Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, 2014'ten beri Avrupa Parlamentosu'nun İspanyol bir üyesi, Avrupa-Latin Amerika Parlamenterler Meclisi delegasyon başkanı ve Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi üyesi Javier López' attir ve Coronavirus-Covid-19 karşısında Avrupa Birliği'nin yaşadığı yetersizliğe odaklanmakta ve krizden dersler çıkarılarak Birliğin geleceğinin yeniden belirlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Avrupa Birliği, Avrupa'nın çöküşüne paralel olarak dağılmanın eşiğine gelmiş durumdadır. Coronavirus-Covid-19 ile mücadele için gerekli olan tıbbi ekipmana ve maskeye sahip olmayan Avrupa Birliği ülkeleri Almanya, İtalya, Çekya, İspanya, Fransa ve İsveç arasındaki maske savaşları (Bakınız; Dipnot) ulusal çıkarların birliğin çıkarlarının önüne geçtiğini göstermektedir. Coronavirüs krizi Avrupa Birliği içindeki Kuzey-Güney kamplaşmasını yeniden su yüzüne çıkartmıştır. AB devletleri krizin ekonomik boyutuyla ortak mücadele konusunda anlaşamamaktadır. 1 Ocak 2020'de dört yıl sürdürecek olan görevine başlayan Avrupa Araştırma Merkezi (ERC) Başkanı Prof. Mauro Ferrari, 8 Nisan 2020'de Avrupa Birliği'nin Covid-19 salgınına tepkisini "hayal kırıklığı" olarak nitelendirerek istifa ettiğini duyurmuştur.
Seçkin Deniz, 10.04.2020
Europe under quarantine
"Koronavirüs krizi, Avrupa'nın birbirine bağımlılığındaki ortak kırılganlığı açığa çıkardı. Şimdi bunu bir güce dönüştürme zamanı."
Avrupa yeni bir stres testiyle karşı karşıya. Ve bu kez, söz konusu olan sadece kurumlarının sağlığı değil, aynı zamanda vatandaşlarının sağlığı, ekonomisi, dünyadaki rolü ve Avrupalıların gözünde güvenilirliği ve kullanışlılığıdır. Covid-19 krizi, kırılgan bir Avrupa Birliği'nde, ardında, gözle görülür yara izleri ve uzun bir kriz listesi bırakan bir tsunami gibi geldi.
Avrupa Birliği şimdiye kadar koordinasyon eksikliği kendini açıkça gösterdi. Görünüşe göre Brüksel, büyük bir etkisi olan bir salgının sonuçlarını sindiremedi veya tahmin edemedi. Tek taraflılık sınır yönetiminde hüküm sürüyordu ve ayrıca geçici halk sağlığı müdahaleleri ve Avrupa ortaklarının edilgenliği karşısında İtalya'ya ulaştırılan dış yardımın utanç verici görüntüsü geldi.
Her şeye rağmen, AB'nin sağlıkta gerçek yeterliliklerden yoksun olduğunu hatırlamamız gerekiyor Birliğin muhtemelen başka bir seçeneği yoktu, eski ulus devletlerin Leviathan'ının yavaş ama acımasız uyanışını teşvik etmek ve güç makinelerinin inatçı egzersizlerini hatırlamaktan başka bir seçeneği yoktu.
Bu haftanın (20 mart haftası) gelişmeleri, güçlü eylemlerinin artık dengelenmesi gerektiğini gösteriyor, Schengen bölgesinde mümkün olan en kısa sürede normale dönme yeteneğine sahibiz. Bununla birlikte, söylenmesi gereken şey herhangi bir normal durumun önceki parametrelerle çalışmayacağıdır.
Gelecekle kumar oynamak
Avrupa, bir kıtanın karantina altındaki korkunç sonuçlarına verdiği ekonomik tepki ile güvenilirliği ve geleceği ile kumar oynuyor. Gayri safi yurtiçi hasıla, bu tür durgunluklara karşı çok hassas olan ekonomik akışların (stoklardan ziyade) bir göstergesi olarak bu çeyrekte düşecek.
Yönetimlerin ve finans kurumlarının tepkisi, üretken sistemimizi ve işgücü piyasamızı zayıflatan ve bir kez daha euro alanının kurumsal dengesizliklerini ve eksikliklerini ortaya çıkaran bir çökme ve ardından toparlanma veya darbe ile karşı karşıya olup olmadığımızı belirleyecektir .
Bu bağlamda, Eurogroup'un bu haftaki yanıtı özellikle cesaret kırıcıydı. Sonuç: Herkesin, uyaranın Avrupalılaştırılması olmadan ellerinden geleni yapmasına izin verin.
Koordineli bir Avrupa mali topunu ateşleyen yenilikçi ve hırslı araçları kullanma zamanı geldi: Avrupa İstikrar Mekanizması ve Avrupa Yatırım Bankası hizmetimizdedir. Bu, Avrupa Merkez Bankası finansal sisteme istikrar ve sınırsız likidite vermeye devam ederken yapılmalıdır.
Yani, aynı hataları tekrarlamamak için Büyük Durgunluktan çıkarılan dersleri not etmeli ve uygulamalıyız. Aksi halde ortaya çıkan ağır bedeli ödeyemeyiz.
Savaş ekonomisi
Kontrpuan: Ulusal hükümetler, sanki bu bir savaş ekonomisi gibi kaynakları harekete geçirmeye hazırlar ve çünkü tam olarak olan budur. İspanyol hükümeti, ekonomisini ve en savunmasız kişileri korumak için GSYİH'nın yüzde 20'sini garanti, harcama ve yatırım şeklinde harekete geçirmeye hazırlanıyor. Fransa ve İtalya benzer programlar başlatmaktadır.
Bununla birlikte, birliğe ihtiyacımız var - onun hayal gücü, hırsı ve dayanışma - çünkü koronavirüs bize, yüzümüzde patlayan bir tokat gibi, derin karşılıklı bağımlılığımızı hatırlatıyor. Bu bizim paylaşılan kırılganlığımız biçimindeyse, onu gücümüz olarak yayalım; Avrupa Birliği bunun için var.
Javier López, 20 Mart 2020, Social Europe
(Javier López 2014'ten beri Avrupa Parlamentosu'nun İspanyol bir üyesidir. Avrupa-Latin Amerika Parlamenterler Meclisi'ne delegasyon başkanı ve Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi üyesidir.)
Seçkin Deniz, 10.04.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz
Dipnot: Kovid-19 ülkeler arası maske savaşı başlattı, Anadolu Ajansı, 6 Nisan 2020
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülkeler arasında maske ve koruyucu ekipman savaşları yaşanıyor.
Kovid-19, dünya çapında maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlara olan ihtiyacı artırdı. Ülkeler, daha önce benzeri görülmemiş şekilde, birbirlerinin siparişlerine el koymaya başladı.
Kıtaları aşan bu savaşın ilk örneği mart başında Çekya ve İtalya arasında yaşandı. Çekya, İtalya'nın sipariş ettiği 110 bin maskeye el koydu. Sorun ancak diplomatik girişimlerin ardından çözülebildi.
İtalya, diğer bir sorunu da Fransa ile yaşadı. Fransız basınına göre, İsveç sağlık şirketi Mölnlycke'nin Çin'den satın aldığı maskelere 3 Mart'ta Fransa'da el konuldu. Virüsten en çok etkilenen İtalya ve İspanya'ya gidecek olan maskelerin serbest bırakılması için İsveç hükümeti devreye girdi.
Fransa ancak maskelerin yarısını İtalya ve İspanya'ya gönderdi
Yaklaşık 2 hafta süren diplomatik çabanın ardından ancak maskelerin yarısı İtalya ve İspanya'ya gönderilebildi. Şirket, bundan sonraki siparişleri Belçika üzerinden İtalya ve İspanya'ya göndereceklerini duyurdu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, maske meselesinin "bağımsızlık" ve "egemenlik" sorunu olduğunu belirterek üretim sayısının artırılmasını istedi.
Almanya da 8 Mart'ta İsviçre'ye gidecek 240 bin maskenin ihracatına izin vermeyerek ürünlere el koydu. İsviçre, sorunun çözülmesi için diplomatik girişim başlattı.
Fransa'nın maskeleri, nakit ödeme yapan ABD'ye gönderildi
Başka ülkelerin maskelerine el koyan Fransa ve Almanya'nın da başına aynı şey geldi. Fransa'da Paca Bölgesi Başkanı Renaud Muselier, 2 Nisan'da yaptığı açıklamada, Çin'den sipariş ettikleri maske ve diğer koruyucu ürünlerin ABD'ye gönderildiğini duyurdu.
Ödemesi yapılmasına rağmen ürünlerin kendilerine gönderilmediğini söyleyen Muselier, "Çin'deki havalimanında Fransızların sipariş ettiği maskeler, Amerikalılar tarafından nakit parayla satın alındı ve Fransa'ya gelmesi gereken uçak ABD'ye gitti." dedi.
Almanya, ABD'yi "modern korsanlıkla" suçladı
Almanya da salgınla mücadelede kullanmak üzere satın aldığı 200 bin koruyucu maskeye ABD'nin el koyduğunu duyurdu.
Berlin İçişleri Senatörü Andreas Geisel, 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, eyalet yönetiminin satın aldığı, koronavirüs ve enfeksiyona karşı koruma sağlayabilen "FFP-2" maskelere Tayland'ın başkenti Bangkok'ta ABD'nin el koyduğunu söyledi.
Geisel, ABD'yi sert dille eleştirerek ''ABD'nin yaptığı modern korsanlık eylemidir.'' dedi.
"Vahşi Batı yöntemleri uygulanmamalı"
Federal hükümetten ABD'yi uluslararası kurallara uymaya çağırmasını isteyen Geisel, ''Transatlantik ortaklara böyle davranamazsınız. Küresel kriz zamanlarında bile 'Vahşi Batı' yöntemleri uygulanmamalıdır.'' diye konuştu.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn da maske savaşı yaşandığını belirterek "Çin'deki bu maskeler yüzünden dünyada savaşan insanların hikayelerini duyuyorsunuz. Bu iyi bir gelişme değil ama güçlü talebi yansıtıyor." dedi.
ABD'de eyaletler ve federal hükümet arasında yarış var
Maske savaşı ABD'de eyaletler ve federal hükümet arasında yaşanmaya başladı. ABD basınına göre, Massachusetts eyaletinin satın aldığı 3 milyon maskeye, New York limanında adı açıklanmayan bir federal hükümet kurumu tarafından el konuldu.
Washington Post, 31 Mart'taki haberinde, Cumhuriyetçi Partinin kontrolündeki bazı eyaletlere talep ettiklerinden daha fazla destek verildiğini iddia etti.
Trump, maske üreticisi şirketi tehdit etti
ABD Başkanı Donald Trump, koruyucu maske üreticisi 3M'yi maske ihracatını kesmesi için tehdit etti. 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, ihracatın devam etmesinin şirket için "ciddi sonuçları olabileceğini" kaydeden Trump, "3M'nin ürettiği maskeleri ne yaptığını gördükten sonra, Savunma Üretim Yasası'nı devreye soktuk. Hükümetimiz için maskelere ne olduğunu görmek bizim için sürpriz oldu. Bunun bedeli büyük olacak." ifadesini kullandı.
Firma, uyarıda bulundu
3M'den yapılan açıklamada ise Trump yönetiminin üretilen maskelerin Kanada ve Latin Amerika pazarlarına ihracatının da durdurulmasını talep ettiğine dikkat çekilerek "ABD'de üretilen koruyucu maskelerin ihracatının kesilmesi, diğer ülkelerin de aynı şekilde karşılık vermesine yol açabilir. Durum bu noktaya gelirse de ABD piyasasındaki maske miktarı azalmış olur." uyarısında bulunuldu.
Dünya genelinde salgın kaynaklı can kaybı sayısı 70 bine yaklaşırken, vaka sayısı 1 milyon 250 bini aşmış durumda.
Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.
Dipnot: Kovid-19 ülkeler arası maske savaşı başlattı, Anadolu Ajansı, 6 Nisan 2020
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülkeler arasında maske ve koruyucu ekipman savaşları yaşanıyor.
Kovid-19, dünya çapında maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlara olan ihtiyacı artırdı. Ülkeler, daha önce benzeri görülmemiş şekilde, birbirlerinin siparişlerine el koymaya başladı.
Kıtaları aşan bu savaşın ilk örneği mart başında Çekya ve İtalya arasında yaşandı. Çekya, İtalya'nın sipariş ettiği 110 bin maskeye el koydu. Sorun ancak diplomatik girişimlerin ardından çözülebildi.
İtalya, diğer bir sorunu da Fransa ile yaşadı. Fransız basınına göre, İsveç sağlık şirketi Mölnlycke'nin Çin'den satın aldığı maskelere 3 Mart'ta Fransa'da el konuldu. Virüsten en çok etkilenen İtalya ve İspanya'ya gidecek olan maskelerin serbest bırakılması için İsveç hükümeti devreye girdi.
Fransa ancak maskelerin yarısını İtalya ve İspanya'ya gönderdi
Yaklaşık 2 hafta süren diplomatik çabanın ardından ancak maskelerin yarısı İtalya ve İspanya'ya gönderilebildi. Şirket, bundan sonraki siparişleri Belçika üzerinden İtalya ve İspanya'ya göndereceklerini duyurdu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, maske meselesinin "bağımsızlık" ve "egemenlik" sorunu olduğunu belirterek üretim sayısının artırılmasını istedi.
Almanya da 8 Mart'ta İsviçre'ye gidecek 240 bin maskenin ihracatına izin vermeyerek ürünlere el koydu. İsviçre, sorunun çözülmesi için diplomatik girişim başlattı.
Fransa'nın maskeleri, nakit ödeme yapan ABD'ye gönderildi
Başka ülkelerin maskelerine el koyan Fransa ve Almanya'nın da başına aynı şey geldi. Fransa'da Paca Bölgesi Başkanı Renaud Muselier, 2 Nisan'da yaptığı açıklamada, Çin'den sipariş ettikleri maske ve diğer koruyucu ürünlerin ABD'ye gönderildiğini duyurdu.
Ödemesi yapılmasına rağmen ürünlerin kendilerine gönderilmediğini söyleyen Muselier, "Çin'deki havalimanında Fransızların sipariş ettiği maskeler, Amerikalılar tarafından nakit parayla satın alındı ve Fransa'ya gelmesi gereken uçak ABD'ye gitti." dedi.
Almanya, ABD'yi "modern korsanlıkla" suçladı
Almanya da salgınla mücadelede kullanmak üzere satın aldığı 200 bin koruyucu maskeye ABD'nin el koyduğunu duyurdu.
Berlin İçişleri Senatörü Andreas Geisel, 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, eyalet yönetiminin satın aldığı, koronavirüs ve enfeksiyona karşı koruma sağlayabilen "FFP-2" maskelere Tayland'ın başkenti Bangkok'ta ABD'nin el koyduğunu söyledi.
Geisel, ABD'yi sert dille eleştirerek ''ABD'nin yaptığı modern korsanlık eylemidir.'' dedi.
"Vahşi Batı yöntemleri uygulanmamalı"
Federal hükümetten ABD'yi uluslararası kurallara uymaya çağırmasını isteyen Geisel, ''Transatlantik ortaklara böyle davranamazsınız. Küresel kriz zamanlarında bile 'Vahşi Batı' yöntemleri uygulanmamalıdır.'' diye konuştu.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn da maske savaşı yaşandığını belirterek "Çin'deki bu maskeler yüzünden dünyada savaşan insanların hikayelerini duyuyorsunuz. Bu iyi bir gelişme değil ama güçlü talebi yansıtıyor." dedi.
ABD'de eyaletler ve federal hükümet arasında yarış var
Maske savaşı ABD'de eyaletler ve federal hükümet arasında yaşanmaya başladı. ABD basınına göre, Massachusetts eyaletinin satın aldığı 3 milyon maskeye, New York limanında adı açıklanmayan bir federal hükümet kurumu tarafından el konuldu.
Washington Post, 31 Mart'taki haberinde, Cumhuriyetçi Partinin kontrolündeki bazı eyaletlere talep ettiklerinden daha fazla destek verildiğini iddia etti.
Trump, maske üreticisi şirketi tehdit etti
ABD Başkanı Donald Trump, koruyucu maske üreticisi 3M'yi maske ihracatını kesmesi için tehdit etti. 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, ihracatın devam etmesinin şirket için "ciddi sonuçları olabileceğini" kaydeden Trump, "3M'nin ürettiği maskeleri ne yaptığını gördükten sonra, Savunma Üretim Yasası'nı devreye soktuk. Hükümetimiz için maskelere ne olduğunu görmek bizim için sürpriz oldu. Bunun bedeli büyük olacak." ifadesini kullandı.
Firma, uyarıda bulundu
3M'den yapılan açıklamada ise Trump yönetiminin üretilen maskelerin Kanada ve Latin Amerika pazarlarına ihracatının da durdurulmasını talep ettiğine dikkat çekilerek "ABD'de üretilen koruyucu maskelerin ihracatının kesilmesi, diğer ülkelerin de aynı şekilde karşılık vermesine yol açabilir. Durum bu noktaya gelirse de ABD piyasasındaki maske miktarı azalmış olur." uyarısında bulunuldu.
Dünya genelinde salgın kaynaklı can kaybı sayısı 70 bine yaklaşırken, vaka sayısı 1 milyon 250 bini aşmış durumda.
Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.
Sonsuz Ark'tan
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.