24 Temmuz 2024 Çarşamba

SA10874/SD3193: Mıra | Öznel Şeyler 24: Erkekleri Nasıl Algılıyorsunuz?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bütünüyle sizin kontrolünüzde doğan, büyüyen ve yaşayan bir erkeğin, size karşı tutum ve davranışlarının sorumlusunun kim olduğunu sorguladınız mı hiç?"

Erkek algınızı sorguladınız mı hiç?

Bu sorunun muhatabı sadece kadınlar, erkekleri de doğuran kadınlar, doğurdukları erkekleri her açıdan tanıdıklarını düşünen kadınlar, her açıdan tanıdıklarını düşündükleri erkekleri istedikleri gibi etkileyebileceklerini düşünen kadınlar; erkeklere de erkekleri nasıl algıladıklarını sormanın bir anlamı olacağını düşünmüyorum.

Öncelikle erkekler üzerindeki gücünüzün ne kadar büyük olduğunu bildiğinizi hatırlatmalıyım; bir anne olarak, bir eş olarak, bir kız kardeş olarak, bir hala olarak, bir teyze olarak, bir kaynana olarak ve bir kız çocuğu olarak. Erkekleri kadın olarak her açıdan kuşattığınızı ve erkeklerin hayatlarının büyük çoğunluğunun sizin kontrolünüzde geçtiğini de biliyorsunuz.

Bütünüyle sizin kontrolünüzde doğan, büyüyen ve yaşayan bir erkeğin, size karşı tutum ve davranışlarının sorumlusunun kim olduğunu sorguladınız mı hiç?

Elbette erkek kontrolsüz bir güçtür, boyunduruk vurmaya gelmez, istediğini elde edemezse şiddete başvurmaktan çekinmez, ancak aynı erkeğin annesini, karısını, kızını, kız kardeşini ve akraba olarak bildiği bütün kadınları diğer erkeklerin ve kadınların saldırılarından korumak için hayatını feda edecek kadar pervasız olduğunu da söylemek gerek. 

Onu her ikisi de şiddetin türleri olan eylemlerle tepki verecek şekilde eğiten, ona beklenti yükleyen sizler değil misiniz?

Erkek algınızın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?

Algılarınızı şekillendiren diğer kadınlar mıdır, yoksa erkeklerin bütünü mü?

Erkekleri nasıl tasnif ediyorsunuz? Baba, oğul, kardeş, dayı, amca algılarınız genel erkek algınızı nasıl etkiliyor? Algılarınıza yakalanan bir erkek bir başka kadının babası, oğlu, kardeşi, dayısı, amcasıdır; hepsine aynı mı bakıyorsunuz?

'Bütün erkekler aynıdır' mı diyorsunuz?

Ya da bütün erkekleri farklı şekillerde etkileyebildiğinizi bildiğiniz için hepsine çocuk muamelesi mi yapıyorsunuz?

'Elimi sallasam ellisi' mi diyorsunuz?

Yoksa 'erkektir ne yapsa yeridir' mi diyorsunuz?

'Kadın erkeğin elinin kiridir' diyenlerden misiniz?

Erkekleri etkilemeyi bir amaç haline getiren kadınlara soruyorum:

Erkek sizler için duygularıyla oynanacak bir oyuncak mıdır? 

Erkekler kendinizi tatmin ya da memnun etmek için başka kadınlara ya da başka erkeklere karşı kullanacağınız bir araç mıdır?

Ya da erkek teşhir ettiğiniz cinselliğinizi arzulayan, arzulamak zorunda olan, nezaketi, inceliği, saygısı ve ahlâk algısı olmayan bir hayvan mıdır?

Bedeninizi teşhir ettiğinizde bir erkekten beklediğiniz nedir? Sizi arzulayarak bakması mı, yoksa başını başka tarafa çevirerek sizi arzulayan bir hayvan gibi davranmaktan kaçınmasını mı?

Eğer erkeklerin sizi arzulamasını istediğiniz için bedeninizi teşhir ediyorsanız, o erkeğin kim olacağını belirleme hakkınız kalıyor mu? 

Sokakta, caddede, mahallede, okulda, işte, ekranlarda ya da sosyal medyada özel yerlerinizi de açıkta bırakarak giyindiğinizde size hangi erkeklerin bakacağını ve sizi arzulayacağını belirleme hakkınızın olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Bunu gerçekten belirleyebilir misiniz? Size iştahla bakan erkeklerin arasından ‘en kalitelisini’ seçebileceğinizi mi hayal ediyorsunuz?

Bunu yapamayacağınızı biliyorsunuz, o halde neden bedeninizi teşhir ediyorsunuz?

Erkek algınız bu kadar aşağılayıcı olduğunda, cinselliğinizle etkilediğiniz erkeğin size karşı ince, nazik, saygılı ve ahlâklı davranmasını nasıl bekleyebilirsiniz?

Oysa erkekler sizler için şiirler yazan varlıklar da olabiliyorlar; bir gülüşünüze canlarını feda edecek kadar çılgınlaşabiliyorlar da. Onlardan saygı, incelik ve ahlâklı davranış bekleme hakkınız ancak onlara -cinselliğinizi teşhir etmeden önce- saygılı, ince ve ahlâklı davrandığınızda doğabilir, aksi halde onlara sunduğunuz şeyleri sizden istedikleri için onları suçlayamazsınız.

Erkekler gücü, parayı, makamı en çok kadınlar için isterler, ancak aynı zamanda güç, para ve makam elde etmek için kadınları kullanan ve satan erkekler de vardır. 

Dünyadaki fuhuş cehennemini görmüyor olamazsınız; erkeklerin ne kadar vahşileşebileceğini sizler çok iyi biliyorsunuz.

Bütün bunlar erkek algılarınızın sorunlu olduğundan kaynaklanıyor diye düşünüyorum.

Bütün bunlara dur demek istemez misiniz?

Bütünüyle sizin kontrolünüzde doğan, büyüyen ve yaşayan bir erkeğin, size karşı tutum ve davranışlarının sorumlusunun kim olduğunu sorguladınız mı hiç?

Nereden başlayacağınızı çok iyi bildiğinizi düşünüyorum.

Umarım insanlığın geleceğini kurtarmak için geç kalmış olmazsınız; çünkü en büyük bedeli ödeyecek olan, değersizleştirilerek çöpe atılacak olan sizlersiniz.

Ve insanlığın ta kendisidir.

<<<Önceki                           Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 24.07.2024, Sonsuz Ark, Mıra | Öznel Şeyler


Mıra | Öznel Şeyler

Seçkin Deniz Yayınları




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı