Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
Proxy battles: Iraq, Iran, and the turmoil in the Middle East
Özet
- Gazze'deki savaş Orta Doğu'daki fay hatlarını derinleştirdi. İran ve vekilleri ile ABD ve İsrail, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğunu bombalaması ve İran'ın İsrail'e doğrudan misillemede bulunmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşme tehdidiyle bölge genelinde kısasa kısas bir saldırı döngüsüne girmişlerdir.
- İran'ın 'direniş ekseni'nin bir parçası olarak faaliyet gösteren Iraklı paramiliter güçler de Irak'taki ABD güçlerine saldırmış, onlar da kendi misillemeleriyle karşılık vermişlerdir. Bu ve daha geniş çaplı bir savaş riskinin artması, Irak'ın son birkaç yıldır sahip olduğu göreceli istikrarı ve ülkenin bölgesel bir arabulucu olarak üstlenmeye başladığı rolü tehlikeye atıyor.
- İran'ın Irak'taki etkisi 2003'teki ABD işgali ve Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından arttı ancak aralarındaki ilişki basit bir vekil-vekil anlaşması olmaktan çok uzak. İran'ın en güçlü etkisi paramiliter güçlerinin Irak'ın güvenlik aygıtındaki varlığıdır, ancak Irak da komşusundan bir miktar siyasi bağımsızlık sergilemiş ve İran üzerinde mali baskı kurmaya devam etmiştir.
- Avrupalılar Irak'ın özerkliğini arttırmaya yardımcı olabilirler. Ekonomi sektöründe, küresel entegrasyon ve dijitalleşme yoluyla finans kurumlarını güçlendirmelidirler. Avrupa ülkeleri ayrıca Körfez ülkeleriyle birlikte çalışarak yabancı yatırımlar ve kalkınma ya da insani yardım çerçevesinden normal ikili ilişkilere geçiş de dahil olmak üzere Irak'la bağlarını genişletebilirler.
- Ancak herhangi bir Avrupa politikasının Irak'ta başarılı olabilmesi için Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi ve Filistin-İsrail çatışmasının çözüme kavuşturulması gibi daha geniş bir çerçevede tasarlanması gerekir ki bu yapılmadığı takdirde Orta Doğu'daki tehlikeli tırmanış devam edebilir.
6 Kasım 2023, Tahran, İran: İran Cumhurbaşkanı EBRAHİM RAİSİ (solda) Saadabad Sarayı'ndaki resmi karşılama töreni sırasında Irak Başbakanı MOHAMMED SHIA AL SUDANI (sağda) ile el sıkışıyor. Image bypicture alliance / ZUMAPRESS.com | Iranian Presidency ©
Giriş
Hamas'ın saldırılarının 7 Ekim 2023'te Gazze'de savaşı başlatmasından bu yana, Orta Doğu genelinde tehlikeli bir tırmanma döngüsü yaşandı. İran ve Yemen'deki Husiler, Lübnan'daki Hizbullah ve Irak'ta İslami Direniş olarak faaliyet gösteren Iraklı paramiliter güçler gibi vekilleri, İsrail ve ABD'nin bölgedeki askeri varlığıyla saldırı alışverişinde bulundu. Özellikle de İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'deki İran konsolosluğunu bombalamasına karşılık olarak İran'ın 13 Nisan 2024'te İsrail'e yönelik eşi benzeri görülmemiş doğrudan saldırısından bu yana, bu durum daha geniş çaplı bir savaşa dönüşme tehdidi yaratmaktadır.
Bundan önce Iraklı paramiliter güçler Irak ve Suriye'deki ABD askeri üslerine 170'in üzerinde saldırı düzenlemişti. ABD güçleri, en tartışmalısı 8 Şubat'ta Bağdat'ta kalabalık bir caddeye insansız hava aracıyla düzenlenen saldırı olmak üzere misillemede bulundu. Kızıldeniz'deki Husi saldırılarında olduğu gibi Tahran, vekillerinin ve müttefiklerinin başarılarını alenen kutlarken herhangi bir dahli ya da desteği olduğunu şiddetle reddetti. Irak İslami Direnişi'nin bu saldırılara ara verdiğini duyurmasına rağmen Irak hükümeti bir kez daha kendisini bölgesel bir güç ile bir dünya gücü arasında sıkışmış buldu ve ülkeyi resmi hükümet politikasından ziyade İran destekli silahlı grupların eylemleriyle daha geniş bir çatışmanın içine çekilme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.
Bu Irak için felaket olur. 7 Ekim'e kadar Iraklılar on yıllardır süren huzursuzluktan sonra nihayet bir normallik ve güvenlik hissi yaşamaya başlamıştı. Ülke içindeki kaygılar terörizm, işgal ve ayrılıkçılık gibi varoluşsal meselelerden iklim değişikliği, yolsuzluk ve işsizlik gibi daha az şiddet içeren konulara kaymıştı. Irak, 2012'den bu yana yapmaya çalıştığı gibi, Orta Doğu'da istikrar sağlayıcı diyaloğun tarafsız bir kolaylaştırıcısı olarak kendini sağlamlaştırmaya çalışarak önemli uluslararası konferanslara ev sahipliği yapmaya bile başlamıştı.
Açıkçası ne Irak hükümeti ne de halkı kendi topraklarında bir ABD-İran çatışmasına taraf olmak ya da daha geniş bir bölgesel çatışmayla yüzleşmek istemiyor. Ancak aynı zamanda Filistin davasını sürekli olarak desteklemiş ve İsrail'in Gazze'deki eylemlerine şiddetle karşı çıkmışlardır. Bu durum Irak hükümetinin içeride İran bağlantılı haydut aktörlere, dışarıda ise ABD'nin İsrail'in savaşına verdiği desteğe vereceği tepkiyi ayarlamasında önemli zorluklar ortaya çıkarmaktadır.
Irak'ın Filistin konusunda uzun süredir devam eden tutumu, İran'ın etkisinin bir sonucu değil, İran ile uyum meselesidir. İran'ın etkisinin daha belirgin hale geldiği nokta ise Tahran'ın Irak'taki haydut silahlı gruplara verdiği destektir. Bu durum Irak'ın dış politikasını baltalamakta, ABD güçlerinin misillemesine davetiye çıkarmakta ve ne Irak'ın iç istikrar hedefine hizmet etmekte ne de Filistin davasına yardımcı olmaktadır. İran ile yakın ilişkileri olan bazı Iraklı siyasi partiler, ABD güçlerinin Irak'tan tamamen çekilmesi için baskı yapmak amacıyla şiddet olaylarını istismar ediyor. ABD'nin Gazze'deki savaşta İsrail'e verdiği destek, mevcut başbakan Muhammed el-Sudani de dahil olmak üzere ılımlı kampta yer alanların, Irak güvenlik güçlerine verdiği destek ve İran etkisine karşı bir denge unsuru olarak değer verdikleri ABD'nin Irak'taki askeri varlığının devam etmesini haklı göstermelerini zorlaştırdı.
Dolayısıyla Irak-İran ilişkisi basit bir patron-müşteri ya da vekil-vekil düzenlemesinin çok ötesine geçmektedir. Bu ilişki, Saddam Hüseyin'in Baas rejiminin yıkılmasının Irak ile komşusu arasında yeni bir yakınlaşmanın yolunu açtığı 2003 ABD işgaline kadar geri götürülebilir. İran'ın Irak'taki etkisi daha sonra Tahran'ın ülkedeki ABD askeri varlığına karşı stratejik çıkarlarını korumaya çalışmasıyla arttı. Güvenlik cephesinde, İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) Irak'taki silahlı grupları destekleyerek bölgesel vekil ağını genişletti ve bunları ABD güçlerine saldırmak için kullandı. Bu arada İran'ın yönetici elitleri Irak'ın iç siyasetine büyük ilgi gösterdi ve ülkedeki birçok siyasi parti arasında müttefik ve ortak ağlarını geliştirdi. 2003'ten sonra Irak'a uygulanan küresel yaptırımların kaldırılması da İran'ın açlık çeken Irak pazarına mal ihraç etmesi için ekonomik fırsatlar yarattı.
Tahran'ın Irak'taki etkisi, özellikle de bazı silahlı grupların devlet içinde kurumsallaştığı güvenlik alanında güçlü olmaya devam ediyor. Ancak son 20 yılda Irak hükümetleri İran'la ilişkilerinde daha iddialı ve özgüvenli hale geldi. Bu artan siyasi olgunluk, Bağdat'ın İran için ekonomik bir kapı olma konumu ve İran ile Körfez ülkeleri arasındaki arabuluculuk rolü, özellikle Sudani ve selefi Mustafa Kazımi döneminde Irak'ın elini daha da güçlendirdi.
Bu makale, Gazze'deki savaşın kışkırttığı bölgesel istikrarsızlığın ortasında, Irak-İran ilişkilerinin evriminin karmaşıklığını ve bu dinamiklerin sonuçlarını ele almaktadır. Sadece Irak'taki silahlı gruplar ve İran arasındaki değil, aynı zamanda ortak hedefleri, hem Irak devletinin hem de bölgesel düzenin doğası üzerindeki rekabet ve son iki Irak başbakanı tarafından benimsenen yeni ve daha bağımsız yörünge de dahil olmak üzere ülkelerin yönetici elitleri arasındaki bağlantıları değerlendirmektedir. Avrupalıların Irak'ı İran'ın bir vekili ya da basit bir etki alanı olarak görmelerinin ötesinde, Irak'ın derinleşen bir ABD-İran ve daha geniş bir bölgesel çatışmaya sürüklenmemesini sağlamak için de bir gerekçe oluşturmaktadır.
Bunu yaparken Avrupalılar, Gazze'deki çatışmaya sürdürülebilir bir son verilmeden ve Filistinlilerin haklarını güvence altına alacak uygulanabilir bir yol bulunmadan, bu davanın Orta Doğu'daki mevcut harekete geçirici gücü göz önünde bulundurulduğunda, hiçbir Irak politikasının kalıcı olmayacağını kabul etmelidir. Gazze'deki savaş tırmanma döngüsünün merkezinde yer almakta ve daha geniş çaplı çatışmaları beslemektedir. Bu istikrarsızlık Irak'taki sertlik yanlısı aktörlere Bağdat'ı İran'ın güvenlik çıkarlarıyla daha uyumlu hale getirmeleri için alan açıyor.
Dolayısıyla Avrupalılar, İran destekli grupların kötü eğilimlerini azaltma kapasitelerini arttırmak için Irak hükümetindeki daha ılımlı grupları desteklemelidir. Sudani'nin etrafında toplanan bu ılımlılar, Irak'ın çıkarlarını ve istikrarını her şeyin üstünde tutmaktadır. Bu da Avrupa'nın, ülkenin yeni bir çatışmaya sürüklenmesini engelleyebilecek egemen ve yetkin bir Irak devleti görmeye olan ilgisiyle örtüşmektedir ki bu da uzun zamandır olduğu gibi Avrupa için daha geniş çaplı güvenlik, terörizm ve göç sorunlarını besleyecektir.
Gazze'deki savaşın ortasında istikrar kazanan bir Irak
Gazze'deki savaşın körüklediği kriz, Orta Doğu'da endişe verici düzeyde tırmanışa neden oldu. Iraklı silahlı gruplar Şubat ayındaki zirve noktasından bu yana ABD askerlerine yönelik saldırılarını durdurmuş olsa da Irak İslami Direnişi 1 Nisan 2024'te bir İsrail deniz üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini iddia etti. İran'ın da İsrail'e yönelik daha büyük saldırısının bir parçası olarak 13 Nisan'da Irak topraklarından İsrail'e drone saldırıları düzenlediği bildirildi. İran'ın 300'den fazla insansız hava aracı ve füzeyle gerçekleştirdiği bu eşi benzeri görülmemiş saldırı, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği ve yedi Devrim Muhafızları subayının ölümüne neden olan hava saldırısına yanıt olarak gerçekleşti. Ancak İran'ın saldırısı iyi planlanmıştı ve İran'ın nispeten daha zayıf askeri kabiliyetleri göz önüne alındığında, İran liderleri İsrail (ve ABD) ile herhangi bir doğrudan çatışmanın altına bir çizgi çekmeye istekli görünüyor. Bu yazının yazıldığı sırada İsrail'in tepkisi henüz belli değildi ancak doğrudan tırmanma döngüsü devam etsin ya da etmesin, vekaleten çatışma tehdidi ciddi ve Irak için potansiyel olarak derin istikrarsızlaştırıcı olmaya devam ediyor.
Irak'ın ABD-İran çatışması için bir platform olma rolü Gazze savaşından en az otuz yıl öncesine dayanıyor. Bağdat kendisini sık sık siyasi ve ekonomik nüfuz üzerindeki sıradan rekabetten doğrudan askeri çatışmaya kadar uzanan bu rekabetin hedefinde buldu. ABD, Irak'ın İran'la 1980-88 yılları arasındaki uzun savaşında Irak'ı destekledi; 2003'te ABD'nin Irak'ı işgali ise ABD'yi İran'ın sınırlarına giderek daha fazla yaklaştırdı. Bugün Irak'ta 2,500 Amerikan askeri bulunuyor ve İran destekli paramiliter güçlerin bu askerleri hedef alması yeni bir olgu değil. Sudani'nin Ekim 2022'de göreve gelmesinden kısa bir süre sonra bu saldırılar durdu. Iraklı paramiliterler ile ABD güvenlik güçleri arasında 7 Ekim'den önce en son Mart 2023'te karşılıklı saldırılar yaşanmıştı. ABD ayrıca Irak'ı İran'la askeri olarak karşı karşıya gelmek için bir tiyatro olarak kullandı, özellikle de 2020'de Devrim Muhafızları'nın paramiliter ve dış istihbarat kanadı olan Kudüs Gücü'nün komutanı Kasım Süleymani'ye düzenlenen suikastta.
Irak'ın diğer Orta Doğu devletleriyle olan bağları da ABD-İran rekabetinden etkilenmektedir. Bu durum özellikle -en azından yakın zamana kadar- Irak'a karşı düşmanca bir tutum sergileyen Körfez ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan için geçerlidir. ABD'nin 2003'teki işgalinin ardından Körfez ülkeleri Bağdat'la ilişki kurmayı fiilen reddetti. Bunun nedeni Irak'ın yeni yönetici elitinin ağırlıklı olarak Şii kimliği taşımasıydı ve bu da Körfez ülkelerinde Bağdat üzerinde İran'ın hakimiyeti olduğu algısına katkıda bulundu. Birbirini izleyen Irak başbakanları, özellikle ekonomik kazanımları pekiştirme umuduyla Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleriyle bağlar geliştirmeye çalışsa da, bu çabalar daha geniş çaplı bölgesel düşmanlıklar karşısında sık sık sekteye uğradı.
Irak'ın bölgeye yeniden entegre olma çabaları 2012'deki Arap Birliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapmasına kadar uzansa da, Irak'ın bu girişimlerine Körfez liderleri tarafından düzenli olarak karşılık verilmesi ancak Kazımi ve Sudani yönetimleri döneminde gerçekleşti. Kazımi hükümeti 2021 yılında Orta Doğu devletleri arasında diyaloğu kolaylaştırıcı bir misyon üstlendi. Irak'ın çoğunluğunun Şii Arap olması, on yıllık düşmanlık ve çatışmanın ardından bölgesel bir yumuşamaya açık olan İran ve Körfez ülkeleri arasında gezinme konusunda benzersiz bir yetenek kazandırıyor. Ağustos 2021'de Irak, özellikle Suudi Arabistan ve İran arasında 7 Ekim'den önce bu yumuşamayı teşvik etmek için temel olan Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı'na ev sahipliği yaptı. Iraklı liderler gündemlerini, daha samimi İran-Suudi ilişkilerinin Irak'ın Körfez'deki Arap komşularıyla daha güçlü bağlar kurmasını sağlayacağı ve böylece istikrar ve kalkınma hedeflerini destekleyebilecek daha barışçıl bir bölgenin hatlarını şekillendireceği umuduna dayandırdılar. Bu, Bağdat'ın bu bölgesel gerilimlerin Irak üzerindeki etkisinin üstesinden gelmek ve Körfez ülkeleriyle daha güçlü bağlar kurmak için aktif bir girişimiydi. Dolayısıyla Irak'ın arabuluculuk çabaları İran'ın etkisinden ziyade Irak'ın temel çıkarları tarafından yönlendiriliyordu.
Irak'ın İran ve bölgenin geri kalanı arasında arabuluculuk yapma kabiliyeti, dış politikasında kritik bir değer haline gelmiştir. Bu aynı zamanda son yıllarda Irak'ta istikrarın artmasının ve kutuplaşmanın azalmasının da ayrılmaz bir parçası oldu. Batılı güçler bu yaklaşımı destekledi - örneğin Fransa, Bağdat konferansını destekleyen kilit ortaklardan biriydi. Kazımi ve Sudani hükümetleri için bu yaklaşım aynı zamanda devam eden ABD askeri varlığını ve ülkedeki daha geniş çaplı angajmanı potansiyel olarak yönetmek için bir yol sundu. Her iki başbakan da İran destekli bir dizi partiyi içeren ve halen de içeren uzlaşı hükümetlerinin uzlaşmacı adayları olsalar da Kazımi ve Sudani ABD'nin Irak'ın güvenliği ve kalkınmasına değerli bir katkıda bulunduğunu ve muhtemelen İran etkisini dengelemede yardımcı bir araç olduğunu kabul etmektedirler.
Ancak Gazze'deki savaşın dalga dalga yayılan etkileri bu hassas dengeyi ciddi şekilde tehdit ediyor. Yenilenen ABD-İran vekalet çatışması Irak'ta tehlikeli şekillerde ortaya çıkmakla kalmıyor, aynı zamanda yenilenen şiddet Irak'ın sertlik yanlısı silahlı ve siyasi gruplarını da güçlendiriyor. Irak'ın rotasında kalmasına yardımcı olmak ve ılımlıları desteklemek için Avrupalıların, desteklerinin en etkili olabileceği alanları belirlemek üzere Irak-İran ilişkisini tüm karmaşıklığıyla görmeleri gerekmektedir.
Irak'ın İran ile gelişen ilişkisi
Irak-İran ilişkileri, bir yandan şiddet ve düşmanlık, diğer yandan da kültürel ve dini alışverişin birbirini dengeleyen tarihleriyle şekillenmiştir. İran'ın Irak'ın mevcut silahlı grupları ve siyasi elitiyle olan ilişkisi, 1968-2003 yılları arasındaki Baas dönemi sürgünü sırasında birçok Iraklının komşu ülkeye sığınmasıyla gelişti. ABD işgalinin ardından Saddam rejiminin sona ermesi, bu kez Tahran ile derin bağları olan yeni bir Irak siyasi ve güvenlik düzenini başlattı.
Ancak İran dış politikası, Irak'ın son birkaç on yıldır başına bela olan çatışma ve kargaşaya rağmen, Irak'ın gizli potansiyelinden etkilenmeye devam ediyor. 1980'de komşularını terörize eden ve İran'la savaşı kışkırtan bölgesel güçten çok farklı. İranlı politika yapıcılar bugün Irak'a baktıklarında savaşlardan yenik çıkmış bir ülke değil, bol petrol zenginliğine, hızla büyüyen bir nüfusa ve Arap komşularıyla bağlara sahip bir ülke görüyorlar. Ayrıca altta yatan ve giderek güçlenen bir Irak milliyetçiliği de görüyorlar. Ve onlar için en endişe verici olanı, Irak'ın hala Amerikan ordusuna ev sahipliği yapması ve ABD ile çalışmaya fazlasıyla istekli olması.
İran, Irak'ta zorlu bir dengeleme hareketiyle karşı karşıya. Liderleri, en son 4 Ocak'ta İslam Devleti grubunun (IŞİD) İran'da gerçekleştirdiği ve yaklaşık 100 kişinin ölümüne neden olan saldırıda görüldüğü gibi, Irak'ın İran'ın kendi güvenliğini etkileyebilecek terörizme karşı savunmasız olmamasını sağlamalıdır. Ancak aynı zamanda Irak'ı, 1980'de olduğu gibi Tahran için bir tehlike oluşturamayacak kadar zayıf tutmaya da çalışıyorlar. İran böylece Irak üzerindeki siyasi, güvenlik, ekonomik ve kültürel kontrolünü genişletmeye çalıştı. Çeşitli derecelerde başarılı oldu ve en güçlü etkisini, bazıları Irak devletinin içine yerleşmiş olan silahlı gruplar üzerinde gösterdi.
Ancak Irak'ın da İran üzerinde etkisi yok değil. Irak, yaptırımlar sırasında İran'ın en önemli ekonomik can damarı olarak hizmet veriyor ve Iraklı yetkililer ve politikacılar Tahran'dan daha fazla özerklik koparma arzusu gösterdiler. Bunu da Batı ile iyi ilişkilerini sürdürerek ve İran'ın müttefiki silahlı aktörlerin en kötü aşırılıklarına karşı perde arkasında çalışarak yapmayı hedefliyorlar. Başarılı olurlarsa, ülkenin istikrarını pekiştirmek, çok ihtiyaç duyulan kalkınmayı ilerletmek ve bölgede arabuluculuk ve diyalog için daha fazla platform oluşturmak için alan yaratacaklardır.
Güvenlik cephesi
Birçok Şii paramiliter grup ya 1980'lerde İran-Irak savaşında Saddam Hüseyin'e karşı savaşmak için İran'da sürgünde kuruldu; ya da 2003'ten sonra ABD işgaline karşı savaşmak için. Bunlar arasında, bugün Irak'ın siyasi manzarasında önemli bir parti olan Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin (SCIRI) militan kanadı olan Bedir Kolordusu gibi önemli silahlı gruplar da vardı. Bedir Kolordusu daha sonra 2012 yılında siyasi Bedir Örgütü'ne dönüştü. Ayrıca sertlik yanlısı din adamı, siyasetçi ve paramiliter lider Mukteda El Sadr'ın Mehdi Ordusu 2003'ten sonra Amerikan işgaline karşı savaşmak için kuruldu ve İran'dan destek aldı.
2014 yılında IŞİD'in Irak topraklarının yaklaşık üçte birini ele geçirmesinin ardından paramiliter gruplar Irak'taki varlıklarını güçlendirdi. Bu tehdit karşısında bu gruplar çoğaldı ve başlangıçta 2020 yılında ABD tarafından öldürülen eski bir Bedir Kolordusu üyesi olan Ebu Mehdi el-Muhandis gibi isimlerin komutası altında Halk Seferberlik Güçleri (HSG) olarak bilinen bir şemsiye oluşum altında örgütlendi. Irak hükümeti 2016 yılında Haşdi Şabi'yi Irak güvenlik güçlerinin bir parçası olarak resmen tanıdı.
Irak ordusunun önemli bir kısmının geri çekilmesi de İran'ın Irak hükümetine hem silah hem de askeri istihbarat şeklinde acil askeri destek sağlamasına neden oldu. Bu destek, Haşdi Şabi ile birlikte IŞİD'in Bağdat'a doğru ilerleyişini engellemeye yardımcı oldu ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne terör örgütünün Irak Kürdistanı'na ulaşmasını engellemede yardımcı oldu. İran'ın hızlı tepkisi Irak'a coğrafi yakınlığının yanı sıra kendi güvenliğini korumak istemesinden de kaynaklanıyordu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, dışişleri bakan yardımcısı olduğu dönemde Iraklı yetkililere Tahran'ın IŞİD'i İran'a ulaşmadan durdurmaya odaklandığını, bunun Şii ya da Kürt silahlı grupları desteklemek anlamına geldiğini söylemişti[1].
Bu durum İran'ın doğrudan yardımını açıklıyor ama aynı zamanda İran destekli grupların Irak'taki sağlam pozisyonunun da altını çiziyor: hem önceden var olan silahlı gruplar hem de IŞİD tehdidine karşılık olarak yeni kurulan gruplar, sadece kendi şehir ve kasabalarını savunmak için değil, aynı zamanda kuzey ve batı Irak'taki hemşerilerinin şehirlerini kurtarmak için de gönüllü oldular. Bunun bedeli ise İran'a Irak'ta ek bir nüfuz kanalı kazandırmak oldu.
İran'ın güvenlik desteğinin alanı, Batılı aktörlerin IŞİD tehdidine karşı hızlı bir şekilde devreye girme konusundaki isteksizliği nedeniyle genişledi. ABD ve diğer Batılı devletler başlangıçta desteklerini dönemin başbakanı Nuri el-Maliki'nin yönetim reformlarında ilerleme kaydetmesi şartına bağlamışlardı. Ancak Batı'nın Irak'a daha fazla askeri kabiliyet sağlama konusunda daha derin bir tereddütü de var. Sonuçta ABD'nin IŞİD savaşına en büyük askeri katkısı hava gücüyle oldu. Irak'ın hava kuvvetlerini yeniden inşa etmek için 2010 yılında satın aldığı ilk parti F-16'lar ancak 2015 yılında, yani savaş başladıktan ve rejim değişikliği nedeniyle yıpranan ordunun yerine Haşdi Şabi kurulduktan sonra teslim edildiğinden bu durum şaşırtıcı değil.
Terörle mücadele desteği sağlamanın ötesinde Irak hükümetiyle ilişki kurma konusunda Batı'da kayda değer bir şüphecilik devam etmektedir. Bu durum büyük ölçüde zayıf Irak hükümetine duyulan güvensizlikten ve Irak içinde faaliyet gösteren devlet dışı silahlı grupların çoğalmasından kaynaklanmaktadır. Ancak Irak güvenlik güçleri 2003'ten sonra bu kadar zayıf bırakılmasaydı ve terörle mücadele için daha iyi bir donanıma sahip olsalardı, paramiliter güçlere ihtiyaç duyulmayabilir ve bu kadar güçlü bir yer edinemeyebilirlerdi. Sonuçta, 2014 yılında birçok Iraklı gönüllü varoluşsal güvensizlik hissiyle Haşdi Şabi'ye katılmak için akın etti.
Bu gruplardan bazıları daha sonra HMÖ ile aralarına mesafe koymuş ve kendilerini Irak Savunma Bakanlığı'na daha doğrudan entegre etmeye çalışmışlardır. Bunlar arasında Irak'taki Şii kültürel mirasının koruyucusu olarak hareket eden Necef ve Kerbela'daki türbe otoritesine bağlı olanlar da bulunmaktadır. Bu grupların eylemlerini İran'ın çıkarlarıyla uyumlu hale getirebilecek kilit merkeziyetçi lider figürleri olan Süleymani ve Mühendis'in ABD tarafından öldürülmesinden sonra gruplar üzerindeki kontrol daha da parçalı hale geldi.
İran'a yakın duran paramiliter gruplar daha güçlü bir ideolojik temelden hareket ediyor ve çoğunlukla 2014 öncesinde var olan gruplar. Her ne kadar bu gruplar IŞİD'le savaş sayesinde yeni bir amaç ve tanınırlık kazanmış olsalar da, İran'dan aldıkları destek sayesinde hayatta kalmaları PMF'nin resmileşmesine bağlı değildi. 2014'ten önceki paramiliter güçler ile IŞİD'le savaşmak için kurulan gruplar arasındaki ayrım, İran'a nispeten yakın eski bir SCIRI üyesi olan dönemin başbakanı Adil Abdülmehdi ve hükümetinin başarısızlıklarına karşı Ekim 2019'da düzenlenen geniş çaplı protestoların ardından keskin bir şekilde ortaya çıktı. Ardından İran'la bağlantılı bazı HMÖ grupları protestoculara karşı şiddet olaylarına karıştı. Bunu 2021 seçimlerinin ardından eski başbakan Kazımi'nin evine yapılan saldırı izledi.
Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları ve ardından İsrail'in Gazze'yi bombalamasının ardından bu ayrım daha keskin bir şekilde ortaya çıktı. Irak uzun zamandır Filistin davasının yanında yer alıyor. 1948 savaşından sonra İsrail ile ateşkes anlaşması imzalamayan tek ülke olduğu monarşi günlerine (1921-1958) kadar uzanan bir destek bu. Bu durum Irak'ı teknik olarak İsrail ile savaş halinde bırakmıştır. Ancak mevcut Irak hükümeti, örneğin Filistinli mülteciler için BM ajansına bağışta bulunarak ve ateşkesi savunarak Filistin davasını desteklerken, Kataib Hizbullah, Kataib Seyyid el-Şüheda ve Harakat Hizbullah el-Nuceba gibi gruplar da dahil olmak üzere HMÖ'nün bir alt kümesi İsrail'e karşı İran liderliğindeki 'direniş ekseninin' bir parçasıdır. Bu gruplar Irak hükümeti için kontrol edilmesi daha zor gruplar olmuştur ve olmaya da devam etmektedir: özellikle Devrim Muhafızları önemli bir nüfuza sahiptir ve Gazze savaşına daha militan bir yanıt vermeye kararlıdırlar. Teknik olarak daha geniş bir HMÖ şemsiyesi altında yer alsalar da, 7 Ekim'den sonra bu paramiliter gruplar kendilerini Irak'ta İslami Direniş olarak yeniden adlandırdılar. Bu gruplar diğer paramiliter gruplara kıyasla Irak devletiyle daha az bütünleşmiş durumda ve Irak sınırının ötesinde (özellikle Suriye'de) operasyonlar yürüterek ulus ötesi bir rol üstleniyorlar.
7 Ekim'den bu yana Irak İslami Direnişi, ABD'nin İsrail'e verdiği desteği bahane ederek Suriye'deki Amerikan varlığına yönelik saldırıları savunuyor ve hem kendilerinin hem de İran'ın Amerikan askerlerinin çekilmesi yönündeki gündemini destekliyor; Sudani ise buna karşı çıkıyor. Gazze'de ateşkesi savunan Sudani, aynı zamanda Irak İslami Direnişi'nin ABD askerlerine yönelik saldırılarının durdurulması için çalıştı. Kataib Hizbullah 30 Ocak'ta bir açıklama yaparak Irak hükümetini utandırmamak için askeri operasyonları askıya alacağını duyurdu. Bu açıklama Sudani'nin müdahalesinin ardından geldi ama muhtemelen vekillerinin ve müttefiklerinin İran ile ABD arasında doğrudan bir savaşa yol açmasını engellemek isteyen Tahran'daki liderlerin baskısıyla da yapıldı. Bu durum özellikle Şubat 2024'te Ürdün'de, Suriye sınırı yakınlarında Irak İslami Direnişi tarafından düzenlenen saldırılarda üç ABD askerinin öldürülmesinin ardından yaşandı.
Bu olay, Irak'taki çeşitli silahlı grupları kontrol etme mücadelesinin altını çiziyor ve bunlardan hiçbirinin devlet gücü üzerinde tekel olmadığını gösteriyor. Ayrıca ABD, İsrail'in Gazze'deki askeri harekatına verdiği destekle bu gruplara meşruiyet sağladığı sürece Sudani'nin İran'ın eylemlerine karşı koyma konusunda karşılaştığı zorluğu da vurguluyor; özellikle de bu gruplardan hiçbiri Irak devletinin kendisine doğrudan meydan okumadığı, bunun yerine ABD'yi hedef almaya odaklandığı için.
Bu dinamikler aynı zamanda İran destekli aktörlerin bir kez daha siyasi gündemi zorlamak için şiddeti nasıl kullandıklarının da altını çiziyor. ABD'nin İsrail'e verdiği destek ve Irak'ta paramiliter güçlerin saldırılarına askeri misilleme yapması, Irak hükümeti üzerindeki ABD'nin ülkeden tamamen çekilmesi yönündeki baskıyı arttırıyor ki bu, Filistin davasını desteklemenin ötesinde, Irak hükümetinin en önemli stratejik hedefidir.
Sudani ve diğer yetkililer, IŞİD'e karşı devam eden mücadelede önemli güvenlik ortakları ve İran'ın aşırı silahlı nüfuzuna karşı bir denge unsuru olarak gördükleri ABD güçlerinin de Irak'ta kalmasını istediklerinin sinyallerini verdiler. Bununla birlikte Irak hükümeti ve ABD, ABD askerlerinin Irak'tan ayrılmasına ilişkin bir takvim hazırlamak üzere bir komisyon oluşturdu. Gazze'deki çatışma ve ABD'nin Irak'taki son saldırıları İran destekli bu grupların ekmeğine yağ sürmüş ve başbakan gibi daha ılımlı sesleri zayıflatan bir siyasi söylemi giderek daha fazla şekillendirmelerine olanak sağlamıştır.
Dahası, Irak'taki ABD askeri hedeflerine saldıran paramiliter güçler ülke içinde bölücü bir meseledir. Iraklıların çoğu Filistin davasını destekliyor ve İsrail işgaline karşı çıkıyor. Örneğin Arap Barometresi'nin son dalgasında (Ekim 2021 ile Temmuz 2022 arasında yapılan) yapılan anket, ankete katılan Iraklıların yüzde 71'inin Arap devletleri ile İsrail arasındaki normalleşmeye "şiddetle karşı çıktığını" (ve yüzde 14'ünün de buna "karşı çıktığını") göstermiştir. Çatışmaya yönelik ideal çözüm sorulduğunda, Iraklıların çoğu iki devletli bir çözümü desteklemiştir. Ancak bu, paramiliter güçlerin taktiklerini kabul ettikleri anlamına gelmemektedir.
Bu tutum Irak'ın bazı siyasi elitleri arasında da yankı buldu. Sünni bir siyasetçi olan eski başbakan yardımcısı Salih El Mutlak, paramiliter güçleri Filistin'e verdikleri destekten ötürü değil, Irak'taki ABD askerlerine saldırdıkları için eleştirdi. Bu tür eylemlerin Irak topraklarını tehlikeye attığını ve Irak'a karşı misillemeye davetiye çıkardığını savundu. Mutlak gibi bazıları bu paramiliter güçlerin İran ve ABD arasındaki çatışmayı doğrudan İsrail'de değil Irak'ta sürdürerek aslında İran'ın çıkarlarına hizmet ettiğine inanıyor. Bu da İran'ın şiddeti sınırlarının dışında tutma yönündeki güvenlik stratejisiyle örtüşüyor. Ancak İsrail'in birincil destekçisi ve müttefikiyle aktif olarak çatışan grupların IŞİD'le mücadelede rol oynayan gruplarla aynı olduğu düşünüldüğünde durum karmaşıklaşıyor.
Dolayısıyla Irak, en aşırıcı silahlı grupların eylemleri ile pek çok vatandaşı ve siyasi lideri tarafından paylaşılan normallik ve istikrar arzusu arasında sıkışmış bir uçurumda duruyor.
Siyasi cephe
Şii Iraklıların Baas döneminde sürgündeyken geliştirdikleri ilişkiler sadece Saddam sonrası Irak'ın güvenlik ortamını değil, aynı zamanda siyasetini de şekillendirmiştir: İran'da tabanı olan Şii İslamcı parti Dava Partisi ve 1982'de İran'da Dava'nın bir kolu olarak kurulan SCIRI bu yeni ortamda öne çıkan aktörlerdir.
Böylece İran, 2003 savaşından sonra Irak'ta önemli bir siyasi nüfuz elde etti - ancak bu genellikle belirtilenden daha azdı. İran'ın liderleri eski misafirleriyle her zaman aynı görüşte olmadılar ve onlar üzerinde otorite kurmak için giderek daha fazla mücadele ettiler. 2003'ten önce Iraklı muhalif partilerin çoğu ABD işgalini destekliyordu, İran ise ABD'nin önemli komşu ülkesinde askeri varlık göstermesinden korktuğu için buna karşı çıkıyordu. Saddam Hüseyin devrildikten sonra İranlılar, Iraklı müttefiklerinin ABD'ye yakınlaşmasından rahatsızlık duymaya başladılar.
Dahası, Irak'ın petrol zenginliği, hızla artan nüfusu ve vatandaşları arasında artan milliyetçilik, İran'ın en güçlü müttefiklerini iktidara getirememesine katkıda bulundu. Tahran bunun yerine İran ve ABD'nin birbiriyle çatışan talepleri arasında yol bulmaya çalışan daha tarafsız isimlere boyun eğmek zorunda kaldı. Bırakın İran tarafından desteklenen bir partiyi, hiçbir parti Irak seçimlerinde çoğunluğu kazanamadı. Ortaya çıkan koalisyon hükümetleri kaçınılmaz olarak ABD ile devam eden bağların siyasi, askeri ve ekonomik değeri olduğu da dahil olmak üzere geniş bir görüş yelpazesine ev sahipliği yaptı. Dolayısıyla İran, seçtiği müttefikleri aracılığıyla Irak'ta siyasi hakimiyet kurmayı hiçbir zaman başaramadı.
Saddam sonrası dönemin büyük bölümünde Irak'ın başbakanlığı İran'a daha yakın olan SCIRI'den ziyade Dava Partisi tarafından kontrol edilmiştir. Maliki gibi görevdeyken Tahran'a yakınlaşan liderler, koalisyon hükümetlerinin doğasında olan baskılara yenik düştü ve iktidarda kalamadı. Tahran, Haydar el-Abadi gibi diğerlerini ABD'ye fazla yakın gördü ve 2018 hükümetinin kurulmasında alternatif bir adayı desteklemeleri için müttefiklerine baskı yaptı. Sonuçta Adil Abdülmehdi İran'a öncekilerden daha yakın bir başbakan oldu ama Ekim 2019 protestoları onu aniden istifaya zorladı. Batılı devletlerin dostane bir başbakan olarak gördüğü halefi Kazımi de benzer şekilde koalisyon hükümetinin baskılarıyla engellendi ve ikinci bir dönem için güvenoyu alamadı.
Sudani, İran'a yakın siyasetçilerin yer aldığı bir siyasi blok olan Koordinasyon Çerçevesi'nden seçilmesine rağmen, tıpkı selefleri gibi bir koalisyon hükümetine başkanlık ediyor. Ve Koordinasyon Çerçevesi'ne yakınlığı onu İran'la uzun süredir devam eden sorunlarla yüzleşmek zorunda kalmaktan korumadı. Bunlar arasında su paylaşımı ve Basra Körfezi'ndeki toprak anlaşmazlıkları yer alıyor. Sudani aynı zamanda, özellikle Irak'ın kötü ekonomik durumunu ele almak için devam eden ABD desteğinin faydalarını güvence altına almaya çalıştı ve Washington'a yakın kaldı. Irak'ın petrol gelirleri ABD doları cinsinden birikmekte ve yabancı rezervleri New York'ta tutulmaktadır. Bu rezervler Irak hükümetinin kaybetmeyi göze alamayacağı kritik bir varlıktır ve İran'ın emelleriyle uyuşmasa bile hükümetin güçlenmiş bir devlet arzusunu yansıtmaktadır.
Bu durum, Iraklı liderlerin 2003'ten bu yana sergilediği, ortak ideolojik inançlardan ziyade stratejik çıkarlara dayanan pragmatik yaklaşımın bir simgesidir. Bu da Tahran'ın Bağdat ile ilişkilerinde türbülans yarattı. Hiçbir örnek, hareketleri aynı kökenden ilham alan ancak siyasi davranışları oportünizm tarafından yönlendirilen iki İslamcı siyasetçi olan Maliki ve Sadr arasındaki karşılaştırmadan daha açık değildir. Maliki'nin 2006-2010 yılları arasındaki ilk görev dönemi, ABD'nin güçlü desteği ve silahlı aktörlerle askeri olarak karşı karşıya gelme isteği ile karakterize edildi. Sadr'ın Mehdi Ordusu'nu Basra'dan çıkarmak için 2008'de Şövalyelerin Hücumu Operasyonu'nu başlattı. Bu ona ikinci dönem için ABD desteği kazandırdı ancak Washington daha sonra üçüncü dönem için desteğini geri çekti. Bunun nedeni ABD'nin giderek otoriterleştiği ve mezhepçi eğilimler sergilediği yönündeki algılarının yanı sıra hükümetinin Musul'un IŞİD tarafından ele geçirilmesiyle sonuçlanan güvenlik başarısızlıklarıydı.
Sadr da benzer şekilde popülist eğilimler ve güç arayışıyla İran yanlısı ve karşıtı tutumlar arasında gidip geliyor. ABD işgalinin ardından kendisini işgale karşı savaşan bir Irak milliyetçisi olarak tanımladı. Bu, İran'ın ABD'yi Irak'tan çıkarma hedefiyle örtüşüyor ve Sadr'a Tahran'ın desteğini sağlıyordu. Ancak iç tabanı siyasi olarak büyüdükçe ve 2018 ve 2021'de baskın Şii partilere seçimlerde meydan okumaya çalıştıkça, kendisini bu kez herhangi bir dış müdahaleye karşı çıkan bir milliyetçi olarak tanımlayarak İran'a döndü. Sadr, özellikle ABD'nin Süleymani ve Mohandis suikastlarının ardından, ülkedeki hem ABD hem de İran müdahalesinden bıkan Irak sokağının taleplerine yanıt veriyordu.
SCIRI gibi ideolojik olarak İslam Cumhuriyeti'nin teokratik bir devlet kurmak gibi hedeflerinin en aşırı versiyonuna bağlı olan aktörler bile Iraklı kitleler için daha kabul edilebilir hale gelmek için kendilerini giderek daha fazla yeniden markalaştırmak zorunda kaldı. Örneğin SCIRI, ismindeki İslam Devrimi ifadesini terk ederek daha zararsız olan Irak İslam Yüksek Konseyi (ISCI) ifadesini tercih etti.
Tahran'ın Irak'ı şekillendirme arzusu ve İran'ın siyasi, ekonomik ve güvenlik çıkarlarını destekleyen belirli siyasi adayları, partileri, medya kuruluşlarını ve paramiliter güçleri destekleyerek Irak'ın içişlerine açıkça müdahale etmesi, Irak kamuoyu tarafından fark edilmemiş veya cezasız kalmamıştır. Arap Barometresi'nin yedinci dalgasından (Ekim 2021 ile Temmuz 2022 arasında gerçekleştirildi) elde edilen veriler, ankete katılan Iraklıların yüzde 63'ünün İran hakkında "çok olumsuz" bir görüşe sahip olduğunu ve sadece yüzde 5,1'inin "çok olumlu" bir görüşe sahip olduğunu gösteriyor. Iraklılarla yaptığım görüşmeler, İran'ın Irak yaşamına aleni ve açık bir şekilde müdahil olmasının, Bağdat ve diğer şehirlerde Süleymani ve İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in fotoğraflarıyla süslenmiş reklam panolarının yerleştirilmesi de dahil olmak üzere, özellikle rahatsız edici olarak görüldüğünü gösteriyor. İran'ın varlığının en çok hissedildiği şehirlerde - örneğin Necef ve Kerbela'daki türbe turizmi aracılığıyla - protestocuların 2019 gösterileri sırasında İran konsolosluklarına saldırması şaşırtıcı değil.
Bu dinamik önemli dini alanlara da uzanmaktadır. Irak'taki Şii dini kurumunun lideri olan Büyük Ayetullah Ali El Sistani'nin Irak'ta ve İran'da milyonlarca taraftarı var. Bu durum ona her iki ülkede de önemli bir nüfuz sağlıyor ve Tahran da onun halefiyeti meselesini etkileyerek bu nüfuzu ele geçirmeye çalışıyor. Ancak siyasi alanda olduğu gibi Tahran'ın merhum Ayetullah Muhammed Şahrudi'yi destekleme çabaları da başarısızlıkla sonuçlandı. Birçok yabancı gözlemci İran'ın Sistani'nin halefliğinde oynayabileceği rol konusunda endişeli olsa da, dini kurumun iç süreçleri ve onu önceki sızma girişimlerinden koruyan gücü göz önüne alındığında bu endişeler abartılıdır.
Gerçek şu ki, Irak'taki İran müttefiki siyasi gruplar halk desteğini giderek kaybediyor, yeni seçmenleri harekete geçirmekte zorlanıyor ve tabanlarını genişletmekte başarısız oluyor. Son il meclisi seçimlerinde de görüldüğü üzere halk, başta İran olmak üzere iç siyasete daha az dış müdahale talep ediyor. Irak'ın Şii ağırlıklı dokuz güney vilayetinden üçünde - Basra, Kerbela ve Wasit - milliyetçi platformlarda yarışan yerel partiler, bölgedeki İran etkisine rağmen sandalye kazandı ve hükümeti kurdu.
Bugün İran'da genel olarak iki tür siyasi parti bulunmaktadır ve her biri azalan halk desteği karşısında siyasi kontrolü sürdürmek için farklı bir politika izlemektedir. Dawa ve ISCI gibi daha büyük ve köklü partiler, siyasi kalelerini korumak için yasal manevralara başvuruyor. Örneğin, 2019 Ekim protesto hareketinin seçim yasasına getirdiği reformları geri almak için çalıştılar. Kataib Hizbullah paramiliter güçlerine bağlı Huqooq gibi parlamentoda temsil oranı düşük olan daha küçük partiler ise ideolojik olarak İran'a daha bağlı. Daha önce de belirtildiği gibi, bu oluşumlar 2021 seçim sonuçlarını protesto etmeleri de dahil olmak üzere, kendilerine meydan okunduğunda güce başvurmaktadır.
Ekonomik cephe
Irak'ın İran ile ilişkisinin son ve önemli bir boyutu da ekonomik bağlarıdır. İran, Türkiye ve Çin ile birlikte Irak'ın en büyük üç ticaret ortağından biri.[3] 2021 yılında Irak, yaklaşık yarısı gaz ithalatı olmak üzere İran mallarının (yaklaşık 9 milyar dolar olarak tahmin ediliyor) dünyadaki en büyük ithalatçısı oldu.
Her ne kadar ticaret dengesiz olsa da, Irak ihraç ettiğinden daha fazlasını ithal ediyor olsa da, bu ilişki her iki devlet için de kritik önem taşıyor ve her birine diğeri üzerinde önemli bir baskı gücü sağlıyor: Ekonomik ilişki, diğer ekonomik kanalları kısıtlayan Batı yaptırımlarının ortasında İran için bir can simidi görevi görüyor; Tahran'ın Irak üzerindeki ekonomik baskısı ise, Irak'ın yerel elektrik üretiminin yaklaşık yarısı için güvendiği gaz ihracatında yatıyor.
Irak gibi elektrik ihtiyacını karşılamakta zorlanan bir ülkede gaz arzındaki herhangi bir kesinti sosyal ve siyasi huzursuzluk riski taşır. Kötü kamu hizmetlerinin düzenli olarak kitlesel protestoları körüklediği bir ülkede İran'ın gaz ihracatı üzerindeki kontrolü, Irak üzerinde baskı kurmak ve nüfuzunu korumak için güçlü bir araç işlevi görüyor. Irak'ın yakalayamadığı mevcut gaz miktarının, İran'dan satın aldığı gaz miktarından daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Geçmişte, Irak gazını ele geçirmeye başlama girişimleri, Irak'ın kendilerinden satın almayı durdurması halinde yılda milyarlarca dolar kaybedecek olan İran'ın baskısıyla engellendi. Bu gaz satışları İran için hayati bir ekonomik can damarıdır, ancak gelişmekte olan nükleer programı nedeniyle ABD tarafından ekonomik yaptırıma tabi tutulduğundan, Irak İran'dan elektrik ve gaz satın almak için sürekli Amerikan vizesi almak zorundadır.
İran'ın Irak'a olan bağımlılığı, 2019 yılında Lübnan'da yaşanan bankacılık krizinin Lübnan'ın likiditesini tüketmesi ve İran'ın ABD dolarına erişmek için sahip olduğu birkaç yoldan birini ortadan kaldırmasıyla daha da belirgin hale geldi. Bu da Irak'ı İran'ın elinde kalan birkaç pazar ve dolar kaynağından biri haline getirdi.
Dolayısıyla ekonomik alan, Batı'nın İran'a uyguladığı yaptırımlar devam ettiği sürece Irak'ın avantajını koruyabileceği bir ilişki alanıdır. Dahası, ABD'de İran'ın ekonomik avantajlar elde edememesi için gaz muafiyetlerinin sona erdirilmesi yönünde devam eden siyasi baskıya rağmen, Irak'ın istikrarının korunmasının önemi şimdiye kadar bu muafiyetlerin yenilenmesini sağladı.
Yine de Irak ve İran arasındaki ödeme mekanizması iki ülke arasında süregelen bir gerilim kaynağı. Irak gaz satın aldığında, fonlar İran'ın Irak Ticaret Bankası'nda (TBI) tuttuğu bir hesaba yatırılıyor. İran bu fonlara dolar olarak erişmek istiyor ancak Irak, Amerikan yaptırımlarını riske atmadan dolar yatıramıyor zira İran'ın TBI hesabındaki dolarları sadece insani yardım için kullanmasına izin veriliyor.
Bu durum medyada sıklıkla Irak'ın İran'a ödeme yapmadığı şeklinde yanlış bir algıya yol açmaktadır. Gerçekte Irak'ın İran'a ödenmemiş herhangi bir borcu yoktur ve İran'ın TBI hesabına aylık olarak ödeme yapmaktadır. İran, Irak'ın TBI'dan bir İran bankasına dolar transfer etmesi için baskı yapmaya çalışmış ancak Iraklı yetkililer buna direnmiştir. Iraklı yetkililer ABD yaptırımlarını aşmak için İranlı muhataplarıyla strateji tartışmaya devam ediyor, ancak Irak'a ya da ABD ile genel ilişkilerine karşı bu tür yaptırımları riske atmak istemiyorlar. Irak bu konuda neredeyse yalnız değil: Avrupa devletleri İran'la ticaret yapmak için ABD yaptırımlarını aşmak üzere kısa ömürlü Ticari Değişimleri Destekleme Aracı gibi kendi yollarını denediler.
İran, Irak üzerinden dolara ulaşmaya çalışmak için çeşitli yöntemler kullanmıştır. Bu yöntemlerden biri de Irak piyasasından dolar satın almak oldu. 2019 yılında ekonomi uzmanı Aram Mahmood, İranlıların Irak dinarı ile ABD doları arasındaki resmi ve gayri resmi piyasa kurları arasındaki farkları nasıl kullandıklarını açıkladı. Bu farklılıklardan faydalanmak için İranlılar, İran Riyali ile dinar satın alıyor ve daha sonra bunu dolar satın almak için kullanıyorlardı.
Ancak 2022'nin sonlarından bu yana ABD hükümeti, başta İran olmak üzere Irak'ın komşularına yapılan dolar kaçakçılığını engellemeye yönelik tedbirler uyguluyor. ABD'nin bu yeni düzenlemelerine uyum sağlamak Irak ekonomisi için zorluklar doğurdu. Sonuç olarak hükümet, ülkenin ekonomik bağımlılığını yerel para birimine kaydırmak ve dolara olan bağımlılığını azaltmak için çalışıyor. Ancak İran ve İranlı gruplar küresel piyasada alışveriş yapabilmek için hala dolara ihtiyaç duyuyor ve bu da baskıların uygulanmasını zorlaştırıyor. Irak'ın ekonomik sorunlarının temelinde, tamamı dolar üzerinden yapılan petrol satışlarına olan bağımlılığı yatıyor. Nakit para fiziksel olarak Irak'a getiriliyor ve burada Irak Merkez Bankası bu parayı dinarla satın alan Iraklı bankalara açık arttırmayla satıyor. ABD bu uygulamayı Irak'ı işgal ettikten kısa bir süre sonra Irak'ın ABD'ye mali bağımlılığını sağlamak amacıyla başlatmıştır. Ancak yıllar içinde bu sistem İran da dahil olmak üzere çeşitli taraflarca istismar edildi.
ECFR için hazırladığım bir önceki politika notunda da tavsiye ettiğim üzere Irak, dolara ve nakit işlemlere olan bağımlılığını azaltmak amacıyla ekonomisini dijitalleştirme çabalarına başlamıştır. Bu, Avrupa devletlerinin Irak'a uygulamada yardımcı olabilecekleri bir konudur. Sudani'nin liderliğinde Irak hükümeti, Irak'ın devlete ait bankalarının reformu konusunda çalışmalar yürütmek üzere çok uluslu İngiliz Ernst & Young'dan hizmet alarak dijitalleşme konusunda istekli olduğunu göstermiştir ki bu da Avrupalı finans şirketlerinin potansiyel olarak katkıda bulunabileceği bir alandır.
Avrupalılar ne yapabilir?
Kırk yıllık çalkantı ve istikrarsızlığın ardından Irak'a özerklik ve egemenlik kazandırmak kolay bir iş değildir. Ancak Avrupalılar Iraklıların bu hedefi gerçekleştirme fırsatına sahip olmalarına yardımcı olabilirler. Başarılı olunması halinde Irak, bölgesel diyalog için kritik bir platform haline gelebilir ki bu da siyasi açıdan istikrarsız bir dönemden geçerken çok ihtiyaç duyulan bir şeydir.
Ancak Avrupa'nın Irak'taki istekleri, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin politikalarının bölgenin başka yerlerindeki politikaları etkileme kabiliyetleri üzerinde yansımaları olduğu anlayışına dayanmalıdır. Irak'ın siyasi ve ekonomik egemenliğini destekleme politikası, İsrail-Filistin çatışmasını da içeren, gerilimleri azaltmaya yönelik daha geniş bir bölgesel politikaya bağlanmalıdır.
Tırmanmayı kontrol altına almak için çalışmak
Iraklılar İslami Direniş'teki paramiliter grupların 7 Ekim'den bu yana benimsediği taktikleri kabul etmeyebilir, ancak halk açıkça Filistinlileri destekliyor ve ABD destekli İsrail askeri operasyonuna karşı çıkıyor. Gazze'deki çatışma devam ettiği sürece bu durum söz konusu grupların eylemlerinin ülke içinde bir miktar kabul görmesini sağlayacak ve ABD karşıtı ve daha geniş anlamda Avrupalıları da içine alacak şekilde Batı karşıtı bir pozisyon geliştirmeleri için daha fazla alan sağlayacaktır.
Bu nedenle Avrupalılar, Irak'ta çatışmanın içine çekilecekleri bir sonuçtan kaçınmak için Washington ile birlikte çalışmalıdır. ABD'de bazıları Irak'taki ABD askeri hedeflerine yönelik saldırılardaki mevcut duraklamayı başarılı ABD saldırıları ve etkili ABD caydırıcılığının bir sonucu olarak yorumlasa da bu varsayım tehlikeli riskler taşımaktadır.
Birincisi, bu saldırıların Irak'ın iç siyasi ortamı üzerindeki etkisini ve Sudani'nin silahlı grupları sınırlama ve devam eden ABD askeri varlığını destekleme kabiliyetini ne ölçüde zayıflattığını yanlış okuyor. Bu da İran'ın amaçlarına hizmet etme riski taşıyor. Dahası, bu saldırıların caydırıcı başarısı daha sonraki tırmanışları engellemeyeceğinden, ABD'nin bu saldırıların etkisi konusunda zafer kazanması tavsiye edilemez: örneğin Refah'a yapılacak bir saldırı yeni bir saldırı döngüsünü tetikleyebilir. Bu durumda, Amerika'nın askeri güçle başarılı bir şekilde karşılık verebileceği algısı, İran ve müttefiklerinin daha güçlü bir şekilde karşılık verebileceği yeni saldırılar başlatmasına neden olabilir.
Gerçek şu ki, Irak daha derin bir çatışmanın içine çekilme riski altında ve Batılı aktörlerin bu sonuçtan kaçınmak için çok dikkatli adımlar atması gerekiyor. Bir İsrail deniz üssünün Irak'taki İslami Direniş tarafından saldırıya uğraması ve İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğunu bombalamasının ardından İran'ın İsrail'e doğrudan saldırılar düzenlemesi ve bunların bir kısmının Irak'tan başlatılması gibi son olaylar bu tehlikenin altını çizmektedir.
AB üye ülkeleri ve Birleşik Krallık, İran hükümetiyle devam eden diyalog kanallarını göz önünde bulundurarak, daha geniş jeopolitik emelleri uğruna Irak'ın istikrarını feda etmemeleri için hem Washington'a hem de Tahran'a baskı yapmalıdır. ABD ve İran'ın doğrudan çatışmaya girmeme yönündeki ortak arzusu ve Irak'ın İran ekonomisini desteklemede oynadığı önemli rol göz önüne alındığında, bu istikrarın korunmasında ortak bir çıkarları olmalıdır. Avrupalılar, hem İran hem de ABD ile görüşme halinde olan ve Irak'ta benzer çıkarları paylaşan Körfez aktörleriyle birlikte bu konuda aktif bir rol oynamaya çalışmalıdır.
Irak'ın özerkliğini inşa etmek
Bu parametreler çerçevesinde Avrupalılar, ülkenin egemenliğini ve özerkliğini güçlendirme yönündeki ilerlemesini destekleyerek ve İran'ın yerleşik olmadığı alanlarda çalışarak İran'ın Irak'taki etkisine karşı koymaya da yardımcı olabilirler.
Her şeyden önce Avrupalılar Irak'ta düzenli, özgür ve adil seçimlerin yapılmaya devam etmesine yardımcı olmalıdır. Irak'ı seçimle işbaşına gelen otoriter bir rejim olarak görmek cazip gelebilir ancak Irak'ta demokratik sonuçlar elde etmek için büyük fırsatlar bulunmaktadır. Daha önce de belirtildiği gibi, Irak vatandaşları herhangi bir dış müdahaleye olumsuz bakmaktadır ve Iraklı seçmenler Irak'ın çıkarlarına bağlı ılımlı siyasetçileri desteklemek için artan bir istek göstermiştir. Dahası, Irak siyasetinin parçalanmışlığı, İran ve ABD arasındaki çizgide durmak zorunda kalan uzlaşmacı başbakanlarla sonuçlanmıştır.
Avrupalılar Irak'a seçim gözlem misyonları göndermeye devam ederek, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'na destek sağlayan uluslararası kuruluşlara fon sağlayarak ve siyasi katılımı teşvik eden, siyasi okuryazarlığı ve aktivizmi geliştiren sivil toplum girişimlerine fon sağlayarak bu süreci destekleyebilirler. Yerel düzeydeki siyaset hızla dönüştüğü için hem federal hem de il seçimlerine odaklanmak çok önemli olacaktır.
Avrupalılar ayrıca ülkeye daha fazla zaman ve kaynak yatırımı yaparak İran'ın Irak'taki varlığının zayıflamasına yardımcı olabilirler. 2003 yılından bu yana Avrupa'nın Irak'taki faaliyetlerinin çoğu askeri operasyonlar ve çatışma sonrası yeniden yapılandırma ve kalkınma yardımları şeklinde gerçekleşti. ABD'nin çekilmek zorunda kalması halinde (ya da yeni gelecek Trump yönetiminin Irak'tan ayrılma zorunluluğu olmasa bile misyonu sona erdirmeye karar vermesi halinde) bu faaliyetler daha da önemli hale gelebilir.
Ancak Avrupa'nın Irak'taki güvenlik hırslarının, IŞİD'i Yenmek için Küresel Koalisyon'un varlığının mevcut haliyle ancak ABD liderliğinin devam etmesiyle mümkün olabileceği anlayışıyla yumuşatılması gerekmektedir. Ancak Danimarka, İtalya ve İspanya gibi kilit Avrupa ülkelerinin (hepsi de Irak'taki NATO misyonuna liderlik etmiştir) IŞİD karşıtı kazanımların korunmasına yardımcı olmak ve ABD'nin çekilmesi durumunda Irak hükümetine dengeleyici seçenekler sunmak için Irak ile bir güvenlik ilişkisi kurmaya hazırlanmaları gerekmektedir. Profesyonel ve işlevsel bir Irak ordusu, hükümete Haşdi Şabi üzerinde otorite kurma gündemini ilerletmek için alan ve kabiliyet kazandırmada kilit rol oynayacaktır ve Avrupa'nın eğitim, kapasite geliştirme ve malzeme desteği hayati bir rol oynayabilir.
Irak'ın ekonomik kurumlarını güçlendirmek
Avrupalılar Irak'ın egemenliğini arttırma çabalarına ülkenin kurumsal gücünü arttırma çabalarıyla eşlik etmelidir. Bu kapsamda Alman kalkınma ajansı GIZ gibi Avrupalı kuruluşlar ya da BM Uluslararası Çalışma Örgütü gibi uluslararası kuruluşlar, Irak Merkez Bankası ve diğer kamu bankaları gibi devlet kurumlarına maddi destek ve teknik eğitim sağlamak üzere Avrupa fonları aracılığıyla destek verebilir.
Bu, Sudan hükümetinin Irak ekonomisini dijitalleştirme çabalarına daha fazla destek verilmesini içerebilir ki bu da İran'a kara para aklama endişelerinin giderilmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda Irak'ın bankacılık sektörünün dünyanın geri kalanıyla entegre edilmesi şeffaflığını arttıracaktır. Böylece İran'ın Irak piyasasına olan bağımlılığına rağmen Irak'ın finans sektörü manipülasyona daha az açık hale gelecektir. Bu aynı zamanda Iraklılara daha büyük bir küresel entegrasyon hissi verecektir. Iraklılar ülkelerinin parya devlet muamelesi göreceğini hissettiklerinde, bu genellikle kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet haline gelir ve başta bankacılık sektörü olmak üzere politika yapıcıların eylemlerini şekillendirir.
Irak ile normal bir devlet olarak ilişki kurmak
Bunun yanı sıra, Avrupalıların normal bir devlet olarak Irak ile ikili ilişkileri geliştirme çabalarını arttırmaları gerekmektedir. İran'ın etkisiyle rekabet etmekte zorlanacak olsalar da, hem Irak'ın istikrarını desteklemek hem de İran'ın etkisini azaltmak için Irak'a yatırım yapmaya başlayan Körfez ülkelerine benzer politikalar benimsemeye başlayabilirler.
Bu nedenle Avrupa hükümetleri Irak'taki Avrupa yatırımlarını arttırma çabalarını desteklemelidir. Aslında bunu Körfez ülkeleriyle işbirliği içinde yapabilirler. Fransız çokuluslu TotalEnergies ve QatarEnergy'nin Irak gazını yakalamaya yönelik ortak projesinde örneklendiği gibi, potansiyelin kilit alanlarından biri enerjidir. Bu, Irak'taki daha geniş ekonomik fırsatları yansıtırken aynı zamanda Körfez ülkeleri tarafından ortak bir elektrik şebekesi projesi aracılığıyla takip edilen önemli bir stratejik olasılığa da işaret ediyor: Irak'ı İran'dan gaz ithalatına bağımlılıktan kurtarmak.
Irak'ın Avrupalılar ve komşu Körfez ülkeleriyle genişleyen dış ilişkileri bölgesel ve uluslararası çıkarlara hizmet etmekte ve Irak'ın İran ile dünyanın geri kalanı arasında arabulucu olarak hareket etmesine olanak sağlamaktadır. Orta Doğu'daki mevcut çatışma, Katar'ın şu anda İsrail-Filistin çatışması bağlamında yaptığı gibi bölgesel arabulucuların önemini göstermiştir. İran'la yapıcı bir şekilde ilişki kurmak zor olacaktır, ancak Irak'ın destek sağlamak için en uygun olduğu yer de burasıdır. Orta Doğu'ya yönelik bütüncül bir politika Tahran'la angaje olmayı gerektirir ve bunu en iyi Bağdat yapabilir.
Bu çalkantılı bölgesel ortamda ve İran daha da yalnızlaştıkça, Irak üzerindeki hakimiyetini güçlendirmek için her türlü teşvike sahip olacaktır. Avrupalılar bir seçimle karşı karşıyalar: ya Irak'a karşı cezalandırıcı ve mesafeli bir tutum takınarak İran'ın ekmeğine yağ sürecekler ya da Irak'ın kendi özerkliğini kazanma çabalarını destekleyecekler.
Hamzeh Hadad, 16 Nisan 2024, Europen Council on Forein Relations (EFCR)
(Hamzeh Hadad, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika programında misafir araştırmacı olarak görev yapmaktadır. Hadad, 2021 yılında Irak Ticaret Bankası başkanının danışmanlığını yapmıştır.)
Seçkin Deniz, 07.05.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
[1] Yazarın Irak başbakanının bir danışmanıyla yaptığı görüşme, Bağdat, Haziran 2023.
[2] PMF tabanı ve üyeleriyle yapılan görüşme, Babil ve Kerbela, Haziran 2023.
[3] Irak Planlama Bakanlığı Merkezi İstatistik Kurumu tarafından sağlanan ticaret verilerine dayanmaktadır.
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.