Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
Higher defence spending won’t save Europe
Geçtiğimiz hafta Avdiivka'da Ukrayna savunma hatlarının çökmesi ve ABD başkan adayı Donald Trump'ın bir Rus saldırısı karşısında Avrupa'yı savunmayacağını söylemesi sonrasında Avrupa'da askeri harcamaların arttırılması çağrıları giderek daha yüksek sesle dile getiriliyor. Bu çağrıların çeşitli ülkelerin savunma bakanlıklarından geldiği görülüyor, ancak bu planların maliye bakanlıklarındaki mevkidaşlarıyla görüşülüp görüşülmediği belli değil.
Gerçek şu ki, karantina ve enerji sübvansiyonları için yıllarca yapılan harcamaların ardından ortalama bir Avrupa ülkesi ekonomik olarak zorlanıyor. Almanya'daki durum bunu çok iyi ortaya koyuyor: Bu ayın başlarında hükümet bütçesini açıkladı ve borç ihracını 39 milyar Euvro ile sınırlandırmayı taahhüt etti. Bu şekilde ülkenin anayasasında yer alan GSYH'nin %0.35'i oranındaki borç frenine uyulacağı savunuldu.
Almanya şu anda GSYİH'sinin %1.4'ünü orduya harcıyor. Ancak ülkenin Savunma Bakanı Boris Pistorius kısa bir süre önce bu oranı GSYH'nin %3.5'ine çıkarma fikrini ortaya attı. Hızlı bir hesaplama, bu hedefe ulaşmanın yaklaşık 80 milyar Euro'ya mal olacağını gösteriyor ve Pistorius'un paranın nereden geleceğini düşündüğü sorusunu gündeme getiriyor. Askeri harcamalara ilişkin söylemler ile bütçe gerçekleri arasındaki kopukluk her ülkede göze çarpıyor, ancak medya bu soruyu politikacılara hiç yöneltmiyor gibi görünüyor.
Trump'ın yorumlarına cevaben İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, NATO müttefiklerine GSYH'lerinin %2'sini savunmaya harcama taahhütlerini tutmalarını söyledi. Ancak GSYH'nin %2'sinin savunmaya harcanmasının pek bir işe yarayıp yaramayacağı belli değil. İngiltere 2022'de GSYH'sinin %2,2'sini ordusuna harcadı ki bu da hala iyi durumda değil. 2023 yılında İngiliz Ordusu 75.980 aktif personele sahipken, Alman Bundeswehr 181.670 ile iki katından fazla personele sahipti; Almanya ordusuna İngiltere'den daha az harcama yapmasına rağmen.
Bir de sanayisizleşme meselesi var. Avrupa'nın ucuz Rus gazı eksikliği nedeniyle sanayisizleştiğini aylarca inkar eden politikacılar ve yorumcular şimdi bu gerçeği kabul ediyor. Ancak fabrikaları kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan Avrupa ordusunu nasıl yenileyebilir? Avrupa'nın askeri üretimi Rus gazı kesilmeden önce de cansızdı; şimdi kıta enerji maliyetleri kriziyle karşı karşıyayken, kıtanın dört bir yanındaki savunma bakanlıkları gelecekte bu durumun düzeleceğini gerçekten düşünüyor mu?
Dahası, Avrupa genelinde ekonomiler durgun, resesyona girip çıkıyor. Geçtiğimiz hafta İngiltere'nin bir kez daha teknik resesyona girdiği açıklandı. Bu teknik resesyonlar elbette gerçek resesyonlar değil, çünkü yaygın iş kayıpları görmüyoruz. Ancak bir noktada, bu durgun ekonomilerin kırılganlığı nedeniyle gerçek bir resesyon çirkin yüzünü gösterecektir. O noktada, şu anda hissedilen bütçe baskıları, düşen vergi gelirleri ve artan işsizlik başvuruları nedeniyle büyük ölçüde şiddetlenecektir.
Liderlerimiz giderek artan bir şekilde, karşı karşıya olduğumuz ekonomik gerçeklerden tamamen kopuk bir hayal dünyasında yaşıyor gibi görünüyor. Rusya ile muhtemelen hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir savaşa hazırlık olarak Avrupa'yı silahlandırmanın sadece bir irade meselesi olduğunu düşünüyor gibiler. Ancak gerçek şu ki, ister bütçesel ister endüstriyel olsun, bu tür planların önünde gerçek kısıtlamalar var. Eski bir atasözünün dediği gibi, dilekler at olsaydı, dilenciler binerdi - ve öyle görünüyor ki Avrupalı savunma bakanları önümüzdeki yıllarda işe yürüyerek gidecekler.
Philip Pilkington, 19 Şubat 2024, UnHerd
(Philip Pilkington makroekonomist ve yatırım uzmanıdır ve The Reformation in Economics kitabının yazarıdır)
Eyüp Kaan, 15.04.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.