Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
The Disappeared Children of Iraq
"Çatışmalar azalmış olabilir, ancak çocuk kaçırma olayları pek çok kişinin refahını, çocukluğunu ve hatta hayatını elinden alıyor."
Haberler yürek parçalayıcıydı. Nisan 2023'te 7 yaşındaki Fayee Hussein kaçırıldı, tecavüze uğradı ve öldürüldükten sonra cesedi Irak'ın güneyindeki Basra'nın eski Mashraq bölgesinde çöpe atıldı. Mahalle yoksulluktan muzdariptir ve birçok insan gayri resmi konutlarda yaşamaktadır.
Irak'ın Musul kentinde çocuklar Nisan 2023'te Ramazan Bayramı sırasında bir lunaparkta eğleniyor. (Ismael Adnan Yaqoob/Anadolu Ajansı, Getty Images aracılığıyla)
Çocuğun babası, Irak ve Arap dünyasındaki Müslümanlar arasında oruç tutma ve ibadet etme ayı olan Ramazan ayında iftar yemeği için ekmek almaya gitmişti. Fayee de babasının peşine takılmıştı.
"Babası eve geldiğinde kızım evin kapısında kaldı ve içeri girmedi. Babasından onu getirmesini istedim ama artık onu göremiyordu" diyor çocuğun annesi Nihad Qais.
Ancak Fayee bir daha dönmemek üzere ortadan kaybolmuştu. Bir komşunun güvenlik kameraları, 30 yaşlarında genç bir adamın çocuğa bir miktar para verdiğini ve daha sonra onunla birlikte uzaklaştığını gösterdi. Diğer güvenlik kamerası görüntüleri de adamın çocuğu alıp götürdüğünü doğruladı ve aile bölgede ikamet eden bu adamı tespit ederek onunla yüzleşti.
Fayee'nin annesi, "Genç adam yalan söylüyor ve inkar ediyordu ve o sırada babası ve amcası onu aramak için genç adamın evinin kapısını kırdılar, ancak hiçbir şey bulamadılar" dedi. Şüphelinin hamile eşi ve annesi de onunla birlikte yaşıyordu ancak görünüşe göre o gün evde değillerdi.
Fayee'nin ailesi polisle temasa geçti ve sonunda adam onu kandırdığını ve evine götürdüğünü itiraf etti. Orada ona tecavüz etmiş ve elleriyle boğarak öldürmüştü. Daha sonra cesedi bir örtüyle sararak evinin yakınındaki bir çöp kutusuna atmıştı.
Nihad, Fayee'ye otistik spektrum bozukluğu ve hiperaktivite teşhisi konulduğunu ve okulu bırakmasına neden olan aşırı hareketleri için tedavi gördüğünü söyledi. Ailenin maddi olarak da sıkıntı çektiğini ve nörolojik bir rahatsızlığı olan diğer kızlarının tıbbi bakım masraflarını karşılayamadığını söyledi.
Katil, 15 Mayıs 2023 tarihinde Basra Ceza Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı. Ertesi gün Yüksek Yargı Konseyi resmi internet sitesinde bir açıklama yayınladı: "Irak yargısı çocuk tecavüzcüleri için idamdan 15 yıl hapse kadar çeşitli cezalar vermiştir." Açıklamada, Basra'daki Fayee davasına ek olarak, Bağdat'taki Rasafah Ceza Mahkemesi'nin Bağdat'ta iki kız çocuğunu kaçırıp tecavüz ettiği gerekçesiyle bir suçluyu idama mahkum ettiği ve Irak'ın merkezindeki Salahuddin Bölge Ceza Mahkemesi'nin de bir çocuğa tecavüz ettiği gerekçesiyle bir suçluyu 15 yıl hapse mahkum ettiği belirtildi.
Fayee'nin trajik vakası Irak'taki çocuk kaçırma sorununu gözler önüne sermektedir. Fayee, mahallesinden biri tarafından tuzağa düşürülüp kaçırılmış ve öldürülmüş olsa da, Irak'taki pek çok çocuk kaçırma olayı hiçbir zaman çözülememektedir. Çocukların aileleri nerede olduklarını ya da hayatta olup olmadıklarını bile bilmiyor. Hükümet yetkilileri rakam veremiyor ve kaçırılmaların nedenleri çok çeşitli.
Fayee'nin hikayesini araştırırken, çocukları kaçırılan birçok Iraklı aile ile temas halindeydim; Irak'ın farklı bölgelerinden toplam 16'dan fazla aile. Anlatacak pek çok farklı hikayeleri var.
Fayee bir çocuk tecavüzcüsü tarafından kaçırıldı ve öldürüldü. Ancak Irak'taki diğer pek çok çocuk, yeni askerler arayan silahlı gruplar tarafından kaçırıldı ya da mezhepsel anlaşmazlıklar yaşayan aileler tarafından fidye için ve hatta insan organı ticareti için alıkonuldu.
Ulusal Güvenlik Servisi (NSS) 2023 yılının başında Bağdat'ta ailelerinden zorla para almak amacıyla iki kızı kaçırıp öldürmekle suçlanan bir çeteyi tutukladı. NSS, güvenlik kameralarının iki kızın kaçırılmasını kaydettiği anları ve ardından çetenin nasıl tutuklandığını gösteren video klipler yayınladı.
Iraklı milletvekili ve Parlamento Kadın, Aile ve Çocuk Komisyonu üyesi İbtisam El-Hilali, "Organize suçlar Irak'ta, özellikle IŞİD döneminden sonra, mali şantaj, organ satışı ve cinsel saldırıya ek olarak, ticaret amacıyla Kürdistan bölgesine gitmek ve daha sonra başka ülkelere satmak [genellikle insan kaçakçılığı amacıyla] da dahil olmak üzere geniş çapta yayıldı" diyor. "Bugüne kadarki istatistikler bilinmiyor."
Sınıraşan Organize Suçlarla Mücadele Küresel Girişimi'nin 2023 Endeksi, Irak'taki suç oranını iki yıl öncesine göre daha yüksek bir sıralamaya tabi tutarak ülkeyi dünya genelindeki 193 ülke arasında sekizinci, Asya'daki 46 ülke arasında ikinci ve Batı Asya'daki 14 ülke arasında birinci sıraya yerleştirdi.
"Ne yazık ki tüm bölgeler, özellikle de en yoksul bölgeler, çocukların kaçırılmasına karşı savunmasızdır. Kaçırılan çocukların çoğunluğu ticaret, organ satışı, dilencilik gibi işlerde kullanılmak üzere kaçırılan erkek çocuklardır ve kaçırılan çocuklar genellikle 8 ila 13 yaşlarındadır" diyor. "Yoksulluk nedeniyle çocuklarını satan ebeveynlerin oranı yaygındır, ancak büyük bir oranda kaçakçılık, satış, cinsel birliktelik ve sonuç olarak cinayet amacıyla çocuklar kaçırılmaktadır."
Al-Hilali, kaçırılan çocukların kendilerini kaçıranların cinsel saldırı girişimlerine direnmeleri halinde genellikle öldürüldüklerini ve terk edilmiş binalara ya da bir nehir kenarına atıldıklarını belirtiyor.
Çocukların durumunu iyileştirmeye yönelik yasal çabaların bazı zorluklarla karşılaştığını belirten Al-Hilali, Parlamento'daki çocuk koruma yasa tasarısının yıllardır bekletilmesine neden olan siyasi sorunlara işaret ediyor.
Al-Hilali, "Yasanın Temsilciler Meclisi'nde ilk okuması yapıldı ve tüm sorumlu ve hükümet organlarıyla ve bazı bakanlıklarla çocuğu koruyan tüm paragrafları dahil etmek ve onları kaçırmaya teşebbüs edenlere en ağır cezayı vermek için derin tartışmalar yapıldı" diyor.
Ve ekliyor: "Irak'ın imzaladığı uluslararası anlaşmalarla uyumlu olması acil bir ihtiyaç haline geldiği için yasama faaliyetlerine devam ediyoruz, ancak şu ana kadar yasayı hayata geçirmek için gerçek bir siyasi irade yok."
Yasa teklifleri bazı suçlar için ölüm cezası ya da 15 yıl hapis cezasını içerebiliyor ki bu cezalar diğer bazı Irak yasalarında zaten mevcut.
Bir insan hakları savunucusu olan Hady İsmail (takma isim), Irak'ta çocuk kaçırma olaylarının nedenlerinin dönemden döneme ve bölgeden bölgeye değiştiğini söyledi. Örneğin 2005'ten sonra bazı bölgelerdeki ebeveynler çocuklarını El Kaide gibi silahlı grupların kontrolündeki bölgelerdeki okullara göndermekten çekindiler; bu gruplar fidye ya da askere alma amacıyla çocukları kaçırmak için dikkat dağıtıcı bir unsur olarak çocukların okullarının ve hastanelerinin yakınlarında saldırılar düzenlediler.
İsmail, 2014'ten 2017'ye kadar çocuk kaçırma olaylarındaki artışın farklı nedenlerden kaynaklandığını söyledi. "O dönemde IŞİD çocukları kaçırarak beyinlerini yıkıyor, Irak'taki kamplarda silah taşımak üzere silah altına alıyor ve daha sonra Suriye, Türkiye ve diğer ülkelere gönderiyordu. Bazı çocuklar ailelerine geri döndü, bazılarının ise akıbetini henüz bilmiyoruz."
İsmail, "Irak hükümeti henüz tüm Irak bileşenleri için kaç çocuğun kaçırıldığına dair bir veri tabanına sahip değil" diye ekledi.
Irak ordusuna bağlı bir Şebek olan ve Irak'ın kuzeyindeki Bartella'nın Hamdaniye bölgesinde yaşayan Cuma Salih'e göre, IŞİD-DAEŞ örgütünün 2014 yılında Musul'a girmesinin ardından, örgüt üyeleri yeğeni 16 yaşındaki Hasan Atala Salih'i ve Cuma Salih'in iki yetişkin erkek kardeşini kaçırdı.
Cuma Salih, Hasan henüz bebekken babası kanserden öldükten ve annesi yeniden evlenip çocuğu terk ettikten sonra onu kendi yedi çocuğuyla birlikte büyütmüştü.
Cuma Salih, "IŞİD Musul'a girdiğinde eşim ve çocuklarımla birlikte evden ayrıldım ve Kürdistan bölgesine gittim, ancak Hasan bizimle gelmeyi kabul etmedi ve iki kardeşim Waadallah Saleh ve Mahmoud Saleh ile birlikte evde kaldı" dedi.
Kardeşler o sırada 40'lı yaşlarındaydı. Waadallah, Irak-İran Savaşı'nda yaralanması sonucu sol bacağı kesildiği için tekerlekli sandalye kullanıyordu.
Hassan ve iki amcası başka bir bölgeye yerleştirildi ancak IŞİD'in kontrolü altındaki bölgede mahsur kaldılar.
Cuma Salih, "Onlarla iletişim halinde kaldık ve sonra haberler kesildi," diyor. "Yaklaşık 10 gün geçtikten sonra kardeşim Waadallah'ı tekrar aradım ve Ebu Bekir El Anbari adında bir IŞİD'li benimle konuştu. Bana küfretti, hakaret etti ve 'Hepsini şeriat mahkemesine teslim ettik' dedi. O zamandan beri IŞİD'le yaptığım tek görüşme bu oldu ve Hasan ile iki kardeşimin akıbetini bilmiyorum. Yaşıyorlar mı, öldüler mi? Irak'ın içinde mi yoksa dışında mı?"
UNICEF Haziran 2023'te yaptığı bir basın açıklamasında, 2005'ten 2022'ye kadar dünya genelinde çatışmalarda çocuklara yönelik 315.000 ağır ihlalin Birleşmiş Milletler tarafından doğrulandığını belirtmiştir. Irak'ta 2008'den 2022 sonuna kadar 3.000'den fazla çocuk öldürülmüş ve yaklaşık 6.000'i sakat kalmıştır.
2004 yılında Irak'ın batısındaki Felluce'de durum istikrarsızdı. Emekli bir televizyon yönetmeni olan Salem Tahsin (takma isim), Felluce'deki olayları haberleştirmesini isteyen birkaç basın kuruluşuyla uğraşıyordu. Tahsin, "El Kaide'nin kontrolü nedeniyle bir tür risk hissettim, bu yüzden gitmeyi reddettim" diyor.
Tahsin daha sonra Bağdat'ta kaçırıldı. "Yabancı ve Arap basın kuruluşlarıyla çalışıyordum ve o dönemde Iraklı olmayan basın hedef alınıyordu ve onlarla çalıştığım için kaçırıldım" diyor.
Tahsin kendisini kimin kaçırdığını bilmiyor ama onu yaklaşık altı gün boyunca terk edilmiş bir evde alıkoymuşlar ve burada ağır işkencelere maruz kalmış. Irak dışında uzun bir tedavi yolculuğu geçirmiş olmasına rağmen hala yara izlerini taşıyor.
"Benden gazeteciler hakkında bilgi ve Felluce'ye neden gitmediğimi açıklamamı istediler. Gözlerimizi bağladılar ve diğer odalarda tutulan diğer insanların seslerini duydum" diye ekliyor.
Tahsin, serbest bırakıldıktan sonra bir süre telekomünikasyon şirketleriyle birlikte çalışarak bazı hastanelere ve hükümet binalarına internet hizmeti sağlamış. "Koalisyon güçleri ve Amerikan askerlerinin kamplarını ziyaret ederek onlara da internet hizmeti sağladım" diyen Tahsin, daha sonra izlemeye alındığını ve yaklaşık yedisi yazılı, diğerleri telefonla olmak üzere öldürüleceğinin söylendiği tehdit mesajları aldığını da söylüyor.
Tahsin'in o sırada 3 yaşında olan oğlu Bağdat'ta kaçırıldı. Astım hastası olan çocuk, annesi ve kardeşiyle birlikte doktora gitmek üzereyken bir kadın evlerinin önünde bir arabadan indi ve bir anda çocuğu kaçırarak olay yerinden kaçtı.
Günler sonra, aile belirli bir numarayı aramalarını söyleyen bir not aldı, ancak grup kendini tanıtmadı.
Tahsin, "Böylece silahlı bir grupla bir dizi pazarlık başladı," dedi. "Elleriyle döverlerken oğlumun çığlıklarını telefondan duyabiliyordum."
Yaklaşık bir hafta sonra, aile ve kaçıranlar çocuğun serbest bırakılması için bir miktar para verilmesi konusunda anlaştılar. Tahsin, çocuk serbest bırakıldığında ölü bir beden gibi hareketsiz olduğunu söyledi. Bir doktor muayenesi çocuğun uyuşturulduğunu ve uyandığında çok agresif davrandığını ortaya çıkardı. Aile daha sonra çocuğun Irak dışında psikolojik ve fiziksel olarak tedavi edilmesi için plan yapmaya başladı.
Ardından, ailenin her bir üyesi için birer tane olmak üzere beş mermi içeren bir tehdit notu geldi. Tahsin notun içeriğini anlattı: "Dinlemiyorsunuz. Size çıkmanızı söyledik ama hala buradasınız. Bizim için değeriniz bu beş kurşunun değeri kadar."
Tahsin ailesiyle birlikte Irak'tan kaçtı ve şimdi yabancı bir ülkede yaşıyor. Kendisi şu anda 50'li yaşlarında, oğlu ise 20'li yaşlarında. "Oğlum şu anda kaçırılmayla ilgili küçük ayrıntıları hatırlıyor," diyor Tahsin, "ancak başına gelenler, sık sık seyahat etmesi, entegrasyon eksikliği ve okulda zorbalığa maruz kalması nedeniyle tüm bunlar bir araya gelince psikolojik bir durum yarattı. Şu anda doktorların reçete ettiği sakinleştiricilerle yaşıyor ve ergenlik döneminde kendi canına kıymaya çalıştı."
Irak'tan kaçtıktan sonra Tahsin başka tehdit almadı. Ancak 2007'de "silahlı bir gruptan Irak'ta istemedikleri gazetecilerin isimlerini içeren bir liste geldi, benim adım da vardı. Oğlum kaçırıldıktan ve biz ülkeyi terk ettikten yaklaşık bir ay sonra iki kuzenim öldürüldü." Kuzenler nükleer fizik uzmanıydı. Onlar ve aileleri o sırada evlerindeydiler.
Tahsin, "[Katillerin] oğlumu kaçıran grupla aynı olup olmadığını bilmiyorum ve tüm bu olanlardan sonra Irak'a dönmem mümkün değil" diyor.
O dönemde Bağdat'ta bir hastanenin yöneticisi ve danışman doktor olan Dr. Hatem (takma isim) şunları söylüyor: "2014 ve öncesinde, ara sıra yeni doğan bebeklerin çalındığını duyuyorduk. Hastanemizde, 2010 yılında aşiret intikamıyla motive edilen iki kaçırma vakası yaşandı ve 2011 yılında çocuk ticareti yapan bir çete ve bu çete 2014 yılında yine özel kliniğime girdi, yaklaşık 14 silahlı pazarlıkçı."
Doktor, "İki kaçırma vakasında çocukları geri getirebildik ve suçlular tutuklandığında davayı kabul etmek zorunda kaldık çünkü doktorlar ve hemşireler olarak bizim için hiçbir koruma yok" diyor. "2014'ün sonunda hastanemizde yeni doğmuş bir çocuğun kaçırılması vakası da yaşandı ve çocuk bugün hala kaçırılmış durumda."
Hem uluslararası hukuk hem de Irak hukuku kapsamında, çocukları kaçırılma ve benzeri suçlardan korumak için tasarlanmış birçok yasa bulunmaktadır. Uygulama ise başka bir konudur.
Hukuk uzmanı Haider Al-Sufi, Irak'ın "Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi'ne 2013 yılında taraf olduğunu" ve "Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni 1994 yılında kabul ettiğini" söylüyor.
"1969 tarihli 111 sayılı Irak Ceza Kanunu, bir çocuk kaçırıldığında, özellikle de tecavüz ve işkenceye maruz kaldığında, ölüm cezasına veya ömür boyu hapis cezasına yol açabilecek birçok paragraf içermektedir" diyor. "Ayrıca küçüklerin ve gençlerin bakımı için bir yasamız ve terörizm ve dilenciliğe karşı bir yasamız var. Ancak, suçu ortaya çıkmadan önce tespit edecek modern teknolojilerin eksikliği nedeniyle suçun soruşturulması ve suçla mücadele konusunda zayıflığımız var."
Bağdat'taki Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Akreditasyon Merkezi Direktörü Emekli Tümgeneral Imad Alo, adam kaçırma olaylarını kısmen hükümetin 2018'de çıkardığı genel af gibi önceki tedbirlere bağlıyor ve "adam kaçırma suçlarının failleri af kapsamına alındı ve haklarında hüküm verilmiş olmasına rağmen yeniden çete kurmak için sokağa çıktılar" diyor.
Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Khaled Al-Mahanna, bakanlığın suç araştırma departmanının suçlarla ilgili verileri topladığını ve "adam kaçırmanın Irak'ta çok azalan suçlardan biri olduğunu" söylüyor.
Ancak Irak'ta çocuk kaçırma olaylarına ilişkin resmi rakamlara ulaşmak oldukça zor. Bakanlık yıllık raporlarda genel suç istatistikleri sunarken, kamuoyuna açıklananlar arasında çocuk kaçırmayla ilgili rakamlar yok.
Bu rapor, Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Küresel Girişim'in Dayanıklılık Fonu'nun desteğiyle hazırlanmıştır.
Farah Adnan, 8 Ocak 2024, The New Lines Magazine
(Farah Adnan Irak'ta serbest gazetecilik ve film yapımcılığı yapıyor.)
Mustafa Tamer, 26.04.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?
Mustafa Tamer Yayınları
Onlar Ne Diyor?
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.