Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
Seçkin Deniz, 18.01.2022, Sonsuz Ark
The Rule-Maker Race
"Önümüzdeki on yıllarda, teknoloji, ticaret ve ekonomik kalkınmaya yön veren küresel kuralları, standartları ve normları kimin belirlediği sorusu çok önemli olacak. Bu alandaki ayrıcalıklarını kaybeden bazı Batılı hükümetler, kurallara dayalı düzenin evrenselliğini yeniden düşünmeye başladılar."
Batı, kuralları koyan artık kendisi olmadığında, kurallara dayalı uluslararası düzene bağlı kalmaya devam edecek mi? Önümüzdeki yirmi yılın en merak uyandıran sorularından biri bu olacak. Batı genelinde seçmenleri, politika yapıcıları, politikacıları ve medyayı birleştiren bir ilke varsa, o da kuralların hemen hemen her şey için önemli olduğudur. Ortak kurallara saygısızlık, uzun süredir yoğun bir öfke ve güçlü bir tepki ile karşılanıyordu.
Başbakan Boris Johnson'ın ham karizmasının iktidarı kazanmasını ve elinde tutmasını sağladığı ve bu süreçte ülkenin siyasi haritasını etkin bir şekilde yeniden çizdiği Birleşik Krallık'ı düşünün. Yakın zamana kadar, kamuoyunun onayı, yetersiz yetersizlik gösterilerine, artan pandemik ölüm oranlarına ve ekonomik durgunluğa dayanmıştı. Ancak Johnson, artık basit bir nedenden ötürü nihayet desteğini yitiriyor: O ve hükümeti, kuralları göz ardı ederek çok ileri gittiler. Geçen yıl ülkenin geri kalanı karantinadayken Downing Street 10'da (başbakanlık konutu) bir Noel partisi verildiğinin ortaya çıkması, Johnson'ın itibarını diğer skandallarından veya ihlallerinden daha fazla zedeledi.
Uluslararası düzeyde, Batılı hükümetler rutin olarak diğerlerini kuralları çiğnedikleri için kınıyorlar. Örneğin Rusya, Kırım'ı ilhak etmesi, diğer ülkelere tekrarlanan siber saldırılar ve yurtdışındaki Rus muhaliflere yönelik fiziksel saldırılar nedeniyle eleştirildi. Çin de büyük bir günahkar olarak kınandı. ABD Başkanı Joe Biden, selefinin söylediği veya yaptığı pek çok şeye katılmayabilir, ancak Trump yönetiminin Çin'i fikri mülkiyeti çalan, yasadışı sübvansiyonlar sağlayan, yaygın yolsuzluğa izin veren ve soykırım uygulayan küresel bir tehdit olarak nitelendirmesiyle çarpıcı bir süreklilik sağladı.
Yine de, önümüzdeki on yıllarda, en büyük küresel tehdit, kuralları çiğneyen Çin değil, kuralları koyan Çin olacaktır. Çin'in uluslararası normlar, standartlar ve sözleşmeler üzerindeki artan etkisi oyunun kurallarını değiştiriyor. Yüzyıllar boyunca Batılı güçler, “Washington Mutabakatı”, “Brüksel etkisi” ve diğer kanallar aracılığıyla diğer ülkelerin politikalarını büyük ölçüde etkileyen dünyanın norm belirleyicileri olduklarını kabul ettiler.
1989'da iktisatçı John Williamson tarafından ortaya atılan bir terim olan Washington Uzlaşması, şimdi geniş çapta piyasa temelli ekonomi politikalarına ve devletin sınırlı bir rolüne atıfta bulunuyor. On yıllardır bu Batılı liberal yaklaşım, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü'nün çalışmalarını destekledi, çünkü iyi yönetişim ve refahın evrensel bir reçetesi olarak görülüyordu.
Brüksel etkisi, hukuk bilgini Anu Bradford tarafından Avrupa Birliği'nin düzenleyici politikalarının küresel etkisini tanımlamak için popüler hale getirilen daha yeni bir madeni paradır. AB'nin veri gizliliği, ürün güvenliği, genetiği değiştirilmiş organizmalar, cinsel haklar ve diğer konuları düzenleyen standartları, çok uluslu şirketler ve Avrupa'nın devasa tek pazarına erişim isteyen diğer ülkeler tarafından doğal olarak benimsenme eğilimindedir.
Bununla birlikte, son on yılda, serbest piyasada Washington Uzlaşması, yönetilen küreselleşme, sanayi politikası ve devlet kapitalizmi "Pekin konsensüsü" tarafından sorgulanırken, Brüksel etkisi potansiyel bir "Pekin etkisi" ile karşı karşıya kaldı: Çin “Dijital İpek Yolu” aracılığıyla teknoloji standartlarını ihraç etmeye başladı.
Ayrıca, bir zamanlar Avrupa ve Amerika egemenliğini destekleyen birçok küresel kural koyucu kurumda artık Çinli liderler var. Bunlara Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Uluslararası Standardizasyon Örgütü ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu dahildir (veya dahil edilmiştir). Çin, yapay zeka ve robotik gibi hızla gelişen teknolojilerin standartlarını belirlemeye hazırlanıyor ve Çinli şirketlerin Çin standartlarına göre inşa edilmiş teknolojik altyapısı çok sayıda ülkeye yayıldı.
Bradford'un belirttiği gibi, Pekin etkisi Brüksel etkisinden farklı işlese de, hala geniş kapsamlı sonuçları var. Çin, daha fazla ülke için daha büyük bir ticaret ortağı haline geldikçe, küresel etkisi artmaya devam edecek.
Bu nedenle, Batı'nın kurallara bağlılığının devam edip etmeyeceği acil bir soru haline geldi. Ya bu taahhüt, desteklediği temel ilkelerden çok, verdiği güçle ilgiliyse? Avrupalılar ve Amerikalılar, Batı Aydınlanma düşünürleri yerine “Xi Jinping Düşüncesi”ni takip eden küresel kurala dayalı bir düzene saygı duyacak mı? Çin, Rusya ve diğer ülkelerdeki pek çok kişi, taahhüdümüzün yalnızca kendi amaçlarımız için bir araç olduğunun kanıtı olarak kabul ederek, bunu yapmayacağımızı varsayıyor.
Eğrinin önünde kalmak için bazı Batılı hükümetler, kurallara dayalı düzenin şeklini yeniden düşünmeye başladılar. Evrensel, küresel kurumlardan, aynı fikirde olan kulüplerde belirlenen kurallara dayalı yeni bir düzenleme lehine ayrılmaktan söz ediliyor. Örneğin AB, tek bir blok olarak faaliyet göstermesi halinde, kendisi ve diğer istekli katılımcılar için kurala dayalı liberal düzeni koruma gücüne sahip olabileceğini kabul ederek, şu anda “stratejik egemenlik” hakkında bir tartışma yürütüyor. Alternatif, Xi'nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in liberal olmayan meydan okumalarına boyun eğmek veya ABD'de Trumpizmin geri dönüşüdür.
Benzer bir değişim, Biden yönetiminin küresel kurumları desteklemekten dünya demokrasilerini içeren yeni bir tür kural tabanlı düzen hayal etmeye geçtiği Atlantik'te de görülüyor. Beyaz Saray'ın son Demokrasi Zirvesi, bu yeni düzenin nasıl işleyeceğine dair bir arketip olarak anlaşılabilir.
Daha küçük güçlerin değişen manzarada nasıl yön vereceğini göreceğiz. Johnson hükümetinin Mart 2021 Güvenlik, Savunma, Kalkınma ve Dış Politika Entegre İncelemesinde çarpıcı bir ipucu bulunabilir. “Önümüzdeki on yıl için statükoyu savunmak artık yeterli değil” sonucuna vararak, “Soğuk Savaş sonrası “kurallara dayalı uluslararası sistemi” korumaktan daha dinamik bir yaklaşımı savunuyor.
Yirmi birinci yüzyılın belirleyici kavgaları, kuralları koyma gücüne kimin sahip olduğuyla ilgili olacak. Şu anda oyunda herkes var.
Mark Leonard, Berlin, 31 Aralık 2021, Project Syndicate
(Mark Leonard, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (efcr) Direktörü ve The Age of Unpeace: How Connectivity Causes Conflict (Bantam Press, 2021) kitabının yazarıdır.)
Seçkin Deniz, 18.01.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.