Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Uluslararası Ekonomik İlişkiler Enstitüsü (IIER) Asya Birimi Başkanı Plamen Tonchev'e aittir ve Coronavirus-Covid-19 salgını sonrası Çin'in Kuşak ve Yol Projesi (BRI)'nin nasıl etkileneceğine odaklanmaktadır. Analist, 'en iyi durum, kötü ve en kötü senaryo' olarak üç farklı olasılığın ortaya çıkabileceğini iddia etmekte, ancak her şeye rağmen şu andaki haliyle olmasa bile BRI'nin, yeniden tasarlanarak devam edeceğini öngörmektedir. Türkiye, Çin ile ilişkilerinde, tıpkı Rusya'ya karşı olduğu gibi, ABD-NATO ile ilişkilerini kaldıraç olarak kullanmalı ve denge siyasetini ısrarla sürdürmelidir.
Seçkin Deniz, 14.04.2020
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Uluslararası Ekonomik İlişkiler Enstitüsü (IIER) Asya Birimi Başkanı Plamen Tonchev'e aittir ve Coronavirus-Covid-19 salgını sonrası Çin'in Kuşak ve Yol Projesi (BRI)'nin nasıl etkileneceğine odaklanmaktadır. Analist, 'en iyi durum, kötü ve en kötü senaryo' olarak üç farklı olasılığın ortaya çıkabileceğini iddia etmekte, ancak her şeye rağmen şu andaki haliyle olmasa bile BRI'nin, yeniden tasarlanarak devam edeceğini öngörmektedir. Türkiye, Çin ile ilişkilerinde, tıpkı Rusya'ya karşı olduğu gibi, ABD-NATO ile ilişkilerini kaldıraç olarak kullanmalı ve denge siyasetini ısrarla sürdürmelidir.
Seçkin Deniz, 14.04.2020
The Belt and Road After COVID-19
Çin'in uzun vadeli dış politika stratejisi için olası pandemi sonrası senaryolar.
COVID-19 salgını giderek bir dönemin sonunu belirleyen ve yeni bir döneme yol açan anlardan biri olan bir havzaya benziyor. Dünya yeni koronavirüsün bir sonucu olarak dramatik bir şekilde değişmeye hazır ve bugün mantıklı görünen varsayımların birçoğunun birkaç ay sonra tekrar gözden geçirilmesi gerekebilir. Her şey, yaklaşan sosyoekonomik şokun ciddiyetine ve dünya düzeninin esnekliğine bağlı olacaktır.
Yetkin tahminler için çok erken olsa da, bu aşamada üç senaryo mümkündür. En iyi durum, umarım mevcut dünya düzeni ve mevcut finansal araçların seferber edilmesi yoluyla ele alınabilecek ılımlı bir ekonomik sıkıntıyı öngörmektedir. Kötü olarak nitelendirilen çok daha olası bir senaryo, mevcut kaynaklar ve titrek küresel kurumsal mimari tarafından paylaşılmasa bile, yeniden yapılanma için büyük bir talep gerektiren ciddi ekonomik hasarı öngörmektedir. En kötü senaryo gerçekten çirkin olacak: potansiyel olarak tarihsel oranların yıkıcı bir ekonomik çöküşünü içeriyor, bazı ülkelerde sosyal ve politik kargaşalara, dünya düzeninin yapılandırılması ve kısıtlı bağlanabilirlik açısından bir deniz değişikliğine yol açıyor.
Bir pandemiden sonra farklı bir dünyada yaşayacağımız iddiası kesinlikle Çin’in sembolik Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) için de geçerlidir. İlginçtir, Çin’in BRI'sını etkilemeyen salgın küresel birbirine bağlılığın risklerini ve zayıflıklarını ortaya çıkardı.
COVID-19 felaketinin etkisinin yeterli bir hassasiyetle ölçülebilmesi biraz zaman alacaktır. İlk senaryo gökyüzünde ulaşılmaz bir pasta gibi görünüyor ve üçüncüsünü bütünüyle kavramak imkansız, bu yüzden şu an için sadece biraz güvenilir varsayımlar kötü senaryoya göre yapılabilir. Bu durumda, BRI'nın geleceği ile ilgili birkaç önemli soru öne çıkmaktadır.
Hesabı Kim Arttırıyor?
Kötü senaryoda, BRI'yı etkilemesi muhtemel bir engel, bir finansman açığıdır. Başkan Xi Jinping imzalı projesine şu ana kadar destek veren Çin'de salgından önce bile büyüme oranları düşüyordu. Çin Komünist Partisi (ÇKP) liderliği ciddi yapısal zorluklara karşı ekonomiyi canlandırmak gibi göz korkutucu bir görevle karşı karşıya. Wuhan'da felaketin gerçekleşmesinden üç ay sonra, ülke dönüş yolunda gibi görünüyor, ancak V şeklinde bir toparlanma ihtimali verilmiyor ve analistler tahminlerde bulunmamaya devam ediyor. ABD ve Avrupa'daki salgın yüzünden, Çin ihracatı büyük bir darbe alacak. Evde, Pekin ülkenin yüksek kaldıraçlı ekonomisini canlandırmak için sınırlı bir alanla karşı karşıya. Geçen Şubat ayında, Çin'in resmi kentsel işsizliği benzeri görülmemiş bir şekilde yüzde 6,2'ye yükseldi, ancak reel oran daha da yüksek olabilir. Çin'deki 5 milyon civarında işin kilitlenme nedeniyle kaybedildiği bildiriliyor ve bu sayı 2020'nin sonuna kadar 9 milyona kadar çıkabiliyor. Bu nedenle, Pekin'in en yüksek önceliği düşük işsizlik seviyelerini korumak için, muhtemelen ülkenin 2010 GSYİH'sını ikiye katlama hedefini bu yıl sonuna kadar erteleyecek.
Sosyal istikrarı sağlamanın siyasi zorunluluğu, birçok Çinli vatandaşın denizaşırı para kaybı olarak görmesine rağmen çok ihtiyaç duyulan kaynakları gerektirecektir. Xi’nin iktidardaki tutumu tartışmasız kalırken, BRI dahil olmak üzere aşırı hırslı ve iddialı bir dış politika gündemiyle tam gaz gidebileceği algısı var. COVID-19 salgını, Pekin'in karar vericilerinin iç kalkınmaya odaklanma ihtiyacını ortaya koydu ve Çin, iki rakip önceliği uzlaştırmak zorunda kalacak: orta gelir tuzağından kaçınmak ve aynı zamanda yurtdışında bir süper güç olarak durmak. Bu nedenle, sadece BRI nakit sıkıntısı çekmeyecek, aynı zamanda bunu ülke içinde pazarlamak zor olacaktır ve muhtemelen bir süre Çin içinde lanse edilmeyecektir.
Çin Parasını Geri Alacak mı?
Daha da kötüsü, BRI (Belt and Road Initiative - Kuşak ve Yol İnisiyatifi) rotalarındaki tüm ekonomiler salgının ardından kendilerini darmadağın edecekler. Avrasya ve Afrika'da giderek artan bir altyapı talebi olacaktır, ancak alıcı ülkelerdeki mevcut sınırlı kaynaklar tamamen buharlaşabilir. Örneğin, Asya Kalkınma Bankası'nın ön değerlendirmesine göre, Çin'in dört mevsim ortağı olan ve dünyanın en büyük BRI mega projesine ev sahipliği yapan Pakistan, 8.2 milyar dolarlık bir zararı sürdürmeye hazırlanıyor. Şu anda, Bangladeş için ilgili rakam 3 milyar dolar. Tayland bu yıl yüzde 2,8 büyüme hedefine ulaşma umudundan vazgeçti ve şimdi durgunluk için hazırlanıyor. Afrika eşit derecede savunmasız. Çin, kıtanın doğal kaynaklar için en büyük pazarı ve birincil sanayi ürünleri ve tüketim malları kaynağı olduğu için. Salgının Afrika ülkeleri arasında tam güçle yayılması ve bir halk sağlığı krizine paralel olarak ciddi bir ekonomik çöküşe yol açması sadece an meselesi.
Gelişmekte olan tüm ülkelerde, işçi dövizleri yurtdışındaki işten çıkarmalar nedeniyle küçülmek zorunda kalmaktadır, bu nedenle Çin yatırımları için mücadele eden ekonomiler üzerinde daha fazla baskı oluşturmaktadır. Proje başarısızlıkları, iflas davaları ve iflasların önümüzdeki yıllarda değil, aylarda BRI rotalarında katlanarak artması bekleniyor. Bildirildiğine göre, BRI sözleşmeleri yapan koronavirüsten etkilenen Çinli şirketler, düşük maliyetli finansman ve özel döviz likiditesi kredileri şeklinde Çin Kalkınma Bankası'nın desteğine güvenebilirler. Bununla birlikte, Çin politika bankaları giderek daha seçici olacak ve zarar verici olabilecek yeni projelerden uzak durma eğiliminde olacaklar.
Şov devam etmeli
Yakın zamanda yayınlanan bir teoriye göre, karasal İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve iki farklı BRI ipi olan Deniz İpek Yolu, Xi'nin İlk On listesinde sekiz ve dokuzuncu sıradaki önceliklerde; hatta 1 numaraya (ÇKP'nin gücünü koruyan), 2 numaraya (ulusal birliği koruyan) ve 3 numaraya (ekonominin genişlemesi) bile yakın değil. Xi’nin dünya görüşüne yönelik bu okuma, aşırı koşullar altında Pekin'in BRI'yı ülke içindeki siyasi ve sosyal istikrar kadar önemli bulmayacağını gösteriyor. Çin liderliğinin son iki yıldaki konumu kıskanılacak bir şey değildi; ABD ile olan ticaret savaşı, olağanüstü bir ekonomik yavaşlama, Hong Kong'daki ayaklanmalar, Tsai Ing-wen'in Tayvan'daki yeniden seçilmesi ve şimdi de koronavirüs felaketi ile sürekli sarsılmıştı.
Ancak bu, BRI'nın bittiği anlamına gelmiyor, ondan uzak. Mark Twain'in kıkırdadığı gibi, BRI'nın ölümüne dair söylentiler büyük ölçüde abartılıyor. Çin'in önde gelen bir küresel güç olarak ortaya çıkmasının ve Xi'nin kişisel mirasının büyük bir kısmının, dolayısıyla ÇKP anayasasına dahil edilmesinin bir sembolüdür. Bekleneceği gibi, Pekin'in resmi söylemi, COVID-19 salgınının BRI üzerinde sadece geçici bir etkisi olacağı şeklindedir. Aslında, girişimin bulanık içeriği, büyük bir yumuşak güç uygulamasında “Sağlık İpek Yolu” ek anlatımı ve “maske diplomasisi” ile daha da zenginleştiriliyor, Pekin, salgına ilk tepkisi ile ilgili hoş olmayan soruları savuşturmaya ve eleştirmenlere yönelmeye çalışıyor.
Kısa vadede BRI'nin başı dertte olacak. Özellikle, 2020 yazında bir dizi BRI projesi için hazırda bekletme süresi olabilir. Salgın, Çin işgücü arzı ve ekipman ithalatını BRI rotaları boyunca damlama noktasına getirdi. Şu anda, Sri Lanka, Bangladeş, Endonezya, Nepal ve diğer ülkelerdeki büyük altyapı projeleri salyangoz hızında ilerliyor. Ancak, Virüsün patlak vermesi ve çoğalması nedeniyle Kemer ve Yol beklemeye alınırken, bu kısa vadeli bir kargaşa dışında bir şey olarak görülmemelidir.
Farklı Bir BRI
Orta ila uzun vadede, devam eden BRI projeleri tekrar değerlendirilecek, ancak bunun yeni bir BRI, farklı bir tasarımı olacağını varsaymak mantıklıdır. Ve BRI, Çin merkezli doğası hakkındaki kaçınılmaz sorularla değişmek zorunda: Çin şirketlerine ve Çin bankalarından alınan kredilerle finanse edilen BRI projelerinde çalışan Çinli personele aşırı bağımlılık. Ancak, her şeyden önce, doğası gereği kavramsal kusurları nedeniyle değişmesi gerekir. COVID-19 tarafından vurulmadan çok önce, BRI kötü tasarım, yanlış anlama ve chutzpah (küstahlık) virüsüyle enfekte oldu.
Özellikle, Çinli yetkililer henüz gevşek bir dizi altyapı projesi ve ikili anlaşmalardan ibaret olan BRI'nın açık bir tanımını ortaya koymadı. Bu iddialı girişimin açıklanmasından yedi yıl sonra, en iyi ihtimalle kapsamlı bir kavramsal çerçeveye, uluslararası standartlara ve tutarlı bir uygulama stratejisine ihtiyaç duyan bulanık bir vizyon olmaya devam etmektedir. BRI'nın tartışmalı hale gelmesinin ve birçok ülkede geri tepmeye neden olmasının nedenlerinden biri de budur. Ve işte bu yüzden, eğer Nisan 2019'daki ikinci Kuşak ve Yol Forumu'nda Xi'nin sözleri nominal değerde ele alınırsa en azından bir yıldır, bir tür yeniden kalibrasyon süreci devam ediyor demektir.
Çin cumhurbaşkanı büyük vizyonunu Eylül 2013'te tasvir ettiğinde, Çin'in yıllık yüzde 8'e yakın büyüme oranı ve kasasında 4 trilyon dolar vardı. O zamanlar, BRI'ya tahsis edilecek kaynakların ilk tahminleri, 8 trilyon dolarlık bir şişirmeye kadar gitti, sonra 4 trilyon dolara indi. Mart 2018'de Morgan Stanley, Çin'in BRI rotalarındaki toplam harcamalarının 2027'ye kadar 1.2 ila 1.3 trilyon dolara ulaşabileceğini tahmin etti, ancak bu bile şimdi pek olası görünmüyor.
Dünya Bankası, 2019 yılına kadar biriken BRI harcamalarının 545 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. Şimdiye kadar, Çin'in tamamlanmış BRI projelerine yaptığı harcamaların yaklaşık üçte ikisi enerji sektörüne ve taşımacılığa girmiş, sırasıyla yaklaşık 50 milyar ve 15 milyar dolar olmuştur. Bununla birlikte, altyapıya ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkeler çok fazla nakit sıkıntısı çekecektir, bu nedenle çok taraflı finansal kurumlar tarafından para sunulmadığı veya borç tahsisi dikkate alınmadığı sürece , Çin kredileri tarafından finanse edilen yollarda, köprülerde ve kömür yakıtlı enerji santrallerinde bir değişiklik olabilir.
Yerel siyasi ve mali kısıtlamalar nedeniyle Çin, artık BRI ortaklarını kredilerle desteklemeyecektir. Muhtemelen, Kenya'daki standart gösterge demiryolu veya şu anda Karadağ'da inşa edilen hiçbir yere giden otoyol gibi kötü düşünülmüş yatırımlara müdahil olmadan önce iki kez düşünecek. Bundan böyle Çin politikası bankalar potansiyel bir “alacaklı tuzağı” na karşı çok daha ihtiyatlı davranacak ve projeleri gereken durum tespiti temelinde belirleyecekler.
Şimdiye kadar yayılmış olan ve inşa edilebilir bir şey inşa etmek için tasarlanan Çin yaklaşımının yerine, yeni BRI projeleri muhtemelen daha stratejik olarak seçilecek. Pekin, deniz limanlarına ve bitişik alanlara yüklenen dünya çapında ekonomik koridorlar, lojistik bölgeleri ve finans merkezleri ağı oluşturmaya yatırım yapıyor. Mısır'ın Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi ve Sri Lanka'nın Colombo Liman Kenti bu eğilimi açıkça örneklerken, iddialı Çin-Umman Endüstri Kenti projesi henüz başlamamıştır.
Çin güneş paneli üreticileri agresif bir şekilde denizaşırı sözleşmeler arayışındayken, devlet sübvansiyonları evde kesiliyor. Buna ek olarak, projelerin 5G ağları veya pandemi, afet yönetimi, halk sağlığı ile ilgili yüksek teknoloji ve hatta uzaktan cerrahi gibi daha karmaşık bağlantı biçimlerine odaklanması muhtemeldir. Çin, BRI'yi uluslararası ilişkilerde giderek daha önemli bir savaş alanı olan yumuşak gücünün projeksiyonu için kullanacaktır. En önemlisi, BRI'nın jeopolitik boyutu, görünüşte insani ve barışçıl bir kamuflaj altında Çin ordusunun katılımıyla daha da vurgulanacaktır.
Farklı bir BRI, dünyanın geri kalanı tarafından benimsenmeyebilir, parçalanma ve karşılaştırma ile dikkat çekmiş, Son gelişmelerin ABD yönetişiminin kapasitesine ve yeterliliğine olan güveni zayıflattığı doğrudur ve AB kargaşa içindedir. Bununla birlikte, Çin'in küresel bir lider olarak imajını yakma girişimlerinin başarılı olup olmayacağı hala görülüyor. Dünya, Çin'e karşı çok fazla güvenmenin risklerinin farkına varmıştır ve koronavirüs, uluslararası toplumdaki bazı kişileri Pekin'le olan ilişkilerine daha fazla derecede direnmeye ikna edebilir. Salgın, Çin'e çok yakından yaslanmanın ihtiyatlılığı konusunda derin bir şüpheciliğe neden oldu ve BRI çok iyi bir örnek olabilir.
Plamen Tonchev, 7 Nisan 2020, The Diplomat
(Plamen Tonchev, Uluslararası Ekonomik İlişkiler Enstitüsü (IIER) , Yunanistan, Atina, Asya Birimi Başkanıdır.)
Seçkin Deniz, 14.04.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.
Sonsuz Ark'tan
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.