Strengthening the Indian-U.S. Defense Partnership
Bir sonraki ABD başkanlık yönetimi, Hindistan-ABD güvenlik bağlarını güçlendirmede Trump yönetiminin olumlu mirasına dayanmalıdır. İki ülke geçtiğimiz günlerde Yeni Delhi'de yıllık "2 + 2" savunma ve dışişleri bakanları diyaloğunun üçüncü turunu düzenleyerek 2018'de başlatılan süreci devam ettirdi.
26-27 Ekim tarihleri arasında ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hindistanlı meslektaşları Savunma Bakanı Rajnath Singh ve Dışişleri Bakanı S. Jaishankar ile Yeni Delhi'de bir araya geldi.
ABD Donanması, Hindistan Donanması ve Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri P-8 Poseidons, 2018 Rim of the Pacific (RIMPAC) tatbikatı için Birleşik Üssü Pearl Harbor-Hickam'da sahneleniyor.
Toplantının ABD başkanlık seçimlerinden hemen önce ve video bağlantısı yerine yüzyüze gerçekleşmiş olması, iki ülkenin bu Şubat ayında Kapsamlı Küresel Stratejik Ortaklık olarak belirlediği şeyin önemini kanıtlıyor.
Gelişen ortaklığın bir başka işareti, her iki ülkenin ulusal güvenlik kuruluşlarının, iyönetimin Asya odaklı temel strateji belgelerini ve yeniden isimlendirilen ABD Hint-Pasifik Komutanlığı'nı tanımlayan "Hint-Pasifik" terimini nasıl benimsediğidir. Benzer şekilde, yönetim, Pakistan ve Hindistan'a yönelik ABD politikalarında kekelemeyi kaldırmayı başardı; her iki ülkeye de karşılıklı düşmanlıklarının ötesinde hitap etti.
Toplantının temel başarısı Jeo-uzamsal İşbirliği Temel Değişim ve İşbirliği Anlaşmasının (BECA) imzalanması oldu. Bu anlaşma, ABD'nin önemli askeri ortaklarıyla sık sık imzaladığı sözde temel savunma anlaşmalarının sonuncusunu temsil ediyordu.
BECA, iki ülkenin görüntüler, haritalar, çizelgeler, kesişmeler ve diğer verilerden oluşan gerçek zamanlı jeo-uzamsal, jeodezik, jeofizik, jeomanyetik, topografik, deniz ve havacılık verilerini paylaşmasına izin veriyor. Bunlar, bilgilendirici farkındalık, navigasyon, uzun menzilli saldırılar için hassas hedefleme ve diğer önemli askeri görevler için paha biçilmezdir.
BECA ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nin Hindistan'a satılan ABD tarafından tedarik edilen uçakları sofistike aviyonik ve seyir yardımcıları ile donatmasının yanı sıra bu tür sistemleri zaten içeren dronlar gibi platformlar satmasına da izin veriyor. Bunlar aynı zamanda Hindistan silahlı kuvvetlerinin teröristlere daha etkili bir şekilde saldırmasını ve Çin deniz kuvvetlerini ve uzak kara sınırı bölgelerini daha iyi takip etmesini sağlayacak ve bu da ABD'nin çıkarlarını arttıracaktır.
BECA, daha önceki üç Hint-ABD savunma anlaşmasını temel alıyor.. 2002 yılında imzalanan Askeri Bilgi Genel Güvenliği Anlaşması (GSOMIA), gizli bilgilerin değişimine izin veriyor.
Amerika Birleşik Devletleri ile çok yakın bir uyum sağlama konusundaki endişeler nedeniyle sonraki üç anlaşmayı imzalamak için Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bir on yıla daha ihtiyacı vardı; ancak artan Çin atılganlığı bu endişelerin üstesinden gelinmesine yardımcı oldu.
2016'da Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri, ABD ve Hindistan ordusunun birbirlerinin malzemelerine, hizmetlerine ve tesislerine erişmesine izin veren bir Lojistik Değişim Anlaşması (LEMOA) imzaladı. Eylül ayında, ABD Donanmasına ait bir P-8A Deniz Devriye Uçağı (MPA)'nın Hindistan'ın Blair Limanı, Andaman ve Nikobar Adaları'nda yakıt ikmali yapması ile LEMOA ilk kez operasyonel hale geldi.
İki yıl sonra, her iki ülke İletişim Uyumluluğu ve Güvenlik Anlaşması'nı(COMCASA) imzaladılar. COMCAS iki ordunun korumalı veri alışverişinde bulunmasına (güvenli video telekonferans yeteneklerini içerecek şekilde yükseltildi) ve Hindistan'a en son versiyonlu ABD iletişim teknolojilerine ve ekipmanına erişim izni veriyor.
Bu anlaşmalar, ABD standartlarına dayalı karşılıklı birlikte çalışabilirliği teşvik ederek ABD'nin Hintli politika yapıcılara yaptığı silah satışlarının çekiciliğini artırdı. Bu yüzyılın başından beri ABD hükümeti, Hindistan silahlı kuvvetlerine 20 milyar dolardan fazla silah satışına izin verdi. Satılmasına izin verilen önemli sistemlerden bazıları arasında MH-60R Seahawk ve Apache helikopterlerinin yanı sıra C-17 Globemaster, C-130J Süper Herkül ve P-8 Poseidon deniz gözetleme uçağı bulunmaktadır.
Hindistanlılar, 2012'de Savunma Ticareti ve Teknoloji Girişimi'nin (DTTI) başlatılmasına rağmen, ABD'nin savunma teknolojisi transferleri üzerindeki aşırı kısıtlamalarından hala şikayet ediyorlar. Girişim, Hindistan'ın gelişmiş ABD savunma teknolojisine erişiminin yanı sıra, yasal ve savunma sanayi işbirliğinin önündeki bürokratik engellerin aşılmasını sağlıyordu. Yine de bu projeler bile ağırlıklı olarak pilot aşamasında kaldılar.
Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri, Endüstriyel Güvenlik Ek Anlaşması tarafından desteklenen DTTI hızlı izlenen projelerinin ilerlemesini engelleyen bazı darboğazların üstesinden gelmek için bu yılın sonlarında bir toplantı düzenlemeyi planlıyorlar. Geçen Aralık ayında imzalanan bu ek anlaşma, Hindistan'a aktarılan gizli ABD askeri teknolojisi bilgilerini koruyor. (Hindistan, Ağustos 2018'de ABD Stratejik Ticaret Yetkisi-1 unvanını aldı.)
İkili tatbikat programı, tek servisli iki uluslu Ordu, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Özel Kuvvetlerin tatbikatlarının ötesine geçmeye devam etti. Geçen yıl, Hindistan ve ABD silahlı servisleri, ilk üç servis tatbikatı olan Tiger Triumph'u düzenlediler. Donanma tatbikatları arasında Japonya ve Avustralya da vardı. Bu ayın başlarında, dört ülke (Dörtlü (Quad-QSD) Güvenlik Diyaloğu'nun tüm üyeleri), Bengal Körfezi'nde bu yıl Umman Denizi'ne taşınacak olan Malabar Tatbikatına katıldılar.
Terörizme karşı işbirliği, Hint-ABD ortaklığının önemli bir özelliği olmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan'a Pakistan'dan gelen terör tehditleri ve son zamanlarda Çin ile 2017 ve 2020'deki bölgesel çatışmalar ile ilgili önemli istihbarat sağladı.
Bu Eylül (2020)'de, Hindistan-ABD Terörle Mücadele Ortak Çalışma Grubu 17. oturumunu gerçekleştirdi. Odak noktaları, Lashkar-e-Tayyiba (LeT), Jaish-e-Mohammad (JeM) ve Hizb-ul-Mücahidler gibi Pakistan merkezli teröristlerdi.
Bu oturumlarda Hindistan ve ABD temsilcileri, terörist seçimleri ve yaptırımlarının yanı sıra terörün finansmanını, işe alımını ve sınır ötesi hareketleri engellemenin yolları hakkında bilgi alışverişinde bulundular. Ayrıca Pakistanlı yetkilileri, daha önce Hintlilere yapılan saldırılardan sorumlu olanları cezalandırmaya ve BM Kapsamlı Uluslararası Terörizme Sözleşmesinin kabulüne çağırdılar.
Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri, birbirlerinin ana komutanlıklarında görevlendirilen irtibat subaylarının sayısını artırarak savunma ortaklıklarının coğrafi kapsamını genişlettiler. Örneğin, bir ABD irtibat subayı, Hint Deniz Kuvvetleri'nin Hint Okyanusu Bölgesi için Bilgi Birleştirme Merkezi'nde (IFC-IOR) çalışıyor.
Bu arada Hindistan, ABD Donanması Merkez Komutanlığına bir subay atadı ve yakında USINDOPACOM ve USSOCOM'da irtibat subayları görevlendirebilir. Bakan Singh, vakıf anlaşmaları ve diğer önlemlerle yetkilendirilen irtibat görevlilerinin "bilgi paylaşım mimarimizi geliştirmeyi" hedefleyeceğini söyledi.
Yeni ABD yönetimi bu girişimlere devam etmeli ve bunları aşağıdaki gibi ek alanlara genişletmelidir:
- Savunma tedarik zincirlerinin koordineli bir şekilde incelenmesi;
- Güvenli 5G teknolojileri geliştirmek (17 Eylül'de ilk Hindistan-ABD Savunma Siber Diyaloğu üzerine inşa);
- Diyaloglarını siber ve uzay güvenliği alanlarına genişletmek;
- Tatbikatlarına diğer orduları çekebilecekleri yolları düşünün; ve
- Afrika gibi yakın bölgelerde kapasite geliştirmeyi desteklemek.
Richard Weitz, 17.11.2020, SLDinfo
(Richard Weitz, Hudson Enstitüsü Siyasi-Askeri Analiz Merkezi'nin Kıdemli Üyesi ve Direktörü ve Wikistrat'ta Uzmandır)
Seçkin Deniz, 30.01.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.