1 Temmuz 2024 Pazartesi

SA10833/EK39: Fransa'yı Vuran Şiddet Dalgası Macron'un Seçim Kampanyasını Tökezletti

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Politico yazarı Victor Goury-Laffont'a aittir ve artan yoksulluk, eşitsizlik, gasp ve genç cinayetleri, uyuşturucuyla bağlantılı silahlı saldırılar, artan terör tehdidi ve denizaşırı Yeni Kaledonya topraklarındaki ölümcül protestoların gölgesinde Fransa seçimlerine odaklanmaktadır... (30 Haziran 2024 Pazar günü yapılan Ulusal Meclis erken seçimlerinin birinci turunda tahminlere göre aşırı sağcı RN %34,2 oy oranıyla birinci, sol ittifak %29,1 oy oranıyla ikinci, Macron'un merkez bloğu ise %21,5 oy oranıyla üçüncü sırada yer almıştır.)
Seçkin Deniz, 01.07.2024, Sonsuz Ark 

Macron’s election campaign stumbles as wave of violence hits France

"Fransa Cumhurbaşkanı Avrupa yanlısı bir mesaj vermek istiyor ancak genç cinayetleri, silahlı saldırılar ve ölümcül protestolar aşırı sağı körüklüyor."

Emmanuel Macron mükemmel bir fırtınayla karşı karşıya.

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca, genç-genç cinayetleri, uyuşturucuyla bağlantılı silahlı saldırılar, artan terör tehdidi ve denizaşırı Yeni Kaledonya topraklarındaki ölümcül protestolar, Fransa cumhurbaşkanı ve Avrupa seçim kampanyası için sorun anlamına gelen yayın dalgalarına hakim oldu.


Güvenlik kaygılarıyla ilgili manşetlerin art arda gelmesi, 9 Haziran Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşırken Emmanuel Macron'un stratejisini daha da rayından çıkardı. | Kiran Ridley/Getty Images

Macron, merkezinde Fransa'nın yer aldığı güçlü bir blok için seçmenleri AB yanlısı vizyonunu desteklemeye ikna etmeye çalışıyor. Ancak Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Ralli'sinin (RN) anketlerde Macron'un partisine karşı önemli bir üstünlük kurmasıyla şimdiden çetin bir mücadele veriyor.

Şimdi ise, 9 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşırken güvenlik endişeleriyle ilgili manşetlerin ardı ardına gelmesi Macron'un stratejisini daha da rayından çıkardı.

Macron'un Rönesans partisinden Benjamin Haddad, "Bugün anne babalarınıza, büyükanne ve büyükbabalarınıza ya da arkadaşlarınıza ne konuştuklarını sorarsanız, Avrupa'dan değil, Eure departmanında yaşananlardan bahsediyorlar," diyerek silahlı kişilerin bir polis minibüsüne pusu kurarak iki gardiyanı öldürdüğünü söyledi. "Bu tür konularda bile Avrupa'nın, örneğin kaçakların bulunmasına yönelik işbirliği mekanizmalarıyla, bir rol oynayabileceğini göstermek bizim sorumluluğumuzdur."

Fransa'da suç ve şiddete ilişkin uzun vadeli eğilimler aşağı yönlü bir seyir izlemektedir. Ancak şiddetin olağanüstü doğası ve medyada geniş yer bulması kamuoyunda tartışmalara yol açtı ve Macron'un kampının AB yanlısı kimliklerini öne çıkarmasını etkili bir şekilde engelledi.

Son zamanlarda meydana gelen şok edici ve şiddet içeren olaylar birbiriyle açıkça bağlantılı olmasa da, haber akışı aşırı sağcı kampanya için kışkırtıcı malzeme sağlamıştır.

Nisan ayında Fransa'nın orta kesimindeki Châteauroux kentinde 15 yaşındaki bir çocuk, iddiaya göre telefonunu saldırgana vermeyi reddetmesinin ardından bıçaklanarak öldürüldü. Soruşturmaya yakın bir kaynak Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada şüphelinin "Afgan kökenli" bir çocuk olduğunu söyledi. Bu durum, aşırı sağcı Ulusal Ralli'nin başkanının, sığınmacılar da dahil olmak üzere Afganistan'dan gelen göçün durdurulması çağrısında bulunmasına ve bu nüfusun "Fransız toplumuna hiçbir katma değer" getirmediğini iddia etmesine yol açtı. Saldırganın annesinin de ölümcül saldırıya katıldığı iddia ediliyor.


Nisan ayında Fransa'nın orta kesimindeki Châteauroux kentinde 15 yaşındaki bir çocuk, iddiaya göre telefonunu saldırgana vermeyi reddettikten sonra bıçaklanarak öldürüldü. | Getty Images aracılığıyla Joel Saget/AFP

Ulusal Meclis'teki Ulusal Ralli grubunun genel sekreteri Renaud Labaye POLITICO'ya verdiği demeçte, "Bu hikayeler Fransız halkı için bir endişe kaynağı," dedi. "Bizim görüşümüze göre seçilmiş yetkililer kendilerini seçen halkın endişelerine siyasi çözümler sunmalıdır."

Söz konusu olan sadece Avrupa Parlamentosu'nun yapısı ve AB yasa yapımının sağa kayan yönü değil, aynı zamanda potansiyel olarak Fransa'nın geleceği: Anketler Le Pen'in 2027'de yapılacak bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını gösteriyor ve önümüzdeki ay Ulusal Miting'in kazanacağı büyük bir zafer onu Elysée'ye taşıyacak.

Bu güvenlikle ilgili, aptal

Başkan denemediği için değil.

Bu yılın başlarında Macron, 35 yaşındaki Gabriel Attal'ı başbakan olarak atayarak, kuşatılmış ikinci dönemine yeni bir başlangıç yapma ve RN'nin yükselen yıldızı Jordan Bardella'nın karşısına zorlu -ve popüler- bir rakip çıkarma umudunu taşıyordu.

Fransız yönetici, Rusya'nın işgaline karşı Ukrayna'ya desteğini göstererek giderek daha şahin bir söylem benimsedi ve aşırı sağın Kremlin'e sempati duyduğu suçlamalarını ikiye katladı. Attal, Şubat ayında RN'nin üç kez cumhurbaşkanı adayı olan Le Pen'e "Vladimir Putin'in birliklerinin zaten ülkemizde olup olmadığını merak etmek gerekiyor - sizden ve sizin tarafınızdan bahsediyorum" dedi.

Aynı ayın ilerleyen günlerinde Rönesans'ın AB seçimlerindeki baş adayı Valérie Hayer, kampanyasını "Avrupa yanlısı tek kampanya" olarak tanımladı ve Avrupa'yı Rusya lideri Putin ve Birlik içindeki "müttefiklerine" karşı korumaya çalışacağını söyledi.

Ancak Fransız seçmenlerin gözünde Avrupa konuları ve Ukrayna uzak meseleler olarak görünmeye devam ediyor. Odoxa'nın 15-16 Mayıs tarihlerinde 1,000 kişiyle yaptığı bir ankete katılanların sadece onda biri Ukrayna'daki savaşı AB seçimlerinde oylarını etkileyecek üç faktörden biri olarak sıralarken, üçte birinden fazlası (yüzde 35) güvenlikten bahsetti.

Anket firması Odoxa'nın araştırma analisti Erwan Lestrohan, "Fransızlar kendi sınırları içindeki güvenlikle küresel güvenlikten çok daha fazla ilgileniyor" dedi. "Bu, Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanlığının yarısına denk gelen ve seçmenler tarafından bir ara dönem oylaması olarak görülebilecek, iç meselelerin hakim olduğu bir seçim döngüsü."

Macron hükümeti kendisini suça karşı sert olarak göstermek için elinden geleni yapsa da, Odoxa anketine katılanların yüzde 70'i devletin güvenlik konularında attığı adımları "yetersiz" olarak değerlendirdi. AB seçim anketleri, aşırı sağcı Ulusal Ralli'nin (RN) önümüzdeki ay oyların yüzde 30'undan fazlasını alacağını, Macron'un Rönesans listesinin ise yüzde 16 civarında kalacağını ve merkez sol, Sosyalist parti destekli Avrupa Parlamentosu adayları listesi tarafından geçilme riski taşıdığını tahmin ediyor.

Araştırmaları güvenlik konusuna odaklanan Fransız sosyolog Christian Mouhanna, "Güvenlik meseleleri siyasi tartışmaların merkezine oturtulduğunda en çok aşırı sağ kazanıyor" diyor.

Avrupa genelinden daha fazla anket verisi için POLITICO Poll of PollsPOLITICO Poll of Polls'u ziyaret edin.

Mouhanna, 2002 yılında RN'nin kampanyasının büyük ölçüde, eski sosyalist Başbakan Lionel Jospin'in kampanyasına gölge düşüren suç ve güvensizlik konularına odaklandığını söyledi. Jospin'in görevde olduğu dönemdeki olumlu ekonomik sonuçlar bile pek yardımcı olmadı.

Bu oylamadan iki gün önce - adaylardan kampanyalarını askıya almalarının istendiği ve medyanın seçim konularını tartışamadığı sessizlik döneminde - 72 yaşında bir emekli evinde soyuldu ve dövüldü. Olayın şok edici niteliği ve ardından gelen yoğun yayınlar, oylamaya saatler kala güvenliği ana tema haline getirdi.

Bu durum, aşırı sağcı aday Jean-Marie Le Pen'in yarışmayı ikinci sırada tamamlamasıyla bağlantılı görülmüştür.

Geçtiğimiz yaz 17 yaşındaki bir gencin bir polis memuru tarafından ölümcül bir şekilde vurulmasının ardından ülke genelinde yaşanan çatışmalarla başlayan şiddet görüntüleri Fransa'da geçtiğimiz yıl boyunca yaygın bir şekilde yaşandı. Geçtiğimiz ay Paris'in bir banliyösünde 15 yaşındaki bir çocuk, iddialara göre yaşları 17 ila 20 arasında değişen dört genç tarafından dövülerek öldürüldü. Birkaç hafta sonra da 22 yaşındaki bir genç, iddialara göre kendisini bir arkadaşlık sitesi üzerinden tuzağa düşüren iki genç tarafından öldürüldü.

Fransa'nın daha şiddet yanlısı bir topluma dönüştüğü görüşü araştırmacılar tarafından tartışılsa da, bu Macron'un kampanyasını kurtarmaya yetmeyecektir.

Anket şirketi Odoxa'dan Lestrohan, "Güvenlik konusundaki endişe güncel olaylara oldukça bağlı" dedi. "Her zaman güçlüdür ancak bir olay ulusal bir duygu yarattığında yükselir."

Victor Goury-Laffont, Paris, 22 Mayıs 2024, Politico 


Eyüp Kaan, 01.07.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı