25 Temmuz 2024 Perşembe

SA10876/AF26: Bougainville Çin ve ABD Arasındaki Sonraki Savaş Alanı mı?

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, MSN yazarı Michael E. Miller'a aittir ve ABD ile Çin arasındaki rekabette Papua Yeni Gine'nin 100 milyar dolarlık bakır ve altın madenlerine sahip özerk bir bölgesi olan ve bağımsızlık isteyen Bougainville'nin yeni savaş alanı olmasına odaklanmaktadır. Wall Street'te yatırım bankacılığı yaparken Bougainville'i son büyük yatırımı haline getiren romancı ve girişimci John D. Kuhns'un, ilk anda ABD çıkarlarını garantiye almak için çalışan bir CIA ajanı olduğuna dair hislerle okuyacağınız bu analizin ABD'nin rekabet alanlarında nasıl çalıştığının anlaşılması açısından faydalı olacağını umuyoruz.
Seçkin Deniz, 25.07.2024, Sonsuz Ark 

Is Bougainville the next battleground between China and the U.S.?

Kasım ayının ılık bir sabahında, fıçı göğüslü ve savaş yaraları olan bir adam, zor durumdaki anavatanını kurtarmaya yardımcı olacağını umduğu bir toplantı için Capitol Hill'e geldi.

Ishmael Toroama, ABD Temsilciler Meclisi Çin Komünist Partisi Seçim Komitesi'nin iki üyesine Güney Pasifik'teki Papua Yeni Gine'nin özerk bir bölgesi olan Bougainville'in başkanı olarak tanıtıldı. Ancak önceki mesleği, milletvekillerinin ellerini sıkarken sol tarafında gevşekçe sarkan kolundan belliydi.

1990'larda Bougainville'in bağımsızlığı için verilen mücadeleye liderlik ederken iki kez neredeyse ölüyordu. Şimdi de işi bitirmek için Washington'a gelmişti.

Ancak Toroama'yı tanıtan ince çizgili takım elbiseli adam bir devrimci değildi. Adı John D. Kuhns'tu; Wall Street'te yatırım bankacılığı yaparken Bougainville'i son büyük bahsi haline getiren bir romancı ve girişimciydi.

İki adamın birlikte anlatacakları bir hikayeleri vardı: stratejik bir konumda özgürlüğe aç bir ulus ve dünyanın enerji dönüşümünde kullanılabilecek 100 milyar dolarlık bakır ve altın içeren uzun süredir kapalı bir maden; Çin'in doğal kaynaklara olan doyumsuz susuzluğuyla ön planda olduğu bir enerji dönüşümü.

Toroama, nüfusun yaklaşık yüzde 98'inin lehte oy kullandığı 2019 referandumunun ardından Papua Yeni Gine'den tam bağımsızlık için 2027 tarihini belirlemişti. Ancak sonuç, Port Moresby'deki ulusal parlamentonun onayına tabi olmaya devam ediyor ve iki taraf arasındaki görüşmeler çökmüş durumda.

İlgili video: Papua Yeni Gine kabileleri ve yamyamlık geçmişleri (FOX News)

Toroama, Temsilcilere Bougainville'in Panguna madenini yeniden açarak özgürlüğünü finanse edebileceğini ve sadık bir ABD müttefiki haline gelebileceğini söyledi. Toroama ve Kuhns'un toplantıya ilişkin anlattıklarına göre Toroama Kasım ayında Mike Gallagher (R-Wis.) ve Neal Dunn'a (R-Fla.) Bougainville'in özgürlüğünü Panguna madeninin yeniden açılmasıyla finanse edebileceğini ve ABD'nin sadık bir müttefiki olabileceğini söyledi. Komite personeli görüşmenin gerçekleştiğini doğruladı. (Gallagher geçen ay Kongre'den ayrıldı.)

Toroama onlara yardımlarına ihtiyacı olduğunu söylediğini belirtti. Washington'a “ABD kartını” oynamak için geldiğini söyledi. Ancak bazı rakiplerinin Pekin tarafından desteklendiğini ve ABD'nin yardım etmemesi halinde Toroama'nın bile Çin'e başvurmak zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

Panguna'dan pay isteyen ve Toroama'nın gezisinin masraflarını karşıladığını söyleyen Kuhns ise daha açık konuştu.


Bougainville Çin ve ABD arasındaki bir sonraki savaş alanı mı? © Torbjörn Wester/Torbjörn Wester

“Bougainville'in savunmasız durumu ve değerli Panguna Madeni Çin Komünist Partisi'nin dikkatinden kaçmadı,” diye yazdı önceden dağıtılan bir özette. “Çin, Solomon Adaları'nı kontrol etmek için çoktan adımlar attı ve Güney Pasifik'te de aynısını yapmaya niyetli. Ishmael Toroama ve destekçileri direnemezse, sırada Bougainville olabilir.”

Bu, Pekin tarafından zaten alarma geçirilmiş olan ABD milletvekillerine yapılan uğursuz bir uyarıydı.

Çin ve ABD arasındaki gerilim, her iki ülkenin de yakın zamanda güvenlik anlaşmaları imzaladığı Asya Pasifik'te tırmanırken, diplomatlardan anlaşma yapıcılara kadar herkes bu gerilimlerin kendi avantajlarına çevrilebileceğini öğrendi.


Bougainville'in başkanı Ishmael Toroama. © Michael Miller/The Washington Post

Geçtiğimiz ay Port Moresby'yi ziyaret eden Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape'ye “Çin sizin en güvenilir ortağınız olacak” diyerek serbest ticaret anlaşmasını gündeme getirdi.

Solomon Adaları'nda ise görevden ayrılan başbakan, “Batılı güçlerin” istediğini alması ve partisinin devrilmesi halinde Çin cömertliğinin sona ereceği uyarısında bulundu. Perşembe günü yeni bir hükümetin kurulması bekleniyor.

Bu yılın başlarında Palau ve Marshall Adaları başkanları, ABD'yi milyarlarca dolarlık yardım yapmaya teşvik etmek için artan Çin baskısı uyarılarını kullandılar.

Washington'daki bir düşünce kuruluşu olan Birleşik Devletler Barış Enstitüsü'nde Bougainville uzmanı olan Gordon Peake, “Çin Pasifik'te bir öcü” dedi. “Ve Çin de ABD'yi öcü olarak kullanıyor.”

Yabancıların zengin olma planlarının orman kadar yoğun olduğu Bougainville'de bazıları Kuhns'a şüpheyle yaklaşıyor. Amerikalı yazarın dördüncü romanı olan son romanı, kendisini Bougainville'deki tek güvenilir yabancı, Toroama'yı ise zamanın tükenmekte olduğu bağımsızlık için tek umut olarak gösteriyor.

Gerçekte, aralarında özellikle maden konusunda anlaşmazlıklar olmuştur ve Kuhns gerçekle kurguyu kolayca harmanlamaktadır. Romanları için “Doğrulukla ilgilenmiyorum,” diyor. “Ben sadece hikayeyi anlatmaya çalışıyorum.”


Soldaki küçük Pokpok adası, ana ada Bougainville'in kıyısında yer alıyor. Bougainville 2027 yılına kadar Papua Yeni Gine'den tam bağımsızlık istiyor. © Torbjörn Wester/Torbjörn Wester

Zenginlikler ve harabeler

Kuhns, Bougainville'in başkenti Buka'daki uçak pistinde şortu ve tişörtüyle durmuş, Washington Post muhabirine büyük bir potansiyel gördüğü madeni gezdirmeye hazırlanıyordu. Georgetown Üniversitesi'nde futbol oynamış olan 74 yaşındaki adamın omuzları hala bir defans oyuncusu gibi. Wall Street geçmişine dair tek ipucu Rolex'i.

Buraya ilk kez 2015'te, profesyonel anlamda dibe vurduğu bir dönemde gelmiş. On yıllar boyunca enerji şirketleri kurmuş ve 2006 yılında Çin Hidroelektrik Şirketi'ni kurduğu Pekin'e gitmiş. Şirket kısa sürede ülkenin en büyük yabancı sermayeli enerji şirketi haline geldi. Ancak Kuhns 2012 yılında Pekin havaalanında gözaltına alındığını ve şirketten ayrılmaya zorlandığını söylüyor. Çin Ticaret Bakanlığı yorum taleplerine yanıt vermedi.

İlk romanına konu olan bu olay, şimdi Amerika'nın “uzun vadeli tehdidi” olarak adlandırdığı Çin'e güvenmemesine neden oldu. Ayrıca Kuhns'u son bir büyük anlaşma arayışında bıraktı.


John D. Kuhns Bougainville'deki Panguna madeninin yakınında duruyor. ABD'li iş yöneticisinin madeni yeniden açmak ve Bougainville'in bağımsızlığını finanse etmek için kendisine on milyonlarca dolar kazandırabilecek bir planı var. Ancak karşısında rekabet ve siyasi belirsizlik var. © Michael Miller/The Washington Post

“Bir gün ofisime gelen bir adam Bougainville'de bir grup şefi temsil ettiğini ve insanlarla konuşmak için yeni altın ruhsatları olduğunu söyledi” diye anlatıyor.

Kuhns hala kısmen harabe halinde olan bir yer buldu. Bougainville 15 yıl boyunca, o zamanlar dünyanın en büyük açık ocak bakır ve altın madeni olan ve ülkenin ihracatının neredeyse yarısını sağlayan Panguna sayesinde Papua Yeni Gine'nin en müreffeh bölgelerinden biri olmuştu. Ancak gelir paylaşımı ve çevresel zararlar konusundaki öfke, 1988 yılında madeni kapatan şiddete yol açtı ve 20.000 kadar insanın öldüğü “Kriz” olarak adlandırılan bir iç savaşı ateşledi.

Barış anlaşmasından yaklaşık çeyrek asır sonra, Delaware'den biraz daha büyük olan ve yaklaşık 300.000 kişiye ev sahipliği yapan Bougainville artık güvenli, ancak altyapı hala kötü durumda. Buka'dan en büyük şehir olan Arawa'ya giden yol asfaltsız ve çoğu zaman geçit vermiyor.

Arawa, zenginliği şüpheli dağlarla çevrilidir. Kuhns 2016 yılında buraya yerleşti ve bir altın bayiliği kurdu. Koruma için de bir güvenlik şirketi işleten Toroama'ya başvurdu.

Kriz başladığında Toroama 20'li yaşlarının başındaydı ve ayrılıkçı bir grup olan Bougainville Devrimci Ordusu için gönüllü oldu. Neredeyse sol kolunu bir el bombasıyla kaybetmek de dahil olmak üzere neredeyse on yıl süren savaşın ardından Toroama barış görüşmelerinin kilit isimlerinden biri oldu. 2001 yılında yapılan anlaşma Bougainville'e madencilik üzerinde kontrol de dahil olmak üzere bir miktar özerklik verdi ve 2019 referandumu için zemin hazırladı.


Panguna madeni Papua Yeni Gine'nin ihracatının neredeyse yarısını karşılıyordu. Ancak gelir paylaşımı ve çevreye verilen zararlar konusundaki öfke, 1988 yılında madenin kapatılmasına ve bir iç savaşa yol açan şiddete yol açtı. © Torbjörn Wester/Torbjörn Wester

Kuhns, Toroama'dan o kadar etkilenmişti ki Bougainville başkanlığı için 2020 kampanyasının bir kısmını onun finanse ettiğini söylüyor. (Toroama, Kuhns'un kendisine güvenlik için ödeme yaptığını söylüyor.) İki adam, Kuhn'un ABD'li bir iş yöneticisi ve eski bir gerilla hakkındaki “Bana İsmail Derler” adlı romanı için yapılan görüşmeler sırasında yakınlaştı. Kuhns başlangıçta kitaptaki her şeyin doğru olduğunu söyledikten sonra, Toroama'nın neredeyse kolunu kaybetmesi de dahil olmak üzere bazı önemli ayrıntıları değiştirdiğini itiraf etti. “Benim versiyonum daha iyi” dedi.

Ancak aralarındaki en büyük gerginlik geçmiş değil, Panguna'nın geleceği.


Theonila Matbob, Bougainville'in yerel yasama meclisinin bir üyesi ve Panguna'nın aşağısındaki bölgenin geleneksel toprak sahibidir. Kendisi ve diğer köylüler madenin çevreye verdiği zarar nedeniyle Rio Tinto'ya dava açmışlardır. © Michael Miller/The Washington Post

Panguna için Planlar

Panguna'nın çekiciliği madenin görünür olmasından çok önce hissediliyor. Her gün onlarca insan Arawa'dan dağa doğru yürüyor. Zirveye ulaştıklarında varış noktaları aniden belli oluyor: çok sayıda ruhsatsız maden sahası.

Panguna 1988 yılında BRA'nın İngiliz-Avustralyalı madencilik şirketi Rio Tinto'nun bir yan kuruluşu olan Bougainville Copper Ltd. şirketini fişi çekmeye zorlamasıyla kapandı. Ancak küçük ölçekli alüvyon madenciliği onun yerini aldı. İki adam yolun kenarında oturmuş, tava kullanarak altın taneleri arıyordu. Bir tepenin üzerinde iki çocuk 22 kiloluk pirinç torbalarını mineral bakımından zengin toprakla dolduruyordu.

Panguna uzaktan görünüyordu. Dibinde bakırın gerçeküstü bir maviye boyadığı bir su havuzu vardı. Yakınlarda, eski BCL ofisleri ve şimdi yüzlerce yoksul Bougainville'liye ev sahipliği yapan yaşam alanları da dahil olmak üzere düzinelerce çürüyen bina vardı.

Ancak bir tepenin üzerinde dururken Kuhns, Post muhabirine gördüğü vaatleri anlattı. Birkaç yıl ve birkaç milyar dolarlık yeni ekipmanla Panguna yeniden doğabilir, tıpkı temiz teknoloji patlamasının küresel bakır talebini artırdığı gibi.

“O delikte 100 milyar dolarlık bakır, altın ve gümüş var” dedi. “Tek yapmanız gereken onu çıkarmak.”

Kriz sona erdiğinden beri pek çok kişi denedi. Hiçbiri meyvesini vermedi.

Kuhns'un Panguna için kendi planı var. Ekim ayı sonlarında, Toroama ile birlikte Washington'a gitmeden birkaç gün önce, iki adam Kuhns'un şirketi Lakeville Mines'ın Panguna'yı yeniden işletmek üzere büyük bir uluslararası ortak bulması için The Post tarafından görülen bir mutabakat zaptı imzaladı. Uluslararası ortağın, yerel toprak sahiplerinin, hükümetin ve Lakeville'in dahil olacağı yeni bir şirket kurulacaktı. Kuhns on milyonlarca dolar kazanabilir. “Buraya iyilik yapmak için gelmedim,” dedi. “Ama iyi bir şey yaptığımı düşünüyorum.”


Justina Naviu ve kızı, Panguna madeninin aşağısındaki nehirde altın arayan bir kadını izliyor. ©Michael Miller/The Washington Post

Ancak Toroama anlaşmayı Washington'da duyurmadı. Bunun yerine Bougainville'e döndükten kısa bir süre sonra, madeni işleten BCL'ye Panguna arama ruhsatını yeniden verdi. (Rio Tinto 2016 yılında BCL'den ayrılarak hisselerini Bougainville ve Papua Yeni Gine hükümetlerine devretti).

Bu karar Kuhns için yıkıcı oldu. Ancak pes etmek yerine BCL'nin başarısız olması için hazırlık yapıyor, çünkü pek çok yerel halk Krizden BCL'yi sorumlu tutuyor.

1990'ların başında yeğeni bulduğu bir el bombasını eve getirdiğinde kızı ve annesi öldürülen Maggie Boring, “O canavarı tekrar karşılamak için gerçekten aptal olmamız gerekirdi,” diyor. Bundan BCL'yi sorumlu tuttu.

BCL'nin yönetim kurulu başkanı Mel Togolo, Boring'in maden kapatıldıktan sonra meydana gelen bir olay için BCL'yi suçlamasının “hayal ürünü” olduğunu söyledi. Toprak sahibi grupların çoğunun Toroama'nın kararını kabul ettiğini, ancak bazı muhalefetin devam ettiğini de sözlerine ekledi. “Gerçekçi olmak zorundayız” dedi. “Hiçbir zaman yüzde 100 destek alamayacağız.”


Bougainville'in kuzeydoğu köşesinde yer alan Tinputz köyünde balık tutan çocuklar. © Torbjörn Wester/Torbjörn Wester

'Hepimiz aynı bahçeden yiyoruz'

Kuhns ve Toroama geçtiğimiz günlerde başkanın evinde bir araya geldiklerinde el sıkışmaları gergindi. Konuşma hızla Panguna ve BCL'ye döndü.

“Şu anda bu araziyi işlemek zorundayız,” dedi Toroama sert bir şekilde. “Hepimiz aynı bahçeden besleniyoruz ve bu da Panguna madeni.”

Başkan'ın kararı Kuhns için bir utanç kaynağı oldu. Ancak Washington'a yönelik daha büyük hamlesi hala aynı: Toroama'yı ve onun bağımsızlık çabasını destekleyin ya da daha fazla “Çin'e yaklaşma” riskini göze alın.

Ağustos ayında Kuhns iki Bougainville'linin Port Moresby'ye giderek Temsilciler Dunn ve Aumua Amata ile görüşmesi için ödeme yaptı. Dunn ve Aumua Amata Coleman Radewagen (R-Amerikan Samoası). Günler sonra Kuhns, Bougainville'in durumunu görüşmek üzere o dönem Ulusal Güvenlik Konseyi'nde Hint-Pasifik İşleri Koordinatörü olan ve şu anda Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini yürüten Kurt Campbell ile bir araya geldi. Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü görüşmeyi doğruladı.


Uzun süredir kapalı olan Panguna madenindeki paslanan makineler. Uzmanlar, 35 yıl aradan sonra bu devasa işletmenin yeniden faaliyete geçmesinin en az 3 milyar ya da 4 milyar dolara mal olacağını söylüyor. © Michael Miller/The Washington Post

Toroama'nın gezisinin bir amacı da ABD'li yetkililere ciddi bir ortak olduğunu göstermekti: Kongre üyeleriyle Bougainville'de ABD Sahil Güvenlik botlarının konuşlandırılması konusunu görüştü. Bir diğer amaç da Papua Yeni Gine ile müzakereleri başlatacak bir moderatör bulmaktı.

Toroama hükümeti de kendi anayasasını yazarak Port Moresby üzerinde baskı kuruyor. Görüşmelerden bir sonuç çıkmazsa, Toroama Bougainville'in bağımsızlığını ilan etmesi ihtimalini göz ardı etmeyi reddediyor. Kuhns'un deyimiyle bu “nükleer seçenek” Pekin'in Bougainville'i tanımasına kapı açabilir.

Peake ve diğer uzmanlar, hem Pekin hem de Washington'un kur yaptığı Papua Yeni Gine ile çatışma riskini doğuracağı için bunun olası olmadığını düşünüyor.

Papua Yeni Gine hükümeti yorum talebine yanıt vermedi.

Çin etkisinin daha olası bir yolu devlete ait bir girişim olacaktır. Toroama, hükümetinin Çinli şirketlerle Panguna hakkında konuştuğunu - Mart ayında Guangzhou'da devlet destekli bir demiryolu şirketi tarafından duyurulan bir toplantı da dahil olmak üzere - ancak başka ortakları tercih ettiğini söylüyor.

Gelecek yılki seçimlerde en az bir rakibinin böyle bir çekincesi yok. 2020'de Bougainville için bir Çin planını tanıtarak aday olan Sam Kauona, yeni Çinli destekçileri olduğunu söyledi. Seçilmesi halinde onların projelerine “öncelik” vermesinin “normal” olduğunu söyledi. Destekçilerinin yatırımları karşılığında ne istedikleri sorulduğunda ise şu yanıtı verdi “Her şeyi.”

Kauona ayrıca Solomon Adaları'nın eski başbakanı Manasseh Sogavare'yi Pekin ile yaptığı güvenlik anlaşmasından dolayı övdü ve kendisinin de benzer bir anlaşmaya açık olacağını söyledi.

Çin ile bağları olan bir adayın seçilmesi Kuhns'un uyarılarını gerçeğe dönüştürebilir ve iş planlarını sekteye uğratabilir. Bu aynı zamanda ikinci bölümünü yazmakta olduğu Bougainville üçlemesini de altüst edebilir.

Kuhns, “İsmail tekrar seçilirse, üçüncü kitap dünyadaki en yeni ulus hakkında olacak,” dedi. “Ama İsmail'in yeniden seçileceğinden emin değilim. Şu anda bu konu tartışmaya çok açık. Bu tabii ki hikayenin tüm akışını değiştirecektir.”

Michael E. Miller, Arawa, Papua Yeni Gine, 4 Mayıs 2024, MSN


Ahmet Faruk, 25.07.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Ahmet Faruk Yazıları              



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı