3 Temmuz 2024 Çarşamba

SA10838/SD3169: Mıra | Öznel Şeyler 21: Öfkeyi Nasıl Haklı Çıkarabiliriz ki?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Olumsuzluklar zincirinin doğurduğu öfkeye de doğru bakmalıyız; bencil değerlendirmelerin ürettiği öfke patlamalarına doğru baktığımız gibi."

İnsan neden öfkelenir? İnsanın neden öfkelendiğini hiç düşündünüz mü?

İnsanların çoğunun neden öfkelendiklerini düşündüğünü sanmıyorum. Öfkeyi kendilerinin en doğal hakkı olarak değerlendirdikleri için mi, bilmiyorum; ancak insanların öfkeye dair çok fazla düşünmediklerinin farkındayım.

Bu bir varsayım değil, kendiliğinden kanıtlı bir olgu. Eğer öyle olmasaydı insanlar bu kadar çok öfkelenmezlerdi. Öfkelendiklerine göre öfke ile ilgili çok fazla sorgulama yapmadıkları açık değil midir?

Kim bilir, belki de insan kendi nedenler zincirinin bilincinin alt katmanlarında ardıl olarak birbirini besleyen halkalardan oluştuğu hususunda kendinden çok emin. Öfkelenmişse haklıdır; bütün nedenleri kendisi lehine diğer nedenlerle birleşmiştir ve bunu sorgulamanın gereği yoktur. İş olup bitmiştir ve öfke haklı olarak ortaya çıkmış ve muhatabını bulmuştur.

Bu haksız bir yorum sayılabilir mi? Öfkelenen herkes haklı olduğunu düşünmese zaten öfkelenmez diyebilir miyiz?

Öfkeyi haklı çıkarmak? 

Bu öfkenin sonuçlarını gören bir insan olarak beni tedirgin ediyor. Çünkü öfke şiddetinden ve engellenemez yapısından dolayı aklın geri çekilmesini emreden ve bütün duyguların bastırılarak sadece kendisinin öne çıkmasını isteyen bencil ve akılsız bir duygu boşalmasıdır, bir açıdan.

Öfkeyi nasıl haklı çıkarabiliriz ki?

Öfkenin sonuçlarının tahmin edilemez olduğunu söylememe gerek yok. Öfke bir şiddet boşalması olarak her türlü şiddeti körükleyen ve vahşete kadar geniş bir alanda hasat toplayan bir kasırgadır ya da ormanı yakan bir alev makinesidir çünkü.

Bütün öfkeler haksız gerekçelerin sonucudur diyemem; haklı öfkeler de olabilir ve bazen hayatın dengesi haklı öfkeler nedeniyle yeniden kurulabilir; ancak eğer öfke dengeliyse ve kontrollüyse.

Kontrollü öfke, şiddeti azaltılmış olarak haklı gerekçelerin doğru sonuç almasını sağlayabilir. Öyle olmasaydı insanlar başkalarının öfkeleneceğini düşünerek olumsuz davranışlarını dizginleme gereği duymazlardı; siyasetçiler sorumluluklarını hatırlamak zorunda kalmazlardı.

Olumsuzluklar zincirinin doğurduğu öfkeye de doğru bakmalıyız; bencil değerlendirmelerin ürettiği öfke patlamalarına doğru baktığımız gibi.

Yine de ‘öfke her an normal bir hale gelen kötülükler zincirine karşı doğal bir insan tepkisidir’ demeden önce, ‘öfkeyle kalkan zararla oturur’ deyiminin inceliklerini de düşünmek gerek; bir şiddet türü olarak öfke savaşlar kazandırsa da, kaybettirdiği savaşlar daha fazladır.

Bütün bunlardan dolayı insanların çoğunun neden öfkelendiklerini düşündüğünü sanmıyorum. Öfkeyi kendilerinin en doğal hakkı olarak değerlendirdikleri için mi, bilmiyorum; ancak insanların öfkeye dair çok fazla düşünmediklerinin farkındayım.

Ya siz?

İnsan neden öfkelenir? İnsanın neden öfkelendiğini hiç düşündünüz mü?


<<<Önceki                           Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 03.07.2024, Sonsuz Ark, Mıra | Öznel Şeyler


Mıra | Öznel Şeyler

Seçkin Deniz Yayınları




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı