Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
Like it or Not, the US Faces a Russia-China Axis
"ABD, Çin'in Rusya'ya silah ve mühimmat sağlamak üzere olmasından endişe ediyor. Ancak Pekin-Moskova ittifakı zaten bir tehlike."
Çin'in Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlık savaşına yardım etmek için ne gönderdiği ve gelecekte ne gönderebileceği konusunda pek çok tartışma var. Yönetim bu tür sevkiyatlara karşı uyarıda bulunmuş olsa da, bazıları halihazırda devam ediyor gibi görünüyor. Çin'in savunması ne olursa olsun, saldırı tüfekleri gerçekten av silahı değildir ve vahşi yaşama karşı korunmak için vücut zırhına ihtiyaç yoktur.
Ne olursa olsun, iki ülke zaten bir ittifaka kilitlenmiş durumda. Onları ayrı tehditler olarak görmek saflık olur. Çin-Rusya ittifakı ABD için iki cepheli potansiyel bir kriz üretiyor ve her iki güç de bu krizden faydalanıyor. ABD ve demokratik müttefikleri artık bu tehdidi kabul etmeli ve bununla yüzleşmelidir.
Elbette işler daha da kötüye gidebilir, hem de hızla. İki ülkenin halihazırda büyük ticaret ortakları olduğu (ticaret geçen yıl %34 arttı), Rusya'nın yıllardır Çin'e askeri teknoloji sağladığı ve şimdi en iyi teknoloji enstitülerine çok daha fazla erişim sunduğu ve Putin ile Xi'nin "sınırsız" bir ortaklık ilan ettikleri doğru.
Yine de, özellikle mermi kıtlığı çeken topçu birlikleri için Rusya'ya seri üretim ağır silah ve mühimmat sağlanması da dahil olmak üzere açık sınırlar vardı.
Çin'in böyle bir karar alması, savaşı doğrudan Pekin ile ABD'yi karşı karşıya getiren daha büyük bir çatışmaya dönüştürürken, birçoğu Çin imalat sektörüne ve pazarlarına karmaşık bir şekilde bağlı olan Avrupalı müttefiklerimizi taraf seçmeye zorlayacak ve COVID ve Rusya'dan gelen ucuz enerjinin kaybı nedeniyle hırpalanan ekonomileri için potansiyel olarak dramatik sonuçlar doğuracaktır.
Aynı şekilde, başta Hindistan olmak üzere diğer ülkeler de resmi tarafsızlık pozisyonlarını korumakta zorlanacak ve potansiyel olarak Asya'da daha fazla kutuplaşmaya yol açacaktır. En önemlisi, Çin'in Rusya'ya askeri destek verme kararı, eşiği geçmeye ve hem Asya hem de Avrupa'da ABD ile doğrudan bir çatışmaya girmeye hazır olduğunun bir işareti anlamına gelecektir. Bu noktadan sonra, dünyanın en güçlü iki ülkesi arasındaki potansiyel bir büyük güç çatışmasına olan mesafe katlanarak azalacaktır.
Bu da şu soruyu akla getiriyor: Çin, ABD'nin tepkisinin ne olacağını çok iyi bildiği halde neden böyle bir tırmanışı ima etsin? Cevaplardan biri, kinetik bir çatışma da dahil olmak üzere topyekün bir yüzleşmede ABD'yi alt edebileceğine giderek daha fazla güveniyor olması. Rusya'ya silah ve mühimmat tedarik etmek, özellikle ABD'nin silah ve mühimmat stoklarını eritmek ve böylece Çin'in göreli askeri dengesini iyileştirmek için bir araç olarak başka avantajlar da sağlıyor.
Rusya'nın Çin'e artan yakınlığı, genel sistemik bakış açısını ve hedeflerini paylaşan başka bir büyük güçten yararlanarak uluslararası sistemdeki konumunu güçlendirmeye çalışan gerileyen bir güç modelini tekrarlıyor (daha iyi niyetli bir şekilde, İngiltere-ABD ilişkisi bunun bazı unsurlarını içeriyor). Gerileyen bir Avrasya imparatorluğu olarak Rusya, önce eski Sovyetler Birliği'nin Doğu Slav çekirdeğini yeniden bir araya getirerek - Putin'in Ukrayna ulusu diye bir şey olmadığı yönündeki açıklamalarını hatırlatarak - ve ardından Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya'da yeniden bir etki alanı kurarak Soğuk Savaş sonrası anlaşmayı gözden geçirmeye niyetli. Bunun için de Orta Asya'daki ekonomik yatırımlarını ve etkisini arttıran Çin'in desteğine ve giderek artan oranda rızasına ihtiyacı var.
Çin'in güdüleri daha az karmaşık. Birçok yönden, modernleşmesinin inkar edilemez başarısının tadını çıkaran ve Batı'nın kendisine yaptığı gerçek ve hayali hakaretler için intikam arzusuyla kaynayan yeni bir imparatorluğun tanıdık yolunu seçti. Çin'in Rusya'ya yardımı - diğer tüm karar noktalarından daha fazla - ABD ve müttefiklerinin eylemlerinden ziyade Xi'nin iç hesapları tarafından yönlendirilmektedir.
Dış politika temelde ulusal çıkarlarla ilgilidir. Bu basit gerçeğin kavranmasına izin verirsek, ABD uluslararası sistemde süregelen tektonik değişimleri daha net bir şekilde görebilecektir. Çin-Rusya ittifakı son 20 yılda çıkarlarının, özellikle de ABD'ye ve Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana savunmaya çalıştığı uluslararası sisteme karşıtlıklarının birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.
Başka bir deyişle, Çin ve Rusya'yı bir araya getiren şey Amerikan eylemleri değil, büyük güç politikalarının mantığıydı. Müttefik oldular çünkü bu onların (algıladıkları şekliyle) çıkarlarına uygun. Amerika Birleşik Devletleri ise düşman haline geldi çünkü eski bir atasözünün dediği gibi "düşmanımın düşmanı dostumdur".
Artık uluslararası sistemdeki başat konumundan uzaklaştırmak için ortak bir çabanın hedefi olduğuna göre, ABD farklı alanlarda rekabet etmeye ve galip gelmeye hazırlanmalıdır.
Burada ifade edilen görüşler yazara aittir ve Ordu, ABD Savunma Bakanlığı veya ABD hükümetinin resmi politikasını veya pozisyonunu yansıtmamaktadır. Europe's Edge, CEPA'nın Avrupa ve Kuzey Amerika'da dış politika gündemindeki kritik konuları ele alan çevrimiçi dergisidir. Tüm görüşler yazarlara aittir ve temsil ettikleri kurumların veya Avrupa Politika Analiz Merkezi'nin pozisyonunu veya görüşlerini temsil etmek zorunda değildir.
Chels Michta, 31 Mart 2023, CEPA
(Chels Michta, Avrupa Politika Analizleri Merkezi'nde (CEPA) Demokratik Dayanıklılık Programı'nda yerleşik olmayan araştırmacı olarak görev yapmaktadır. Chels eski bir CEPA Başlık VIII Araştırmacısıdır ve şu anda ABD Ordusunda görev yapan bir askeri istihbarat subayıdır.)
Seçkin Deniz, 08.05.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.