Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
"11 Eylül saldırıları ABD ve İsrail tarafından Hamas'ın saldırısına atıfta bulunmak için defalarca dile getirilmiş olsa da, bu saldırılar tepkinin mağdurları arasında da yankı bulmaktadır."
11 Eylül olduğunda 16 yaşındaydım. O güne dair en net hatırladığım şey, Londra'da gittiğim uluslararası Amerikan okulundan eve dönüş otobüs yolculuğuydu. Ön tarafta şoförün yanında oturuyordum ve normalde en son pop şarkılarını çalan radyoyu açmasını istediğimi hatırlıyorum.
"Şimdi olmaz," diye mırıldandı ters bir şekilde.
İsrail saldırılarının konutları vurmasının ardından 9 Kasım'da Gazze'nin Deyr el-Belah kentinde arama-kurtarma çalışmaları yapılıyor. (Getty Images aracılığıyla Ashraf Amra/Anadolu)
Pek bir şey söylemedi ama içgüdülerim bana bir şeylerin ters gittiğini söylüyordu. En net hatırladığım an o andı, hatta en net hatırladığım an annemin kül rengi yüzünü ve babamın televizyondaki haberlere dalmış bakışlarını görmek için ön kapıyı açtığım andı. Bir uçak. Bir bina. New York. İkiz kuleler. Kelimeler, gün boyunca domino taşları gibi devrildiğini gördüğümüz yüksek binalardan çıkan alevler kadar hızlı bir şekilde tükürülüyordu.
Ardından başka kelimeler geldi. Bunlar daha az belirleyiciydi ama yine de ağırdı. Sivri uçluydular. Spekülatif ama aynı zamanda yüklü, misilleme için silahlar hazırlanıyordu. Uçak kaçırma. Pentagon. El Kaide. Araplar. Müslümanlar. Teröristler. Saldırı yeni boyutlar kazanmaya başlamış, yankıları milyonlarca masum hayat üzerinde birbirini takip eden milyonlarca dalgalanmanın ilkini başlatmıştı.
O zamana kadar Araplar zaten dünyanın en sevdiği öcülerden bazılarıydı, bu yüzden 11 Eylül olduğunda ailemin ve benim ilk düşüncelerimiz "Umarız Müslüman değiller; umarız Arap değiller" oldu. Tabii ki durumun böyle olmadığını anladığımız anda kalplerimiz önseziyle doldu. Bir an için, hava korsanlarının çoğunun Suudi Arabistanlı olduğunu keşfetmek kurtarıcı bir lütuf gibi göründü, çünkü bu ülkeyle ABD arasındaki nispeten samimi ilişkiler misillemenin aşırılığını muhtemelen yumuşatacaktı. Ancak bunun yerine El Kaide'nin merkezi olan Afganistan'a ve daha sonra da 11 Eylül ile hiçbir ilgisi olmayan Irak'a yönelindi.
Onlarca yıla yayılan savaşlarda milyonlarca masum sivil öldürüldü. Üç semavi dinden biri olan ve dünya çapında 1 milyardan fazla insan tarafından takip edilen küresel bir inanç topluca şeytani olarak kınandı ve bunu takip eden on yıllar boyunca, sıradan hayatlar yaşayan sıradan insanlara şiddetten işkenceye ve yoksulluğa kadar sayısız zarar verildi.
Almanya'da büyümüş, iyi eğitimli, seyahat eden, liberal görüşlü tiplerden biri olan uzun boylu, sarışın İskandinav bir kız olan o zamanki okul arkadaşım, saldırı sırasında erkek kardeşinin New York'taki iş toplantılarından birinde olmadığına şükrediyordu.
"Öyle olsaydı arkadaş kalabilir miydik emin değilim Layla," demişti bana o zaman.
O sırada bu açıklama hakkında ne düşündüğümü hatırlamıyorum. İfadesindeki adaletsizlik beni o anda mı etkiledi, yoksa bunu daha sonra, tüm Arapların ve Müslümanların toplu olarak şeytanlaştırılması akut hale geldiğinde mi fark ettim? "Şer ekseni" tanımlamalarından sonra mı, camilere yapılan saldırılardan sonra mı, kadınların başörtülerinin çekilmesinden sonra mı, intihar bombacısı şakalarından sonra mı, cevapsız kalan iş başvurularından sonra mı, "ama sen dindar mısın" sorularından sonra mı? Yüz binlerce Afgan ve Iraklı sivilin işlemedikleri suçlar için öldürülmesinden sonra mı? Onun suçlaması 20 yıl sonra bilincime yeniden girip bastırılmış öfke ve hayal kırıklığımın alevini yaktığında da aynı şekilde mi akıllandım?
On yıllar boyunca birkaç militan adamın eylemleri yüzünden kültürümün ve dinimin acı verici bir şekilde kötülenmesinden sonra, benim ve birçok kardeşimin ne kadar büyük bir yükü uzun zamandır taşıdığımızı fark ettim. Her zaman nazik, sakin, özür dileyen, saygın, eğlenceli, ölçülü, misafirperver, sıradan, iyi huylu bir insan olarak görülüp takdir edilecek kadar kabul edilebilir olmak zorundaydım. Özellikle de Amerikan bombaları ve insansız hava araçları tarafından sürüler halinde öldürülenlerin çoğunlukla Araplar ve Müslümanlar olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, bunun bedeli ağır olmuştu.
Failler Arap ya da Müslüman olsa bile, kurbanları aynı mezhepten olmasa da çoğunlukla kendi türlerinden oluyordu. Öyleyse neden kendimi suçlu hissetmem gerekiyordu? Halkım her taraftan öldürülüyordu ama benim gibi insanlar terörist olarak damgalanıyordu.
Yaşlanıp akıllandıktan, kendi kendime gaz vermeyi bıraktıktan ve halkıma karşı işlenen haksızlıklara duyduğum öfkenin tüm boyutlarının ortaya çıkmasına izin vermeye başladıktan sonra, sorunun gerçekte ne olduğunu görmeye başladım: bu, beni ve benim gibileri başından beri tuzağa düşüren ırksal üstünlükçü bir sorun. Ve aslında kime kızgın olduğumu fark ettim: bizi bunca yıldır "kötü gösteren" din adamlarına, mollalara, hava korsanlarına ya da intihar bombacılarına değil, daha ziyade Batı'daki pek çok kişinin kendi hükümetlerinin terörizm biçimine askeri üniformalar ve parlak madalyalar giydirirken, aşağı gördükleri herkesi yargılamalarına izin veren üstünlük kompleksine.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde bu öfke, Gazze'de neredeyse tüm Batılı hükümetlerin desteğiyle işlenen potansiyel bir soykırıma tanık olduğum şu günlerde alev alev yanıyor. Yirmi yıl sonra okul arkadaşımın üzücü ifadesini çok daha iyi anlıyorum. Ben de hissediyorum. Ben de kendime bazı zor sorular soruyorum. Temelde bana ve benim türüme karşı olduğunu görmeye başladığım bir savaşın yanında yer alan ve sessiz kalan insanlarla arkadaş kalabilecek miyim? Nasıl yapacağımı bilecek duygusal zekâya ve cesarete sahip miyim?
En iyi arkadaşlığımızın üzerinden 20 yıl geçmişken bugün İskandinav arkadaşımla konuşmak beni endişelendirdi. Batı dünyasında benimki gibi hayatlara karşı sergilenen bariz umursamazlık göz önüne alındığında, onu ve diğer Batılıları yıllar önce beni gördüğü karanlık ışıkta görmemek benim için zordu. O zamanlar, "o türden" olmadığıma dair açık işaretler ve semboller verme ihtiyacı hissediyordum ve bunları, kulüp geceleri, içkili barlar ve yaramaz oğlanlarla, benim durduğum yeri anlaması ve kendini güvende hissetmesi için "çılgın fundolar"a yönelik düzenli ve yeterli eleştirilerle ona verdim. Bunun ötesinde yapabileceğim pek bir şey yoktu. İngiltere'deki hükümetim zaten var olmayan kitle imha silahları için Iraklıların, Suudi Arabistan'ın Usame bin Ladin'i için de Afganların hayatlarına bedel ödetiyordu.
Hislerimin adil olduğunu söylemiyorum. Ne de olsa hükümetinin bir temsilcisi değil. İyi temel değerlere sahip, Filistin haklarının destekçisi ve siyasi farkındalığı olan aydın bir insan. Ama aynı zamanda kamuoyu önünde çok sessiz. Bana sık sık İslami köktendincilik hakkında sorulduğu gibi, onun da ne kadar yaygın ve ne kadar yüksek sesle anti-Siyonist olduğunu iddia edeceğini tam olarak bilmiyorum. Kuşkusuz sesini yükseltmemesinin kişisel ve profesyonel nedenleri var ama bu koşullar altında bunları kabul etmek zor geliyor.
Benim endişelerim şu anda pek çok Filistinlinin de mücadele ettiği endişeler. İnsanların sosyal medyada Batılı takipçilerinin Gazze'de olup bitenler karşısındaki sağır edici sessizliğine dikkat çeken paylaşımlarını gördüm ve Batılı dostlarının bu konudaki umutsuz angajmanlarına dair pek çok şikâyet duydum. İsrail, Gazze ve Batı Şeria'da hala evleri ve aileleri olan Filistinliler için, arkadaşlarının sergilediği kamusal dayanışma eksikliği onlara ihanet gibi geliyor.
Mecbur kalmadığınızda politik olarak yüklü bir mücadeleye girmeme arzusunu anlayabilsem de, baskın sosyal yapının bir üyesi olarak bunun çok daha fazla ağırlığı ve sonucu var. Açıkça söylemek gerekirse: Dünya, ideallerini desteklemek ve taraftarlarına fayda sağlamak için Batı uygarlığı imajında yaratılmıştır. Bu üstünlüğün hem dışarıdan hem de içeriden kırılması gerekiyor. Sanırım doğruyu söylemek gerekirse, çekicimi elime alıp dışarıdan kırmaya başladığımda, Avrupalı en iyi arkadaşımın başka bir çekiç alıp diğer taraftan kırabileceğini düşünmüştüm. Çok mu şey bekliyordum? Sonuçta, siz seçmiş olsanız da olmasanız da sizi kayıran bir sistemi rahatsız etmek kolay olmasa gerek.
Tabii ki Amerika'dan ve Avrupa'nın dört bir yanından, gerek internet üzerinden gerekse düzenlenen onlarca yürüyüş ve oturma eyleminde Filistinliler için seslerini yükselten sayısız müttefikimiz var. Birçok kişi bana, seslerini duyurmaya çalışan Avrupalı arkadaşlarının internette paylaşım yaptıkları için işverenleri ya da sponsorları tarafından tehdit edildiklerini ama yine de bunu yapmaya devam ettiklerini söyledi. Bazı Amerikalı ünlüler açıkça Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu ve bu hafta İngiliz girişimci Oliver Cookson 600 milyon dolarlık portföyündeki İsrail işletmelerini ve silah şirketlerini elden çıkardığını duyurdu. Bununla birlikte, kişisel çevrelerde göze batan bir sessizlik var ve bu durum dostlukların yeniden değerlendirilmesine ve ortak değerlere ilişkin soruların gündeme gelmesine neden oluyor.
Londra'yı ziyaret ettiği 7 Ekim'den birkaç hafta önce tesadüfen 10 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez gördüğüm Amerikalı bir başka kız okul arkadaşımla olan etkileşimim, bu konunun iletişimindeki zorluğu örnekliyor. Hamas saldırıları ve İsrail'in Gazze'ye saldırısı başladıktan sonra ona Instagram'dan mesaj atarak Yahudiler için "barış, sevgi ve insanlık" çağrısı yaptığı paylaşımına neden Filistinlileri dahil etmediğini sordum. Böyle güzel bir mesaja hepimiz dahil edilemez miydik diye sordum? Özür diledi ve kabul etti ve bir sonraki paylaşım için "ifadeler üzerinde düşüneceğini" söyledi, ancak bu hiç olmadı.
Al-Ahli hastanesine 17 Ekim'de yapılan saldırıdan sonra, sayısız kişi gibi ben de perişan olmuştum. Ertesi gün uyandığımda Amerikalı bir arkadaşım Gazze'de yaşananlardan duyduğu üzüntü ve dehşeti ifade eden özel bir mesaj göndermişti ama profilini kontrol ettiğimde hala bir mesaj yoktu. Sinirlendim ve ona "ve dünyada güç ve ayrıcalığa sahip olan diğer pek çok kişinin neden doğru olan için ayağa kalkmaya istekli olmadığını" soran bir dizi umutsuz ve ateşli yakarış yazdım. Bu soruya "bu benim için doğru değil" şeklinde kısa bir yanıt vererek ukalalık etti ve tüm insanlar için kolektif ve eşit insanlık talebimin diğer tüm yönlerini görmezden geldi. Bununla birlikte, sempatik bir "acınız için üzgünüm" ekledi ve "sevgi göndererek" kapattı. Daha sonra beni takip etmeyi bıraktı ve acım konusunda bir daha benimle iletişime geçmedi.
Batılılarla İsrail/Filistin konusunda iletişim kurmak çoğu zaman zordur. Antisemitizmden duydukları korku ve suçluluk duygusuyla, anlamsız ikilemlerle veya çoğumuzu öfkelendiren omuz silkmelerle telafi ediyorlar. Beyaz olmayan insanları içgüdüsel olarak insanlıktan çıkaran bir medya ve siyasi söylem tarafından beslenen içselleştirilmiş ırkçılık, insan hayatımızla daha kolay ilgilenmelerini de sağlıyor. "Politika ile ilgilenmiyorum", "yapabileceğim bir şey yok" ile birlikte bir başka yaygın nakarattır, ancak gerçek şu ki, belirli bir grup insan orantısız güce sahip olduğunda, bunu kullanma yükümlülüğü vardır ve bu kadar yoğun şiddet ve acının ortasında hiçbir şey yapmamak bir seçimdir.
Buna karşın, Yahudiler ve İsraillilerle yaptığım konuşmalar, tıpkı çatışmanın kendisi gibi karmaşık ve derindi. Çok katmanlı ve geniş kapsamlı, dünyanın dört bir yanındaki Yahudiler, kendi adlarına - gerekçesi ne olursa olsun - sismik ve temelde insanlık dışı bir şey yapıldığını anlıyor ve buna tepki gösteriyorlar. Ne yazık ki aynı şey, ister Amerika'nın BM'de ateşkesi veto etmesi ve İsrail'i askeri olarak finanse etmesi, isterse de AB'nin işgalci güce verdiği sarsılmaz destek olsun, adına birçok iğrenç politikanın hayata geçirildiği Batılılar için söylenemez. Yine de bu gruptaki insanlar, mazlum insanlar ve masum çocuklarla kamuoyu önünde dayanışma göstermekte zorlanıyor ve Filistinlilere karşı işlenen bariz zulümleri dile getirmeleri için baskı yaptığınızda sizi tersliyorlar.
En iyi arkadaşıma gelince, gerçek şu ki onun davasına olan bağlılığımı hiçbir zaman test etmek zorunda kalmadık. Onun da buna hiç ihtiyacı olmadı. Savaş sonrası Avrupa'da refah içinde orta sınıf bir ailede doğduğunuzda taşıdığınız yük hafif oluyor. Belki de onun enkaz altındaki ölü İskandinav bebeklerin fotoğraflarını karıştırmak zorunda kalmamasını kıskanıyorum. Belki de insanların onun yaşayacak ya da ölecek kadar insan olduğunu düşünüp düşünmedikleri konusunda endişelenmek zorunda olmamasını kıskanıyorum. Bazen o kadar basit bir hayatım olmasını dilediğimi inkar edemem. Ama o zaman bu sistemin çöktüğü anlamına gelirdi ve o zaman hayatı bu kadar basit olur muydu?
Layla Maghribi, 10 Kasım 2023, The New Lines Magazine
(Layla Maghribi İngiliz-Arap bir yazar ve podcaster)
Mustafa Tamer, 17.11.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?
Mustafa Tamer Yayınları
Onlar Ne Diyor?
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.