Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
Gaza: Europe’s failure of moral leadership
"İsrail'in Gazze'yi yıkımı Avrupa'nın vicdanını nesiller boyunca rahatsız edecek ve demokratik dünyanın iddialarını tehlikeye atacaktır."
Artan kamuoyu ve siyasi baskılara rağmen İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a yönelik saldırısı için Ramazan ayını son tarih olarak belirledi. Ancak bir milyondan fazla insanın yaşadığı bu kenti işgal etmek sadece Filistinliler için kıyamet anlamına gelmeyecek, kuşkusuz Avrupa'nın vicdanını da nesiller boyu rahatsız edecektir.
İsrail'in 27 Şubat 2024, Salı günü Refah'a düzenlediği hava saldırısının ardından (Anas-Mohammed/shutterstock.com)
İsrail Gazze'de sadece Filistinlileri katletmiyor. Tarihi çözmek ve Filistinlilerin hafızasını bu topraklardan kalıcı olarak silmek için köklü savaş kurallarını çiğniyor.
Dizginlenemeyen yıkım
Son aylarda 650.000'den fazla ev yıkıldı ve yaklaşık 1,8 milyon insan yerinden oldu. Tarihi mekanların dizginlenemez yıkımını izlemek için uydu görüntülerine güvenmek zorunda kalan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, derin endişelerini dile getirdi ve tam bir hasar değerlendirmesi yapmayı planlıyor. Ancak şu çok açık: Filistin yaşamının kültürü ve özü asla aynı olmayacak.
19 Ekim'de Gazze'nin en eski kilisesi olan Aziz Porphyrius yıkıldı. Bu bina, yapı taşları ve eski Yunanca ('Gazze' kelimesi de dahil) kazınmış levhalarıyla antik tarihinin canlı bir yapbozuydu. Bir zamanlar pagan tapınağı olan Büyük Omari Camii de harabeye dönmüş, sadece minaresi sakatlanmış bir parmak gibi dışarıya doğru uzanmaktadır.
Büyük İskender MÖ 332'de Gazze'yi kuşattığında, Asur'u İpek Yolu üzerinde Mısır'a bağlayan kültürel açıdan zengin bir şehri ele geçirmeye çalışıyordu. Bugün ise İsrail Gazze'yi yerle bir ederken kütüphaneler yakıldı ve 200'den fazla yeri doldurulamaz dini ve kültürel mekan harabeye döndü.
İslam Devleti tarihe, kimliğe ve maddi mirasa savaş açtığında, haklı olarak uluslararası bir tepki ortaya çıktı. Ancak Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri İsrail'e karşı ürkütücü bir şekilde sessiz kalmakta, Filistin halkı için bitmek bilmeyen kabusu ve bir zamanlar korumak için büyük çaba sarf edilen tarihin dümdüz edilmesini görmezden gelmektedir.
II. Dünya Savaşı sırasındaki Anıt Adamlar'dan ilham alan ABD Mavi Kalkan Komitesi gibi kuruluşların yanı sıra arkeologlar ve sivil toplum örgütleri arasındaki kayda değer işbirlikleri, Irak, Suriye ve Mali'deki modern silahlı çatışmalar sırasında kültürel mirası özenle korumaya çalışmıştır. Ancak İsrail'in böyle bir niyeti yok. Filistinliler normalde sadece tarih kitaplarında rastlanabilecek yıkım sahneleriyle karşı karşıya.
Acil çağrılar
Ancak ruhunu kaybetmekte olan sadece Gazze değildir. Güçlü hükümetlerin politikalarını acil ateşkes çağrılarıyla uyumlu hale getirmek için adımlar atılmazsa Avrupa vicdanı sonsuza dek yaralanacaktır.
Siyasi ve ahlaki liderlikteki bu çöküşün kırılmaları şimdiden ortaya çıkmaya başladı. Gazze'de ateşkes için yapılan protestolar her geçen hafta daha da artıyor ve halk ile seçilmiş temsilcileri, hatta yetkililerin kendileri arasındaki kopukluğu daha da derinleştiriyor.
Birleşik Krallık'ta Prens William, 'çok fazla kişinin öldürüldüğünü' söyleyerek ve çatışmaların 'mümkün olan en kısa sürede' sona erdirilmesi çağrısında bulunarak, daha önce benzeri görülmemiş bir adım atarak kamuoyu önünde müdahalede bulundu. İsrail onu 'naif' olarak nitelendirdi ancak Avrupa hükümetlerinden ve ABD'den beklediğimiz liderlik işte budur.
Uzun zamandır İsrail'in bölgede normalleşmeye giden tek olası yolu olarak görülen Körfez ülkeleri, bölgesel barışın anahtarını ellerinde tutuyor ancak bunun yerine uluslararası sistemin çifte standartlarıyla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. BM Yardım ve Bayındırlık Ajansı çökerken, savaşan bir İran'ın yanı başındaki bölgesel güç olan Suudi Arabistan, 5.000 tondan fazla yardım sağladı ve perde arkasındaki diplomasiye liderlik etmekten sorumlu.
Filistin Yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır'dan bakanlar Filistin devletinin 'geri dönülmez' bir şekilde tanınmasına yönelik adımları görüşmek üzere Riyad'da bir araya geldi. Bu diplomatik girişim ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere'den üst düzey yetkililerle görüşmeyi de içeriyordu.
Ahlaki argümanlar
Ancak siyasi liderlik boşluğunu doldurmaya çalışırken yalnız değiller. Çatışma sürdükçe, sivil toplum liderleri trajediyi sona erdirmek ve daha fazla insan hayatı ve mirası kaybını önlemek için giderek daha fazla ahlaki argüman ileri sürüyorlar.
Örneğin Papa, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik 'ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırıları' potansiyel bir savaş suçu olarak nitelendirerek ısrarla ateşkes çağrısında bulundu. ABD'de aktivistler, inanç liderleri ve sanatçılardan oluşan bir koalisyon, Joe Biden yönetimini kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunmaya teşvik etmek için Washington DC'ye 150 mil yürüyor. Bu 'barış için hac yolculuğu', Yahudiler ve Evanjelik Hıristiyanlar da dahil olmak üzere Amerika'daki inanç gruplarının çoğunluğunun ateşkesi desteklediğini gösteren son anketleri yansıtmaktadır.
Dünya Müslüman Birliği Başkanı Muhammed bin Abdülkerim El-Issa, kariyerini Müslüman ve Yahudi toplumları arasında köprüler kurarak geçirdi ve 2020 yılında Auschwitz'i ziyaret eden en üst düzey İslami şahsiyet olarak manşetlere çıktı. Wall Street Journal'da Dearborn, Michigan'ın Amerika'nın 'cihat başkenti' olduğunu iddia eden endişe verici bir makaleye karşı konuşmanın yanı sıra, Dr. Al-Issa Gazze'deki tüm rehinelerin serbest bırakılması için dilekçe verdi. Economist'te yazdığı gibi, 'Gazze'deki krizin sadece bölgesel bir çatışma olmadığına; bugün kararlı bir ahlaki liderlik gösterilmezse sinizm ve nefrete yenik düşecek olan gelecek nesillerin kalpleri ve zihinleri için bir savaş olduğuna' inanmaktadır.
Bu figürler, siyasi liderlerin fark edemediği şeyin farkına varmış durumdalar: sıfır toplamlı gibi görünen bu çatışmada hepimiz kaybedeceğiz. İster insan hayatının yıkıcı kaybı, ister yeri doldurulamaz eserlerin ve tarihi sembollerin yok edilmesi, isterse de dünya çapında nefret ve insanlıktan çıkmanın kaçınılmaz artışı olsun, çatışma insanlığın ahlaki vicdanının turnusol testi haline geldi - insan hakları ve demokratik değerlerin Gazze'deki sayısız Filistinlinin yanına gömülmesiyle sonuçlanabilecek bir test.
Hesap sormak
'Özgür' dünyanın liderleri, 30,000'den fazla cana mal olan, tüm mahalleleri ve aile bağlarını silen ve gazeteciler için bir mezarlığa dönüşen bu çatışmayı sona erdirmek için pasif tutumlarını terk etmeli ve halkın iradesine ve zor kazanılmış bir dünya düzeninin oluşturduğu tarihi emsallere uyan güçlü, ahlaki açıdan tutarlı bir pozisyon almalıdır. Bu da küresel kuralların çiğnenmesinden sorumlu olanlardan hesap sorulması, kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunulması, silah transferlerinin durdurulması ve yaptırımların uygulanması anlamına gelmektedir.
Filistinliler, Orta Doğu ve dünyanın geri kalanı için iyileşmeye giden yol uzun ve zorlu olacaktır. Ancak bu sadece Avrupa ve ABD'nin güvenliğini ya da seçimlerin sonucunu etkileyecek bir mesele değildir. Tehlike, 'gerileme' çağında demokratik dünyanın -ve onun temelini oluşturan özgürlük, eşitlik ve insan hakları vaatlerinin- sanıldığı gibi olmadığını göstermesidir.
Muddassar Ahmed, 1 Mart 2024, Social Europe
(Muddassar Ahmed aşırıcılıkla mücadele uzmanı, girişimci ve hayırseverdir. Müslüman topluluklar ve nefret karşıtı girişimler konusunda Birleşik Krallık hükümetinin eski bağımsız danışmanı ve İsrail ve Filistin Tartışma Forumu'nun yönetim kurulu üyesidir.)
Eyüp Kaan, 14.03.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.