Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
Amid deepening divisions, US no longer seen as beacon of light around the world
İnsanlar imajlarına, başkalarının onları nasıl algıladığına önem verirler. Milletler de öyle.
Her ulus, değerlerini ve çıkarlarını dünya sahnesine çıkararak kamuoyu oluşturur. Vatandaşların ve hükümetlerin bir ulusa verdikleri (olumlu veya olumsuz) tepkiler, o ulusun hem gerçek hem de algılanan gücünü ve etkisini etkileyebilir. Bu da politikayı ve insanları, küresel topluluk içinde nasıl yaşadığımızı etkiler. Kısacası, başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü önemlidir.
Bu karmaşık kamuoyu girdabına, on yıllardır uluslararası tutumları ölçen Pew Araştırma Merkezi'nden yeni bir rapor çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) uluslararası algılarına ilişkin bu yeni Pew araştırmasının bulguları, başta Amerikalılar olmak üzere hepimiz için kritik veriler içeriyor.
Pew'in verileri, bu yılın (2022) Şubat ayından Mayıs ayının üçüncü haftasına kadar toplandı; bu, dünya genelinde işlerin değiştiği kritik bir zaman dilimiydi.
24 Şubat'ta Rusya, Ukrayna'ya kapsamlı bir askeri saldırı başlattı ve bu, büyük bir mülteci göçüne ve insani krize ve Batı'dan askeri teçhizat ve birliklere acil ihtiyaç duyulmasına yol açtı.
Başkan Biden, Ağustos ayında Amerikan birliklerinin Afganistan'dan sancılı bir şekilde tahliyesine katlandıktan sonra görevdeki ikinci yılına girmişti. Maskeler ve aşılarla ilgili yaşanan derin ayrışmalarla birlikte COVID-19 salgını hâlâ şiddetle devam ediyordu.
6 Ocak, dikiz aynasında güçlükle görülüyordu ve bahara kadar bölücü kongre oturumları başlayacaktı. Bu zemine karşı, Amerika nasıl gidiyordu?
Birincisi, iyi haber: Rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası kamuoyu, ankete katılan 18 gelişmiş ülkede olumlu olmaya devam ediyor. Çoğu dünya vatandaşı ABD'nin güvenilir bir ortak olduğunu söylüyor ve Başkan Biden'ın notları çoğunlukla olumlu. NATO'nun imajı olumlu ve İsveç gibi (henüz) üye olmayan ülkeler arasında bile NATO'nun olumlu imajı gelişiyor.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Avrupa'daki sıkıntılardan sorumlu tuttuğumuz Rusya'ya yönelik görüş olumsuz ve düşüyor. 10 ülkede, ankete katılanların yüzde 10 veya daha azı Rusya hakkında olumlu görüş bildirdi. Ankete katılan ülkelerin yarısından fazlasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olumlu görüşleri tek haneli rakamlarda.
Ve stratejik rakibimiz Çin'e çok saygı duyulmuyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Singapur ve Malezya'dakiler dışında çoğunlukla düşük not alıyor.
Ama Amerika hakkındaki hikayenin bir sonucu var ve şeytan ayrıntıda gizli:
Son birkaç yılda, gelişmiş ülkeler Amerikan demokrasisinin sağlığı konusunda endişelenecek çok sebep buldular. 2021'de ankete katılan çoğu ülkedeki insanların yarısından fazlası, ABD'deki demokrasinin "önceden diğer ulusların izlemesi için iyi bir örnek olduğunu" ancak artık öyle olmadığını söylüyor. Ankete katılan hemen hemen tüm ülkelerdeki büyük çoğunluk, Amerika'da farklı siyasi partilerin destekçileri arasında güçlü çatışmalar olduğuna inanıyor.
Ve Biden dünya çapında hala çok seviliyor olsa da, onay puanları 2021'den beri düşüyor ve liderliğine olan güveni 13 ülkede önemli ölçüde düşmüş durumda; İtalya, Yunanistan, İspanya, Singapur ve Fransa'da yüzde 20 veya daha fazla düştü. (Biden'daki düşüş, Obama'nın ikinci yılında yaşadığından daha büyük.) Bu düşüşün bir kısmı, ABD'nin Afganistan'dan tahliye edilme şekline, COVID-19'u ve ABD ekonomisini nasıl ele aldığımıza ilişkin hayal kırıklığını yansıtıyor olabilir.
Amerika'nın Başkan Trump'ın görev süresi boyunca tarihsel olarak düşük uluslararası derecelendirmeler aldığı ve Trump'a yönelik küresel tutumların ezici bir çoğunlukla olumsuz olduğu belirtilmelidir.
Amerika Birleşik Devletleri içinde, Trump Cumhuriyetçileri ve Demokratları son 30 yılda gelen herhangi bir başkandan daha fazla böldü; daha önceki Pew raporlarına göre, ancak göreve başladıktan sonra büyüyen bir boşluk oluşturdu.
Bu yeni anketten çıkarılacak sonuç nedir ve bu konuda ne yapabiliriz?
Bana göre manşet şu ki, Amerika'nın ırk, politika ve siyaset üzerindeki iç bölünmeleri dünyanın her yerindeki birçok kişi tarafından görülebilir. Ünlü atasözünde dendiği gibi, "Koşabilirsin ama saklanamazsın."
Biz de öyle yapmamalıyız. Amerika'nın başka ülkelere, diğer ülkelerin de bize ihtiyacı var.
Ancak demokrasiler için bir ışık feneri olarak biraz soluklaştık. Çatlaklarımız ve ayrışmalarımız ortaya çıkıyor ve bu, dünyada rekabet etmek için ve kesinlikle otoriterlik yerine demokrasi lehine tartışmalar yapmak için iyiye işaret değil.
Ayrılıklarımızı ele almanın ve kendimizi bir araya getirmenin yollarını bulmalıyız. Pew anketi, motorumuzun kontrol edilmesi ve hızlı olması gerektiğine dair bir uyarı ışığıdır.
Tara D. Sonenshine, 26 Haziran 2022, The Hill
(Tara D. Sonenshine, Tufts Üniversitesi Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu'nda Edward R. Murrow Kamu Diplomasisi Uygulaması Profesörüdür.)
Seçkin Deniz, 10.07.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.