Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
"Yapısal asimetriye farklı bakış açıları, disleksi ile ilgili konuşma seslerinin işlenmesi üzerinde paralel etkiler göstermektedir."
How Left Brain Asymmetry Is Related to Reading Ability – Two “Opposing” Theories Are Both Correct
Amerika Birleşik Devletleri, Güney Karolina Tıp Üniversitesi'nden Mark Eckert liderliğindeki araştırmacılar, görünüşte birbirine zıt iki dil işleme teorisinin her ikisinin de doğru olduğunu bildiriyorlar. 5 Nisan 2022'de açık erişimli PLOS Biology dergisinde yayınlanan araştırma, daha büyük sol beyin asimetrisinin, analizin tüm beyin üzerinde mi yoksa belirli bölgelerde mi yapıldığına bağlı olarak, temel bir okuma yeteneği ölçüsünde hem daha iyi performansı hem de ortalama performansı tahmin edebileceğini gösteriyor.
Beyin Yapısı Asimetrileri
Asimetrik yapılar (sağ) içindeki gürültüden ilgili özellikleri (solda) tanımlayan yeni bir topolojik yaklaşımla tanımlandığı gibi beyin yapısı asimetrileri gösterilmiştir. Kaynak: Federico Iuricich ( CC-BY 4.0 )
Yazılı sembolleri akıcı bir şekilde konuşma seslerine dönüştürebilmek, okumanın kişiden kişiye değişen ve disleksi gibi rahatsızlıkları olan bireyler için zor olan temel bir yönüdür. Beynin sağ ve sol tarafları arasındaki yapısal asimetriler bu yetenekle ilgili gibi görünse de, tam olarak nasıl olduğu bir sır olarak kalmaya devam ediyor. 700'den fazla çocuk ve yetişkinden alınan yapısal MRG'nin yanı sıra sahte sözcüklerin okunması testi ve kalıcı homoloji adı verilen matematiksel bir yöntem kullanılarak yapılan yeni çalışma, beyin asimetrilerinin fonolojik işlemeyi nasıl etkilemesi gerektiğine dair iki karşıt teoriyi test etti.
Araştırmacılar, kalıcı homoloji kullanarak MRI görüntülerinden beyin asimetri düzeylerini belirlemenin bir yolunu geliştirdiler. Her bireyin en asimetrik bölgesinin konumu göz önüne alındığında, daha büyük sol beyin asimetrisinin daha iyi sözde kelime okuma yeteneği ile ilişkili olduğunu buldular. Bu, bir serebral lateralizasyon hipotezini destekliyor. Aynı zamanda, Brodmann Alan 8 olarak adlandırılan bir motor planlama bölgesi ve dorsal singulat adı verilen bir performans izleme bölgesi de dahil olmak üzere belirli bölgelerdeki daha büyük sol asimetrinin, bir kanalizasyon hipotezini destekleyen ortalama okuma yeteneği ile ilişkili olduğunu buldular.
Sözde kelime okuma yeteneğinin, belirli dil işlevleri için önemli olduğu bilinen beyin bölgelerindeki asimetrilerle tutarlı bir şekilde ilişkili olmadığı not edilmelidir. Sol/sağ yapısal asimetrilerin diğer okuma becerileri türlerini nasıl etkilediği ve sol dil ağının işlevlerini nasıl etkilediği henüz incelenmemiştir.
Eckert ekliyor: "Bulgularımız, nüfus düzeyinde, yapısal beyin asimetrilerinin, yeterli okuma sağlamak için önemli olan bir konuşma sesi işleme yeteneğinin normal gelişimi ile ilgili olduğunu gösteriyor."
Plos Biology, 12 Nisan 2022, SciTechDaily
Mustafa Tamer, 20.07.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri
Referans: Mark A. Eckert, Kenneth I. Vaden Jr., Federico Iuricich ve Disleksi Veri Konsorsiyumu, 5 Nisan 2022, PLOS Biyoloji tarafından “Farklı uzamsal hiyerarşilerdeki kortikal asimetriler fonolojik işleme yeteneği ile ilgilidir” . DOI: 10.1371/journal.pbio.3001591
Finansman: Bu çalışma (kısmen) Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH)/Eunice Kennedy Shriver Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü (R01 HD 069374) (Yazar MAE) tarafından desteklenmiştir ve Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün desteğiyle inşa edilmiş bir tesiste yürütülmüştür. NIH/Ulusal Araştırma Kaynakları Merkezi'nden Araştırma Tesislerini Geliştirme Programı (C06 RR 014516). Clemson Üniversitesi, Palmetto kümesinde cömert hesaplama süresi tahsisi ile tanınır. Finansörlerin çalışma tasarımı, veri toplama ve analizi, yayınlama kararı veya makalenin hazırlanmasında hiçbir rolü yoktu.
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.