılda 60 milyar dolardan iki katına,120 milyar dolara çıktı. Modi'nin Çin'den doğrudan yabancı yatırımları teşvik etmek yerine Çin'i "kaygı ülkesi" olarak tanımlaması yalnızca daha fazla damping getirdi.


Çin'in en yüksek ticaret fazlası verdiği ülkeler listesinde, Hindistan şimdi Amerika'nın arkasından ikinci sırada yer alıyor. Elbette Çin’in ABD’yle fazlası çok büyük. Ancak, toplam ikili ticaret yüzdesi veya ulusal gayrisafi yurtiçi hasıla yüzdesi olarak, Hindistan'ın Çin ile olan ticaret açığı Amerika'dan daha fazla. Hindistan’ın 2018’de Çin’le olan dış ticaret açığı GSYİH’nın yüzde 2,2’sini oluşturuyor.


Çin’in haksız ticaret uygulamaları, Hindistan’ın “Make in India” girişiminin henüz ciddiye alınmaması sonucu ortaya çıkan sonuçlarla, Hint üretimini ve rekabetçiliğini sistematik olarak baltalıyor. Aslında, Çin’in Hindistan’la olan yıllık ticaret fazlası, Hindistan’ın Çin’in düşmanlığına ne ölçüde maruz kaldığının altını çizerek, Hindistan’ın toplam savunma harcamasından önemli ölçüde daha büyük olduğunu gösteriyor.


Hindistan zaten RCEP'e katılan diğer 15 ülkenin 12'siyle serbest ticaret anlaşmasına sahip ve Avustralya ile bir FTA ile pazarlığı yapıyor. Hindistan'ın RCEP'e girmesinden esas olarak faydalanacak olan Pekin'di; çünkü arka kapıdan etkili bir şekilde Çin-Hindistan FTA'yı kuracaktı.


Nisan 2018’den bu yana Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Modi’yle yaptığı iki “gayrı resmi” zirvede, dünyanın en kalabalık iki ülkesini karşı karşıya getiren ticaret, sınır ve siyasi konularda çok az ilerleme kaydedildi. Nitekim, yaklaşık iki ay önce Hindistan'ın kıyı kasabası olan Mamallapuram'da düzenlenen ikinci zirvede, Xi, ülkesinin yeni ticaret fazlasının korunmasını sağlamak amacıyla Hindistan'ı RCEP'e bağlamaya çalıştı.


Mamallapuram zirvesi sona erdiğinde, Hindistan Dış Sekreteri Vijay Gökhale, “Başkan Xi, Hindistan'ın RCEP hakkındaki endişelerinin usulüne uygun olarak tartışılacağına dair güvence verdi. Hem Modi hem de Xi, kurallara dayalı bir küresel ticaret sistemine sahip olmanın önemini vurgulasa da, Hindistan başbakanı Çin'le yapılacak olan bir anlaşmanın dengeli ve eşit olması gerektiğini netleştirdi. Çin, Hindistan’ın kaygılarını anladığını ve hala ele alınması gereken sorunların olduğunu kabul ettiğini söyledi.”


Zirvede Modi, Çin'in ilgili muadili ile Hindistan maliye bakanı arasında Hindistan'ın Çin ile olan ticaret ilişkisine ilişkin görüşmeler yapmasını kabul etti. Hindistan'ın bu taahhüdü Pekin için diplomatik bir kazanımı temsil ediyordu ve 38 yıldır Hindistan'la olan sınır görüşmelerinin gösterdiği gibi sınırsız görüşmelerde neyin iyi olduğunun görülmeye başlanmasını sağlamıştı. Sınır anlaşmazlıklarını çözme müzakerelerinin 1981'de başlamasından bu yana Çin, Hindistan'ı sürekli oyalamıştı.


Ne var ki, zirveden sadece üç hafta sonra, Hindistan RCEP'den ayrıldı. Ve zirvede kararlaştırılan ikili ticaret müzakereleri henüz başlamış değil.


Açık olalım: RCEP'ye katılan diğer çoğu ülkenin aksine, Hindistan ihracata yönelik bir ekonomi değil. Aksine, ABD gibi, büyümesi büyük ölçüde iç tüketimden kaynaklanan ithalata bağımlı bir ekonomidir.


ABD ve Hindistan'ın dünyanın geri kalanı gibi mallarda büyük ticaret açığı var. İkili veya üçlü ticaret anlaşmaları yoluyla, dış ticaret normlarının ve uygulamalarının şekillenmesine yardımcı olmak için yabancıların büyük pazarlarına erişiminden yararlanabilirler. Bu zaten ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin yaklaşımıyla aynı.


Hata yapmayın: Hindistan'ın kendi başına daha rekabetçi olması gerekiyor, çünkü Çin'in ticaret fazlasından korunacak hiçbir engel yeterince yüksek olamaz. Ancak, Hindistan’ın Çin’in damping ve diğer acımasız ticaret uygulamalarını engellemeden daha rekabetçi olamayacağı da doğru.


Bu çerçevede, Japonya'nın Hindistan'ı dünyanın en büyük serbest ticaret düzenlemesine geri döndürmek için zorlu bir görevi var. Başbakan Şinzo Abe, Hindistan’a ertelenen ziyaretini ne zaman gerçekleştirirse Modi’yi, Hindistan’ın ve Japonya’nın Hint-Pasifik bölgesindeki çıkarlarının Yeni Delhi’nin RCEP’nin bir parçası olmasıyla daha iyi hizmet edebileceğini düşünmesi için ikna etmeye çalışacak.


Brahma Chellaney,, Yeni Delhi, 17 Aralık 2019, Japan Times


(Uzun zamandır Japan Times yazarı olan Brahma Chellaney, bir jeostrateji uzmanıdır ve ödüllü “Su: Asya'nın Yeni Savaş Alanı” da dahil olmak üzere dokuz kitabın yazarıdır.)





Seçkin Deniz, 28
.12.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı