3 Nisan 2024 Çarşamba

SA10672/AF10: Taliban'ın Diplomatik Olarak Tanınmasına Kim Öncülük Edecek?

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 20 yıl boyunca ABD Donanması'nda görev yapan ve Kuveyt, Suudi Arabistan ve Irak'ta çalışan, dış politika ve ulusal güvenlik konularında düzenli olarak yorumculuk yapan James Durso'ya aittir ve ABD'nin 2001'den beri işgal ettiği ve kana boğduğu Afganistan'dan kaçarak çekilmesi sonrası yönetimi devrettiği Taliban'la ilişkilerin normalleşmesinin ABD için taşıdığı jeopolitik çerçeveye odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 03.04.2024, Sonsuz Ark 

Who will lead the way to diplomatic recognition of the Taliban?

Ocak 2024'te Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Afganistan İslam Emirliği'nin (Taliban) Çin Büyükelçisi'nin güven mektubunu kabul etti. Ve Eylül 2023'te Çin, Ağustos 2021'den bu yana İslam Emirliği'ne yeni bir büyükelçi atayan ilk ülke oldu.

Bugün bir düzineden fazla ülke Kabil'de diplomatik temsilcilik bulunduruyor, ancak hiçbiri Taliban hükümetini resmen tanımadı. Afganistan'a sınırı olan tüm ülkeler - Çin, İran, Pakistan ve Orta Asya cumhuriyetleri - NATO birliklerinin ve önceki Afgan hükümetinin ayrılmasından sonra diplomatik misyonlarını sürdürdüler. Afganistan'da bulunmayan Amerika Birleşik Devletleri ise Katar Devleti tarafından temsil edilmektedir.

Şubat ayında ABD hükümeti tarafından finanse edilen Amerika'nın Sesi (VOA), ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Afganistan'a yönelik "Entegre Ülke Stratejisi"ne dayanarak "ABD'nin Taliban kontrolündeki Afganistan'a konsolosluk erişimi olasılığını ihtiyatlı bir şekilde araştırdığını" bildirdi. Ancak bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Kabil'e herhangi bir diplomatik işlevin geri dönmesine yönelik yakın vadeli bir plan olmadığı" yanıtını verdi.

ABD ve müttefikleri yakın zamanda Kabil'e dönmeyecek olsalar da bölgedeki diğer herkes plan yapıyor ve harekete geçiyor.

Taşkent kısa bir süre önce Özbekistan'ı Afganistan üzerinden Pakistan'a bağlayacak 573 kilometrelik Trans-Afgan Demiryolu için Katar'ın desteğini aldı; bu da Çin'in yerel altyapı gelişiminde tek oyuncu olmamasını sağlayacak. Taliban, topraklarını kontrol eden sorumlu bir hükümet olduğunu göstermek, Katar'ın gelecekteki yatırımlarla ilgilenmesini sağlamak ve Doha'nın İslam Emirliği adına ABD ve Avrupa ile arabuluculuk çabalarına bir teşekkür olarak güzergahı güvence altına almaya teşvik edilecektir.

Ocak ayında Çin, Çin-Kırgızistan-Özbekistan (CKU) demiryolu çalışmalarının "mümkün olan en kısa sürede" başlaması çağrısında bulundu.  CKU, Rusya'yı bypass edecek ve muhtemelen Washington'u memnun edecek olan Avrupa'ya giden Orta Koridor ticaret rotasına bağlanacak ve Özbekistan'ı Orta Asya'nın ulaşım merkezi haline getirmeye yardımcı olacak.

Dünya Karayolu Taşımacılığı Örgütü kısa bir süre önce elektronik ürünlerin Çin'in Shenzen kentinden Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e "Kırgızistan'dan geçen 6.500 kilometrelik yeni bir ulaşım koridoru üzerinden" daha önce 20 günde yapılan sevkiyatın yedi günde gerçekleştirildiğini duyurdu.

Pakistan'ın ordu kontrolündeki Ulusal Lojistik Hücresi, Çin üzerinden Orta Asya'ya kara yolu arayışında olduğunu açıkladı. İslamabad hiç şüphesiz Trans-Afgan Demiryolu'nun hayata geçmesini umuyor olsa da Afganistan'dan kaçınan gereksiz bir kara yolu mu planlıyor? Aynı şekilde Özbekistan da kısa süre önce İran'la, İran'ın ulaşım ağını ve Umman Körfezi'ndeki Çabahar ve Basra Körfezi'ndeki Bandar Abbas deniz limanlarını kullanmasını sağlayacak anlaşmalar imzaladı.

1600 kilometrelik Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğal gaz boru hattı, sonuncusu Ağustos 2021'deki Taliban zaferi olmak üzere çok sayıda gecikmeye maruz kaldı. Amerikalılar, İslam Emirliği'ne fayda sağlayacak herhangi bir projeyi onaylamaktan nefret edeceklerdir, ancak Washington ve Aşkabat, İslam Emirliği'ne yönelik yaptırımların olası hafifletilmesi konusunda görüşüyorlar, böylece proje nihayet başlayabilir. ABD için bir bonus da TAPI'nin Türkmenistan'ın Çin'e gaz satışına olan bağımlılığını azaltacak olması (Türkmenistan, Çin'e boru hattıyla gaz sağlayan en büyük tedarikçi)... Bir diğer engel de Pakistan ile Hindistan arasında süregelen ve Delhi'nin İslamabad'ın muslukları açık tutma isteğinden şüphe duymasına neden olabilecek gerilim. Ve Taliban, IŞİD-DAEŞ - Horasan Eyaleti'nin saldırılarına karşı boru hattını güvence altına alabilir mi?

Orta Asya cumhuriyetleri ve İran, Kabil'in geç ödemelerine ve Özbekistan'ın 2022 ve 2023 yıllarında sevkiyatı kesmesine neden olan plansız kesintilere rağmen Afganistan'a elektrik satmaya devam ederek ülkenin elektriğinin %78'ini sağladı. Ancak Şubat 2024'te Afgan enerji şirketi Da Afghanistan Breshna Sherkat, İran, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'dan elektrik ithalatı için 627 milyon dolarlık bir borcu temizlediğini duyurdu.

CASA-1000 Uluslararası Enerji Projesi, Kırgızistan ve Tacikistan'da üretilen hidroelektrik enerjinin 1.300 megavatlık fazlasının, 1.300 km uzunluğundaki yeni enerji altyapısı aracılığıyla yaz aylarında Pakistan ve Afganistan'a ulaştırılmasını amaçlıyor. 1.2 milyar dolarlık projenin 2024 yılına kadar tamamlanması planlanıyordu ancak projenin Afganistan ayağının tamamlanması için ABD hükümetinin yaptırımlardan feragat etmesi gerekirse proje ertelenebilir.

Kasım 2023'te Yemen'in isyancı Ensarullah milisleri (Husiler) Gazze Şeridi'nde ateşkesi zorlamak için İsrail bağlantılı gemilere saldırmaya başladı. Sonuç olarak, küresel ticaretin yüzde 12'si etkilendi ve birçok gemi Kızıldeniz'den Afrika çevresindeki bir rotaya yönlendirilerek teslimatları geciktirdi ve maliyetleri arttırdı.

Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) kısmen Çin'in, ABD'nin Güney Çin Denizi üzerinden deniz ticaretini engelleyerek kendisini izole etmeye çalışacağı endişesine bir çözüm olarak düşünülmüş olabilir. KYG'yi planlayanlar Kızıldeniz'deki tıkanma noktasından kaynaklanabilecek sorunları öngörmemiş olabilirler ancak Husi saldırıları KYG'nin hikmetini ortaya koymuş olup Avrasya genelinde daha fazla bağlantı projesini ve İslam Emirliği ile başa çıkma gerekliliğini teşvik edebilir.

Amerikan birlikleri 1973'te Vietnam'dan ayrılmış ve Güney Vietnam hükümeti 1975'te Kuzey Vietnam tarafından yenilgiye uğratılana kadar ayakta kalmıştır. Yeni birleşmiş Vietnam diplomatik ilişkiler kurmak ve ticari bağlantılar açmak istese de ABD Hanoi'ye ticari ambargo uyguladı ve 1994 yılına kadar ilişkileri normalleştirmedi ve ticari ambargoyu kaldırmadı. Taliban da ABD ile İslam Emirliği arasındaki Afganistan'a Barış Getirme Anlaşması ABD diplomatik personelinin varlığına izin verdiği için ilişkileri sürdürmekle ilgileniyordu. Taliban sözcüleri de emirliğin ABD ile diplomatik ilişkilerini sürdürmeye ilgi duyduğunu belirtmişlerdir.

Carter Malkasian, 11 Eylül saldırılarının ardından "Yönetim ve Amerikan halkı Taliban hareketini El Kaide'den ayrılmaz olarak yanlış anladı" dedi. Graeme Smith ise çok sayıda Taliban'la görüştükten sonra "Taliban büyük ölçüde Afgan kimliği için savaşan milliyetçilerdi" gözleminde bulundu.

Taliban'ın pek çok üyesi El-Kaide'yi destekliyor ve örgütün lider kadrosu El-Kaide'ye ya da IŞİD-DAEŞ'e katılımları engellemek için terör örgütünden açıkça kopmayacak. Ancak Afganistan dışına saldırmaktan söz eden şu anki İçişleri Bakanı Sirajuddin Haqqani 2009'da "Bu bizi ilgilendirmiyor" dedi.

Amerikalılar Taliban'ı dini inanç ve Afganların işgalcilere karşı direniş geleneğinden beslenen milliyetçiler yerine ulus ötesi İslamcılar olarak gördükleri ve görmeye devam ettikleri için Washington Kabil'le yeniden ilişki kurmakta yavaş davranabilir. Bu, ABD'li şahinlerin ölen Amerikan ve Afgan askerlerinin fedakarlıklarını unuttukları yönündeki eleştirilerinden kaçınmak ve Kabil'i ABD politikasına razı olmaya zorlamak için olacaktır ancak Çin ve potansiyel Orta Doğu yatırımcıları, ABD ile anlaşmanın başarısız olması halinde fırsatı değerlendirmeye hazır olarak her türlü müzakerenin üzerinde gezinecektir.

Diğerleri gerçeği kabul edip İslam Emirliği ile anlaşabilir ama Amerika'nın askeri ve dış politika sınıfının hissettiği öfke ve aşağılanma Kabil ile normal ilişkileri geciktirecek mi yoksa Çin'in varlığı işleri hızlandıracak mı?

18-19 Şubat tarihlerinde Birleşmiş Milletler, Genel Sekreter Antonio Guterres'in ev sahipliğinde İslam Emirliği ile ilişkilerin nasıl sürdürüleceğine dair bir konferans düzenleyecek. Toplantıda BM Afganistan Özel Koordinatörü Feridun Sinirlioğlu tarafından hazırlanan ve Emirliğin Afganistan'ın uluslararası hukuk ve anlaşmalardan doğan yükümlülüklerine bağlı kalması koşuluyla Afganistan'la ilişkilerin sürdürülmesini ve güçlendirilmesini tavsiye eden son rapor ele alınacak.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West, ABD Kongresi'ne verdiği son ifadede "Taliban'ın El Kaide'ye karşı güvenlik taahhütlerini yerine getirmek için çaba sarf ettiğini" ve "Taliban'ın IŞİD-K'ya karşı agresif bir kampanya yürüttüğünü" bildirdi. West ayrıca Taliban'ın kadınlara ve kız çocuklarına yönelik "kınanması gereken politikalarından" da yakınarak, raporunun hem Taliban yanlılarına hem de karşıtlarına üzerinde çalışabilecekleri bir şey verdiğini belirtti.

Taliban, meşru hükümet olarak tanınmadıkları sürece konferansa katılmayacaklarını açıkladı, dolayısıyla etkinlik muhtemelen Batı'da yaşayan Afgan aktivistleri ve Ulusal Direniş Cephesi'ni öne çıkaran bir yakınma oturumuna dönüşecek ve emirliğin işbirliği olmadan uygulanma umudu olmayan iddialı bir gündem açıklayacak,

Afganistan'ın komşularının hedefleri nelerdir?

Ticaret, bağlantı ve Kabil'de istikrarlı, temsili bir hükümet istiyorlar ancak bu hedefler doğrultusunda paralel olarak çalışacaklar. Amerika'nın önceliği ise Batılı müttefikleri için etkili pozisyonları güvence altına alacak temsili bir hükümettir ki bu da ne yazık ki sonuç olarak tehlikeye girecektir. Bununla birlikte, eski dışişleri bakanı ve cumhurbaşkanlığı adayı Abdullah Abdullah'ın üst düzey bir göreve atanması, hem Batı'da tanınması hem de Ağustos 2021'de Amerika veya Avrupa'ya kaçmadığı için Afganistan'da saygı görmesi nedeniyle bir kazan-kazan olabilir. Bu arada, devam eden yaptırımların halkın hoşnutsuzluğunu arttırması ve İslam Emirliği hükümetini istikrarsızlaştırması umuluyor, ancak komşu ülkelerin liderleri yirmi yıllık ABD destekli kargaşanın ardından bölgede istikrarı ve bağlantıyı engelleyen herhangi bir politikaya destek vermeyecektir.

Bu arada Taliban da iyi bir komşu olabileceğini göstermek için kendilerine pahalıya mal olacak pratik adımlar attı.

Taliban daha önce uyuşturucu üretimini vergilendirmiş olsa da, 2021'de metamfetaminin ana maddesi olan efedra hasadını yasakladı ve 2022'de haşhaş yetiştirme yasağını uygulamaya başladı. BM, 2023 yılına gelindiğinde haşhaş üretiminin %95 oranında azaldığını bildirdi.

Yasaklar, daha fazla yerel bağımlılık için daha az fırsat, polisle savaşan uyuşturucu satıcılarından daha az şiddet (İran'ın narkotikle mücadele polisi, çoğu Afganistan'da bulunan kaçakçılarla savaşan 4.000'den fazla memurunu kaybetti), işbirliği yapan polis ve kamu görevlileri arasında daha az yolsuzluk ve suçlular ve teröristler için daha az gizli ağ olabileceği için bölgeye yardımcı olacaktır.

Avrupa'da tüketilen eroinin %95'i Afgan haşhaşından elde edildiğinden, bu durum Avrupa'nın Kabil ile pratik işbirliği fırsatları araması için bir teşvik olmalıdır. Ne yazık ki Avrupalı liderler Ukrayna'daki NATO-Rusya savaşına odaklanmış durumdalar ve Washington'un izni olmadan Taliban'la işbirliği arayışına girmeyeceklerdir.

Eğer Avrupa ve Amerika Kabil'le ilgilenemeyecek kadar meşgul ya da kızgınsa, iş komşulara düşüyor.

İran, Pakistan ve Orta Asya cumhuriyetleri Özbekistan ve Türkmenistan'ın, ülkelerini sulayan su kaynaklarının bulunduğu Afganistan ile su anlaşmazlıkları bulunmaktadır. İran ve Afganistan su yüzünden silahlı çatışmalar yaşadı ve İran şimdi Taliban'ın su hakları konusundaki taahhütlerini yerine getirmediğini iddia ediyor (ancak Kasım 2023'te iki ülke "ulaşım, sivil havacılık, madencilik ve serbest ticaret bölgeleriyle ilgili beş ekonomik işbirliği anlaşması imzaladı."

Özbekistan ve Türkmenistan, 670 milyon dolarlık 285 kilometrelik Qosh Tepa Sulama Kanalı'nın, her iki ülkenin de çok önemli pamuk mahsulleri için bel bağladığı Amu Derya Nehri'nin akışının %25'ini başka yöne çevirecek olmasından endişe duyuyor. Pakistan, Afganistan'ın Kunar Nehri üzerinde yapılması planlanan hidroelektrik barajından endişe duyuyor ve bir eyalet bakanı barajın inşasının "Pakistan'a karşı düşmanca bir hareket olarak değerlendirileceğini" söyledi.

İslam Emirliği, bölgedeki sınır aşan su kaynaklarının dağıtımını koordine etmek üzere 1992 yılında kurulan Orta Asya Hükümetlerarası Su Yönetimi Komisyonu'nun (ICWC) üyesi değildir. Kabil'i ICWC'ye dahil etmek ve İran ve Pakistan ile müzakereleri teşvik etmek, belki de BM Su veya Kurak Alanlarda Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) sponsorluğunda, Kabil'e bölgenin "yol kurallarını" öğretirken ve Emirlik BM Su ve diğer uzman kuruluşlarla çalışmayı öğrenirken daha diplomatik angajman yolunda pratik adımlar olacaktır.

Her ne kadar Çin Kabil'le ilişkilerin hızını belirliyor olsa da, komşular emirliğe İran, Pakistan, Özbekistan ve Türkmenistan'la yapılan su anlaşmalarının onaylanması karşılığında tam diplomatik tanınma ve Birleşmiş Milletler tarafından sürekli izlenecek haşhaş ve efedra hasadının yasaklanmasını içeren bir paket anlaşma önerebilir. Washington ve Brüksel, Emirlik'in komşularının sosyal mühendislikten ziyade hidrolojiyle ilgilenmesinden rahatsız olabilir, ancak öngörülebilir su kaynakları her ülkenin gelecekteki yatırımlar için sağlam planlar yapmasına ve iklim değişikliğinin etkilerini daha iyi yönetmesine olanak sağlayacaktır.

Afganistan'ın komşuları pratik sonuçların güvence altına alınması ihtiyacıyla hareket ediyor ve Taliban'ı iki alanda test etmek - su hakları ve narkotik ürünlerin kısıtlanması - etkileşimleri "yapılabilir" sütununda tutacak ve birçok Afgan tarafından "bir adamın ailesi, tanrısı ve hükümetiyle olan ilişkisini" değiştirmeye yönelik bir Batı planı olarak görülen Washington'un yeniden inşa programını mahkum eden mesihçilikten kaçınacaktır.

James Durso, 18 Şubat 2024, Defense

(James Durso dış politika ve ulusal güvenlik konularında düzenli olarak yorumculuk yapmaktadır. Durso, 20 yıl boyunca ABD Donanması'nda görev yapmış ve Kuveyt, Suudi Arabistan ve Irak'ta çalışmıştır.)

Ahmet Faruk, 03.04.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Ahmet Faruk Yazıları              



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı