Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
Pekin'in kendisini küresel bir güce dönüştürmek için gösterdiği amansız çaba, onu ABD ile doğrudan rekabete sokuyor ve bu, her iki ülkenin de Rusya ve Türkiye gibi bölgesel güçlerle ilişkilerini etkiledi ve bu etkiler Avrupa'da dalgalanmaya devam edecek. Baltıklardan Balkanlara kadar sınır bölgeleri boyunca Çin ile sürtüşme daha da artacaktır.
Çin Sorunu
Çin'in ekonomik diplomasisi, büyük güç siyasetinde en bunaltıcı tahriş edicidir. Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Pekin, Baltık Denizi, Karadeniz ve Adriyatik arasında uzanan Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriyle 17+1 (Litvanya'nın Mayıs ayında çekilmesinden bu yana 16+1) işbirliği mekanizmasını kurdu. Çin yatırımları esas olarak ulaşım, enerji ve telekomünikasyon gibi altyapı sektörlerine odaklandı.
2009-2019 yılları arasında, bu düzenleme yaklaşık 13,5 milyar dolar (son beş yılda bunun üçte ikisi) olarak tahmin edilen finansal akışlar üretti. Bu rakam sadece doğrudan yabancı yatırımı değil, aynı zamanda kalkınma kredilerini, hibeleri, birleşmeleri ve yerel varlıkların satın alınmasını veya uzun vadeli imtiyaz anlaşmalarını da içermektedir.
Çin nakit akışı, kırmızı bayrakları yükseltmek için GSYİH'den daha fazlasını yaptı. Son zamanlarda, Karadağ, bir ülkenin Çin'den büyük bir kredi aldıktan sonra karşı karşıya kalabileceği “borç tuzağı” sorununun poster çocuğu oldu. Bugün Karadağ'ın Pekin'e 1 milyar dolardan fazla borcu var; ülke ekonomisinin beşte biri büyüklüğünde bir borç. Bölgedeki Bosna Hersek gibi diğer ülkeler de Çin'den önemli miktarda ulusal borca dönüşen krediler aldı. Bu uygulamalar sadece Çin'in Avrupa'daki ekonomik etkisini genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda mali ihtiyatlılığı ve iyi yönetişim uygulamalarını da baltalıyor.
Çin'in varlığı hükümetler arası anlaşmalarla yönetildiğinden, görünürde büyük Çinli şirketler yok. Çinli firmalar, 17+1 düzenlemeleri kapsamında toplam ekonomik cironun yüzde birinden daha azını kontrol ediyor. Bu, yolsuzluk için verimli bir topraktır. Çin hükümetinden doğrudan destek almanın yanı sıra, özel Çinli yatırımcılar da kamu alım ihalelerinde tercihli muamele görüyor ve kendilerini altyapı projeleri için tek teklif sahipleri olarak buluyorlar. Pekin için bu yolsuzluk Çinli firmalar için “rekabet avantajı” haline geliyor.
Avrupa'da Çin, zayıflamış demokrasilerle uğraşıyor. İş yapma biçimi, Batı ile serbest piyasa rekabetini baltalıyor. Yine de bu pazarlara girmenin bir yolu, Putin tarafından kullanılan zorbalık, tehditler ve daha az incelikli suç saldırganlığından daha karmaşıktır. Bu nedenle Moskova, Pekin'in Washington'a karşı antipatisini paylaşırken, Çin'in Avrupa'daki genişleyen etkisi de zorluklar sunuyor. Moskova, Çin'i bir ortak olarak kabul etmek yerine, kendi arka bahçesinde marjinalleşmekten endişelenmelidir.
Rus-Çin antipatisi Batı'ya yardım etmeyecek. Ne de olsa, her iki güç de Amerikan gücünü ve Avrupa bağımsızlığını azaltmak isteme konusunda ortak bir nedeni paylaşıyor. Kıskançlık ve güvensizlik onları yakın işbirliği yapmaktan alıkoysa bile, ikisi de aynı stratejik yönde ilerliyorlar.
Yüzleşme Kavşağı
Bu arada, Çin ilerlerken ve Rusya Avrupa'yı kendi zevkine göre şekillendirme çabalarını iki katına çıkarırken, Türkiye tüm zorlukların kavşağında oturuyor. Çıkar çatışmalarının çoğu, Avrupa ve Asya'nın kesiştiği ve Avrasya ile Orta Doğu ve Asya arasındaki Kafkasya'da yansıtılıyor.
Türkiye ve Çin, 2020 boyunca daha iyi ilişkiler geliştirdi. Örneğin, Çin'in merkez bankası, para takasının bir parçası olarak Türkiye'ye 1 milyar dolar aktardı ve ülkenin azalan döviz rezervlerine kısa vadeli bir destek sağladı. Türkiye'nin finansal istikrara şiddetle ihtiyacı var ve Çin gibi bir ortak bunu sağlamakla oldukça ilgilenebilir. Ancak ilişkileri Balkanlar'da ve ötesinde nasıl bir etki yaratmayı planladıklarına bağlıdır. Çin, bölgede uzun süredir yatırım sözü verdi ve bu sözleri tutmak için çok az şey yaptı.
Rus sosyo-ekonomisinin başı dertteyken, Moskova'nın önceliği ekonomiyi ayakta tutmak ve böylece toplumsal huzursuzluğu önlemek. Ancak her zaman olduğu gibi Moskova'nın da Rusya ile Batı Avrupa arasında bir tampon bölge oluşturması gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna, Beyaz Rusya veya Moldova gibi ülkeler Rusya için vazgeçilmez olmaya devam ediyor. Moskova onları Batı'nın etki alanından çekip bir kez daha kendi yörüngesine çekmeyi hedefliyor.
Bu arada, Batı Avrupa ciddi bir oyuncudan daha fazla seyirci kaldı ve gelecekte ABD'den beklenebilecek çabanın düzeyi belirsizliğini koruyor. Yeni ABD yönetimi, Üç Deniz Girişimi'ni (Intermarium) alenen destekledi, ancak bunun ötesinde çok az şey oldu. Bu arada Washington, Afganistan'dan geri çekilmesinin ve iç siyasi kavgaların serpintileriyle dikkatini dağıtıyor.
Orta ve Doğu Avrupa'nın çoğunda tepki, diğer bölgelerden gelen çekimi dengelemek için ABD ve Avrupa ile angajmanı derinleştirmeye çalışmak oldu. Romanya iyi bir örnek. Romenler, harekete geçmenin gerekli olması halinde Doğu Kanat'taki NATO operasyonlarını desteklemek için silahlı kuvvetlerini ve askeri temelli seçeneklerini önemli ölçüde arttırmaya devam ediyor.
Güvenlik Duvarını Düzeltme
Gerçek şu ki, ABD hem kötü niyetli Çin ve Rusya faaliyetlerine karşı koyabilir hem de Türk çıkarlarını bir nebze sert güç dengelemesiyle dengeleyebilir ve barındırabilir. Orta ve Doğu Avrupa'da istikrarlı bir güvenlik durumu ile demokrasiler, ekonomik ve gri bölge zorluklarını çoğunlukla kendi başlarına aşacaklar. Sonunda, Pekin veya Moskova'nın bir banliyösü olmamanın en iyi yolu olarak ABD ve Batı Avrupa ile geniş ekonomik ve siyasi angajmanın olduğunun farkındalar. Bununla birlikte, Karadeniz'i Doğu'dan Batı'ya kapsayan istikrar ve işbirliği yayının inşasına ve sürdürülmesine izin vermek için güvenlik ilişkilerinin güncellenmesi ve güçlendirilmesi gerekmektedir.
NATO, müttefiklerinin gerçekleri değiştikçe gelecekteki konseptini tartışıyor. Baltık ve Karadeniz arasındaki yeni çevreleme hattı ile İttifak üyelerinin bölgedeki belirli zorlukları ele alması gerekiyor. Karadeniz bölgesinde Türkiye, NATO'nun en önemli müttefiki ve ABD'nin en önemli müttefiki olmuştur. Zaman zaman Rusya'ya uyum sağlasa da tarihsel olarak bir Rus rakibidir. ABD'nin Doğu Avrupa'da “yeni bir Intermarium” kurma stratejisinin bir parçası olarak Romanya ile iyi ilişkiler kurmasıyla bu durum değişmeye başladı. Romanya, Orta Doğu'daki stratejik konumu göz önüne alındığında Türkiye'nin yerini alamazken, Köstence'nin İttifak'ın altyapısında oynadığı rol göz önüne alındığında, Romanya NATO ve ABD'ye önemli bir duruş kazandırıyor. Aynı zamanda Çin, Balkanlar'daki oyununu Türkiye'yi de kapsayacak şekilde arttırırken, NATO için işler daha da değişmeye başlayabilir.
ABD'nin angajmanını sürdürmesi ve NATO ile AB'nin Doğu Avrupa'da angajmanını sürdürmesi gerekiyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde ABD'nin Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin nasıl geliştiğini izlemesi gerekiyor.
James Jay Carafano Silviu Nate, Oana-Antonia Colibasanu, 20.09.2021,19FortiFive
(James Jay Carafano, The Heritage Foundation'da dış politikadan sorumlu başkan yardımcısıdır. Silviu Nate, Romanya, Sibiu Lucian Blaga Üniversitesi Küresel Araştırmalar Merkezi Direktörüdür. Oana-Antonia Colibasanu, Jeopolitik Vadeli İşlemlerde Kıdemli Analist ve SNSPA'da Öğretim Görevlisidir.)
Mustafa Tamer, 23.10.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?
Mustafa Tamer Yayınları
Onlar Ne Diyor?
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.