Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
FRANCE’S SHIFTING RELATIONS WITH CHINA
Avustralya-Birleşik Krallık-Amerika Birleşik Devletleri güvenlik ortaklığının (AUKUS olarak biliniyor) Eylül ayında duyurulması, Çin'e yönelik Fransız ve Amerikan yaklaşımları arasındaki farklılığa milyarlarca dolarlık, nükleer enerjili bir ışık tuttu. Fransız hükümeti, AUKUS'u ABD'nin askeri çatışmaya daha fazla öncelik verdiğinin kanıtı olarak gördü: Bir Fransız bakanın sözleriyle, “ABD Çin ile yüzleşmek istiyor. Avrupa Birliği Çin'i devreye sokmak istiyor.”
Öte yandan, bazı analistler, Fransa'nın Çin konusunda "çok yumuşak" olduğu algısının Avustralya'nın yeni bir denizaltı kaynağı arama kararını motive ettiğini, hatta haklı çıkardığını öne sürdüler. Sonraki aylarda Paris ve Washington, AUKUS krizinde sayfayı çevirmeyi başardılar ve ilişkilerini güçlendirmek için sağlam bir yol haritası üzerinde anlaştılar. Ancak Çin hakkında aynı sayfada olup olmadıklarına dair şüpheler devam ediyor.
İyi haber şu ki, son birkaç aydır yaşanan gerilimlere rağmen, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa arasında göründüğünden daha fazla ortak zemin var. Fransa, diğer Avrupa ülkeleri gibi, aslında son yıllarda Çin'e karşı tutumunu sertleştirdi. Bu, Çin'in Sincan'daki insan hakları ihlallerinin, diplomasiye düşmanca yaklaşımının ve özellikle Fransa için, Hint-Pasifik genelinde deniz güvenliğine yönelik artan tehditlerin bir sonucuydu.
Sonuç olarak, Paris şimdi Çin'in yükselişine karşı bir denge ağırlığı olarak hizmet etmeye hazır. Elbette Paris, Pekin ile ilgilenirken rekabet ve işbirliği arasında bir denge kurma ihtiyacına dikkat ediyor. Ancak burada bile Washington ile olan görüş ayrılığı abartılmamalıdır. Başkan Joe Biden ayrıca, Pekin ile mümkün olan her yerde işbirliğine yer bırakan çok boyutlu bir ilişki ihtiyacının altını çiziyor.
Washington, Pekin ile olan stratejik rekabetinde Avrupalı müttefiklerini harekete geçirmeye çalışırken, özellikle Fransa'nın Avrupa Birliği içinde bu konulardaki itici rolü düşünüldüğünde, Fransız tutumlarının daha iyi anlaşılması yardımcı olabilir. Fransa önümüzdeki altı ay boyunca Avrupa Birliği Konseyi başkanlığını devralırken, Paris ve Washington'un Pekin'in ortaya koyduğu çeşitli zorluklar üzerinde verimli transatlantik işbirliğini geliştirmek için Çin'e yönelik stratejik yaklaşımları uyumlu hale getirmesi kritik önem taşıyor.
Bu işbirliği, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Avrupa arasında daha geniş anlamda insan hakları, dezenformasyon, tedarik zinciri esnekliği, deniz güvenliği ve altyapı konularında pratik işbirliğini kolaylaştırabilir.
Çin'in Fransa'da Bozulan İmajı
Sadece birkaç yıl içinde, Fransa'nın Çin hakkındaki görüşleri önemli ölçüde değişti. 2013 tarihli bir beyaz bültende, Fransa hala Çin ile "tüm konuları ve alanları kapsayan" bir "küresel ortaklık" umuyordu. On yıldan kısa bir süre sonra, ortaya çıkan fark sadece Fransa'da değil, genel olarak Avrupa'da açık.
2019'da yayınlanan bir stratejik görünüm belgesinde Avrupa Birliği, Çin'i "sistemik bir rakip" olarak nitelendirmişti. Fransa, 2021'deki son stratejik güncellemesinde, Pekin'i “sistemik bir rakip” ve aynı zamanda “ekonomik bir rakip” ve “bazen önemli bir diplomatik ortak” olarak tanımlıyor. Algıdaki bu değişim, Fransız nüfusu arasında da fark ediliyor. Anketlere göre, Fransa'da Çin'e yönelik olumsuz görüşler 2002'de yüzde 42'den 2020'de yüzde 70'e yükseldi, bu aynı dönemde ABD'de gözlemlenen yüzde 35'ten yüzde 73'e yükselen benzer bir artış.
Çin'in imajındaki bu bozulma, öncelikle, Çin rejiminin Hong Kong'daki ve Xinjiang'daki Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri konusunda Fransa'da artan farkındalıktan kaynaklanıyor. Şubat 2021'de Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, “Uygurlara karşı haksız uygulamaları ve büyük ölçekli kurumsallaşmış gözetim ve baskı sistemini” kınadı. Mart 2021'de Fransa ve AB üyesi ortakları, üst düzey Çinli yetkililere karşı yaptırımlar uygulayarak bu sözleri eylemlerle eşleştirdi. Pekin, Avrupa Parlamentosu üyeleri de dahil olmak üzere Avrupa vatandaşlarına kısasa kısasa yaptırımlar benimseyerek misilleme yaptı ve bu da nihayetinde bu kurumun Kapsamlı Yatırım Anlaşması (CAI) olarak da bilinen AB-Çin yatırım anlaşmasını dondurmasına yol açtı.
Çin'in “kurt savaşçı” diplomasisi olarak bilinen ve giderek agresifleşen diplomatik tonu da Fransızların tutumlarındaki değişime katkıda bulundu. Fransa'nın Askeri Okuldaki Stratejik Araştırma Enstitüsü (IRSEM) yakın tarihli kapsamlı bir raporda, Pekin'in artan “keskin güç” kullanımına ışık tutuyor.
Avustralya, Kanada, İsveç ve Litvanya gibi bazı Batılı ülkeler son zamanlarda Çin rejiminin başlıca hedefleri olmuşsa, Fransa da artan retorik saldırganlığını deneyimlemiştir. Paris'teki Çin Büyükelçiliği, özellikle Fransız hükümetine, bağımsız araştırmacılara ve Fransız parlamento üyelerine açıkça saldırarak sesini yükseltti. Bu tekrarlanan hakaretler, Fransız dışişleri bakanını Mart 2021'de Çin büyükelçisini bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci kez bakanlığa çağırmaya yöneltti. Büyükelçiye daha sonra “büyükelçiliğin yöntemlerinin, halka açık iletişim tonunun tamamen kabul edilemez olduğu ve nerede olursa olsun bir büyükelçilik için genel olarak kabul edilen tüm sınırları aştığı” söylendi.
Fransa'nın Çin'in Hint-Pasifik'teki Yükselişinden Kaygısı
İddialı diplomatik duruşunun ötesinde, Çin'in Hint-Pasifik'teki yükselişi de Paris için ayrı bir endişe kaynağı. Avrupa komşularının aksine, Fransa'nın bölgede 1,6 milyondan fazla Fransız vatandaşına ev sahipliği yapan denizaşırı toprakları var. Bu bölgeler, Fransa'ya dünyanın en büyük ikinci münhasır ekonomik bölgesini sağlıyor. Bu bölgelerin korunmasını sağlamak için bölgeye kalıcı olarak 8.000'den fazla Fransız askeri ve düzinelerce gemi konuşlandırılıyor. Fransız Donanması ayrıca, Güney Çin Denizi ve Tayvan Boğazı da dahil olmak üzere bölge boyunca yelken açmak için düzenli olarak savaş gemileri gönderiyor.
Fransız yetkililer, Çin'in Hint Okyanusu'ndan Güney Pasifik'e kadar bölgede artan varlığını endişeyle gözlemlediler. Çin'in 2017'de Cibuti'de askeri üssün açılışı, Pekin'in genişleyen askeri erişimi konusunda endişeli olan Fransa için bir uyandırma çağrısıydı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2018'de Yeni Kaledonya'ya yaptığı bir ziyarette, Çin'in Güney Pasifik'teki artan etkisinin “özgürlüklerini ve fırsatlarını azaltabileceği” konusunda uyardı. Pekin, takımadalarda üretilen nikelin yüzde 55'ini ithal ettiği için özellikle Yeni Kaledonya'nın kaynaklarıyla ilgileniyor.
Fransız Donanması, Çin'in toprak iddialarını dayatmak için Güney ve Doğu Çin Denizlerinde bir oldubitti yaratma girişimiyle uğraşıyor. Fransız Donanmasının şefi Amiral Pierre Vandier kısa süre önce Pekin'in “boğulma stratejisini” kınadı ve Fransız “gemilerinin sistematik olarak navigasyon'dan takip edildiğini, bazen bir çarpışmayı önlemek için Çin gemilerinin önünde manevra yapmak zorunda kaldığını ve özgürlük kurallarını hiçe saydığını" açıkladı.
Paris bu gelişmelere tepkisiz kalmadı. 2018'de Fransa, kendi Hint-Pasifik stratejisini açıklayan ilk Avrupa ülkesiydi ve sonraki yıl özel bir savunma stratejisi ile bunu tamamladı. Bu strateji kapsamında Fransa, Hindistan'dan Japonya'ya ve Avustralya'ya kadar bölgenin benzer düşüncedeki ülkeleriyle savunma bağlarını derinleştiriyordu.
Uçak gemisi Charles de Gaulle ve Jeanne d'Arc amfibi grubu da dahil olmak üzere Fransız savaş gemileri, ortaklarla birlikte eğitim yapmak ve Fransa'nın seyrüsefer özgürlüğüne olan bağlılığını göstermek için bölgede düzenli olarak konuşlandırılıyor. Geçen Temmuz, Fransız Hava Kuvvetleri de 48 saatten kısa bir sürede Fransa'dan Polinezya'ya üç Fransız Rafale konuşlandırdı ve ardından Hawaii'de ABD F-22'leri ile eğitim aldı.
Rekabet ve İşbirliği, Bir Dengeleme Yasası
Washington ve Paris işbirliğine bağlı kalmaya devam ediyor. Geçen Şubat ayında, Fransa cumhurbaşkanı iki ülkenin ortak tarihini ve değerlerini vurgularken, Çin'i tekrar sistemik bir rakip olarak tanımladı. Yakın zamanda kabul edilen “Amerika Birleşik Devletleri-Fransa Ortak Bildirisi” daha sonra “Hint-Pasifik'te sağlam işbirliğinin önemini” vurgularken, ABD bölgede “Fransa'nın kalıcı rolünü” memnuniyetle karşıladı.
Yine de, verimli olması için bu işbirliği, Fransızların Çin'e yaklaşımının üç önemli ilkesini hesaba katmalıdır. Birincisi, Fransa bölgeyi daha fazla kutuplaştırmamak için her zaman dikkatli olmuştur. Fransız dışişleri bakanı geçen Temmuz'da Washington'da yaptığı açıklamada, "Fransa'nın Hint-Pasifik'e yönelik yaklaşımı Çin ile bir çatışmaya dayanmıyor" dedi.
Fransa, Çin-Amerika rekabetini körüklemek ve doğrudan Pekin'i hedeflemek yerine, yeni ABD yönetiminin söylemine uygun görünen bir yaklaşım olan hukukun üstünlüğüne ve çok taraflılığa dayalı alternatif bir modeli teşvik ederek Çin'in etkisini dengelemeye çalışıyor. Bu nedenle Paris, deniz güvenliği, bağlantı, ticaret ve çevre koruma gibi alanlarda benzer düşünen ülkelerle işbirliğine dayalı çözümleri teşvik etmek için Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ve Hint Okyanusu Kıyıları Derneği gibi bölgesel forumlarda çok aktif olmuştur.
İkincisi, Avrupa, Fransa'nın yaklaşımının ayrılmaz bir parçasıdır. Fransa, Almanya ve Hollanda'nın liderliğini takip eden Avrupa Birliği, AUKUS'un duyurulmasından sonraki gün Hint-Pasifik için kendi stratejisini geliştirdi. Avrupa aynı zamanda finansal ve normatif gücünü Çin yatırımları ve teknolojisine karşı bir denge ağırlığı olarak kullanmaya kararlıdır. Bu yeni stratejinin uygulanması, Fransa'nın Ocak-Haziran 2022 arasında sürecek olan Avrupa Birliği Konseyi başkanlığının bir önceliği olacak.
Fransız bakış açısına göre, Washington ve Brüksel arasında Çin ve Hint-Pasifik üzerinde daha iyi transatlantik işbirliği de daha güçlü bir diyalog gerektiriyor. Son aylar, AB-ABD Ticaret ve Teknoloji Konseyi'nin başlatılması ve Çin ve Hint-Pasifik konusunda özel AB-ABD diyaloglarının kurulmasıyla bu açıdan umut verici olmuştur.
Üçüncüsü, Fransa, diğer Avrupa ülkeleri gibi, Pekin ile ilişkisini tek bir boyutla sınırlamamaya dikkat ediyor. Paris için Çin aynı anda hem sistematik bir rakip, hem rakip hem de ortaktır. Dışişleri Bakanı Le Drian, "Bu üç kavramın her biri önemlidir ve hiçbiri unutulmamalıdır" dedi.
Fransa, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik erozyonu ve küresel sağlık gibi ortak zorlukların ele alınması için Pekin ile diyalogdan yana. AUKUS karışık sinyaller gönderse de Biden yönetimi de aynı fikirde görünüyor. Mart 2021'de Başkan Biden, "Çin ile ilişkimiz olması gerektiği zaman rekabetçi, olabileceği zaman işbirlikçi ve olması gerektiği zaman düşmanca olacak" demişti. Daha yakın zamanlarda, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington ve Pekin'in, sağlık ve iklim değişikliği başta olmak üzere, “çıkarların aynı hizada olduğu küresel öneme sahip meseleler üzerinde koordinasyona ihtiyaç duyduğunu” vurguladı.
Paris, Washington ile tam olarak aynı görüşte olmasa da, ortak bir meydan okuma karşısında birlikte çalışmanın önüne engel olarak stratejik bir ayrılığın girmesini istemiyor. Fransa, deniz güvenliğinden insan haklarına ve çevrenin korunmasına kadar çok çeşitli konularda Washington ile işbirliği yapmayı değerli görüyor. AUKUS bu yakınlaşmayı karmaşıklaştırdıysa da, her iki ülke de özellikle Hint-Pasifik söz konusu olduğunda ilerlemeye istekli görünüyor. Siyasi yanlış anlamaların nerede meydana geldiğini tanımak, bu işbirliğini yalnızca kolaylaştıracaktır.
Çin ve Hint-Pasifik ile ilgili müzakereler, Ticaret ve Teknoloji Konseyi ve AB-ABD gibi transatlantik çerçevelerin başarısı için araç olacaktır. Washington ve Paris için istihbarat paylaşımı, ortak tatbikatlar ve acil durum planlaması gibi savunma alanında pratik işbirliğinin hayati biçimlerini yeniden başlatmaları da bunun anahtarı olacaktır.
Pierre Morcos, 4 Ocak 2022, The War On The Rocks
(Pierre Morcos, Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde ikamet eden ve Avrupa, Rusya ve Avrasya Programı'nda misafir öğretim üyesi olan bir Fransız diplomattır. )
Seçkin Deniz, 08.02.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.