Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
"Araştırmamız, biyomühendislik ürünü yamaların kalp yetmezliğinin en iyi ve en sağlam tedavisi olduğunu göstermiştir; diğer yaklaşımlarla üretilen yamalar ya herhangi bir iyileşme sağlamamış ya da iyileşme tutarsız olmuştur. Biyomühendislik ürünü yamalarımız hasta için daha güvenli, daha tutarlı ve uygun maliyetli olmayı vaat ediyor."
Scientists Have Created Bio-Printed “Patches” That Can Mend Broken Hearts
Sydney Teknoloji Üniversitesi'nden (UTS) bilim insanları, dönüm noktası niteliğindeki bir başarıya imza atarak, biyo-mühendislik ürünü kalp dokularının, hastaların ciddi bir kalp krizinin yol açtığı zarardan güvenli ve etkili bir şekilde kurtulmalarına yardımcı olabileceğini gösterdi. Araştırmanın sonuçları önde gelen akademik dergi Bioprinting'de yayımlandı.
Yenilikçi teknoloji, hastanın kök hücrelerinden yapılan kişiselleştirilmiş 'biyo-mürekkeplerin' oluşturulmasını içeriyor. Bu 'biyo-mürekkepler', kalp krizlerinin neden olduğu ölü dokuyu onarmak için kalp dokularının 3D-basımında kullanılıyor.
Yeni teknoloji, kalp krizlerinin neden olduğu ölü doku alanlarını onarmak için kalp dokularını 3D olarak basmak üzere kullanılan kişiselleştirilmiş 'biyo-mürekkepler' üretiyor. Kaynak: Leo Herson
UTS Kardiyovasküler Rejenerasyon Grubu Başkanı Dr. Carmine Gentile, "Araştırmamız sayesinde biyomühendislik ürünü kalp dokularının nakilden sonra vücutta nasıl çalıştığını daha iyi anlıyoruz" diyor.
"Araştırmamız, biyomühendislik ürünü yamaların kalp yetmezliğinin en iyi ve en sağlam tedavisi olduğunu göstermiştir; diğer yaklaşımlarla üretilen yamalar ya herhangi bir iyileşme sağlamamış ya da iyileşme tutarsız olmuştur. Biyomühendislik ürünü yamalarımız hasta için daha güvenli, daha tutarlı ve uygun maliyetli olmayı vaat ediyor."
Kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. Avustralya'da ise her dört ölümden birini oluşturmakta ve her 12 dakikada bir can almaktadır.
Kalp yetmezliği, kalp hastalığının sık görülen bir komplikasyonudur ve yetersiz kan akımı, etkilenen bir bölgedeki kalp dokusunun ölümüyle sonuçlanır. Sonuç olarak ömür boyu ilaç tedavisi gerekebilir ve son evre kalp yetmezliği bazı hastaların kalp nakli için bekleme listesine girmesi anlamına geliyor.
Dr. Gentile, "Bu teknoloji hastaların kalp 'yamalarını' oluşturmak için kendi kök hücrelerini kullanmalarını sağlayacağından, sadece kalp naklinin travmasını ve maliyetini önemli ölçüde azaltmakla kalmaz, aynı zamanda vücudun donör dokuları reddetmesi gibi engellerden de kaçınabilirler" diyor.
Klinik deneylere başlamadan önce bu teknolojinin uzun vadeli etkileri için daha fazla test yapılmaktadır.
Araştırmanın önemli bir finansman ortağı olan Heart Research Australia, Dr. Gentile ve araştırma ekibinin kalp hastalıklarını çevreleyen yıkıcı istatistikleri iyileştirme çabalarında kaydettiği ilerlemeleri övüyor.
"Bu araştırma ortaklığının başarılı olduğunu kanıtladığını ve artık bir sonraki aşamaya geçebileceğini duymak harika. Bu teknolojinin her yıl kalp yetmezliğinden etkilenen yüz binlerce insana yardımcı olma potansiyeli bizi heyecanlandırıyor," diyor Heart Research Australia CEO'su Nicci Dent.
Araştırma Heart Research Australia ve Le Gros Legacy Fund New Zealand tarafından finanse edilmiştir.
University of Technology Sydney, 19 Nisan 2023, SciTechDaily
Mustafa Tamer, 21.06.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri
Referans: Christopher D. Roche, Haiyan Lin, Yizhou Huang, Charles E. de Bock, Dominik Beck, Meilang Xue ve Carmine Gentile, "Kardiyak sferoidler içeren 3D biyo-baskılı aljinat-jelatin hidrojel yamaları, miyokard enfarktüsü fare modelinde kalp fonksiyonunu iyileştiriyor", 18 Şubat 2023, Bioprinting. DOI: 10.1016/j.bprint.2023.e00263
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.