10 Temmuz 2024 Çarşamba

SA10850/SD3177: Mıra | Öznel Şeyler 22: Metafizik Krizleriniz: Pişmanlıklarınız ve Siz

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Kendinizi bu iyilik hâlinden mahrum bırakmanızın size karşı da bir haksızlık olduğunu düşünmüyor musunuz?"

Pişmanlıklarınızı toplasak, özürleriniz kadar büyük yer kaplarlar mı?

Bilemiyorum, kim ne kadar çok pişmanlık yaşamış ne kadar az özür dilemiş; ancak biliyorum ki insanlar çok hata yapan varlıklardır; hata yapmakla yetinmeyerek hatalarını bilerek savunan ve kendi çarklarını istedikleri gibi döndürmek için çabalayan varlıklardır.

Bilirsiniz; pişmanlıklarınızı doğuran hatalarınızı geriye doğru düzeltmeniz imkansızdır, ancak özürleriniz muhataplarınıza karşı hatalarınızdan kaynaklanan pişmanlığınızı beyan ettiği gibi, affedilmenizi de sağlayabilir, böylece geriye dönüşleriniz azalır ve zihninizdeki metafizik kriz anları sizi eskisi gibi rahatsız etmez.

Ne var ki siz bunları bildiğiniz halde, hatalarınızdan duyduğunuz pişmanlıkların ve ardından dilediğiniz özürlerin sizi iyileştirdiğini bildiğiniz halde, çoğunlukla hatalarınızdan dolayı pişman olsanız da özür dilemeyi pek düşünmüyorsunuz, düşünseniz de bu doğrultuda bir adım atmak istemiyorsunuz.

Nedenini söylemek ister misiniz?

Özürlerinizin aleyhinize kullanılacağını mı düşünüyorsunuz?

Ya da özür dilemenizin sizi küçülteceğini ve artık eskisi gibi güçlü görünmeyeceğinize neden olacağını mı düşünüyorsunuz?

Sizi iyi hissettirecek ve insanlarla ilişkilerinizi onaracak olan bir adım sizi neden küçültsün ki? Aksine, kaybettiğiniz insanları geri kazanıyor ve iyilik hâlinizin sürmesini sağlıyorsunuz bir bakıma… geriye doğru çekilen zihninizi de serbest bırakmış oluyor ve hayatınıza daha serin rüzgârlar davet etme hakkı elde ediyorsunuz.

Daha da fazlası oluyor; mesela huzursuzluklarınız azalıyor, hayata daha pozitif bakıyorsunuz.

Kendinizi bu iyilik hâlinden mahrum bırakmanızın size karşı da bir haksızlık olduğunu düşünmüyor musunuz?

Bence düşünmelisiniz.

Belki de aynı hataları tekrarlama hakkınızı kaybetmek istemiyorsunuz özür dilemeyerek?

İşte bu eğer böyleyse, kötülüğü bilerek ve isteyerek sürdürdüğünüzü, yaptıklarınızın birer hata olmadığını düşündüğünüzü ve bu hatalardan dolayı pişmanlık duymadığınızı, benzer şekilde davranacağınızı beyan ediyorsunuz demektir ki, biz de bu artık hata değil kasıtlı olarak işlenen bir suçtur diyebiliriz.

Oysa bunun da sonuçları derin bir metafizik kriz fırtınasından ve psiko-travmatik çılgınlıklardan başka bir şey üretmiyor; daha ağır bedeller ödediğiniz saatler, günler, haftalar, aylar ve yıllar yaşayacağınız, daha da derin karanlıklara ve krizlere doğru sürükleneceğiniz anlamına geliyor.

Bu da kendinize yaptığınız ve yapacağınız kötülüklerden, haksızlıklardan daha büyük bir şey olarak tanımlanabilir; böyle davranarak kendinize ihanet ettiğinizi net bir şekilde söyleyebiliriz.

Siz -bize olmasa da- kendinize pişmanlıklarınızı itiraf edebilir, kırdığınız insanlardan özür dileyebilir ve yolunuza daha sakin bir şekilde devam edebilirsiniz.

Pişmanlıklarınızın mı, özürlerinizin mi hayatınızda daha çok yer kapladığını sadece siz biliyorsunuz çünkü.

Ve sanırım biraz da özür dilediğiniz ya da özür dilemenizi bekleyen insanlar biliyor…

Kendinizi askıda bırakmanızın hiçbir yararı yok; küçülerek yok olmanın bir başka yolu da pişmanlıklarınızla boğulup gitmektir.

Karar sizindir;

Ya iyileşerek büyüyeceksiniz ya da küçülerek acılar içinde yok olacaksınız.


<<<Önceki                           Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 10.07.2024, Sonsuz Ark, Mıra | Öznel Şeyler


Mıra | Öznel Şeyler

Seçkin Deniz Yayınları




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı