18 Temmuz 2024 Perşembe

SA10864/AF25: Üçüncü Uzay Çağında Kalıcı Bir Avantaj Oluşturmak

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Metrea'da kıdemli başkan yardımcısı ve araştırma müdürü, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde (CSIS) kıdemli araştırmacı ve Savunma Bütçesi Analizi ve Havacılık ve Uzay Güvenliği Projesi direktörü ve Stratejik ve Bütçesel Değerlendirmeler Merkezi'nde savunma bütçesi çalışmalarından sorumlu kıdemli araştırmacı olarak, ABD Hava Kuvvetleri Yedek Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış ve Johns Hopkins School of Advanced International Studies ve George Washington Üniversitesi Elliott School of International Affairs'de çalışmış, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden havacılık ve uzay bilimleri alanında lisans ve yüksek lisans derecesi almış, American Enterprise Institute'da kıdemli araştırmacı olarak çalışan ve savunma stratejisi ve bütçeleme, savunma sanayi üssü ve uzay politikası ve güvenliği konularında araştırmalar yapan Todd Harrison'a aittir ve ABD'nin Üçüncü Uzay Çağı'nda kendisine avantaj oluşturmasına odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 18.07.2024, Sonsuz Ark 


Building an Enduring Advantage in the Third Space Age

Önemli Noktalar

  • Amerika Birleşik Devletleri uzay faaliyetlerinde yeni bir çağa girerken dünyaya liderlik etmekte ve karşı uzay silahlarındaki rakip ilerlemelerin bu avantajları riske atmasına rağmen uzayda önemli bir ekonomik ve askeri avantaja sahiptir.
  • ABD'nin uzaydaki avantajı büyük ölçüde Amerika'nın uzay teknolojisindeki liderliğine dayanmaktadır; bu birikmiş avantaj, sürekli çaba ve dikkat gösterilmediği takdirde geçici olabilir.
  • Bu geçici liderliği kalıcı bir avantaja dönüştürmek için ABD, teknolojiden daha derinlere uzanan ulusal güç kaynaklarına dayanmalıdır: serbest piyasalar, açık bir toplum ve bu teknolojinin arkasındaki inovasyon motorunu mümkün kılan sermayeye erişim.
  • ABD'nin uzay politikası, stratejisi ve finansmanı; engelleri azaltmaya, destekleyici kabiliyetleri geliştirmeye, yatırımları hedeflemeye ve asimetrik güçlerden yararlanmaya odaklanmalı ve inovasyon hızını rakiplerin ulaşabileceğinden daha hızlı bir seviyeye çıkarmayı hedeflemelidir.

PDF dosyasını okuyun.

Yönetici Özeti

Amerika Birleşik Devletleri, üçüncü uzay çağı olarak bilinen yeni bir uzay faaliyeti çağında dünyaya öncülük ediyor. Birinci uzay çağının (1957-90) askerileşmesi ve keşfi ile ikinci uzay çağının (1991-2015) çeşitlenmesi ve durgunluğunun aksine, üçüncü uzay çağı (2016-günümüz) hızlı ticarileşme ve yaygınlaşma ile tanımlanmaktadır. Bu yeni dönemde ABD'nin uzay kabiliyetleri ve kapasitesi rakipsizdir, ancak Çin, Rusya ve diğer ülkeler bu avantajı aşındırmak için aktif olarak çalışmaktadır. Bu rapor, uzaya fırlatma, uydular ve uzay enkazındaki eğilimlere ilişkin nicel bilgiler ve analizler sunmakta ve ABD için uzayda kalıcı bir avantajın nasıl inşa edilebileceğine dair tavsiyelerde bulunmaktadır.

Küresel yıllık fırlatma oranı 2023'te 211 başarılı yörünge fırlatmasıyla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, bunun başlıca nedeni sırasıyla 103 ve 66 fırlatma ile şimdiye kadarki en yüksek fırlatma oranlarını kaydeden ABD ve Çin oldu. ABD'nin liderliği, 2023'te küresel etkin fırlatma kapasitesinin yüzde 81'ini oluşturduğu düşünüldüğünde daha da çarpıcıdır - dünyanın geri kalanının toplamının dört katı. Başta SpaceX'in Starship'i ve Blue Origin'in New Glenn'i olmak üzere çok daha büyük ABD fırlatma araçlarının devreye girmesi ve bu araçların daha yüksek derecede yeniden kullanılabilir olması ABD'nin liderliğini daha da artıracaktır. Bu yıkıcı değişiklikler, ABD'ye çok daha büyük faydalı yükleri çok daha düşük maliyetlerle fırlatma konusunda eşsiz bir yetenek kazandıracak ve boyut, ağırlık ve güçle sınırlandırılmamış tasarımlara sahip yeni nesil uyduları mümkün kılacaktır.

ABD'nin uzaydaki avantajı uydu kabiliyetlerini ve üretim kapasitesini de kapsıyor. Küresel olarak, son beş yılda (2019-23) önceki tüm yılların toplamından daha fazla uydu fırlatıldı. 2023 yılında fırlatılan uyduların yüzde 78'i, büyük ölçüde SpaceX'in Starlink takımyıldızının konuşlandırılmasının etkisiyle ABD uydularıydı. Ticari uydular, üçüncü uzay çağında fırlatılan tüm uyduların yüzde 84'ünü oluşturuyor ve pazar tahminleri, Starlink ve Amazon'un Kuiper'i gibi yüksek oranda çoğalan ticari takımyıldızların konuşlandırılmasıyla uydu fırlatma oranının öngörülebilir gelecekte de yüksek kalacağını gösteriyor.

Amerika Birleşik Devletleri, yeni askeri uzay görevlerini mümkün kılmak ve ticari uzay yeteneklerinden yeni şekillerde yararlanmak için uydu üretim kapasitesindeki avantajını kullanma fırsatına sahiptir. Ancak, ABD ile diğer ülkeler arasında ticari uzay lisanslamasındaki eşitsizlikler ve ABD uzay sanayi üssündeki kapasite eksiklikleri, gecikmeler ve tedarik zinciri aksaklıkları riskleri, ele alınmadığı takdirde bu avantajları zayıflatabilir.

Uzay enkazı, üçüncü uzay çağında tüm uydu operatörlerini ve tüm yörüngeleri etkileyen ve giderek büyüyen bir sorundur. Uzay enkazının büyük çoğunluğu, bazen "üst" alçak Dünya yörüngesi olarak adlandırılan ve 600 ila 2.000 kilometre arasındaki bir irtifa olarak tanımlanan bir yörüngede birikmektedir. Anti-uydu testleri, kazara çarpışmalar ve uydu parçalanmaları uzay enkazının ana kaynakları olsa da, bir diğer önemli ve önlenebilir neden de roketlerin kullanılmış üst kademeleridir. Çin uzaya diğer tüm ülkelerden daha fazla roket gövdesi bırakmaktadır ki bu da 2022'de bir Çin roket gövdesinde olduğu gibi bu nesnelerden herhangi birinin feci bir şekilde parçalanması durumunda tüm uydu operatörleri için sorun yaratabilir. Cesaret verici bir karşı eğilim ise uzay ortamını daha güvenli ve şeffaf hale getiren ticari uzay alanı farkındalık yetenekleri ve enkaz azaltma teknolojisindeki yeniliklerdir.

Amerika Birleşik Devletleri'nin şu anda uzayda sahip olduğu avantaj penceresi sonsuza kadar açık kalmayacaktır. Bu avantaj büyük ölçüde Amerika'nın uzay teknolojisindeki liderliğine dayanmaktadır, ancak teknoloji geçici bir avantaj kaynağıdır çünkü diğer uluslar (ve şirketler) bunu kopyalamanın, çalmanın ya da kendi çıkarları için bağımsız olarak geliştirmenin yollarını bulacak ve sağladığı avantaja karşı koymanın yollarını bulacaktır.

Bu geçici liderliği kalıcı bir avantaja dönüştürmek için ABD, teknolojiden daha derinlere uzanan ulusal güç kaynaklarına dayanmalıdır: serbest piyasalar, açık bir toplum ve bu teknolojinin arkasındaki inovasyon motorunu mümkün kılan sermayeye erişim. ABD'nin uzaydaki avantajının devam edebilmesi için inovasyon hızının rakiplerin kopyalayabileceğinden veya karşı koyabileceğinden daha hızlı bir şekilde sürekli olarak artması gerekecektir. Bu rapor, ABD uzay sektöründe inovasyon motorunu hızlandırmak için üç dizi öneri sunmaktadır:

* Yeni fırlatma araçları ve şirketlerinin önündeki engeller azaltılmalıdır.

  • Federal Havacılık İdaresi'nin Ticari Uzay Taşımacılığı Ofisi genişletilmelidir.
  • Fırlatma menzili operasyonları ve altyapı modernizasyonu için Uzay Kuvvetleri finansmanı arttırılmalıdır.
  • Yeni girişimcilere daha fazla fırsat yaratmak için Uzay Kuvvetleri'nin fırlatma satın alma stratejisi gözden geçirilmelidir.

* ABD'nin askeri ve istihbarat uzay görevlerini hızlandırmak için avantaj sağlanmalıdır. Ulusal Keşif Ofisi için çok daha büyük istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) uyduları geliştirilmelidir.

  • Uzay Kuvvetleri'nin Yaygınlaştırılmış Savaşçı Uzay Mimarisi'nin (PWSA) bir parçası olarak taktiksel bir ISR katmanı konuşlandırılmalıdır.
  • Uzay lojistiği, uzayda hizmet ve uzay taşımacılığının geliştirilmesi ve kullanımı hızlandırılmalıdır.
  • Anında muharip komuta desteği için ve PWSA taktik ISR katmanı gereksinimlerini daha iyi bilgilendirmek için ticari ISR yetenekleri kullanmaya başlanmalıdır..

* Daha geniş uzay politikası hedeflerine ulaşmak için NASA ile uluslararası ortaklıkların cazibesi arttırılmalıdır.

  • Artemis programındaki fırsatlar genişletilmelidir.
  • Yeni süper ağır fırlatma araçlarından yararlanan yeni derin uzay görevleri geliştirilmelidir.
  • Artemis Anlaşmaları üzerine inşa edilen ve daha spesifik ve bağlayıcı gereklilikler içeren yeni bir çok taraflı anlaşma müzakere edilmelidir.

Amerika Birleşik Devletleri, avantaj penceresi kapanmadan önce bu anı yakalamak için hızlı hareket etmelidir. Üçüncü uzay çağı, ABD'nin kurallara dayalı bir uluslararası düzeni uzaya yayması ve uzaydaki avantajlarını Dünya'da diplomatik, ekonomik ve güvenlik avantajları için kullanması için nesilde bir kez ortaya çıkacak bir fırsat sunmaktadır.

Raporun tamamını okuyun.

Todd Harrison, 08 Mayıs 2024, American Enterprise Institute (AEİ)

(Todd Harrison, American Enterprise Institute'da kıdemli araştırmacı olarak görev yapmakta ve savunma stratejisi ve bütçeleme, savunma sanayi üssü ve uzay politikası ve güvenliği konularına odaklanmaktadır. Harrison daha önce Metrea'da kıdemli başkan yardımcısı ve araştırma müdürü, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde (CSIS) kıdemli araştırmacı ve Savunma Bütçesi Analizi ve Havacılık ve Uzay Güvenliği Projesi direktörü ve Stratejik ve Bütçesel Değerlendirmeler Merkezi'nde savunma bütçesi çalışmalarından sorumlu kıdemli araştırmacı olarak görev yapmıştır. Ayrıca ABD Hava Kuvvetleri Yedek Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış ve Johns Hopkins School of Advanced International Studies ve George Washington Üniversitesi Elliott School of International Affairs'de çalışmış, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden havacılık ve uzay bilimleri alanında lisans ve yüksek lisans derecesi almıştır.)


Ahmet Faruk, 18.07.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Ahmet Faruk Yazıları              



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı