Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
What a comparison between Britain and Italy reveals
"Her iki ülkenin de büyüme sorunu var; ancak farklı derecelerde."
Britanya uzun zamandır kendisini Amerika, Fransa veya Almanya ile aynı ekonomik kulübün parçası olarak görüyordu. Ne de olsa Batı'nın üçüncü büyük ekonomisi. Dolayısıyla, yorumcuların şimdi İtalya'yla karşılaştırmalar yapması, ülkedeki asık suratlı havanın bir işaretidir - la dolce vita'nın yanı sıra , bitmek bilmeyen siyasi drama, ekonomik durgunluk ve sinir tahvili piyasalarıyla bilinen bir yer. İki ülkenin ekonomileri ve mali durumları, özellikle İtalya'nın euro kullanması ve kendi para politikasına sahip olmaması nedeniyle önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Yine de bir karşılaştırma ortaya çıkıyor.
Hem İngiltere hem de İtalya, yetersiz yatırım ve cansız üretkenlikten kaynaklanan ekonomik büyüme sorunu yaşıyor ve bu da köklü yapısal faktörleri yansıtıyor. Ancak İtalya'nın hastalığı çok daha ileri düzeyde. kişi başına gerçek gsyih ile ölçülen yaşam standartları 2000'den beri artmadı. Bu kısmen yaşlanan bir nüfusu yansıtıyor. İtalya'da her 100 çalışma yaşındaki kişiye 37 yaşlı düşerken, İngiltere'de 30 ve Amerika'da 26 yaşlı var. Mahkemeleri ve kamu yöneticileri buzul hızında kararlar alıyor ve bu da ticareti engelliyor. Ülkedeki birçok küçük, genellikle aile işletmesi şirketinin büyümemesinin bir nedeni, düzenlemelerin sıkışıklığıdır.
İngiltere'nin düşüşü daha erken bir aşamada. 2000'li yılların ortalarından bu yana Amerika ve Almanya'nın gerisinde kalmasına rağmen, kişi başına düşen gsyh hala artıyor. Mali krizden sonra engellenen kredi akışları, kısıtlayıcı planlama kuralları ve yetersiz vasıflı işgücü, yatırım ve verimlilik artışının neredeyse İtalya'daki kadar düşük olduğu anlamına geliyor (bkz. Tablo 1). gsyh içindeki yatırımın payı 2019'da %18, Amerika, Fransa ve Almanya'da %21-23'ün altında, ancak İtalya'dakiyle aynı doğrultuda (bkz. Grafik 2). Tüm bunların gelecekteki yaşam standartları için korkunç sonuçları var.
Çaresizlik borsalarda da kendini gösteriyor. Başta Amerika ve Çin olmak üzere başka yerlerdeki şirketler yenilik yapıp büyürken, Britanya borsasının önemi azaldı. Küresel piyasa kapitalizasyonundaki payı son 20 yılda %8'den %3'e düştü. Avrupa'nın toplam piyasa değerindeki önemi de azalmıştır. İtalya'nın dünya borsasındaki payı hiçbir zaman İngiltere'ninki kadar büyük olmadı, ancak benzer bir hızla küçüldü.
Her iki ülkenin de ciddi bölgesel dengesizlikleri var. İtalya'da, daha zengin imalat odaklı kuzey, güneyi uzun zamandır toz içinde bıraktı. 2019'da güneyde kişi başına düşen gsyih , kuzeydekinin yaklaşık yarısı kadardı. İngiltere de dengesiz, Londra'da işçi başına çıktı, İngiltere'nin kuzey doğusundaki üretimden yaklaşık %70 daha yüksek. Bölgenin büyüklüğüne ve kullanılan gelir ölçüsüne bağlı olarak birçok başka bölgesel eşitsizlik ölçüsü oluşturmak mümkündür. 2019'da, o zamanlar sheffield üniversitesi'nde ekonomist olan philip mccann, 28'ini oecd'nin en zengin 30 üyesi için bir araya getirdi . İngiltere'nin coğrafi olarak en eşitsiz büyük gelişmiş ülke olduğu ve İtalya'nın ikinci sırada olduğu sonucuna vardı.
Ancak, ülkelerin finansman pozisyonları söz konusu olduğunda, resim daha karmaşıktır. italya, 2021'de gsyih'nın yaklaşık % 138'i ile yüksek net kamu borcuna sahip . Yavaş ekonomik büyümesi, bu borçların sürdürülemez hale gelme riski taşıdığı anlamına geliyor. Ayrıca, ortak para politikasına sahip bir para birliğinin üyesidir, bu da ekonomisini canlandırmak veya kamu borcunun tükenmesini önlemek için daha zayıf bir para biriminden yararlanamayacağı anlamına gelir. Reformları uygulamaması, büyümeyi canlandıramaması ve borç yükünü hafifletmemesi, yatırımcıların kredibilitesi konusunda endişelenme eğiliminde olduğu anlamına geliyor. Sonuç olarak, İtalyan borcunu daha güvenli Alman Bund'ları üzerinde tutmak için bir prim veya "spread" talep ediyorlar. Yıllar boyunca, spreadlerin genişlemesine ilişkin korkular, Avrupa Merkez Bankası'nı zor zamanlarda devlet tahvili satın almak için çeşitli planlar tasarlamaya yöneltti.
ingiltere, gsyih'nın %85'i gibi çok daha düşük kamu borcuna sahip . Kendi para birimine ve yalnızca ülke için faiz oranlarını belirleyen bir merkez bankasına sahiptir. Hükümetin akılsız mini bütçesi, yatırımcıları daha yüksek enflasyon ve dolayısıyla İngiltere Merkez Bankası'ndan daha yüksek faiz oranları beklemeye sevk etti ve bu da devlet tahvili getirilerini artırdı. Ayrıca, bankanın emeklilik fonları tarafından varlıkların yangına satışını durdurmak için acil bir müdahaleye yol açtı. Tahvil piyasaları İtalya hükümetlerini 2011 ve 2018'de rotayı değiştirmeye zorlarken, piyasadaki çalkantı, hükümeti planlarını tersine çevirmeye sevk etti. Ancak çok az yatırımcı İngiltere'nin borçlarını temerrüde düşüreceğinden endişe ediyor .
Yabancıların nezaketi
Bununla birlikte İngiltere, İtalya'dan daha fazla dış finansmana güveniyor. ımf'ye göre bu yıl gsyih'nın yaklaşık %5'i kadar cari açık vermesi muhtemel, bu da yurt dışından net borçlu olduğu anlamına geliyor. (İtalya'nın açığının %0,2 olması bekleniyor.) Bu, finansman koşullarının kısmen yabancı yatırımcıların yerli varlıklara olan iştahına bağlı olduğu anlamına geliyor. Ve ülke büyüme sorununu çözmek için ne kadar az uğraşırsa, yatırım için o kadar az çekici hale gelir. Siyasi felç sonuçları vardır.
The Economist, 20 Ekim 2022
Seçkin Deniz, 03.11.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.