Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
"Hamilelikleri boyunca stres yaşayan hamile kadınların, doğmamış çocuklarında davranış sorunları olabilir, ancak bir kardeşi varsa bu daha az görülür."
Stress Can Cause Long-Term Behavioral Issues
Leipzig Üniversitesi (UL), MPI for Evrimsel Antropoloji (MPI EVA) ve Alman Bütünleştirici Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi (iDiv) dahil olmak üzere Leipzig'den araştırmacılar, LINA (Yaşam Tarzı ve Çevresel Faktörler ve Yeni Doğan Alerji Riskine Etkileri) kohortundan elde edilen boylamsal verileri kullanarak, hamilelikten çocukların 10 yaşına gelene kadar 373 Alman anne-çocuk çiftini test etti.
Seçici Çocuk Sebze Yemez
Araştırma ayrıca, daha büyük kardeşlerin, küçük kardeşlerinin davranış sorunları yaşama olasılığını azaltabileceğini keşfetti.
Çocukların stres düzeylerini ve davranışsal sorunlarını ölçmek için annelerden üç doğrulanmış anketi doldurmaları istendi. İlk olarak, araştırmacılar sosyal ve çevresel değişkenlerin hamilelik sırasında artan anne stresi düzeyleri ile ilişkili olup olmadığını ve anne stresinin çocuklarda davranışsal sorunların gelişimi üzerindeki uzun vadeli etkileriyle ilişkili olup olmadığını incelediler.
İkinci olarak, araştırmacılar, kardeşlere sahip olmanın, çocuklarda davranışsal sorunların gelişimini doğrudan stres düzeylerini düşürerek ve çocukların psikolojik sağlıklarını iyileştirerek mi yoksa dolaylı olarak anne stresinin zararlı etkilerini en aza indirerek mi engellediğini incelediler.
Doğum öncesi stres çocukta davranış sorunlarına neden olabilir
Araştırmanın bulguları, mahalledeki sosyal alanların eksikliği gibi sosyo-çevresel stres faktörleri ile hamilelik sırasında artan anne stresi seviyeleri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösterdi. Ek olarak, hamilelik sırasında endişe, üzüntü veya gerginlik gibi önemli düzeyde stres yaşayan annelerin, çocuklarının 7, 8 veya 10 yaşındayken davranış sorunları olduğunu bildirme olasılıkları daha yüksekti.
"Bu sonuçlar, doğum öncesi stresin hafif biçimlerinin bile birkaç yıl sonra bile çocuk davranışları üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dair önceki bulguları doğruluyor ve anne sağlığını artıran ve zaten hamilelik sırasında anne stresi risklerini azaltan erken müdahale politikalarının önemini vurguluyor.” diye açıklıyor projede yer alan araştırmacılardan biri olan Federica Amici (UL, MPI-EVA).
Daha olumlu bir kayda göre, araştırma aynı zamanda daha büyük kardeşleri olan çocuklarda daha düşük davranış sorunları olduğunu ortaya çıkardı. LINA araştırmasının koordinatörü Gunda Herberth (UFZ), “Evlerinde ağabeyi veya ablası olan çocukların sorun yaşama olasılıkları daha düşük, bu da kardeşlerin sağlıklı bir çocuk gelişimini desteklemek için çok önemli olduğunu gösteriyor” diye açıklıyor.
Büyük kardeşler sayesinde daha yüksek sosyal yeterlilik?
Bu araştırma ayrıca, daha büyük kardeşlerin varlığının davranış sorunları geliştirme olasılığını doğrudan azalttığını, ancak anne stresinin çocuk davranışı üzerindeki olumsuz etkilerini değiştirmediğini ileri sürmektedir.
Büyük kardeşler çocuklarda davranış sorunlarının ortaya çıkışını nasıl azaltabilir? Çocuklar, daha büyük kardeşleriyle etkileşime girerek, daha yüksek sosyal yeterlilik ve duygusal anlayışla bağlantılı olan daha iyi duygusal, perspektif alma ve problem çözme becerileri geliştirebilirler. Ayrıca, daha büyük kardeşlerin varlığı, ebeveynler için öğrenme fırsatları sağlayabilir, böylece farklı beklentiler ve daha iyi ebeveyn becerileri geliştirebilir.
Anja Widdig (UL, MPI-EVA, iDiv) “Kardeşlerin sağlıklı bir çocuk gelişimi için oynadığı önemli rolden özellikle etkilendik” diyerek sözlerini tamamladı. Bulgularımızın, çocukları ve kardeşlerini doğrudan hedef alan halk sağlığı politikalarının önemine dikkat çekmesini, onların iyiliği için sağlıklı bir ortam ve yüksek kaliteli kardeş ilişkilerinin gelişmesini teşvik etmesini umuyoruz” diyor.
Araştırma, Helmholtz Çevre Araştırmaları Merkezi – UFZ, Leipzig tarafından finanse edilmiştir.
Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü, 23 Temmuz 2022, SciTechDaily
Mustafa Tamer, 21.09.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri
Referans: “Federica Amici, Stefan Röder, Wieland Kiess, Michael Borte, Ana C. Zenclussen, Anja Widdig ve Gunda Herberth, “Anne stresi, çocuk davranışı ve büyük kardeşlerin teşvik edici rolü”, 29 Nisan 2022, BMC Halk Sağlığı. DOI: 10.1186/s12889-022-13261-2
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.