Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
Kur'an-ı Kerim, Bakara Suresi 183-187. Ayetler:
"Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler. Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar."
16/8 Intermittent Fasting: A Beginner’s Guide
"Gümüş bir kurşun olmasa da, araştırmalar aralıklı oruç tutmanın kilo kaybı, azaltılmış iltihaplanma ve gelişmiş bağışıklık sistemi dahil olmak üzere sağlığa faydalarını göstermiştir."
16/8 aralıklı oruca başlamak mı istiyorsunuz? Bu başlangıç kılavuzu, başlamak için ihtiyacınız olan tüm bilgileri size verecektir. Bu gönderi, 16/8 aralıklı orucun ne olduğunu, orucun faydalarını ve sizin için nasıl işe yarayacağını tartışacak. Ayrıca oruç tutmayı nasıl kolaylaştıracağınız ve sağlığınız için başarılı bir alışkanlık haline getirmeniz konusunda bazı ipuçları sağlayacaktır.
Aralıklı Oruç Kavramı16/8 aralıklı oruç nedir?
16/8 oruç, yemenizi her gün sekiz saatlik bir pencereyle sınırladığınız aralıklı bir oruç protokolüdür. Bu, vücudunuzun depolanmış enerjiyi yakabileceği, hücreleri onarabileceği ve otofajiyi teşvik edebileceği 16 saatlik bir oruç dönemi bırakır. Otofaji, vücudunuzun parçalandığı ve eski veya hasarlı hücreleri geri dönüştürdüğü süreçtir.
Kilo kaybı, artan enerji seviyeleri ve gelişmiş beyin fonksiyonu dahil olmak üzere aralıklı oruç tutmanın birçok faydası vardır. Oruç tutmak ayrıca ömrünüzü uzatmaya ve kalp hastalığı, kanser ve Alzheimer hastalığı gibi kronik hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olabilir .
Aralıklı Oruç Yemek Planlama Kavramı
Bazı araştırmalar, aralıklı orucun sağlıklı yaşam sürenizi uzatabileceğini gösteriyor.Benim için 16/8 hızlı çalışmasını nasıl sağlayabilirim?
Oruç tutmaya yeni başladıysanız, bunu kolaylaştırmak önemlidir. Günde 12 saat oruç tutarak başlayın ve 16 saatlik işarete ulaşana kadar oruç sürenizi kademeli olarak arttırın. Yemeklerinizi önceden planlamak ve gün boyunca sizi tatmin edecek, besin açısından zengin yiyecekler yediğinizden emin olmak da önemlidir.
Orucunuzu kolaylaştırmak için, günlük rutininize göre planlamaya çalışın. Örneğin öğlene kadar yemek yiyemeyeceğinizi biliyorsanız, kahvaltıyı günün son öğünü yapın ve akşam yemeğini atlayın. Ayrıca enerji seviyenizi yüksek tutmak için oruç döneminde bol su ve bitki çayı içebilirsiniz.
Aralıklı Oruç Araştırması
SciTechDaily.com'da aralıklı oruç (özellikle 16/8 hızlı olması gerekmez) ve zaman kısıtlayıcı yemek yeme üzerine en son araştırma çalışmalarından bazıları şunlardır:
- Araştırmalar Aralıklı Oruç Tutmanın Kilo Vermeye Yardımcı Olduğunu Gösteriyor
- Düşük Frekanslı Aralıklı Oruç Enflamasyonla Mücadeleye Yardımcı Olur
- Oruç Diyet Katalizörü Olarak Davranır – Sağlıklı Bir Diyete Geçmenin Etkilerini Yoğunlaştırır
- Zaman Kısıtlı Yemek Yemenin Sağlığa Önemli Faydaları Var – COVID-19 Gibi Bulaşıcı Hastalıklarda Bile
- Aralıklı Oruç, Diyabet ve Kalp Hastalığı gibi Kronik Hastalıkları Önlemeye ve Yönetmeye Yardımcı Olabilir
- Johns Hopkins Çalışması Daha Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Aralıklı Oruç Tutmayı Öneriyor
- Yeni Araştırma: Aralıklı Oruç “Kilo Kaybı İçin Sihirli Mermi Yok”
- Aralıklı Oruç, Vücudun Çekirdek Saatini Değiştirmeden Sağlığı İyileştirir
- Yağ Metabolizması Üzerindeki Şaşırtıcı Etki: Aralıklı Oruç, Karaciğer Enzimlerini Nasıl Değiştirir ve Hastalıkları Önlemeye Nasıl Yardımcı Olur?
- Aralıklı Oruç Tutmak ve Mitokondriyal Ağları Manipüle Etmek Ömrü Uzatabilir
Çözüm:
İncelemede, 16/8 aralıklı hızlı, sağlığınızı ve esenliğinizi iyileştirmenin harika bir yolu olabilir. Kilo kaybı, artan enerji seviyeleri ve gelişmiş beyin fonksiyonu dahil olmak üzere aralıklı oruç tutmanın birçok faydası vardır. Oruç tutmaya yeni başladıysanız, yeme aralığınız boyunca onu gevşetmeniz, bol su içmeniz ve besin açısından yoğun yiyecekler yemeniz önemlidir.
19 Nisan 2022, SciTechDaily
Mustafa Tamer, 27.04.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.