Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Avustralya ve İngiltere'de çevre mühendisi olarak çalışmış, Brüksel merkezli Friends of the Earth Europe -Dünya Avrupa Dostları- kampanyasında aktif olan, beş yıldır AB'nin dairesel ekonomi ve kaynaklar konusundaki politikaları üzerinde çalışan Meadhbh Bolger'a aittir ve Coronavirus-Covid-19 sonrası, çöken ekonominin yeniden inşâ edilmesinde, küreselleşmiş Avrupa ekonomisinin dış kaynaklara bağımlılıklarını ve tüketimi azaltan bir teklifle yeni bir Avrupa Yeşil Anlaşmasının çıkarılmasına odaklanmaktadır. Avrupa'nın dünyanın ekolojik sistemini tahrip eden ve virüslerin yayılabilmesi için uygun iş ortamlarını ve nüfus yoğunluğunu gerektiren üretim anlayışının değişmesi gerektiğini ifade eden analistin, sömürü kaygılarından arınmış bir nesnelliğe ulaştığını görmek şaşırtıcıdır:
"AB’nin aşırı tüketimi, virüslerin insan popülasyonlarına sıçraması için tam olarak bu koşulları yaratmaya katkıda bulunuyor. Elektroniklerimiz için madencilik ve plastikler için petrokimya sondajı gibi doğal kaynaklara olan talebimiz dünya çapında ormanları parçalıyor." Avrupa beş yüz yıllık sömürü tarihinde kendi geleceğini kurarken dünyanın geri kalanını bu geleceği sürdürmek üzere kurban etmiştir, bugün bunun sorgulanıyor olması ciddi bir dönüşüm demektir.
Avrupa Birliği, analistin önerdiği çerçevede Dairesel Ekonomi Eylem Planı hazırlayabilecek midir, yüzlerce yıllık sömürü sistematiğinden vazgeçecek midir? Bunu zamanla göreceğiz, ancak burada öne çıkan husus, küresel sömürü sistemine bağlı Avrupa ekonomisinin Covid-19 salgınından önce
çökmüş olduğu gerçeğinin gözlerden uzakta tutulmasıdır... Virüslerin ABD-Rus-AB-Çin
biyoteknoloji laboratuvarlarında nasıl geliştirildiğine değinmeyen Meadhbh Bolger, Covid-19 salgınını, Avrupa'nın varlığını kendi sınırlarına çekmesi için bir bahane olarak kullanmaktadır. Türkiye, Avrupa Birliği'nin Trump liderliğindeki ABD gibi büzüşmesini fırsat olarak değerlendirmeli ve her iki sömürgeci gücü genişlemeye müsait birer pazar olarak yeniden tanımlamaya odaklanmalıdır. Ekonomi temelli politikalar, kolaylıkla diğer alanlarda daha etkin rol oynama imkanlarını genişletecektir. Erdoğan liderliğindeki Türkiye, 70'e yakın ülkeye sağladığı Covid-19 salgını ile mücadele desteğini temel zemin olarak kullanmaktan çekinmemelidir.
Seçkin Deniz, 12.05.2020
Overconsumption, globalised supply chains and the Covid-19 crisis
"Daha dayanıklı, sadece ekolojik sınırlar içinde tüketen toplumları yeniden inşa etmeliyiz."
Covid-19 krizine hemen yanıt verilerek hayat kurtarmaya devam edilmeli, virüsün daha da yayılması engellenmeli ve özellikle en savunmasız olanlarla ve asıl işçilerle insanî dayanışma ve merhamet gösterilmelidir.
Bu sırada eşi görülmemiş bir durgunluğun hayaleti beliriyor. Ve bazı siyasi partilerin ve
otomobil ve
plastik lobileri gibi endüstri organlarının sesleri çevre politikalarının yeniden ölçeklendirilmesini veya hurdaya çıkarılmasını istiyor. Bu büyük bir hata olur ve bizi gelecekteki krizlere karşı daha savunmasız bırakır.