Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
1986- Libya'nın Bombalanması- Libya Bombing
15 Nisan 1986'da Başkan Ronald Reagan, Muammer Kaddafi'nin Libya hükümetini hedef alan bir dizi hava saldırısını içeren El Dorado Kanyonu Harekatı'na izin verdi. Beyaz Saray tarafından saldırılara gerekçe olarak, 1980'ler boyunca Libya tarafından yönetildiği veya finanse edildiği iddia edilen bir dizi terörist saldırılar gösterildi. Kayıplar arasında ABD ordusunun bir üyesi de vardı.
Muammer Kaddafi, Kasım 1986'da ABD hava saldırısında yıkılan ve harabeye dönen Bab al-Azizia yerleşkesinde görülüyor Fotoğraf: Getty Images üzerinden Pool Kadhafi / Gaillarde / Bres / Gamma-Rapho
Reagan'ın emrini verdiği hava saldırıları, Libya'nın çeşitli yerlerine 300 bomba (düzinelerce 2.000 kiloluk GBU veya güdümlü bomba birimi, mühimmat dahil) atan 45 ABD uçağı tarafından gerçekleştirilmişti. Saldırılarda bilinmeyen sayıda siville birlikte birkaç düzine Libya askerinin öldürüldüğüne inanılıyor.
Kaddafi ve ailesi, saldırıda yıkılan bir kışladan kıl payı kurtulmuştu. Ölenler arasında Kaddafi'nin daha sonra kızı olduğunu iddia ettiği bir kız çocuğu da vardı. Saldırı sırasında Libya, bir ABD uçağını düşürerek iki Amerikan uçuş personelini öldürdü.
Joe Biden hava saldırılarını desteklemişti. Biden, "Kaddafi'nin böyle güçlü bir cevabı istediğine ve hak ettiğine dair hiçbir soru olamaz" dedi. Ancak sözlerine bir ihtiyatlı cümle ekledi: "Soru, bunun veya böyle bir yanıtın etkili olup olmayacağıdır."
Çoğu analist saldırıların Libya politikalarında herhangi bir değişikliğe yol açmadığı konusunda hemfikir olduğundan, Biden’ın sorusunun cevabı net görünüyor. Özellikle, Biden, Başkan Barack Obama'nın başkan yardımcılığını yaptığı 2011'de Libya'ya karşı ABD askeri harekatına karşı çıkacaktı. Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından ciddiye alınmadı. ABD ve NATO'nun bombalamalarının ardından Kaddafi iktidardan indirildi, sodomize edildi ve öldürüldü.
Biden daha sonra Libya operasyonunu hiçbir Amerikalı hayatını kaybetmediği için bir başarı olarak övdü ve gelecekteki çatışmalarla nasıl başa çıkılacağına dair bir "reçete" sunduğunu söyledi.
Jeremy Scahill, 27 Nisan 2021, The Intercept
1986- Güney Afrika Apartheid Rejimi- Apartheid South Africa
Senatör Joe Biden, D-Del., 23 Temmuz 1986'da Washington, D.C.'de ABD Dış İlişkiler Komitesi ve Dışişleri Bakanı George Shultz ile ABD'nin Güney Afrika politikası hakkında konuşuyor Fotoğraf: J. Scott Applewhite / AP
1980'lerin ortalarında Reagan yönetimi, Güney Afrika'daki apartheid rejimine verdiği destek nedeniyle, Amerika Birleşik Devletleri'nde ekonomik yaptırımlar uygulaması yönünde artan çağrılarla baskı altındaydı.
Başkan Ronald Reagan, Soğuk Savaş realpolitik adına bu çağrılara direndi ve Joe Biden, Reagan'ın veto girişimleri üzerine 1986 tarihli Kapsamlı Apartheid Yasası'nın geçmesine yardımcı olan ABD yaklaşımının önde gelen bir eleştirmeni olarak ortaya çıktı.
1986 yılında Dışişleri Bakanı George Shultz ile Senato'daki bir oturumda karşılaşan Biden, Afrikaner rejimini "aptal, kukla bir hükümet" olarak nitelendirdi ve bu dönemde Sovyetler Birliği'ne karşı Afrikalıların müttefik olduğu algısına rağmen, ABD'yi kararlı bir şekilde muhalefete destek vermeye çağırdı.
Apartheid döneminde Güney Afrika'ya seyahatlere katılmış olmasına rağmen, Biden, hapiste bulunan Nelson Mandela'yı ziyaret etmeye çalışırken tutuklandığını söylediği bir olayı kurguladığı için eleştirildi.
Murtaza Hussain, 27 Nisan 2021, The Intercept
Seçkin Deniz, 26.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.