Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
Is Pakistan the Next Sri Lanka?
"Pakistan'daki ekonomik kriz, yakın zamanda Sri Lanka'da meydana gelen felaketle ilgili endişeli karşılaştırmalara yol açtı."
Güney Sri Lanka'daki Hambantota, son krizin ardından ülkeyi tamamen terk etmek zorunda kalana kadar devrik Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'ya ev sahipliği yaptı. Bu, şehrin ve özellikle stratejik derin deniz limanının tüm yanlış nedenlerle haberlerde yer alma eğilimini sürdürmesine neden olmaya devam ediyor. 2017'de Sri Lanka, borçlarını zamanında ödemekte zorlanırken, hızlı nakit karşılığında limanı inşa eden Çinli şirketle 99 yıllık bir kira sözleşmesi yaptı. Pek çok analist ve yazar, Çin'in abartılı altyapı projelerini finanse etmek için krediler sunarak kasıtlı olarak gelişmekte olan ülkeleri bir "borç tuzağına" soktuğu teorisinde Ek A olarak Hambantota'ya işaret eden makaleler kaleme aldı.
Pakistanlı çekçek sürücüleri, 3 Haziran 2022 Cuma günü benzin fiyatlarındaki son artışa karşı düzenlenen bir protesto sırasında sloganlar attı. AP Fotoğraf/KM Chaudary
Benzer şekilde, Çinli yetkililerin özellikle 2015'ten bu yana Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) kapsamındaki yatırım projelerine yoğun bir şekilde dahil olduğu Pakistan'da aynı kaderi paylaşan birçok analist ve yazar olabilir. Çin, Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletindeki derin deniz limanı olan ve Pakistan'daki CPEC'in merkez üssü olarak hizmet veren Gwadar'a yatırım yapıyor. Bu nedenle Hambantota limanıyla ilgili haberler Pakistan'daki güç koridorlarında alarm zilleri çaldı. Bazıları, Çin nüfuzunun Gwadar'da daha da artması durumunda, yanlış nedenlerle, Sri Lanka limanı örneğini izleyebileceğinden korktu.
Bugün, mevcut siyasi ve ekonomik durum Sri Lanka'da muazzam bir şekilde kötüleşti ve ülkenin borç ödemelerinde temerrüde düşmesiyle sonuçlandı. Temel ihtiyaçların kıtlığı nedeniyle, Sri Lankalılar kitlesel protestolarda bulundular. Protestocular Rajapaksa'yı istifaya zorlamış olsa da, krizin yakında çözülmesi pek mümkün değil. Yerine, kitleler tarafından da sevilmeyen ve siyasi statükonun bir sembolü olarak görülen Başbakan Ranil Wickremesinghe geçti.
Pakistan (diğer gelişmekte olan ülkeler arasında), Sri Lanka'daki kötüleşen durumun ışığında, ülkenin aynı karanlık yola düşüp düşmeyeceğine dair sorularla bir kez daha tartışmaların konusu oldu.
Kuşkusuz Pakistan'ın da başıboş bir ekonomisi var ve siyasi belirsizlik nedeniyle kötüden daha da kötüye gidiyor. Enflasyon oranı hızla yükselirken, brüt işsizlik var. Diğer şeylerin yanı sıra, Pakistan'da ulusal bir günlük gazete olan The News, kısa süre önce, Mayıs 1972'de 1 ABD doları yalnızca 4.76 rupi iken bugün Pakistan rupisinin ABD doları karşısındaki değerinin yüzde 4.100'den fazla kötüleştiğini bildirdi. 18 Mayıs 2022'de 1 dolar yaklaşık 200 rupi ediyordu. Pakistan rupisinin ABD doları karşısındaki değer kaybı aşağı yönlü kaymaya devam ediyor ve yazının yazıldığı sırada dolar başına 225 seviyesinde duruyor ve azalan rezervler döviz ortamında ülkenin ekonomik sefaletini daha da artırıyor.
Sri Lanka gibi Pakistan da kötü durumdaki ekonomisini desteklemek için Çin yatırımlarını memnuniyetle karşıladı. Bu nedenle bazı analistler, Pakistan'daki ağır Çin yatırımlarının ülkeyi ekonomik çöküşün eşiğine getirdiğini savunuyor. Ancak bu anlatı bir abartı: Pakistan'ın sorunlarının çoğu, özellikle ekonomik sorunları, yanlış yönetimin, planlama eksikliğinin, siyasi belirsizliğin ve hepsinden önemlisi, Pakistan ile geleneksel olarak iyi ilişkilere sahip olan komşu ülkelerle ilişkilerinin bozulması.
Buna bir örnek, iddiaya göre güçlü güvenlik teşkilatının desteğiyle 2018'de iktidara gelen eski Başbakan İmran Han'ın yakın tarihli hükümetidir. Nisan 2022'de parlamentoda aldığı gensoru önergesi ile aniden sona eren görev süresi boyunca Pakistan'ın hem Suudi Arabistan hem de Türkiye ile ilişkileri bozuldu. Geleneksel olarak Pakistan'ın yakın dostları olan bu iki ülke daha önce Pakistan'ı ihtiyaç anında desteklemişti. Bu arada, Pakistan'ın her türlü hava koşulunda dostu olan Çin, Khan'ın yönetiminde yavaşlayan CPEC projelerindeki ilerlemeden memnun değildi. Böylece Pakistan'ın ekonomik krizi derinleşmeye başladığında, İslamabad'ın arkadaşları bir kurtarma programı için normalden daha az istekliydi.
Belki de en önemlisi, Pakistan'ın Amerika Birleşik Devletleri ile olan bağları koptu. Washington, Pakistan'ın Afganistan'da Taliban'ı desteklemedeki rolüne, ABD Başkanı Joe Biden'ın başkan olduktan sonra Khan'ı aramasına engel olacak kadar öfkeliydi. Aşağı kayma bununla da kalmadı. Khan bir adım daha ileri gitti ve Şubat 2022'de Rusya'yı ziyaret etti, bu ABD'yi kızdıracak bir hareketti; bu, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başladığı gün yaşandı.
Parlamentoda yapılan güvensizlik oylamasıyla görevden alındığında, Khan, düşüşünden ABD'yi daha da sorumlu tuttu. Medyada ve halka açık toplantılarda, kendisini görevden almak için bir ABD komplosunun hedefi olduğunu iddia etti. Khan'ın stratejisi, oy toplamak ve siyasi muhaliflerini cezbetmek için Pakistan'da ABD karşıtı duyguları kışkırtmaktı ve işe yaradı. Ülkenin en kalabalık eyaleti olan Pencap'ta yapılan son ara seçimlerde partisi, ateşli konuşmaları ve kendi yönetimi sırasında başlayan enflasyon artışı sayesinde sandalyelerin çoğunluğunu perçinledi.
Her şeyden önce, Pakistan'ın güçlü güvenlik kurumu, siyaset de dahil olmak üzere tüm sektörlerde rolünü ve etkisini genişletti. Pakistan'da hükümetlerin ordunun onayıyla gelip gittiği yaygın bir bilgidir. Ancak güvenlik teşkilatının ağır eli, ülkede bir çıkmaz yaratarak kalkınma yolunda ilerlemesini engelledi. Pakistan'ın ekonomik ve siyasi belirsizliği de dahil olmak üzere sorunlarının çoğu bu sorundan kaynaklanmaktadır. Örneğin, Pakistan'ın yakındaki terörist gruplara yönelik güvenlik merkezli yaklaşımı, ülkeyi ekonomik sonuçlarla birlikte Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) gri listesine itti. Ardışık hükümetler İslamabad'ı gri listeden çıkarmak (ve bu listeden uzak durmak) için mücadele ettiler.
Öte yandan İslamabad'da Başbakan Şehbaz Şerif liderliğindeki yeni hükümet, başta ekonomik kriz olmak üzere sayısız sorunla karşı karşıya. Pakistan'da hüküm süren ekonomik sorunların ardından, Şerif hükümeti 2 milyar dolarlık yardım fonu almak için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşüyor. Ancak hakim siyasi belirsizlik daha da artarsa bu paketi IMF'den almak oldukça zor olacaktır. Pakistan'ın bir kredi paketi elde etmek amacıyla, IMF'nin talep ettiği gibi harcamalarını azaltmak, enerji fiyatlarını arttırmak ve vergi tahsilatını iyileştirmek için birkaç adım attığı bildiriliyor. Ancak bu hamleler halk tarafından pek sevilmiyor ve seçimlerin zamanı geldiğinde bu sonbaharda hükümette başka bir değişikliğe yol açabilir.
Üstelik Pakistan, ekonomik zorluklar korkunç hale geldiğinde IMF'ye koşma konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Tekrarlanan talepleri, bunun Pakistan'ın ekonomik sıkıntılarına uzun vadeli bir çözüm olmadığının kanıtı.
Ekonomik kriz yayılmaya devam ederken, Sri Lanka ile yaşanan paralellikler endişe verici hale geliyor. Sri Lanka gibi Pakistan da artan bir döviz rezervi sıkıntısıyla karşı karşıya ve bu da gıda ve yakıt gibi temel ihtiyaçları ithal etme kabiliyetini kısıtlıyor. Ve Sri Lanka gibi, bu ekonomik kargaşa da siyasi çekişmeler için verimli zeminlerde haritalandırılıyor. Ekonomik durum dibe vurursa, Pakistan da kitlesel protestolara ve bir liderlik boşluğuna dönüşebilir.
Pakistanlı ünlü köşe yazarı Zahid Hussain, Pakistan'ın Sri Lanka'nın kaderinden kaçınmak için şimdi harekete geçmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan seslerden biri. “Sri Lanka'nın ekonomik çöküşüne neyin yol açtığı açık. Döviz kıtlığı nedeniyle sakat kalan ülke, yakıt gibi temel ihtiyaç maddelerinin bile ithalatını ödeyemedi. Aslında, ülke 51 milyar dolarlık dış borç yığdığı için kriz yıllardır büyüyordu ” diye yazdı.
“…Benzer bir açmazla karşı karşıya olan Pakistan da dahil olmak üzere birçok gelişmekte olan ülke var. Henüz Sri Lanka'nın yerinde olmayabiliriz, ancak benzer belirtiler olduğu için çok da uzakta değiliz."
Ne yazık ki, temelli gerçekler bize Pakistan'ın yavaş yavaş ve yavaş yavaş korkunç ekonomik ve politik belirsizliğe doğru kaydığını söylüyor. Pakistan'ın politika yapıcıları geçmişte her zaman yaptıkları gibi uyarı işaretlerini görmezden gelmeye devam ederse, işler Sri Lanka'da ortaya çıkana benzer bir krize yol açabilir. Pakistan'ın sert ekonomik reformların acı hapını çok geç olmadan yutmasının tam zamanıdır.
Muhammad Akbar Notezai, 23 Temmuz 2022, The Diplomat
(Muhammad Akbar Notezai, Lahor merkezli bir gazeteci ve Diplomat muhabiridir.)
Seçkin Deniz, 11.08.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.