Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
A Low-Budget Sci-Fi Film Shatters Iran’s Sacred Red Lines
"İran klasiği Shahnameh'deki (Şehnâme) parodi İslam Cumhuriyeti'ni nasıl hicvediyor?"
İran İslam Cumhuriyeti'ni ve rejiminin kutsal saydığı her şeyi hicveden bir bilimkurgu filmi, Temmuz ayında Los Angeles'ta sıradan bir mekanda sessizce prömiyer yaptı. "Velayatnameh- Velayetnâme" başlığı, İranlı şair Firdevsi'nin İslam öncesi Pers tarihini anlatan bir destanı olan "Shahnameh: The Persian Book of Kings-Şehnâme: Pers Kralları Kitabı"nın bir parodisidir. Son derece düşük bütçeli film, on yıllar sonrası gelecekte bir robot, kuantum sıçramaları ve gerekli kedi videosu dahil her türlü şeyi içeriyor ve dini liderin gizemini paramparça ediyor; ancak isyan sloganlarının yükselen retoriğinin kanıtladığı gibi, bu tabuyu çoktan kırmış olan çoğu İranlı için değil.
Her biri gelecekte yeni bir yüce liderin yönetiminde farklı bir çağda ortaya çıkan beş bölüme ayrılan film, zaman çizelgesinde ilerleme kaydediyor, ancak reformda çok fazla değil.
Hicivli bir gelecekte geçen bir robotun ve yüce liderin “Velayatname”sinden hareketsiz bir fotoğraf.
Görüntünün dijital yönünü vurgulamak için kurulan film, fütüristik bir yüksek binada oturma odasında oturmuş, kameralı bir insansız hava aracını mea culpa'sını kaydetmek için çağıran umutsuz bir yüce liderle açılıyor. “Yolsuzluğu durdurmaya çalıştım ama yapamadım. Perdeyi çekiyorsun ve ülkeyi yağmalayan bonyadları görüyorsun” diyor ve İran ekonomisinin önemli yönleri üzerinde egemen olan gölgeli devlet yapılarına atıfta bulunuyor.
“Buna karşı koymak için yetkililerden yardım istedim ama başaramadım” diye bitiriyor.
Ve sonra eğlence başlıyor, kara mizahla iç içedir ve en azından İslam Cumhuriyeti'nin sadık bir destekçisi için küfürün tam bu tarafına eğilen anlarla iç içedir.
Film yapımcıları Farid Shams-Dehkordi ve Brandon Fenning, senaryoyu geliştirirken, TehranBureau.com'un yolsuzlukla ilgili araştırmacı gazetecilik serisinin yanı sıra Matt Groening'in “Futurama”sından Fyodor Dostoevsky'nin “Karamazov Kardeşler”ine kadar çok çeşitli etkilerden yararlanması "Velayatnâme"yi hem eğlenceli hem de akılcı kılıyor. (Ortak yazar Rasha Elass, bu filmin kavramsallaştırılmasının ilk aşamalarında Tahran Bürosu'nda çalıştı. Ortak yazar Kelly Niknejad, filmin baş yapımcısıdır.)
Muhtemelen İslam Cumhuriyeti'ndeki yolsuzluk hakkında, bilenler için sarsıcı bir haber yok, bu yüzden yapımcılar, İran'ın içindekiler de dahil olmak üzere izleyicileri kışkırtacak şekilde bu yozlaşmayı göstermeyi ve onları gönül rahatlığıyla sarsmayı amaçladılar; film yapımcılarının söylediğine göre bu, üzerinde yürümenin zor olduğu bir ip olduğunu kanıtlıyor.
Shams-Dehkordi, New Lines'ın katıldığı özel gösterimin aralarında yaptığı röportajda senaryoya atıfta bulunarak “Her şey ciddi olamaz” diyor.
Ve ciddî değil.
Bir sahne, kutsal Kum kentindeki bir kuantum mekaniği laboratuvarını yansıtıyor; burada bir teknisyen, başlangıçta günlük olağan işine devam ediyor ve bilimi izliyor, korkuyla çığlık atıyor.
Meslektaşı içeri giriyor ve soruyor: "Ne oldu?"
Görünen o ki, en düşünülemez şey gerçekleşmiş, geleceğin en büyük lideri yanlışlıkla bir kediye dönüştürülmüştü.
İslam Cumhuriyeti'nin endişeli (ve fırsatçı) vatandaşları, her biri sevgili kedilerinin kedi olduğuna ikna olmuş bir şekilde ortaya çıkıyorlar. Hangisinin gerçek lider hangisinin şarlatan olduğu nasıl anlaşılır? Laboratuardaki bilim adamları Turing Testini (gerçek dünyada Alan Turing tarafından yapay zekadaki duyarlılığı belirlemek için tasarlandı) yürütüyor ve üstün kediyi tanımlıyor, ancak bu her şeyin bir kez daha iyi olduğu anlamına mı geliyor?
Film, insanların bir robot gibi kendi özgür iradelerinin çalındığını hissettiği herhangi bir baskı rejimi altında ortaya çıkabilecek İran İslam Cumhuriyeti'ndeki yaşamın tüm yönlerine atıfta bulunuyor. Öyleyse, ibadeti asla aksatmayan ve her şeyi efendilerinin istediği şekilde doğru yapmak isteyen Gholam (Arapça erkek çocuk veya hizmetçi için kullanılan, erken İslam metinlerinde yaygın olarak kullanılan bir terim) adlı bir robot varoluşsal bir krizle karşı karşıya kaldığında ne olur? Ve robotun eylemleri - ya da eksikliği - sorumlular için nasıl bir işaret olacak?
Sonra, Mesih'in geri döndüğü için kınandığı Dostoyevski'nin “Büyük Engizisyon Mahkemesi”ni anımsatan bir sahneyle işler ağırlaşıyor, çünkü görünüşü Kilise'nin en yüksek otoritesini hedef alıyor. İran İslam Cumhuriyeti'nin iç işleyişine aşina olanlara, rejimin hayatta kalmak için o zamana kadar kutsal sayılan kişileri hedef alıp parmaklıklar ardına koyduğu 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaşanan baskıyı çağrıştırabilir. Ancak özünde - ve spoiler vermeden - bu bölüm, özellikle dini lidere ve dolayısıyla İslam Cumhuriyeti'ne güvenilirlik kazandırmayı amaçlayan kapsayıcı anlatıyı paramparça ediyor.
İran'ın merkezi İsfahan eyaletinde dünyaya gelen Shams-Dehkordi, New Lines film kariyerinin başlangıcını anlatıyor. 1979 devriminden kısa bir süre sonra, çocukken ailesiyle birlikte başkente taşınmış.
“Tahran'daki çocuklar aksanımla dalga geçtiği için içe kapanık biri oldum” diyor Shams-Dehkordi. Her gün okuldan sonra gözünü eğiterek ve zanaatını bileyerek gittiği fotoğrafçı Kamran Adle'nin atölyesine yaratıcı bir sığınak bulmuş. 16 yaşında Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındığında, film setlerinde görüntü yönetmeni olan erkek kardeşinin yanında yapım asistanı olarak çalışmaya başlamış.
“Sinema hayatımın en önemli noktası oldu. Her zaman" diyor.
2004'te sanat okulundan yeni mezun olan ve animasyon üzerinde çalışan Fenning ile tanışmış ve Shams-Dehkordi'ye birlikte bir film üzerinde çalışmalarını önermiş.
“'Neden ben?'” dediğini hatırlıyor Fenning. “'Muhtemelen tanıdığım en zeki insansın, öyleyse neden olmasın?' Ona söyledim. Yani aradan neredeyse 18 yıl geçti ve hala birlikte çalışıyoruz.”
Shams-Dehkordi, “Katkımın nerede başlayıp nerede bittiğini bilmek çok zor” dedi. “Sırf dili konuştuğum için ondan %1 fazlasına sahip olduğumu düşünmüyorum. Farsçayı çok iyi okur. 'Sehnâme' okudu, Iraj Pezeshkzad okudu, bu yüzden çok bilgili.”
Sonuçlarla yüzleşme korkusunu yönetirken, sanatsal zorunluluğunu nasıl yönlendirdiği sorulduğunda Shams-Dehkordi, korkunun hem yurtiçinde hem de yurtdışında İranlıları felç etmeye devam ettiğini söylüyor.
“Korkulu çocuklar yetiştiren bir kültürde büyüdüm. Her şeyden korkan. Ailenden krala ve yüce lidere kadar otoriteden korkarsın. Bu otorite korkusu ve saygısı içimize işlemiş” diyor. “Cesur insanlar olmak için yetiştirilmedik. Sincap gibi yetiştirildik. Sadece güvenli bir yere gitmeye çalışan ve kış için mümkün olduğunca çok fındık toplayan.”
Siyasetle ilgisiz olmasına rağmen, ABD topraklarında İranlı Amerikalılara yönelik tehditlerin yanı sıra İran'da son zamanlarda sanatçı tutuklamaları yaşandı. 29 Temmuz'da New York polisi, Brooklyn'de yaşayan İranlı-Amerikalı gazeteci ve muhalif Masih Alinejad'ın konutuna girmeye çalışan silahlı bir adamı tutukladı. Federal bir iddianameye göre, geçen yıl dört İranlı, Alinejad'ı kaçırmak ve onu zorla İran'a iade etmek için komplo kurmakla suçlandı. Ve Temmuz ayında İran, ülkenin sinema endüstrisi ve muhalefetine yönelik son baskısında üç film yapımcısı Jafar Panahi, Mohammad Rasoulof ve Mostafa Aleahmad'ı tutukladı.
Shams-Dehkordi, bu film yapımcılarının "Tahran'da fikirlerini söylemekten korkmadıklarını" söylüyor. Yani Los Angeles'ta herhangi birinin rejimin uzun kolu olduğuna inandıkları şeyden korkması “çok saçma”.
Raşa Elas, Kelly Golnoush Niknejad, 2 Ağustos 2022, The New Lines Magazine
(Rasha Elass, New Lines'ın yazı işleri müdürüdür. Kelly Golnoush Niknejad, araştırmacı bir gazeteci ve TehranBureau.com'un kurucusudur.)
Mustafa Tamer, 22.10.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?
Mustafa Tamer Yayınları
Onlar Ne Diyor?
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.