3 Temmuz 2024 Çarşamba

SA10837/MT277: Politikacılardan, Uzmanlardan ve Hasta Temsilcilerinden Birleşik Krallık Hükümetine Çağrı: "Ruh Sağlığı için Antidepresan Reçeteleme Oranını Azaltın!"

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Artan antidepresan reçetelemesi, nüfus düzeyinde ruh sağlığı sonuçlarında bir iyileşme ile ilişkili değildir; bazı ölçümlere göre, antidepresan reçetelemesi arttıkça kötüleşmiştir. (4) Kötü sonuçların bu tür yan etkilerden ve antidepresanların birçok grup için zayıf etkinliğinden ne ölçüde kaynaklandığına dair sorular devam etmektedir. Çok sayıda meta-analiz, antidepresanların en şiddetli depresyonu olanlar hariç tüm hastalar için plasebonun ötesinde klinik olarak anlamlı bir faydası olmadığını göstermiştir."

Politicians, experts, and patient representatives call for the UK government to reverse the rate of antidepressant prescribing

Kampanyacılar, 'ruh sağlığını iyileştirmek için antidepresan reçete yazımını azaltın' diyor.

Bir grup tıp profesyoneli, araştırmacı, hasta temsilcisi ve politikacı olarak Birleşik Krallık hükümetine antidepresan reçeteleme oranını tersine çevirme taahhüdünde bulunması çağrısında bulunuyoruz.

Son on yılda, İngiltere'de antidepresan reçeteleri neredeyse iki katına çıkarak 2011'de 47,3 milyon iken 2022-23'te 85,6 milyona yükselmiştir. İngiltere'de şu anda yılda 8,6 milyondan fazla yetişkine (yetişkinlerin yaklaşık %20'sine) bu ilaçlar reçete edilmektedir1 ve reçetelerin önümüzdeki on yıl içinde artması beklenmektedir. Buna ek olarak, bir kişinin antidepresan kullandığı ortalama süre 2000'lerin ortası ile 2017 arasında iki katına çıkmıştır ve hastaların yaklaşık yarısı artık uzun süreli kullanıcı olarak sınıflandırılmaktadır. (2) İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda benzer antidepresan reçeteleme oranlarına sahiptir.

Artan uzun süreli kullanım, kilo alımı, cinsel işlev bozukluğu, kanama, düşme ve bazıları için daha kötü uzun vadeli sonuçlar dahil olmak üzere birçok yan etkiyle ilişkilidir. Yoksunluk etkileri hastaların yaklaşık yarısında görülmekte olup, bunların yarısı semptomlarını şiddetli olarak tanımlamakta ve önemli bir kısmı haftalar, aylar veya daha uzun süre yoksunluk yaşamaktadır.(3)

 Artan antidepresan reçetelemesi, nüfus düzeyinde ruh sağlığı sonuçlarında bir iyileşme ile ilişkili değildir; bazı ölçümlere göre, antidepresan reçetelemesi arttıkça kötüleşmiştir. (4) Kötü sonuçların bu tür yan etkilerden ve antidepresanların birçok grup için zayıf etkinliğinden ne ölçüde kaynaklandığına dair sorular devam etmektedir. Çok sayıda meta-analiz, antidepresanların en şiddetli depresyonu olanlar hariç tüm hastalar için plasebonun ötesinde klinik olarak anlamlı bir faydası olmadığını göstermiştir. (5) Bu nedenle Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü'nün rehberliği, ortak karar vermenin önemine saygı duymakla birlikte, daha az şiddetli depresyon için rutin olarak ilk basamak tedavi olarak reçete edilmemeleri gerektiğini belirtmektedir.

Buna rağmen, hafif ve orta şiddette depresyonu olan hastalara reçete yazma oranları yüksek kalmaya devam etmektedir. Birleşik Krallık'ta birinci basamak sağlık hizmetleri verileriyle yapılan bir çalışmada, 65 yaş ve üzeri kişilerde teşhis edilen depresyonun %69'unun hafif şiddette olduğu bulunmuştur. (6) ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi verileriyle yapılan bir çalışmada, örneklemde antidepresan kullanan hastaların %26,4'ünün hafif depresif semptomlar bildirdiği bulunmuştur. (7) Birleşik Krallık'ta yapılan bir başka çalışmada, iki yıldan uzun süredir antidepresan kullanan kişilerin %58'inin herhangi bir psikiyatrik tanı kriterini karşılamadığı görülmüştür. (8)

Artık kronik ağrısı olan kişilere antidepresan reçetesi yazılmasına yönelik kanıta dayalı itirazlar bulunmaktadır; zira bu ilaçların etkinliği çok düşüktür. (9) Bunun yanı sıra kadınlara, yaşlılara ve yoksun bölgelerde yaşayanlara orantısız reçete yazıldığına dair kanıtlar da mevcuttur. Bu durum, dezavantaj ve yoksunluğun etkilerini ne ölçüde yanlış bir şekilde tıbbileştirdiğimiz ve ilaçlaştırdığımıza dair soruları gündeme getirmektedir.

Gereksiz antidepresan reçetelemenin insani maliyetlerinin yanı sıra, şu anda İngiltere'de NHS tarafından yılda 58 milyon sterline varan (10) önemli gereksiz ekonomik maliyetler ortaya çıkmaktadır - bu para farmakolojik olmayan tedariki artırmak için daha iyi harcanabilir. Bu sorun NHS tarafından Ulusal İlaç Optimizasyon Fırsatları 2023-24 beyanında kabul edilmiştir. (11)

NHS Ulusal İlaç Optimizasyon Fırsatları 2023-24 doğrultusunda çeşitli halk sağlığı tavsiyelerine uyarak antidepresan reçeteleme oranının tersine çevrilebileceğini düşünüyoruz. Bunlar arasında yeni hastalara hafif rahatsızlıklar için antidepresan reçete edilmesinin durdurulması; uygun şekilde bilgilendirilmiş onam ve zarar ve faydaların düzenli olarak gözden geçirilmesi dahil olmak üzere güvenli reçete yazma ve bırakma yönetimine ilişkin 2022 NICE kılavuzuna bağlı kalınması; sosyal reçete yazma, yaşam tarzı tıbbı ve psikososyal müdahalelerle entegre yerel bırakma hizmetlerinin finanse edilmesi ve sunulması; antidepresan reçete yazımının azaltılmasının NHS Kalite ve Sonuçlar Çerçevesine bir gösterge olarak dahil edilmesi; ve ulusal bir 24 saat reçeteli ilaç bırakma yardım hattı ve web sitesinin finanse edilmesi ve sunulması yer almaktadır.

Son olarak, antidepresan reçeteleme oranlarının yüksek olduğu diğer ülkelerin de reçeteleme oranlarını tersine çevirmeyi taahhüt etmelerini umuyoruz.

 The BMJ 2023; 383 doi,  Yayın tarihi 05 Aralık 2023 https://doi.org/10.1136/bmj.p2730

İmzacılar / Yazarlar:

James Davies; tıbbi antropoloji ve psikoloji doçenti (1), John Read, başkan (2), Danny Kruger, parlamento üyesi ve başkan (3), Nigel Crisp, eş başkan (3), Norman Lamb, eski parlamento üyesi ve bakım ve destek bakanı (4), Michael Dixon, başkan (5), Sam Everington, pratisyen hekim, başkan yardımcısı, başkan vekili (5,6), Sheila Hollins, emeritus psikiyatri profesörü, bağımsız yaşam akranı (7,8), Joanna Moncrieff, eleştirel ve sosyal psikiyatri profesörü (9), Bogdan Chiva Giurca, küresel lider ve klinik lider (10), Chris van Tulleken, doçent (9), Guy Chouinard, klinik farmakoloji profesörü (11), Michael Dooley, sayman (5), Anne Guy, üye, sekreterya (3), Mark Horowitz, psikiyatri alanında klinik araştırma görevlisi12, Peter Kinderman, klinik psikoloji profesörü13, Lucy Johnstone, danışman klinik psikolog (14), Luke Montagu, kurucu ortak (15), Antonio E Nardi, psikiyatri profesörü (16), Sarah Stacey, kurucu ortak (17), Martin Bell, politika ve kamu işleri başkanı (18), Andrew Tresidder, klinik lider (19), Jo Watson, psikoterapist (20), Stevie Lewis, üye (21), Marcantonio Spada, bağımlılık davranışları profesörü (22), Rupert Payne, birinci basamak sağlık hizmetleri ve klinik farmakoloji profesörü (23), Naveed Akhtar, eş başkan ve konsey üyesi (24,5), Christian Buckland, başkan (25), Jon Levett, icra kurulu başkanı (25), Sue Whitcombe, başkan (26), Laura Marshall-Andrews, pratisyen hekim ve yazar (27)

  1. Roehampton Üniversitesi, Londra, Birleşik Krallık
  2. Uluslararası Psikiyatrik İlaç Yoksunluğu Enstitüsü, Londra, Birleşik Krallık
  3. Beyond Pills All Party Parliamentary Group, Parlamento Binası, Londra, Birleşik Krallık
  4. Birleşik Krallık Hükümeti
  5. College of Medicine, Londra, Birleşik Krallık
  6. BMA
  7. St George's, Londra Üniversitesi, Birleşik Krallık
  8. House of Lords, Londra, Birleşik Krallık
  9. University College London, Birleşik Krallık
  10. Ulusal Sosyal Reçete Yazma Akademisi, Londra, Birleşik Krallık
  11. McGill Üniversitesi, Montreal, Kanada
  12. North East London NHS Foundation Trust, Birleşik Krallık
  13. Liverpool Üniversitesi, Birleşik Krallık
  14. Bristol, Birleşik Krallık
  15. Kanıta Dayalı Psikiyatri Konseyi, Londra, Birleşik Krallık
  16. Federal Rio de Janeiro Üniversitesi, Brezilya
  17. College of Medicine Beyond Pills Campaign, Londra, Birleşik Krallık
  18. British Association for Counselling and Psychotherapy, Birleşik Krallık
  19. Medicines Management NHS Somerset, Birleşik Krallık
  20. Worcestershire, Birleşik Krallık
  21. Yaşanmış ve Mesleki Deneyim Reçeteli İlaç Bağımlılığı Danışma Paneli, Birleşik Krallık
  22. Londra South Bank Üniversitesi, Birleşik Krallık
  23. Exeter Üniversitesi, Birleşik Krallık
  24. Integrated Medicine Alliance, Birleşik Krallık
  25. UK Council for Psychotherapy, Londra, Birleşik Krallık
  26. Danışmanlık Psikolojisi Bölümü, İngiliz Psikoloji Derneği
  27. Brighton, Birleşik Krallık

Mustafa Tamer, 03.07.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri

 

BMJ:

Bizim hikayemiz

BMJ, daha sağlıklı bir dünya vizyonuna sahip küresel bir sağlık hizmetleri bilgi sağlayıcısıdır. Sağlık hizmetleri sonuçlarını iyileştirmek için bilgi ve uzmanlığı paylaşıyoruz

BMJ, 180 yıl önce ölü doğan çocuklar, omuz amputasyonu ve Wight Adası'nın iklimi hakkında makaleler yayınlayan bir tıp dergisi olarak başladı.

Artık değer odaklı bir şirket ve küresel bir marka olarak 'daha sağlıklı bir dünya' vizyonumuza doğru çalışıyoruz. Bunu, kullanıcılarına mevcut en iyi kaynakları sunabilmeleri için dünya çapında 11.000'den fazla tıbbi kuruluşla ortaklık kurarak yapıyoruz. İçeriğimizi 20 dilde kullanıma sunuyoruz ve klinisyenlerin günümüzün en kritik sağlık sorunlarıyla daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olmak için kanıta dayalı, aboneliğe dayalı ürünler oluşturuyoruz. E-öğrenme modüllerimiz ve etkinliklerimizle dünya çapında öğrencilerin ve nitelikli doktorların kariyerlerinde ilerleme kaydettiğini ve akreditasyona ulaştığını görmek ilham verici.

Uzmanlığımız yayıncılık ve tıp eğitiminden klinik karar desteğine ve günlük karar alma ve sağlık hizmetleri sunumunu geliştirmeye yönelik etkinliklere kadar uzanmaktadır. Odak noktamız değişmeden kalsa da yenilikçi ve rekabetçi kalarak değişen araştırma ortamına sürekli uyum sağlıyoruz.

Dipnotlar:

İmzacılar-Dürüstlük Beyanı: JD psikoterapist olarak çalışmaktadır; Kanıta Dayalı Psikiyatri Konseyi'nin kurucularındandır; ve Reçeteli İlaç Bağımlılığı için Tüm Partiler Parlamento Grubu'nun sekreterya üyesidir. Yazdığı ve editörlüğünü yaptığı kitapların telif hakları kendisine aittir. JR, Uluslararası Psikiyatrik İlaç Yoksunluğu Enstitüsü'nün başkanıdır. NL, South London and Maudsley NHS Foundation Trust'ın başkanı ve Mersey Care NHS Foundation Trust tarafından otistik yetişkinlerin, öğrenme güçlüğü çeken yetişkinlerin, çocukların ve gençlerin bazen maruz kaldığı uzun süreli tecrit uygulamasını azaltmak için geliştirilen bir klinik model olan HOPE(S) Program Kurulu'nun Ulusal Gözetim Grubu başkanıdır; Birleşik Krallık'ın NHS tarafından görevlendirilen en büyük dijital ruh sağlığı hizmetleri sağlayıcısı Kooth'un ve onarım raporlama ve değişen ihtiyaçları tespit etme yoluyla sağlık ve güvenliği iyileştirmek için çalışan bir konut yönetimi ve dijital tele bakım şirketi olan Alertacall'ın ücretli danışmanıdır. SH, Reçeteli İlaç Bağımlılığı için Tüm Partiler Parlamento Grubu'nun bir görevlisidir. JM beyan eder: Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü program geliştirme hibesi, Radar takip çalışması, baş araştırmacı, 2022-24; Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü program hibesi REDUCE antidepresan bırakma çalışması yardımcı araştırmacı, 2017-23; Avustralya'da Tıbbi Araştırma Gelecek Fonu tarafından finanse edilen RELEASE çalışmasında yardımcı başvuru sahibi; Yazılan ve düzenlenen kitapların telif hakları; Alberta Psikiyatri Derneği, İngiliz Psikoloji Derneği, Sherbrooke Üniversitesi, Case Western Reserve Üniversitesi, Basel Üniversitesi'nden alınan ders ücretleri; Kritik Psikiyatri Ağı eş başkanı; kâr amacı gütmeyen Kanıta Dayalı Psikiyatri Konseyi'nin ücretsiz yönetim kurulu üyesi. AG, Kanıta Dayalı Psikiyatri Konseyi üyesi ve Reçeteli İlaç Bağımlılığı için Tüm Partiler Parlamento Grubu sekreterya üyesidir. MH, Avustralya'da NHMRC ve MRFF tarafından finanse edilen ve antidepresanların destekli, hiperbolik azaltılmasını araştıran RELEASE ve RELEASE+ denemelerinde ortak araştırmacıdır; Kuzey Amerika'da artık ihtiyaç duyulmayan antidepresan ilaçları destekli, hiperbolik azaltma kullanarak bırakmak isteyen kişilere yardımcı olmayı amaçlayan dijital bir klinik olan Outro Health'in kurucu ortağıdır; NHS tröstleri, Washington Üniversitesi ve Arizona Üniversitesi'nden reçetesiz ilaç kullanımı üzerine dersler için onur ücreti almıştır. PK, NICE Klinik Kılavuzlar Paneli üyesidir; Kinderman Consulting'in direktörüdür; ruh sağlığı alanında yayınlanmış çalışmalardan telif ücreti almıştır; Public Health England'ın klinik danışmanıdır; National Institute of Health Research, Medical Research Council, Economic and Social Research Council, Wellcome Trust, Youth Justice Board for England, çeşitli NHS tröstleri, Department of Health and Social Care, Avrupa Komisyonu, British Psychological Society ve Reader Organisation'dan araştırma bursları almıştır; Anayasal İşler Bakanlığı, hukuk müşavirliği, BBC, Al Jazeera, Smoking Gun Media, GLG Group, True North Productions, Warrington Borough Council ve Compass Pathways'ten kişisel ücretler almıştır. LM, Kanıta Dayalı Psikiyatri Konseyi'nin kurucu ortağı ve Reçeteli İlaç Bağımlılığı için Tüm Partiler Parlamento Grubu'nun sekreterya üyesidir. JW, A Disorder for Everyone'ın kurucusudur. RP, NIHR'den polifarmasi ve reçetesiz ilaç kullanımı araştırmaları için araştırma fonu almaktadır. SW, İngiliz Psikoloji Derneği Danışmanlık Psikolojisi Bölümü'nün şu anki başkanıdır ve bunun için yıllık 4000 £'dan az bir ücret almaktadır. Diğer tüm yazarların beyan edeceği bir şey yoktur.

Referanslar

  1. ↵NHS İşletme Hizmetleri Kurumu. Ruh sağlığında kullanılan ilaçlar-İngiltere-2015-16 ila 2022-23. 6 Temmuz 2023. https://www.nhsbsa.nhs.uk/statistical-collections/medicines-used-mental-health-england/medicines-used-mental-health-england-201516-202223
  2. ↵NHS Digital. Toplum içinde dağıtılan reçeteler-İngiltere için istatistikler, 2006-2016. 2017. https://digital.nhs.uk/data-and-information/publications/statistical/prescriptions-dispensed-in-the-community/prescriptions-dispensed-in-the-community-statistics-for-england-2006-2016-pas
  3. ↵Davies J, Read J. Antidepresan yoksunluk etkilerinin insidansı, şiddeti ve süresine ilişkin sistematik bir inceleme: Kılavuzlar kanıta dayalı mı? Addict Behav2019; 97: 111-21. doi: 10.1016 / j.addbeh.2018.08.027 pmid: 30292574CrossRefPubMedGoogle Scholar
  4. ↵Middleton H, Moncrieff J. "Zarar vermezler ve biraz da iyi gelebilirler": antidepresan kullanımı konusunda tekrar düşünme zamanı Br J Gen Pract2011;61:47-9. doi:10.3399/bjgp11X548983 pmid:21401992Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar
  5. ↵Kirsch I, Deacon BJ, Huedo-Medina TB, Scoboria A, Moore TJ, Johnson BT. İlk şiddet ve antidepresan faydaları: Gıda ve İlaç İdaresi'ne sunulan verilerin bir meta-analizi. PLoS Med2008;5:e45. doi:10.1371/journal.pmed.0050045 pmid:18303940CrossRefPubMedGoogle Scholar
  6. ↵Coupland C, Dhiman P, Morriss R, Arthur A, Barton G, Hippisley-Cox J. Yaşlılarda antidepresan kullanımı ve olumsuz sonuç riski: nüfus temelli kohort çalışması. BMJ2011;343:d4551. doi:10.1136/bmj.d4551 pmid:21810886Abstract/FREE Tam MetinGoogle Scholar
  7. Shim RS, Baltrus P, Ye J, Rust G. Amerika Birleşik Devletleri'nde depresif semptomların yaygınlığı, tedavisi ve kontrolü: Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması (NHANES) sonuçları, 2005-2008. J Am Board Fam Med2011;24:33-8. doi:10.3122/jabfm.2011.01.100121 pmid:21209342Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar
  8. ↵Cruickshank G, Macgillivray S, Bruce D, Mather A, Matthews K, Williams B. Birinci basamakta antidepresan ilaçlar için uzun süreli tekrar reçetesi alan hastaların kesitsel araştırması. Ment Health Fam Med2008;5:105-9.pmid:22477855PubMedGoogle Scholar
  9. ↵Birkinshaw H, Friedrich CM, Cole P, et al. Kronik ağrısı olan yetişkinlerde ağrı yönetimi için antidepresanlar: bir ağ meta-analizi. Cochrane Database Syst Rev2023;5:CD014682.pmid:37160297PubMedGoogle Scholar
  10. Davies J, Cooper RE, Moncrieff J, Montagu L, Rae T, Parhi M. Bağımlılık oluşturan ilaçların gereksiz reçetelenmesi nedeniyle İngiltere'de NHS tarafından yapılan maliyetler. Addict Behav2022;125:107143. doi:10.1016/j.addbeh.2021.107143 pmid:34674906CrossRefPubMedGoogle Scholar
  11. ↵NHS İş Hizmetleri Kurumu. Ulusal ilaç optimizasyon fırsatları 2022/23. NHS İngiltere. 2023. https://www.england.nhs.uk/long-read/national-medicines-optimisation-opportunities-2023-24

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı