28 Kasım 2023 Salı

SA10463/SD2936: Gazze'de Rejim Değişikliği: Hamas Sonrası Gelecek için Yörüngeler

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Kanada Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün eski araştırma görevlisi, 2007'de Jamestown Vakfı'nın Küresel Terörizm Analizi yayınlarının yönetici editörlüğünü üstlenmiş olan, Cambridge Üniversitesi tarafından 2001 yılında yayınlanan Darfur'un arkeolojik tarihinin ve A Military History of Modern Egypt (Praeger Security International, 2006) kitabının yazarı, New York Times ve Financial Times gibi gazetelerde, BBC, CBC Radio, VOA, Radio Canada International gibi radyolarda ve CBC Newsworld, CTV Newsnet  gibi televizyon kanallarında askeri ve güvenlik konularında yorumlar yapan, İslam dünyasıyla ilgili güvenlik konularında uzmanlaşmış Toronto merkezli bir ajans olan Aberfoyle International Security'nin Direktörü Andrew McGregor'a aittir ve Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı sonrası İsrail'in, kara, deniz ve hava bombardımanlarıyla 20 bine yakın sivil Filistinli masumun katledilmesi sonrası Gazze'yi işgaline ve işgal sonrası Gazze yönetimi ile ilgili senaryolara odaklanmaktadır. Analistin senaryolarına dahil etmediği, ancak 21 Kasım 2023 günü İsrailli gazete Haaretz'in şu yayını ile açığa çıkan ve aslında soykırımın, işgalin temel gerekçesi olan Gazze doğalgazının iştah çekici niteliği temel senaryoları değiştirecek derinlikte görülmektedir: "ABD Başkanı Biden'ın enerji güvenliği danışmanı, Gazze'nin gelişmemiş açık deniz doğal gaz sahalarına odaklanan potansiyel ekonomik canlandırma planlarını görüşmek üzere İsrail'i ziyaret ediyor."
Seçkin Deniz, 28.11.2023, Sonsuz Ark 

Regime Change in Gaza: Trajectories for a Post-Hamas Future

Hamas'ın 7 Ekim'deki ölümcül operasyonu, Gazze'deki Filistinli nüfusun statüsünü ve geleceğini değiştirmeye zorlamak için şok ve terör uygulamak üzere tasarlanmıştı. Bu bağlamda operasyon başarılı oldu; Gazze'de hayat asla eskisi gibi olmayacak. İsrailli yetkililere göre bu değişikliklerin bir parçası da Hamas'ın siyasi ve askeri bir varlık olarak ortadan kalkması olacak. 


Gazze Şehri'nde 9 Ekim'de meydana gelen yıkım. (Kaynak: Wikimedia Commons)

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail Hava Kuvvetleri operasyon karargâhında düzenlenen bir toplantıda, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Gazze'ye düzenleyeceği kara harekâtı hakkında şunları söyledi "Bu Gazze'deki son manevra olmalı, çünkü bundan sonra Hamas diye bir şey olmayacak" (Arutz Sheva, [Beit El] 22 Ekim). Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi İsrail'in "[Hamas'ı] yeryüzünden sileceği" sözünü verdi (Times of Israel, 14 Ekim).

Peki IDF başarılı olursa Hamas sonrası Gazze nasıl görünecek? Aşağıda Gazze'nin geleceği için bu senaryolardan birini ya da birkaçını birlikte içerebilecek sekiz olası yön yer almaktadır:

Senaryo 1: Filistin Yönetiminin Geri Dönüşü

Hamas'ın 2007 yılında El Fetih'i Gazze'den şiddet kullanarak kovması ve ardından Filistin Birlik hükümetinin feshedilmesinden sonra Gazze ve Batı Şeria arasında çok az resmi etkileşim oldu. Bu da Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi (PA) hükümetinin (Başkan Mahmud Abbas'ın El Fetih Partisi'nin hakimiyetinde) izole edilmiş Gazze'de çok az varlığı veya etkisi olduğu anlamına geliyor.

Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye dönmesi halinde, bir tür ara yönetim kurulmadığı sürece, İsrail birliklerinin peşinden gitmesi halinde güvenilirliği zedelenebilir. Sonrasında bile İsrail'in kuklası olarak nitelendirilmekten kaçınmak zor olacaktır. Gazzelilerin kalmasına izin verilirse, İsrail'in Gazze'deki direniş gruplarına para ve silah akışını engellemek için daha da sıkı bir şekilde kapatacağı enklav üzerindeki kontrolünü gevşetmek yerine daha da yoğunlaştıracağı kesin. Dahası, Filistin Yönetimi, özellikle de siyasi açıdan huzursuz bir ortam söz konusuysa, Gazze'ye geri dönmeye pek hevesli olmayabilir.

Senaryo 2: İslamcı Aşırılıkçı Grupların Etkisi Artıyor

İsrail'in Hamas'ı (ve muhtemelen Gazze merkezli Filistin İslami Cihad hareketini ve diğer küçük İslamcı milisleri) yok etme planı, zaten derin bir travma geçirmiş olan bölgede tehlikeli bir güç boşluğu bırakacaktır. Bu boşluğun İsrail'e sempati duyan herhangi bir grup ya da hareket tarafından doldurulması pek olası değil. Filistinlilerin öfkesi daha büyük bir aşırıcılığın büyümesini teşvik edebilir. Bu durum muhtemelen yeni şekillerde ya da El Kaide veya İslam Devleti gibi daha tanıdık grupların Gazze'deki popülaritesinin artmasıyla kendini gösterebilir.

Senaryo 3: İsrail İşgali

Eğer beklendiği gibi IDF Gazze'nin tamamını işgal ederse, bu İsrail askerlerinin ve yerleşimcilerin 2005'teki tahliyesinden bu yana yapılan üçüncü operasyon olacak. Ayrılmadan 18 yıl sonra Gazze'yi İsrail askeri işgaline geri vermek İsrail'de ya da başka bir yerde neredeyse hiç destek görmeyen bir fikir. İsrail ekonomik açıdan pahalı, askeri açıdan zorlu ve siyasi açıdan zarar verici bir saldırı-karşılık döngüsünden kurtulmaya hevesli.

Senaryo 4: Mısır Kontrolüne Geri Dönüş

Şu anda Mısır'ın Gazze ile mümkün olduğunca az ilişkisi var ve enklavla olan tek sınır kapısını sık sık kapatıyor. Buna rağmen Mısır, Gazze'de Firavun dönemine kadar uzanan, Müslüman Eyyubi hanedanlığından Ortaçağ Memlükleri dönemine kadar uzanan ve 16. yüzyılda Osmanlı kontrolüne geçmeden önce Gazze'de baskın güç olma konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Gazze 1959 yılında Cemal Abdülnasır'ın Birleşik Arap Cumhuriyeti'ne (BAC) dahil edildi ve 1967 yılına kadar Mısırlı bir vali tarafından yönetildi. O tarihten önce Mısır, Filistinli askerler ve Mısırlı subaylardan oluşan Mısır Ordusu'nun 8. Tümeni ile Gazze'yi elinde tutuyordu. İsrail 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda Gazze ve Sina'yı Mısır'dan ele geçirdi. Sina Yarımadası sonunda Mısır'a iade edilirken, Gazze iade edilmedi ve 2005 yılına kadar İsrail askeri işgali altında kaldı.

Resmi olarak Mısır, Haziran 1967 Arap-İsrail Savaşı öncesinde var olan sınırlar temelinde bağımsız bir Filistin devletini savunmaya devam etmektedir. Filistin yanlısı mitingler Cumhurbaşkanı Sisi'nin Mustaqbal Watan (Vatanın Geleceği) partisinin himayesi altında ve sivil polis olduğuna inanılan yetkililer tarafından yönetiliyor. Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda ve El Ezher Camii'nde düzenlenen izinsiz destek gösterileri ise dayak ve toplu tutuklamalarla karşılık buldu (MENA [Kahire], 23 Ekim; Al Jazeera, 21 Ekim). Mısır'ın Gazze'deki savaşa tepkisinin sokaklarda değil hükümet toplantı salonlarında şekilleneceği açık.

Hamas, Mısır'ın yasaklı Müslüman Kardeşler örgütü ile yakın bağlantıları nedeniyle Mısır'dan yardım bekleyemez. Kahire'ye göre pek çok Gazzeli aşırı İslamcı ideolojiye bulaşmış durumda ve Sina'da 12 yıldır devam eden isyana katılan İslamcı savaşçılarla işbirliği yaptıklarından şüpheleniliyor. Mısır halihazırda çoğu Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden gelen 9 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Kahire'de, Mısır'ın Gazze ya da 2,2 milyonluk Gazze halkı üzerindeki tarihi kontrolünü sürdürme arzusu yok. Böyle bir işgal Mısır'ı istikrarsız bir ortamda İsrail güvenlik güçleriyle doğrudan temasa sokacaktır. İsrail'le elli yıldır süren barış Mısır'ın yararına olmuştur ve Mısır, İsrail devletiyle karşı karşıya gelmenin iyileştiremeyeceği pek çok başka sorunla mücadele etmektedir. Bununla birlikte, Arap dünyasının önemli bir lideri olarak Cumhurbaşkanı Sisi, Gazze'de "mevcut tepkinin İsrail'in meşru müdafaa hakkını aştığını ve toplu cezalandırmaya dönüştüğünü" ileri sürmektedir (al-Hurra [Kahire], 16 Ekim).

Kahire ayrıca Gazze'deki çatışmaların uluslararası dikkati komşu Sudan'da halen devam eden çatışmalardan uzaklaştırmasından endişe duyuyor (Ahram [Kahire], 22 Ekim; bkz. TM, 28 Nisan). Nisan ayından bu yana Sudan'da dokuz bin kişi öldürülürken Mısır 300,000'den fazla Sudanlı mülteciyi gönülsüzce kabul etti. Kahire hem güney hem de kuzey sınırlarındaki mülteci baskısıyla baş etmekte zorlanıyor ve Sudan'da altı aydır devam eden savaşa son vermek için daha fazla uluslararası müdahale arayışında.

Senaryo 5: Gazze'nin nüfusunun azaltılması

İsrail hava saldırıları ve uyarıları bir arada kullanarak Gazzelileri yerleşim bölgesinin Mısır sınırına yakın güney kesimine gitmeye zorluyor. Bu durum İsrail'in Gazze nüfusunun tamamını sınırdan Mısır'ın Sina bölgesine sürmeye çalışabileceği endişelerine yol açtı. Bununla tutarlı olarak 18 Ekim'de Cumhurbaşkanı Sisi, İsrail'in Hamas'a karşı "doğrudan askeri eyleminin" ötesinde, "sivil halkı Mısır'a sığınmaya zorlama girişimi" olduğunu belirtti (Daily News Egypt, 18 Ekim). İngiliz Başbakanı ile yaptığı görüşmede Sisi şunları söyledi: "Gazze'den Sina'ya sivil göçüne izin vermemeliyiz çünkü bu çok tehlikeli bir durum olur..." Mısır Cumhurbaşkanı ayrıca artan şiddet sarmalını kontrol altına alamamanın sonuçlarının "kendini savunma hakkının ötesine geçeceği" uyarısında bulundu (Ahram Online [Kahire], 20 Ekim). Gazzeli mülteci dalgasından kaçınmak isteyen Sisi, mültecilerin İsrail'in seyrek nüfuslu Negev Çölü'ne yönlendirilebileceğini öne sürdü (Egypt Independent, 18 Ekim; Middle East Monitor, 19 Ekim).

Batı'nın Mısır'ın bir milyondan fazla Gazzeli mülteciyi kabul etmesi yönündeki telkinleri Mısır hükümetini kızdırdı ve üst düzey bir yetkilinin Avrupalı bir elçiye şunları söylediği bildirildi: "Bir milyon insanı almamızı mı istiyorsunuz? Ben onları Avrupa'ya göndereceğim. İnsan haklarına o kadar önem veriyorsunuz ki, onları siz alın" (Middle East Monitor, 19 Ekim).

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas da Gazzelilerin kalıcı olarak yerlerinden edilmesinden korkuyor ve bunun 1948'de yaklaşık 750,000 Filistinlinin İsrail devletini oluşturacak topraklardan sürülmesine atıfta bulunarak "ikinci bir Nakba" olacağını öne sürüyor (Al Jazeera, 13 Ekim). İsrail'in iktidardaki Likud Partisi'nden Knesset üyesi Ariel Kallner yeni bir sürgün çağrısı yaptı: "Şu anda tek bir hedef var: Nakba! 48'deki Nakba'yı gölgede bırakacak bir Nakba!" (al-Arabiya, 8 Ekim). Bir başka Likud üyesi, Revital Gotliv, Gazze'yi yok etmek ve yaşanmaz hale getirmek için nükleer silah kullanılması çağrısında bulundu: "Kıyamet gününü öpmenin zamanı geldi!" (Middle East Eye, 22 Ekim; Middle East Monitor, 10 Ekim). Bu sözler Likud'un koalisyon ortağı Otzma Yehudit Partisi'nden Miras Bakanı Amichai Eliyahu tarafından da yankılandı ve Eliyahu Gazze'ye nükleer saldırının "seçeneklerden biri" olduğunu öne sürdü (ancak daha sonra "mecazi" konuştuğunu iddia etti) (Jerusalem Post, 6 Kasım). Ayrıca Gazzelilerin "İrlanda'ya gidebileceklerini" (Dublin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirmektedir) öne sürmüştür (Times of Israel, 5 Kasım). Gazze'nin nüfusunun azaltılması ve halkının kalıcı olarak yerlerinden edilmesine yönelik bu tür çağrılar, hedef alınan bölgelerden tahliyeyi ya da IDF ile işbirliğini teşvik etmemektedir. [1]

İsrail İstihbarat Bakanlığı'ndan sızdırılan bir belge ("konsept belgesi" olarak tanımlanıyor) "savaş bölgelerinden büyük ölçekli göçün ... doğal ve istenen bir sonuç olduğunu" öne sürüyordu. Gazzelilerin kitlesel göçü için olası varış noktaları olarak belirtilen ülkeler arasında Yunanistan, İspanya ve Kanada yer alıyor. Ancak sonuncusu "müsamahakâr göç politikası" nedeniyle öncelikli tercih olarak gösteriliyor (+972 Magazine [Tel Aviv], 30 Ekim).

Senaryo 6: Bir BM Yetkisinin Oluşturulması

Hamas sonrası Gazze için olası bir yönelim, birinci ve ikinci dünya savaşları arasındaki dönemde Orta Doğu ve Afrika'da yaygın olduğu gibi manda bölgelerinin yeniden canlandırılmasını içeriyor. Gazze'nin kendisi de 1923'ten 1948'e kadar İngiliz Filistin Mandası altındaydı. Milletler Cemiyeti'nin himayesi altındaki bu mandalar tipik olarak eski Avrupa sömürgelerinin ya da Osmanlı İmparatorluğu'nun bir kısmının, bu toprakları kendi kaderini tayin etme ve bağımsızlık durumuna yönlendirmek amacıyla diğer Avrupa uluslarının kontrolüne devredilmesini içeriyordu. Pratikte ise mandalar, kendi kendini yönetme konusunda acelesi olmayan yeni efendiler altında sömürge statüsünü devam ettiriyordu.

Böyle bir yetkinin BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylandığını varsayarsak, ki bu pek olası değil, Gazze'nin bir BM yetkisi altında Avrupa kontrolüne geri dönmesi kesinlikle mümkün değildir. Barış güçleri, yeniden inşa yardımı, tıbbi ve kalkınma yardımı ve altyapı onarımını içeren büyük bir operasyon da dahil olmak üzere geniş bir uluslararası katılım gerekecektir. Böyle bir programa BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri arasında bölünmüş olan tüm üyelerin desteğini sağlamak zor olacaktır. BM'nin halihazırda (özellikle insani yardım konusunda) aşırı yüklenmiş ve yetersiz fonlanmış olduğu düşünüldüğünde, bir BM yetkisinin onaylanması uzun ve zorlu bir sürecin yalnızca ilk adımı olacaktır. Yisrael Beitenu Partisi lideri Avigdor Liberman (eski savunma bakanı, dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı) BM'nin Gazze'ye yardım etmekten vazgeçerek bunun yerine Libya, Sudan ve Suriye'ye yardım göndermesini önerdi (Jerusalem Post, 18 Ekim).

Senaryo 7: Arap Birliği İşgali

İsrail'e dost bazı Arap ülkelerine (özellikle Mısır, Ürdün, Fas, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri) silahsızlandırılmış bir Gazze üzerinde yetki verilebileceği öne sürüldü (Israel Hayom, 16 Ekim). İsrail, "uluslararası gücün nasıl çalışacağını, hangi silahlara sahip olabileceğini ve Yahudi devletinin güvenlik ihtiyaçlarını etkileyecek diğer her şeyi" belirleyecek ve böylesi bir gücü İsrail'in vekilinden biraz daha fazlası haline getirecektir (Israel Hayom, 19 Ekim). Bununla birlikte, harabeler içinde yaşayan ve zor durumdaki Gazzelilerin sorumluluğunu üstlenmeye hazır ve istekli bir Arap ülkeleri dizisi yok.

Eskiden dost olan bu Arap devletlerinden bazıları da gün geçtikçe daha az dostça davranıyor olabilir. Örneğin, aralarında İsrail'e dost denebilecek en az yedi ülkenin de bulunduğu dokuz ülke 26 Ekim'de bir bildiri yayınlayarak İsrail'in çatışmayı yürütme biçimini eleştirdi: "Birleşmiş Milletler Şartı'nın meşru müdafaa hakkı, insani ve uluslararası hukukun açıkça ihlal edilmesini haklı çıkarmaz." Ayrıca "Filistin halkını herhangi bir şekilde topraklarından sürmeye yönelik her türlü girişimi, uluslararası insancıl hukukun ciddi bir ihlali ve savaş suçuyla eşdeğer görerek" reddettiler (Asharq al-Awsat, 26 Ekim). [2] Ortak bir askeri mekanizmaya sahip olmayan Arap Birliği henüz Gazze'nin kontrolünü üstlenmekle ilgilenmediğini ifade etmiştir.

Senaryo 8: Hamas'ın Hayatta Kalması/Yeniden Canlanması

İsrail, fizibiliteden ziyade öfkeden doğan bir politikayla, hem siyasi hem de silahlı kanatları olan Hamas'ın tüm izlerini ortadan kaldırmayı kendine imkansız bir görev olarak belirlemiştir. Gazze'de yaşayan herkesi öldürmek ya da sınır dışı etmek dışında bu imkansız. Sorunun bir kısmı da Hamas'ın kendi iktidarına yönelik iç tehditleri bertaraf etmede başarılı olması ve Gazzelilere çok az siyasi alternatif bırakması. Gazze'de derin kökleri olan Hamas'ın, biraz farklı bir biçimde ya da farklı bir isim altında olsa bile, mevcut çatışmalardan sağ çıkma ihtimali yüksek.

Sonuç

İsrail, 2005'teki çekilmesinden bu yana Gazze'yi bağımsız bir Filistin devleti olarak görmektedir ve bu nedenle askeri operasyonlar tamamlandığında bölgedeki sorumluluğunu reddetmesi muhtemeldir. İki kıdemli İsrail istihbarat yetkilisinin yakın zamanda belirttiği gibi: "Ne Gazze'nin yeniden inşasının ne de bölge sakinlerinin sağlık, temizlik ve yerlerinden edilmelerinin İsrail'in sorumluluğunda olmadığı açıklığa kavuşturulmalıdır" (Times of Israel, 21 Ekim). İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da aynı şekilde İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırısının son aşamasının "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki günlük yaşamla ilgili sorumluluğunun ortadan kaldırılmasını" içereceği konusunda ısrar ediyor (Times of Israel, 20 Ekim).

Batı'daki sözde "ilerici" gruplardan Gazzelilerin Batı ülkelerine kitlesel göçüne izin verilmesi yönünde çağrılar gelmesi kaçınılmazdır ve bu çağrılar Filistinlilerle işi bitirmek isteyen bazı İsrailli liderlerden destek bulabilir. Ancak Cumhuriyetçi başkan adayları ve diğerlerinden Filistinlilerin ABD'ye girişinin yasaklanması yönünde talepler gelmeye başladı bile (Times of Israel, 19 Ekim).

Ortada bu kadar çok değişken varken, Gazze'nin geleceğiyle ilgili bir şey hala net: Bu konuda söz sahibi olmayacak olanlar Gazze halkının ta kendisi.

Andrew McGregor, 17 Kasım 2023, Terrorism Monitor Volume: Cilt: 21 Sayı: 22, The Jamestown Foundation

(Andrew McGregor, İslam dünyasıyla ilgili güvenlik konularında uzmanlaşmış Toronto merkezli bir ajans olan Aberfoyle International Security'nin Direktörüdür. Toronto Üniversitesi Yakın ve Orta Doğu Medeniyetleri Bölümü'nden 2000 yılında doktora derecesi alan McGregor, Kanada Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün eski araştırma görevlisidir. Ekim 2007'de Jamestown Vakfı'nın Küresel Terörizm Analizi yayınlarının yönetici editörlüğünü üstlenmiştir. Cambridge Üniversitesi tarafından 2001 yılında yayınlanan Darfur'un arkeolojik tarihinin yazarıdır ve uluslararası güvenlik konularında sık sık yayınlar yapmaktadır. Son kitabı 2006 yılında Praeger Security International tarafından yayınlanan A Military History of Modern Egypt'tir. Dr. McGregor gazetelere (New York Times ve Financial Times dahil) askeri ve güvenlik konularında yorumlar yapmakta, radyo (BBC, CBC Radio, VOA, Radio Canada International) ve televizyonda (CBC Newsworld, CTV Newsnet ve diğerleri) sık sık görünmektedir.)


Seçkin Deniz, 20.11.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Notlar:

[1] 1948 yılına ait İsrail hükümet belgelerinin gizliliği 2021 yılında kaldırıldı ve uzun süredir devam eden katliam ve zorla tahliyelere ilişkin raporları ve bazı İsrailli kabine üyelerinin şiddete yönelik şok tepkilerini doğruladı. Belgeler, İsrail gazetesi Haaretz ve Akevot İsrail-Filistin Çatışması Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan "Gizli Belgeler '48'de Filistinlilere Yönelik Katliamları ve İsrailli Liderlerin Bildiklerini Ortaya Koyuyor" başlıklı bir raporda incelendi (Haaretz, 9 Aralık 2021).

[2] Belge Mısır, Ürdün, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Umman, Katar, Kuveyt ve Fas dışişleri bakanları tarafından imzalanmıştır.

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.




  

Seçkin Deniz Twitter Akışı